גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יקרה למחירי הדיור ומתי כדאי לקנות דירה? הערכות לאומי ומזרחי טפחות

אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי, אומר כי יציאת המשקיעים מהשוק הופכת דווקא את התקופה הנוכחית לכדאית לרכישת דירה ● יוניסי: "אנחנו לא צפויים לראות ירידת מחירים ניכרת. שוק הנדל"ן נמצא בנקודת רתיחה, רגע לפני רתיחה מחודשת" ● דרור פלדמן ממזרחי טפחות: "מי שהיה על הגדר בציפייה שהריבית תרד, מבין שזה לא יקרה"

אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי / צילום: דוד סאלם זוג הפקות
אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי / צילום: דוד סאלם זוג הפקות

היקף המשכנתאות החדשות שנלקחו בחודשים האחרונים רחוק מלהזכיר את השיאים שאפיינו את השוק לפני שנה וחצי, טרם עליית הריבית בעולם. אולם בבנק לאומי טוענים כי השוק נמצא בהתאוששות, ואף צופים שלא נראה ירידות משמעותיות במחירי הדיור.

"במשברים נולדות הזדמנויות": אלו המלצות הכלכלנית הראשית בפניקס
קרנות הריט מציגות: המנהלים חוגגים, המשקיעים מפסידים
מיליוני משרות ייעלמו לפני סוף העשור: עידן כלכלי חדש כבר כאן

"שוק המשכנתאות נמצא באי ודאות. בתרבות שלנו, הישראלים לא עברו לשינוי טעמים של שכירות ארוכת־טווח ולכן הישראלים ימשיכו לקנות דירות", אומר אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בלאומי. "מתי הזמן לעשות את זה? עכשיו. עכשיו, כי אי־הוודאות מתייחס יותר למשקיעים שירדו מהשוק, שכיום מהווים 5% מהיקף המשכנתאות שנלקחות על ידי משקיעים, וזאת כיוון שיש להם אופציות אחרות כמו 4%-5% תשואה חסרת סיכון במערכת הבנקאית. לכן, מי שצריך היום עסקה - זה המקום לחפש אותה".

"אפילו הכלכלן הראשי אצלנו אומר שיש צפי לירידת מחירים לא קלה. אבל לא רואים את זה עדיין כי ישנם נתונים שמשפיעים בכיוונים מנוגדים. אני לא סותר אותו, אבל בסופו של תהליך אנחנו לא צפויים לראות ירידת מחירים ניכרת. שוק הנדל"ן נמצא בנקודת רתיחה, רגע לפני רתיחה מחודשת", הסביר יוניסי בוועידה השנתית של התאחדות יועצי המשכנתאות. הוא הוסיף כי אינו מסכים שבשוק רואים פיגורים בהחזרי המשכנתאות, וציין כי לאור עליית הריבית זהו נתון "מדהים".

דרור פלדמן, מנהל זרוע משכנתאות בנק מזרחי טפחות, אמר מצדו כי בבנק רואים שבכל הקשור לצד הביקושים, לא מעט לקוחות נאלצים להמשיך ולשבת על הגדר. "חלקם בלית ברירה כי ההחזר החודשי גדל מעבר ליכולות שלהם. אבל יש לא מעט שמה שהטריד אותם אלה הציפיות. היה ועדיין יש אי ודאות מאוד גדול. אבל סביבת הריבית התבהרה והיא תישאר כך לתקופה לא מבוטלת, אז מי שהיה על הגדר בציפייה שהריבית תרד, מבין שזה לא יקרה. במקביל, המצב לא אופטימי כי התחלות הבנייה נמצאות בשפל. יש קבלנים שנאלצים להוריד מחירים. בטווח הקצר, יש ירידות קטנות, אבל בטווח הבינוני והארוך נראה עליות מחירים, לצערי. אז בכל מה שקשור לשוק הדיור אני לא איש בשורה", אמר פלדמן.

דרור פלדמן, מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

"לא קפיצה דרמטית, אבל רואים התעוררות מסוימת"

לגבי שוק הדיור, ציין יוניסי כי מחירי הדיור הפסיקו לעלות ואפילו ירדו במרכז תל אביב בעוד 5%. "אבל במעטפת של תל אביב המצב לא השתנה", הוא אמר. הוא הוסיף כי יזמים נמנעים מהתחלת פרויקטים, וכי שוק הדירות של יד ראשונה עבר לשוק של קבוצות רכישה מאחר שהיזמים רואים את עלויות המימון הכבדות.

"לכן, יש תהליך של האטה בבנייה של דירות יד ראשונה. קצב התחלות הבנייה יורד ואת ההשפעה נרגיש בשנים הבאות. הלקח כנראה לא נלמד. הממשלה צריכה להבין מאיפה זה התחיל ולטפל בפרמטר הזה. בשנתיים האחרונות, משרד השיכון הציג נתונים של 100 אלף או 90 אלף אבל אלה לא היו התחלות בנייה אלא שיווקים. היקף העסקאות נמצא בשפל, כי גם הקונים יושבים על הגדר וגם המוכרים יושבים על הגדר ולא מתאבדים על כל עסקה. אבל מה שבטוח הוא שעדיין קיים עודף ביקוש חריג. אנחנו במינוס 203 אלף יחידות ובשיווקים הפער הוא של מינוס 100 אלף. כל חודש שהמחירים לא יורדים, יותר ויותר אנשים מצטרפים לשוק", הסביר יוניסי.

הוא שאל את יועצי המשכנתאות אם הם מרגישים שהשוק מתעורר, וכשאלו השיבו בחיוב הוא הוסיף כי גם בבנק לאומי מזהים התעוררות כזו. "היינו בשוק של 6.5 מיליארד שקל בחודשים האחרונים. השוק לא יגיע למה שהורגלנו בשנה שעברה, אבל היקף העסקאות הולך ועולה. נכון, שוק המשכנתאות נעצר אחרי שנתיים של דהירה קדימה. אי אפשר היה להקיש שנראה את השוק ממשיך ככה, ואנחנו בנקודת רפיון, אבל לא לעולם חוסן", אמר ראש חטיבת המשכנתאות בלאומי.

מקבילו במזרחי טפחות, ציין כי "ראינו ירידה של 40%-45% בהיקף המשכנתאות בכל השוק כשהתייצבנו על 6.5 מיליארד שקל בחודש. אני הערכתי ביוני שיהיו 7 מיליארד והופתעתי לרעה, אבל אני מעריך שיולי יהיה דומה לחודשים האחרונים אולי אפילו טיפה פחות. אבל רואים התעוררות מסוימת. לא קפיצה דרמטית, אלא התפכחות וציפייה שמי שיש לו הון עצמי בהחלט ייכנס לשוק".

יוניסי הוסיף כי שוק המחוזרים מתחיל מאוד לעניין את הבנקים, כי יש אנשים עם רגישות משמעותית לרכיב הפריים, שהחל מהרבעון הראשון של 2021 אפשר היה להגדיל אותו לשני שלישים מהמשכנתה. "חלק מהציבור, בעיקר המגזר החרדי, פנו לשם והיום אפשר לשנות את זה. בנוסף, יש התרחבות משמעותית בסקטור של הלוואות לכל מטרה. אנשים צריכים עכשיו אשראי והשוק הזה ימשיך להתרחב. הוא עדיין מהווה בין %5 ל-10% מהשוק, אבל כל חודש ההיקף שלהן מתרחב", הסביר יוניסי.

"האינפלציה לא אמרה את המילה האחרונה"

באשר לתנאים המאקרו כלכליים, פלדמן אמר כי סביבת הריבית הגבוהה תישאר איתנו לפחות עוד שנה וחצי. "הייתה התלבטות קשה בין הכלכלנים והחזאים מה יקרה בפרסום הקודם של בנק ישראל. הייתה לי תחושה שבנק ישראל לא יעלה את הריבית, בגלל שקיבל רוח גבית זמנית מהאינפלציה כשהמדד היה נמוך מהצפוי. אבל אני חושש מאוד שאנחנו לא בסופה של עליית האינפלציה, בין היתר, מכיוון שאנחנו ממשיכים לראות עלייה במחירי השכירות, שמהווה כרבע מהמדד.

פלדמן הוסיף כי "רואים עלייה גם ביוקר המחיה, כך שהאינפלציה לא אמרה את המילה האחרונה, ולכן גם לא ראינו את העלייה האחרונה בריבית. לא יודע אם העלאת הריבית הנוספת תהיה בפרסום הקרוב, אבל כשהיא תקרה, לאחריה נראה התייצבות לתקופה לא מבוטלת של שנה וחצי או אולי יותר. במדינת ישראל יש כל מיני אירועים ביטחוניים או פוליטיים, אבל בעולם יציב. מי שמצפה לראות ירידת ריביות של בנק ישראל צפוי להתאכזב. זה מחייב את כולנו בפתרונות עבור אותם לקוחות שיש להם הון עצמי וצריכים להתמודד עם הריבית הגבוהה".

יוניסי הסכים כי לא נראה בקרוב חזרה לריבית פריים של 1.6%. "אני לא רוצה להיות נביא ולהגיד מתי זה קורה, ובכל מקרה לא בטוח ששם צריכה להיות נקודת שיווי המשקל של כלכלת ישראל. הריבית הנמוכה נבעה מכך שרצינו שהכלכלה תתעורר ורצינו לעודד צמיחה וזה היה בסדר. היום יש פרמטרים אחרים שמשפיעים. אז לא צריכים לרדת לשם אבל כן להיות במקום הרבה יותר רגוע מאיפה שאנחנו היום".

בסיום דבריו, הוא התייחס לעסקה הנרקמת לרכישת 20% מחברת ההלוואות P2P טריא על ידי לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של הבנק. זאת, לאחר שטריא נקלעה לקשיים ומתקשה לאפשר למשקיעים בה למשוך את הכספים. "המטרה לא הייתה להעלים את טריא מהמפה הפיננסית, אלא לראות איך פותרים את הבעיה. אנחנו נמצאים כיום בהרבה מאוד שת"פים עם קבלנים ויזמים ואנחנו פעילים בכל המגזרים", הוא הסביר, על רקע העובדה שחלק מהפתרונות המתגבשים סביב טריא הם להעביר מימון לחלק מקבוצות הרכישה שהתקשרו עם החברה.

פלדמן התייחס בדבריו לשאלה שעלתה לא פעם לאחרונה, האם מזרחי טפחות הצליח לשמור על נתח השוק שלו או שלאומי הצליח להתקרב אליו. "יש בנקים שיש להם גחמות, לנו יש עובדות. אני בטוח שתראו בדוחות הכספיים מספר שלא ראיתם שנים, רק אגיד שהוא הרבה יותר מ-35ֵ% (מנתח השוק, ר"ו). לא צריך תחושות. זו תוצאה של עבודה גם עם יועצי המשכנתאות. זה קשור גם להתאמות שביצענו גם בתמהילי ההלוואה, והתוצאות הללו הביאו אותנו למצב בו אנחנו נמצאים היום".

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%