גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתמ"א 38 ועד מפעלים מזהמים: כך ישפיע ביטול עילת הסבירות על ענף הנדל"ן

בשבוע שעבר הכנסת אישרה את ביטול עילת הסבירות על החלטות ממשלה ושרים ● כעת, לאחר האישור, הדיון על השפעות החקיקה עובר מהתיאורטי אל המעשה ● גלובס בדק עד כמה ישפיע הביטול על הליכי התכנון ומצא שהרבה יותר ממה שנדמה

אפולוניה. העליון קבע שהחלטה בעלת פגיעה סביבתית פוטנציאלית לא יכולה להתקיים ללא תשתית עובדתית מלאה / צילום: Shutterstock
אפולוניה. העליון קבע שהחלטה בעלת פגיעה סביבתית פוטנציאלית לא יכולה להתקיים ללא תשתית עובדתית מלאה / צילום: Shutterstock

לפני שבועיים אסרה הכנסת על בית המשפט לדון עוד בסבירות החלטותיהם של שרים, של ראש הממשלה ושל הממשלה. גם לתת צווים או הוראות נגד פעולות שלטוניות שרירותיות אי אפשר יותר. האור הירוק לפעולה בחוסר סבירות ניתן, ורשימת הנפגעים המלאה עוד לא התבררה. העילה, שליבה בבחינת האופן שבו קיבלה הרשות החלטות בענייניו של הפרט, בשאלה אילו שיקולים שקלה וכמה משקל העניקה לכל שיקול שכזה, נמחקה. בינתיים בכל אופן.

כמה השפעה תהיה לשינוי הזה על הליכי התכנון והבנייה? נראה שלא מעט. כן, גם אם בית המשפט ממעט להתערב בנימוק הזה. הנה כמה דוגמאות אפשריות.

בג"ץ ידון בביטול עילת הסבירות: מה המשמעות של הרכב של 15 שופטים? | שאלות ותשובות
בארנונה עילת הסבירות היא כבר מזמן המבחן העיקרי| דעה
בלבול בפרקליטות בעקבות ביטול עילת הסבירות: ביקשה לדחות דיונים בתיקים 

היעדר תמריצים כלכליים לחיזוק מבנים בפריפריה

תמ"א 38 היא תוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, תוך מתן תמריצים כלכליים ליזמים. אולם פרופ' רונית לוין־שנור, מרצה בכירה למשפטים באוניברסיטת רייכמן, מזכירה שבמקומות שהכי זקוקים לחיזוק הזה - נניח בניינים שעומדים על קו השבר הסורי־אפריקאי, אין כלל תוכניות כאלה, כי זה פשוט לא משתלם כלכלית ליזמים. "עד כה לא התקבלה כל החלטה ממשלתית בנושא הזה", היא מסבירה. "והמשמעות של צמצום עילת הסבירות היא שהממשלה לא תהיה חייבת כלל לתת דין וחשבון על מדיניות מזניחה, אפילו שחיי אדם יכולים להיות כרוכים בכך. אם בית המשפט היה מתערב במצב הזה הוא לא היה אומר לממשלה איזה סוג של החלטה לקבל - הוא היה שואל אותה: האם נקטת את האמצעים הדרושים כדי לקבל החלטה ראויה? עכשיו אפילו את זה אי אפשר לעשות".

הסוף להכבדה על מפעלים מזהמים

ב־2019 הורה בית המשפט העליון להשיב לבחינה חוזרת של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה פרויקט להרחבתם של בתי הזיקוק בחיפה, מאחר שנעדרה ממנו תוכנית מפורטת.

השופטים קבעו שהקמה של מתקנים בעלי השפעה סביבתית ניכרת אינה יכולה להתעלם מההליכים הקבועים בדין. קביעה ברוח דומה התקבלה עוד בשנת 2001, בלי לציין את עילת הסבירות, בעניין חיובה של קק"ל לקיים פרוצדורה תקינה בבואה לטפל בפעולות ייעור. ייתכן שניתן היה להגיע לאותה תוצאה גם ללא עילת הסבירות, אך הבסיס לה - בחינת האופן שבו התקבלה ההחלטה - הוא הלב הפועם שביקשו להסיר כעת בחקיקה.

התנגשות בין תכנון לבין שמירה על הסביבה

ההתנגשות בין ערכי טבע לקידומו של תכנון היא דבר שכיח מאוד. בהליכי התכנון נדרש לשקול בין היתר את הפגיעה בערכים כאלה, ובהשלכות האפשריות על המרחב.

בעניין החוף באפולוניה למשל, קבע בית המשפט העליון שהחלטה בעלת פגיעה סביבתית פוטנציאלית לא יכולה להתקיים ללא תשתית עובדתית מלאה, שתכלול גם את ההשלכות המסכנות.

המונח סבירות לא עמד ביסוד הפסיקה, אך הרציונל דומה: האם השיקולים נשקלו כולם, והאם נשקלו כדבעי. ברוח דומה אישר בית המשפט העליון רק לאחרונה פסיקה של המחוזי שביטלה תוכנית להקמה של כפר נופש בגלל פגיעה בעטלפים נדירים, מסיבות של סבירות.

מינוי מקורבים: התחום הדרמטי ביותר

מכל התחומים שעילת הסבירות הייתה משמעותית בהם, תחום המינויים הוא אולי הדרמטי ביותר. השאלה כיצד התקבלה ההחלטה למנות או לפטר בעל תפקיד מסוים, ומה היה היחס בין השיקולים השונים שנשקלו בדרך להחלטה הייתה הרלוונטית ביותר אולי בבחינה שערך בית המשפט.

ומאחר שמינויים ופיטורים אינם פוסחים על אף תחום, הם כמובן גם לא דילגו על עולם התכנון והבנייה.

ניקח לדוגמה את המועצה הארצית לתכנון ולבנייה. בהתאם לחוק, במועצה חברים נציגי ציבור שהם בין היתר אדריכלים, ארגונים ירוקים וסוציולוג, שתפקידם לוודא שהאינטרס הציבורי נשמר. הם אמורים להביא את דעתם, למשל, כאשר העיריות מבקשות לקדם תוכניות שונות שלא תמיד עולות בקנה אחד עם האינטרס הציבורי.

בעלי התפקידים האלה, שאמורים להיות עצמאיים ומקצועיים, ממונים על ידי השר. מה מונע מהשר למנות את מקורביו? או סתם אנשים לא מתאימים? עד היום החובה לנהוג בסבירות הייתה החסם המרכזי מפני מינויים שכאלה. קיימות עילות אחרות במשפט המינהלי בהיעדרה, אך הניסיון לצוד את המקרים האלה עשוי להיות קשה מאוד.

עצמאות היועצת המשפטית לממשלה

עוד מעולמות המינויים, אך באופן יותר קונקרטי, ביטולה של עילת הסבירות מעלה את השאלה באיזו קלות ניתן יהיה לפטר את היועצת המשפטית לממשלה, ולמנות תחתינה בעל תפקיד עצמאי פחות.

לעצמאותו של תפקיד היועמ"ש השלכות במגוון מישורים, אך גם התחום הסביבתי לא נעדר ממנו, בעיקר בהיבטים שנוגעים לאינטרס הציבורי ממש. כך למשל רק לפני מספר חודשים הביעה היועמ"שית את העמדה כי תביעות אזרחיות בגין זיהומים סביבתיים נמשכים, לא יידחו על הסף מחמת התיישנות, אף אם הזיהום החל מזמן.

הצד השני: הסבירות היא בד"כ לא העילה הראשית

בענף נשמעים גם קולות שמבקשים לצנן את החשש, ולטעון שבתי המשפט נמנעים בדרך כלל גם ככה מלהתערב מטעמים של סבירות בהליכי תכנון ובנייה, ולכן לביטול לא אמורות להיות השלכות מרחיקות לכת.

גם כאשר ההתערבות כבר נעשית, נטען, דבר שהוא נדיר ביותר, העילה המרכזית אינה הסבירות.

הסיבה לכך כפולה: האחת, ההליכים האלה בבסיסם מקצועיים ובעלי פרוצדורה מדוקדקת ויחסית מקיפה, מה שמקטין את הסיכויים לכך שיתקבלו החלטות שרירותיות, והשנייה, השלב שבו ההליכים האלה מגיעים לבתי המשפט - כאשר השופטים לא רוצים להיות אלה שתוקעים בידיהם פרויקטים בשווי של מיליוני ואף מיליארדי שקלים.

"הסיבה שאומרים כי היום יש שני הליכים בשנה שמוכרעים על יסוד הסבירות זה בגלל שבית המשפט צמצם את ההתערבות שלו לא רק בעילות ההתערבות - אלא גם בנקודות ההתערבות", מסביר עו"ד חגי קלעי, המייצג בתובענות ייצוגיות סביבתיות ובהליכי תכנון ובנייה.

לדבריו, ההלכה שלפיה לא ניתן להגיע לבית המשפט במהלך הליכי התכנון מביאה לכך שקשה הרבה יותר לעצור תוכניות גדולות, כמו המטרו נניח, גם אם יש בהן פגמים. "בנקודות האלה, המשמעות של צמצום עילת הסבירות היא שהממשלה לא חייבת כלל לתת דין וחשבון על מדיניות מזניחה, אפילו שחיי אדם יכולים להיות כרוכים בכך", הוא אומר.

עם זאת, גם עו"ד קלעי סבור שישנם מקרים שבלי סבירות יהיה קשה מאוד לתת סעד. למשל אם תוכנית גדולה התעלמה משיקולים פרטניים של פרט שנפגע. נניח, סתם לצורך ההמחשה, קשישה שהמטרו המתוכנן עתיד לעבור לה באמצע הסלון. או משפחה שכבר פונתה בעבר מביתה בעקבות הפקעה, ועתה הוחלט להפקיע דווקא את השטח שלה עבור קו הרכבת הקלה.

"בתיאוריה של דיני תכנון ובנייה התשובה לשאלה מהו תכנון טוב היא פועל יוצא של הליך טוב. הליך טוב בהקשר התכנוני הוא הליך שמבוסס לא רק על מידע, אלא גם על השתתפות וייצוג של הציבור, כמו גם הצגתן של עמדות רלוונטיות", לוין־שנור מסכמת. "זה לב העניין. האיכות של ההליך היא זו שמכתיבה את התוצאה. וכל עוד ההליך הוא איכותי - אין בקרה על התוצאה עצמה".

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן: המסוק של הנשיא איברהים ראיסי היה מעורב בתאונה

התקרית התרחשה באזור העיר ג'ולפה שבמחוז מזרח אזרבייג'ן, כ-600 ק"מ מטהרן ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן ● לפי סגן מושל המחוז, המסוק התרסק, אולם לפי הטלוויזיה האיראנית, המסוק ביצע נחיתת חירום בעקבות מזג אוויר ערפילי ● סוכנות הידיעות "מהר" האיראנית מדווחת כי המסוק שנשא את הנשיא נחת

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם, אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית