גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במשברים נולדות הזדמנויות": המלצות ההשקעה של הכלכלנית הראשית בהפניקס בית השקעות

גם לאחר השבוע הדרמטי בבורסה בת"א, רינת אשכנזי טוענת כי "לא הייתי מצמצמת לחלוטין חשיפה לשוק המקומי, תמיד במשברים נולדות גם הזדמנויות" ● הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות מציעה "לנטרל אמוציות ולחזור לבייסיק: פיזור סיכונים על אג"ח, מניות וגם פיזור גאוגרפי ומגזרי"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז
רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

מתחילת השנה רושמים מדדי המניות בבורסה בת"א ביצועי חסר בולטים מול שוקי העולם, וכך גם השקל מול המטבעות הזרים המרכזיים, כפועל יוצא של תגובת המשקיעים לפרסומים על קידום הרפורמה במערכת המשפט. בשבוע האחרון הדבר בא לידי ביטוי ביתר שאת במסחר, שהתאפיין בדרך כלל בתנודתיות גבוהה ובירידות חדות.

הנתון שוול סטריט לא ראתה כבר 36 שנה והתחזית להמשך 
בחדרי המסחר מסכמים שבוע סוער: "עיקר הטלטלות בשוק - מקרנות הנאמנות" 

ביום שני השבוע, המסחר בבורסה נפתח במגמה חיובית והשקל התחזק מול הדולר, כשהשוק תמחר אפשרות לפשרה בנושא החקיקה. בהמשך, כשהתברר שהחקיקה אושרה באופן חד-צדדי - המגמה השתנתה באופן מהיר, הבורסה ירדה והשקל נחלש. בכך נבלם לפי שעה הראלי שרשמה הבורסה המקומית בחודש יולי, והעלייה המצטברת במדד ת"א-35 מתחילת החודש נחתכה בשליש (עומדת כעת על כ-6%).

איך מתמודדים בשוק עם תנודתיות ואי-ודאות גבוהה, ועל מה כדאי להסתכל כשמחפשים איפה לשים את הכסף? רינת אשכנזי, כלכלנית ראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לחזור ליסודות הכלכליים ולהימנע מאמוציות.

איך מתמודדים עם התנודתיות, ואיך מקבלים החלטות השקעה?
"הדרך הנכונה ביותר להתנהל בשוק היא להסתכל על מה השוק מתמחר. מסתכלים על שלל האינדיקטורים שהשוק מספק, והמהיר ביותר זה שער החליפין. אין ספק שהאי-ודאות הפוליטית משפיעה על שער החליפין, זה לא חדש, והוא בתורו משפיע על שלל אינדיקטורים נוספים, כמו האינפלציה, ודרך האינפלציה על הריבית".

 

"שער החליפין הוא הגורם שמגיב הכי מהר"

לדבריה, "שער החליפין הוא הגורם הראשון, המהיר ביותר שמגיב לאי-ודאות. רק שבוע לפני החקיקה הייתה מגמת התחזקות של השקל מול הדולר, כשחלק מזה היה ציפייה לפתרון בהסכמה. הציפיות התבדו והשער הגיב. היום, השוק מנסה למצוא כיוון חדש, ולפי הנראטיב שיהיה פופולרי, לשם ילך השער".

לדברי אשכנזי, גם בשוק המניות הייתה תגובה מהירה, בעיקר במניות הבנקים שהן הברומטר של הכלכלה, וגם במדדים הכלליים. "לגבי המשך המגמה נצטרך לראות; הדברים נזילים ומהירים וקשה לקבוע מגמה על סמך יום אחד, אבל אין ספק שאנחנו רואים את הסיכון גדל".

לעומת זאת, לדבריה, "בשוק האג"ח ההשפעה פחותה, כי מסתכלים בו יותר על הכלכלה, שנכון להיום היא עדיין חזקה, ורואים את האינפלציה מתמתנת. ההתבססות על יסודות מאקרו-כלכליים מביאה לכך שלא רואים תנודות חריפות. זה כמובן לא אומר שזה לא יכול לקרות בהמשך, אם למשל השקל ימשיך להיחלש ותהיה השפעה של הריבית, זה יחלחל לשוק, אבל בינתיים זה עוד לא שם".

אשכנזי מוסיפה שבתחילת השנה, החדשות על החקיקה היו סיכון חדש, אך מאז בשוק למדו איך להתייחס לאירוע. "עם כל האי-ודאות, יש היום 'תבנית' מבחינת השוק להעריך איך לתמחר את הסיכון, או את האי-ודאות", היא אומרת. "השוק מגיב היום יותר מהר ועם פחות אובר-שוטינג, כלומר התגובות יותר מדודות ופחות מושפעות מאמוציות".

ברמת אי-ודאות ותנודתיות גבוהה, איך קובעים מדיניות השקעה לטווח קצר, בינוני וארוך?
"במקרים כאלה שבהם האי-ודאות גבוהה מהרגיל - בשוק ההון הרי אף פעם אין ודאות - חוזרים לבייסיק, וזה פיזור סיכונים. זה תמיד מנחה אותנו. אנחנו מנסים לנטרל אמוציות. יש אופציות נוספות, יש שלל אלטרנטיבות בארץ ובחו"ל.

"בשוק המקומי, שוק האג"ח, כרגע לפחות, פחות מושפע ממה שקורה. מפזרים סיכונים על פני נכסים שונים - אג"ח, מניות, השקעות אלטרנטיביות, ומפזרים גם על פני גאוגרפיות וסקטורים.

"אני לא חושבת שיש פריבילגיה לקחת פוזיציה קיצונית ולצמצם חשיפה לאפיק כזה או אחר בצורה חדה. לא הייתי מצמצמת לחלוטין חשיפה לשוק המקומי, בשום מצב. תמיד במשברים נולדות הזדמנויות".

יש סקטורים שהיום מומלצים יותר להשקעה?
"קשה לומר על סקטור ספציפי בארץ. ברגע שלא בטוחים לאן המגמה הולכת - עדיף להשקיע בבנצ'מרק, במדדים הגדולים שמשקפים את החלוקה של השוק. אני חושבת שהדבר הכי נכון זה 'לשבת' על המדדים, כמובן לשלב גם מדדים זרים. אגב זה לא שבחו"ל המצב אידיאלי מבחינה כלכלית, שם יש אי-ודאויות אחרות, השווקים עלו והתמחור יקר. במצבים כאלה לא בושה ללכת על הבנצ'מרק ולתת לכוחות השוק להכתיב, לא חייבים להתחכם".

"מאמינה גדולה במניות טכנולוגיה בטווח הארוך"

עם זאת היא מוסיפה: "אני מאמינה גדולה בהשקעה במניות טכנולוגיה לטווח הארוך, בארץ ובחו"ל. אני לא יכולה לומר מה יקרה מחר, אם למשל הריביות ימשיכו לעלות יכול להיות שהמניות יירדו בטווח הקצר, אבל למי שמשקיע לטווח ארוך אין מנוס אלא להיחשף לסקטור. שם החדשנות, הביצועים וההזדמנויות - לא רק ב-AI, אלא בממשק של טכנולוגיה עם סקטורים מסורתיים, שמביא לצמיחה בהכנסות וברווחים".

ומבחינת חלוקה לאפיקי השקעה - מה החלוקה המתאימה היום?
"זה תלוי במשקיע, לאיזה טווח הוא משקיע, מתי הוא יצטרך את הכסף, מה הסיכון. בכל מקרה אג"ח, ובטח בדירוגים גבוהים, ובטח אג"ח ממשלתיות, מספקות היום יחס סיכוי-סיכון מאוד אטרקטיבי ומהוות הזדמנות השקעה. לטווח יותר ארוך, על סיכון מקבלים פיצוי, וזה בשוק המניות. בשוק המניות כדאי ללכת על הרחב ביותר, ובאג"ח יש שלל אפשרויות, תלוי ברמות הסיכון של כל משקיע".

יש אפיק שהיית נמנעת מלהשקיע בו היום?
"לא הייתי הולכת על הפיקנטריה, לא דגלתי בזה גם קודם - לא להיסחף אחר מה שמריצים ברשתות החברתיות, meme stocks. אני בעד השקעה לפי יסודות כלכליים ופחות בעד אופנה. המגמה הזו מתעוררת שוב אצל משקיעי ריטייל קטנים ואני מציעה לא להיסחף עם הזרם, כי המכות כואבות אחר כך".

הריבית בארה"ב עלתה השבוע.
"זה היה צפוי, אפילו אפשר לומר משעמם. בין השורות, אם מנסים לקרוא את דברי פאוול, חברי הוועדה המוניטרית כנראה שוקלים ברצינות להשאיר את הריבית על כנה. הם לא יכולים לאותת על כך שהריבית הגיעה ליעדה הסופי, הם צריכים לשדר פוקר פייס, כדי שהשוק לא יתמחר הורדת ריבית אחר כך. להערכתי יש סיכוי לא מבוטל שבספטמבר ידלגו על העלאה, וההחלטה הבאה תהיה רק בנובמבר, ובתקווה שמדד המחירים ימשיך להתמתן, הריבית תיעצר כאן".

מה צפוי בהקשר זה בישראל?
"בישראל, שוב, האי-ודאות באמת רבה והרבה יהיה תלוי בשער החליפין. בשלב הזה נראה שהריבית יכולה להישאר על כנה, אבל אם נראה פיחות והידרדרות בציפיות האינפלציה, לא יהיה מנוס מהעלאה. עניין נוסף הוא סעיף הדיור שאנחנו ממשיכים לעקוב אחריו. אלה הדברים שיגזרו את תוואי האינפלציה ומזה נגזרת הריבית. בכל מקרה יש הלימה עם מה שקורה בחו"ל, ולבנק ישראל יהיה יותר נוח לעצור כשהפד עוצר".

אנחנו נכנסים לחודש אוגוסט, שעונתית פחות חזק מבחינת מחזורי מסחר. זאת בעצם תקופת מעבר?
"הכול יכול לקרות. בדיעבד, העליות בשוק המניות האמריקאי בתחילת השנה היו דווקא על רקע מיעוט עסקאות ומסחר דליל, ועדיין נוצרו מגמות. מסוכן לבנות על עונתיות כי השוק מתעתע. חשוב עד כמה שאפשר לנסות לדבוק בנתונים ובסטטיסטיקות, ולא לתת לאמוציות לחלחל, כמובן מבלי לזלזל בסיכון".

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום