גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רק 2.6% מתוקצב: האם תוכנית המסילות של הממשלה תצא לפועל?

במסיבת עיתונאים שהתקיימה היום הוצגה החלטת הממשלה ל"חיבור מדינת ישראל במסילות רכבת" ● במשרד התחבורה טוענים כי עיגונה כהחלטת ממשלה יוכל לסייע להגשמתה בפועל ● יחד עם זאת, לוחות הזמנים שהוצגו הם לכל הפחות שאפתניים בהתחשב בקידום התשתיות האיטי במדינת ישראל, ואומדני התקציב נמוכים בהרבה מאלו שהוצגו בעבר לחלק מהפרויקטים

ראש הממשלה בנימין נתניהו במסע''ת להצגת תוכנית ''לחיבור ישראל ברשת מסילות'' / צילום: חיים צח-לע''מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו במסע''ת להצגת תוכנית ''לחיבור ישראל ברשת מסילות'' / צילום: חיים צח-לע''מ

הממשלה הציגה היום "תוכנית מסילות לחיבור ישראל" שהיא מבוססת על תוכניות עבר ורק שיעור מזערי ממנה תוקצב, אבל היו גם בשורות: רגב הצהירה כי "תשחרר" את פרויקט המטרו לאחר שאת ביצועו התנתה בהעברת החלטת הממשלה בנושא הרכבות.

תוספת של אלפי דירות בזמן קצר: באיזו עיר חצי מהדירות הן של מחיר למשתכן?
התביעה נדחתה: גיל שויד לא ישלם דמי תיווך על רכישת בית ב-130 מיליון שקל
למרות טענת מירי רגב: מחירי הכרטיסים ברכבת הקלה צפויים לעלות 

במסיבת עיתונאים הוצגה היום החלטת הממשלה שעברה מוקדם יותר הבוקר ל"חיבור מדינת ישראל במסילות רכבת". חלקה הגדול של התוכנית כבר נקבע בעבר בתוכנית האסטרטגית למסילות הרכבת, אך במשרד התחבורה טוענים שעיגונה כהחלטת ממשלה יוכל לסייע להגשמתה בפועל, אלא שתוכניות דומות אושרו כבר בשנים 2010 ו-2012. ואולם, החלטות ממשלה רבות שנקבעו בעבר, עדיין לא יצאו לביצוע ואין כל ערובה לביצועם. כך למשל הרחבת והסטת כביש החוף בסמוך לג'יסר א-זרקא, החלטת ממשלה שתוקצבה וששר האוצר מנע את יישומה ותקציבה נגנז.

תוכנית המוערכת ב-100 מיליארד שקל

לקונות נוספות נמצאות בתוכנית שהוצגה היום ובראש ובראשונה הסוגיה התקציבית. התוכנית כולה מוערכת ב-100 מיליארד שקל, כאשר הממשלה החליטה על הסטת תקציב מתוכנית החומש לרכבות בסך של 2.4 מיליארד שקל לקידומה נוסף על 200 מיליון שקל בלבד שהוקצו לקידומה בתקציב המדינה. על פי החלטת הממשלה צוות בין-משרדי ידון באפשרויות המימון של המסילות.

גם לוחות הזמנים שהוצגו הם לכל הפחות שאפתניים בהתחשב בקידום התשתיות האיטי במדינת ישראל ואומדני התקציב נמוכים בהרבה מאלו שהוצגו בעבר לחלק מהפרויקטים. בנוסף, לא הוצגה עבודת מטה הסוקרת את הכדאיות הכלכלית, הסביבתית והחברתית של קידום המסילות שכן בעבר מומחי כלכלה כבר הצביעו על חוסר הכדאיות שבהקמת מסילת הרכבת לאילת וגופי סביבה שונים מתנגדים להקמתה בשל הפגיעה הסביבתית המשמעותית בערבה.

בכל אופן, גולת הכותרת של התוכנית הוא פרויקט הדגל של שרת התחבורה מירי רגב להנחת מסילות רכבת מקריית שמונה ועד אילת. הרשת תורכב מפרויקטים שונים ובהם בין היתר הפרויקטים הבאים: מסילת הרכבת מקריית שמונה לכרמיאל שאומדנה 18.7 מיליארד שקל אמורה על פי התוכנית להיפתח כבר בשנת 2030. מסילה נוספת באזור הצפון תהיה בין ראש פינה לעפולה שתושלם עד לשנת 2035 ובעלות 17 מיליארד שקל. התוכנית גם עומדת על הקמת מסילה בין בית שאן לנהר הירדן בעלות של 3.7 מיליארד ועד לשנת 2028 ובממשלה מקווים שהיא תתחבר למסילות בירדן ובערב הסעודית. תוכנית דומה הציג כבר לפני שנים ישראל כ"ץ בעת שכיהן כשר התחבורה.

בדרום מובטחות מסילות מהירות של 250 קמ"ש בין נתב"ג לב"ש שתוקם בעלות 15 מיליארד שקל עד לשנת 2033 ומבאר שבע לדימונה מסילה נוספת בעלות 4.5 מיליארד. מדימונה לאילת מתוכננת מסילה מהירה של 250 קמ"ש גם כן בעלות 26 מיליארד שקל עד לשנת 2035.

מעבר לכך, ובהתאם לתוכנית האסטרטגית מתוכננת מסילת רכבת כפולה ומהירה בין חיפה, כולל שיקוע המסילה המפרידה בין העיר לים, ובין גוש דן והקמת המסילה החמישית והשישית באיילון. פרויקטים רבים מאלו שהוצגו, וחלקם כבר מקודמים, קריטיים לתחבורה במדינת ישראל לצד פרויקטים רבים ששנויים במחלוקת מקצועית עמוקה.

התוכניות שלא יזכו להכרה ממשלתית

בהחלטת הממשלה שעברה היום לא כל המסילות שבתוכנית זכו להכרה ממשלתית בכך שהן צריכות לקום מבחינה תקציבית. כך, מסילת מנשה צפון, חיבור טבריה למערכת הסעת המונים במרחב, חיבור בית שמש לירושלים וחיבור אלעד לראש העין - כל אלו ידרשו בחינת כדאיות כלכלית.

למרות שעברה החלטת ממשלה, קשה לראות עדיין את המסילות לקריית שמונה ולאילת קמות ונהיות. גם ההשקעה התקציבית שאושרה בסך 2.6 מיליארד שקל בסך-הכול, נועדה להמשך תכנון ולקידום זמינות הקרקע ולא לעבודות עצמן. תקציבים רבים ניתנים לקידום זמינות ואינם מבטיחים את מימוש הפרויקטים בפועל. רגב התנתה את ביצוע פרויקט המטרו בהחלטת הממשלה וטענה היום שסירבה להסתפק בהחלטה הצהרתית בלבד על הקמת המסילות אלא גם לנקוב בה בעוגן תקציבי, אך כאמור התקציב שניתן לא יבטיח את מימוש מסילות הרכבת הללו.

בנוסף, תקציב זה יבוא על חשבון תוכנית החומש של הרכבת, ולא למשל על חשבון תקציבי העתק ששוריינו בתקציב המדינה האחרון לכבישים.

בכל אופן, במהלך מסיבת העיתונאים רגב סיפקה בשורה: "הבטחתי שאם נעביר הצעה שבה מחליטים על חיבור מדינת ישראל אני משחררת את המטרו", היא אמרה. ובכך שיחררה מה"שבי" את הפרויקט הלאומי הקריטי שאת העבודה עליו היא עצרה.

רגב גם ניצלה את הבמה כדי לעקוץ את אנשי האוצר כשאמרה: "אולי ברגע מסוים זה נראה כבד על האוצר ועל התקציב המצומצם שיש למדינת ישראל והאתגרים שיש למדינת ישראל בביטחון, ברווחה, בבריאות ובחינוך, אבל ישראל היא נס במזרח התיכון. אני רוצה להגיד לחבריי באוצר שאני יודעת שזה לא פשוט ולפעמים נראה 'וואו מאיפה נביא את הכסף', אבל בסוף זה חוזר לקופת האוצר ולאזרחים כשאזרח יודע שיוכל לקום בבוקר ולא להתקע שעות בפקקים".

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "הדבר הזה יאפשר לנסוע בלי פקקים, כיוון שככל שנבנה כבישים ונרחיב אותם לעולם זה לא יספיק. צריך לשנע אנשים ברשת מהירה מאוד ואפשרות של הזרמה לצדדים תאפשר לנו לבנות ערים חדשות ואנחנו חושבים לפחות עיר אחת בערבה ואולי שתיים. זה ישנה את חלוקת האוכלוסייה. יהיו פה עשרות מיליוני אנשים - איפה הם יגורו? אין מקום. בנגב ובחלקים של הגליל נביא לצמיחת המדינה".

מומחים בתחום התכנון והתחבורה, וגם הגישה המקצועית במנהל התכנון בשנים האחרונות גורסת כי הקמת יישובים מחלישה דווקא את היישובים הסמוכים שקיימים כבר, הפרויקטים שהוצגו היום אמנם יוכלו להביא להגברת נגישות לאזורים שונים בארץ, אך הם לא יהוו הקלה על הפקקים שמורגשים בעיקר בתוך המטרופולינים ולא בכבישים המובילים לקצוות הארץ. מרבית הישראלים, כך על פי מחקרים של משרד התחבורה, לא נוסעים מרחקים גדולים מ-15 ק"מ בחיי היום יום שלהם.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מסחר תנודתי בוול סטריט; ארבע הישראליות שמזנקות בחדות

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● צים מזנקת לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו מזנקת בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה