גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסק הדין שמטלטל את ההתחדשות העירונית: כל דייר סרבן ישלם 2.6 מיליון שקל

מנוף הלחץ על מתנגדים לפרויקט פינוי־בינוי עולה מדרגה ● ביהמ"ש המחוזי בתל אביב קבע כי דיירים סרבנים יפצו את שכניהם בסכום של כ־8 מיליון שקל, או שייאלצו לחתום על העסקה בעל־כורחם ● מה עומד מאחורי פסק הדין יוצא הדופן, איך הוא ישפיע על מקרים עתידיים, ומה הסיכוי שהעליון יתערב?

הריסה לפני בנייה / צילום: Mark Tso
הריסה לפני בנייה / צילום: Mark Tso

בית המשפט המחוזי בתל אביב פרסם לאחרונה פסק דין חריג: סרבני פינוי־בינוי בהרצליה יפצו את דיירי הבניין בקרוב ל־8 מיליון שקל בשל הקשיים שהערימו על הפרויקט, או לחלופין ניתן יהיה לאשר בשמם פינוי־בינוי במבנה. מה עומד מאחורי פסק הדין, ואיך הוא עשוי להשפיע על מקרים נוספים?

איחרו כמה ימים בתשלום אחרון על בית שרכשו. מה קבע בית המשפט?
בג"ץ ידון בביטול עילת הסבירות בהרכב מלא הכולל 15 שופטים
הבית של ארקדי גאידמק נמכר והצית מחלוקת על דמי התיווך

בשנת 2013 חתמה חברת אזורים על הסכם לביצוע פרויקט פינוי־בינוי ענק ב"שיכון ויצמן" בהרצליה. בתכנון: 1,800 יחידות דיור במקום 580 הקיימות כיום. מטבע הדברים, בשל גודל הפרויקט, נדרשה הסכמה מצד דיירים רבים; מרביתם חתמו, ומספר קטן סירב. לכל אחד מהמתנגדים היה נימוק מעט אחר, אך כולם הסכימו פה־אחד שהפרויקט לא מיטיב איתם.

כעבור שבע שנים הגישו הדיירים שמעוניינים בהוצאת הפרויקט לפועל שלוש תביעות, כל אחת נגד זוג אחר של המתנגדים. כל תביעה הועמדה על סך של 2.6 מיליון שקל. לטענת התובעים, הסירוב של המתנגדים הוא בלתי סביר וגורם ליתר הדיירים נזק כספי. התובעים היו מוכנים לוותר על הפיצוי, כל עוד בית המשפט יכפה על המתנגדים לחתום.

אחרי שניסיונות פשרה בין הצדדים כשלו, בית המשפט קיבל את התביעה והותיר בידי כל אחד מזוגות המתנגדים שתי ברירות: לשלם 2.6 מיליון שקל לתובעים - או להסכים לפינוי־בינוי. בית המשפט קבע כי המתנגדים יצטרכו לקבל החלטה עד 13 באוגוסט.

איך אפשר לתבוע פיצוי מסרבני פינוי־בינוי?

המקרה עוסק במישור האזרחי, והפיצוי הכספי הוא בגין אירוע נזיקי. לטענת התובעים, הסרבנים לעסקה מסבים בעצם התנגדותם נזק לשכנים. לרוב, בדיני נזיקין ניתן לדרוש מאדם לשלם על נזק שהוא גרם לאחר, ולא בגין משהו שהוא לא עשה, אף שהאפשרות הזו כמובן קיימת. ההנחה היא שאדם חב בחובה מסוימת שהפר, ההפרה הזו גרמה נזק (גם אם בעקבות מחדל), והוא יצטרך לשלם על כך. לדוגמה, אדם שלא הפעיל גלאי עשן למרות שהיה מחויב, והבניין נשרף כתוצאה מכך.

במובן הזה, האפשרות לחייב אדם בנזיקין בגלל סירובו לבצע עסקה בעלת אופי כלכלי, ואם נחדד - עסקה שבבסיס ההתנגדות שלה מצויה זכות חוקתית, ועוד כזו שמצוינת במפורש בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו - היא בהחלט חריגה.

את החריגות הזו לא קבע בית המשפט, אלא הכנסת, שחוקקה בשנת 2005 את "חוק פינוי ובינוי (פיצויים)", המכונה כיום "חוק פינוי ובינוי (עידוד מיזמי פינוי ובינוי)". הכנסת התירה את אפשרות לדיירים לתבוע דייר אחר, המסרב לפרויקט פינוי־בינוי, אם הסירוב שלו אינו סביר. לפי חוק זה, ניתן לתבוע דייר סרבן לאחר שהתובעים מוכיחים כי ההתנגדות שלו לעסקה היא בלתי סבירה.

 

איך אפשר לכפות על דיירים להסכים לעסקה?

החוק תוקן בשנת 2018, כך שהעניק לבית המשפט סמכות לאשר את פרויקט הפינוי־בינוי, ולמנות אדם שיוסמך לדון בעסקה בשם בעל הדירה המסרב. הסיבה לתיקון, שעלתה בדיונים בכנסת, הייתה שהאפשרות לתבוע פיצוי כספי לא הספיקה כדי "לשחרר" את הפקקים בעסקאות פינוי־בינוי. כך, כיום בתי המשפט יכולים גם לחייב דיירים שמסרבים לעסקאות פינוי־בינוי בפיצוי כספי, וגם למנות אדם שיסכים במקומם לעסקה - כלומר לכפות את זה עליהם.

האם דירות שהורחבו כדין יילקחו בחשבון?

על־פי פסק הדין של בית המשפט המחוזי, השאלה המכרעת היא שאלת המועד שבו נעשתה ההרחבה. במילים אחרות, האם ההרחבה בוצעה לאחר חתימה על הסכם פינוי־בינוי, או קודם לכן.

"ביצוע בנייה נוספת בדירות המיועדות להריסה, לאחר חתימת הסכם פינוי־בינוי עם יזם אשר בו נקבע המועד הקובע לעניין חישוב התמורות, נחזה להיראות כניסיון להשאת תמורות לבעלי הדירה על חשבון בעלי הדירות האחרות במתחם, הפועלים בהסתמך על ההסכם", כתבה השופטת הדס עובדיה בפסק הדין המדובר. "קשה להבין מהו ההיגיון הכלכלי או המסחרי בביצוע בנייה בדירה המיועדת להריסה, ואין גם לתמרץ התנהגות מעין זו, שיש בה פגיעה בקידום מטרות החוק לאפשר התחדשות עירונית באמצעות פרויקטים של פינוי ובינוי כגון זה".

האם פסק הדין הוא דרמטי?

תלוי איך בוחנים אותו. כפי שהוסבר, שנים רבות החוק הישראלי מאפשר לתבוע דיירים שמתנגדים לפרויקט פינוי־בינוי בנזיקין, ולדרוש מהם פיצוי. כבר מספר שנים שהוא גם מאפשר לכפות עליהם הסכמה לאשר את העסקה, כלומר מאפשר לקחת מהם את הזכות לסרב לחתום - ומקנה לאדם אחר להסכים במקומם. במובן הזה, אין שום דבר דרמטי בפסק הדין.

מה בכל זאת יוצא דופן בו? החלטת השופטים: אם הדיירים לא יחתמו על העסקה, הם אכן יחויבו בסכום פיצוי חריג ביותר, שמרביתם המוחצת של משקי הבית בישראל אינם יכולים לעמוד בו. זאת בנוסף להחלטת בית המשפט בעניין הרחבת הדירה, בהיתר בנייה שניתן כחוק, אך בוצעה לאחר שנחתמה עסקה עם יזם. בכך, ההתעלמות מן ההרחבה מעניקה בכורה ליזם על פני היתר שהעניקה המדינה, וזה בהחלט דבר חריג.

האם בית המשפט העליון יתערב?

עו"ד אלדר אדטו, ראש מחלקת התחדשות עירונית ונדל"ן למגורים במשרד ברנע ג'פה לנדה, שייצג יחד עם עו"ד לורן שטיימן את התובעים בהליך, מספר כי עד לרגע זה הנתבעים לא פנו אליו כדי לחתום על עסקת פינוי־בינוי. המשמעות היא שחרב 2.6 מיליון השקלים עדיין מונפת מעל לראשם.

הנתבעים יכולים להגיש ערעור לבית המשפט העליון על הפסיקה. אלא שהגשת ערעור לא מעכבת לבדה את פסק הדין. הנתבעים יכולים גם להגיש בקשה לעיכוב ביצוע התשלום, שנקבע כאמור לעוד שבועיים, עד לאחר ההכרעה, אך במרבית המקרים הנטייה היא לא לעכב חיובים כספיים, שנתפסים כדבר שהוא הפיך.

הכלל בעיכובי ביצוע הוא של מעין "מקבילית כוחות" שמשלבת בעצם בין סיכויי הערעור להתקבל, לבין שיקול המכונה "מאזן נוחות", כלומר כמה יפגע מימוש פסק הדין במערערים. למשל, אם בעליון יסברו כי יש מקום להתערב בפסק הדין, או אם יגיעו למסקנה כי התשלום, שנחשב גבוה מאוד כאשר הוא מופנה כלפי לאדם פרטי, פוגע במערערים באופן בלתי הפיך - ככל הנראה תשלום הסכום יתעכב, או לפחות חלקו.

בנוסף, חשוב להזכיר כוכבית חשובה, שנוגעת לגובה החריג יחסית של הסכום הכספי שהוטל על אנשים פרטיים, ועלול, מבחינתם, דווקא כן להיות בלתי הפיך.

כך או כך, קשה להעריך אם בית המשפט העליון יתערב בפסיקת המחוזי. לפסק הדין יש היבטים חדשניים, אך גם כאלה שנשענים על החוק והפסיקה הקיימת. מה שברור הוא שבקשת עיכוב ביצוע, הם ירצו בכך, על הנתבעים למהר להגיש. האם הם יחתמו וישאירו את המשאבים השיפוטיים לסוגיות אחרות? נדע בשבועיים הקרובים.

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק