גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתעשייה מדברים על חדשנות, אך מתקשים ליישם בפועל

מסקר חדש שערכה פירמת הייעוץ Tefen בקרב כ-500 מנכ"לים, יו"רים וסמנכ"לים בחברות תעשייתיות, עולה כי לא תמיד היישום של חדשנות בפועל נעשה ברמה מספקת ● וגם: עוד קורקינטים בתל אביב לקראת פתיחת הקו האדום של הרכבת הקלה ●  אירועים ומינויים

חדשנות / אילוסטרציה: Shutterstock
חדשנות / אילוסטרציה: Shutterstock

חדשנות טכנולוגית היא חלק בלתי נפרד מהשיח בעולמות הקמעונאות, הרפואה, המזון וההייטק, ולא רק בהם. ואולם, מסקר חדש שערכה פירמת הייעוץ Tefen בקרב כ-500 מנכ"לים, יו"רים וסמנכ"לים בחברות תעשייתיות, כולל החברה הערבית, עולה כי לא תמיד היישום בפועל נעשה ברמה מספקת.

כאשר נשאלו המנהלים באיזה תחום חסר להם הכי הרבה ידע, למקום הראשון הגיע אסטרטגיה וחדשנות (39%), ואחריו מידע עסקי (16%), טכנולוגיה (15%) וניתוח שוק (13%). רוב מוחלט של המפעלים אוספים דאטה באופן מלא או חלקי, אולם רק 15% מנתחים אותו ומיישמים, 55% מנתחים אבל לא מיישמים, ו-30% לא מנתחים ולא מיישמים.

עוד לפי הסקר, כיום, 52% מהמפעלים מיישמים אלמנטים של חדשנות 4.0, בעוד שב-2019 עמד הנתון על 39% בלבד. עם זאת, 73% מהמפעלים מיישמים חדשנות באופן חלקי בלבד, ורק 21% מיישמים באופן מלא.

מלי ביצור פרנס / צילום: אינגה אבשלום שילן

למרות התוכניות (או התקוות) של רבים ביחס ליישומי בינה מלאכותית, נראה כי רוב משיבי הסקר אינם סבורים שיהיה בכך תחליף לעובדים. 56% סבורים כי עד שנת 2030 המחסור בכוח אדם מקצועי בתעשייה יחריף - מה שישפיע לרעה על היכולת להתחרות בשווקים, ולהעלות את רמת הפריון.

28% מהמנהלים סבורים כי מפעלים רבים יעבירו פעילות למזרח אירופה וסין שבהן הייצור זול יותר, ורק 8% חושבים שהתעשייה תגדל ותשקיע במפעלים וייצור בישראל. התוצאות המלאות של הסקר יוצגו בוועידת ישראל העשירית לתשתיות ותעשייה, שתתקיים ב- 7.9.23.

מהנתונים עולה שהעובדים בתעשייה מחליפים מקום עבודה מהר יותר בהשוואה לנתוני 2019. רק 29% נשארים באותו מקום עבודה 5-10 שנים, בעוד שב-2019 היה מדובר בקרוב ל-50%. שיעור דומה של עובדים ממשיכים באותו מקום לתקופה של יותר מ-10 שנים, בעוד שב-2019 היה מדובר ב-37%.

לדברי מלי ביצור פרנס, מנכ"לית Tefen ויו"ר המכון ליצור מתקדם, "מהסקר ניתן לראות שלמרות קיומן של טכנולוגיות רבות עוצמה שיכולות להזניק את המפעלים לעולם החדש, כמחצית מהמפעלים בישראל עדיין לא מטמיעים אותן. למנהלים רבים חסר ידע בכל מה שקשור בעולמות החדשנות והדיגיטציה, וארגונים רבים לא יודעים מה לעשות עם כל הדאטה שהם אוספים.

"אמנם ישנה עלייה בפתיחות ובנכונות של המפעלים לאמץ כלים של חדשנות ואוטומציה בהשוואה ל- 2019, אך זה עדיין לא מספיק בשביל להגדיל את הפריון ואת כושר התחרותיות של התעשייה הישראלית אל מול העולם. המפעלים שימשיכו לשגשג יהיו אלו שידעו לשלב בין היכולות האנושיות לבין ההתקדמות הטכנולוגית".

אזור תעשייה

הקורקינטים מחכים לרכבת הקלה

לקראת פתיחת הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן, חברת Yango Wind מגדילה ומחדשת את היצע הקורקינטים שלה - שיעלה מ-5,000 כיום לכ-6,000.

המהלך, שעלותו מוערכת בכ-2 מיליון שקל, מחולק ל-750 קורקינטים שיצאו משימוש ויוחלפו בדגם מתקדם יותר, ועוד אלף חדשים לגמרי. אלה יכללו מערכת בלימה כפולה, בלימת זעזועים, מערכת איתות, משטח עמידה רחב ויציב יותר, וכן תאורה היקפית לנראות מוגברת.

לצד זאת, גם חלוקת הקורקינטים תשתנה לפי תחנות הרכבת הקלה, וייערך תגבור בתחנות המשלימות (למשל, תחנת הרכבת לוד, שתהפוך למוקד משמעותי). כדי לעודד את השימוש בהם פיתחו בחברה משחק אינטראקטיבי עם קופסאות מתנה וירטואליות לאורך המפה באפליקציה. במידה שמסלול הנסיעה עובר בהן, ניתן יהיה לזכות בנסיעות חינם ושימושים חוזרים. מחיר דקת רכיבה עולה היום שקל.

"ברחבי העולם הקורקינטים השיתופיים הפכו פתרון מקובל ונפוץ בין תחנות רכבת", מציין דור בלך, סמנכ"ל התקשורת של החברה. "בלונדון, לדוגמה, נאסר השימוש בקורקינט פרטי, ומותר להתנייד בעיר רק בקורקינטים שיתופיים.

"הקורקינט השיתופי מפוקח ועומד ברגולציה של עיריות, משרד התחבורה וגופים ציבוריים, המהירות בו מוגבלת, ישנם אזורים מסוימים בערים שלא ניתן לנסוע בהם, ולא ניתן להירשם לשירות ללא רישיון נהיגה. לכן, אנו מקווים שהקו האדום יביא אתו למעבר מהקורקינט הפרטי לציבורי - ובכך יקל על ההתניידות, ויחסוך תאונות מיותרות".

השת"פ החדש של רואי החשבון

במרץ האחרון פתחה אזרבייג'ן שגרירות בתל אביב, מהלך שחיזק עוד יותר את הקשר ההדוק בין שתי המדינות. כעת מצטרפת לכך גם לשכת רואי החשבון בישראל, שחתמה החודש על מזכר הבנות לשיתוף-פעולה עם מקבילתה באזרבייג'ן.

חן שרייבר ווחיד נוברוזוב / צילום: לשכת רואי החשבון של אזרבייג'ן

החתימה נערכה בבאקו, לשם יצא נשיא לשכת רואי החשבון בישראל, רו"ח חן שרייבר, במעמד יו"ר לשכת רואי החשבון המקומי, וחיד נוברוזוב, ושר הכלכלה מיכאל רזארוב. מאחורי המהלך עומד הרצון של ראשי המשק באזרבייג'ן לעשות עסקים עם ישראל - כאשר לשכת רואי החשבון אמורה להוביל את החיבור בינם לבין מנהלי הכספים של החברות המובילות בארץ.

"השוק האזרי נמצא בצמיחה, ויש לו פוטנציאל גדול מאוד, בין היתר בשל המיקום הגאוגרפי האסטרטגי שלו, שנמצא בשער של אסיה ובסמיכות לאירופה המזרחית", אומר שרייבר. "אני משוכנע שיש כאן הזדמנויות רבות לשיתופי-פעולה עסקיים בין המדינות, והידוק היחסים הכלכליים הוא אינטרס משותף של שני המשקים. באופן פרקטי, אנו מגבשים צוותי עבודה שיכללו בכירים מהעולם העסקי (CFO) וממשרדי רואי חשבון בינלאומיים".

חדשות טובות

בנק מזרחי טפחות העניק חסות בגובה של 100 אלף שקל לקייטנת הקיץ של עמותת שלוה, המיועדת לילדים עם מוגבלות בגילאי 6-21 ומתקיימת בירושלים ובצפון.

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה