גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תפחדו להזדקן, הבינה המלאכותית תניע את הצמיחה העולמית

ככל שתתקדם מהפכת הבינה המלאכותית והאוטומציה, היא תנגוס ביותר ויותר משרות בשוק העבודה, מאות מיליונים לפי הערכות שונות ● אבל זה לא בהכרח אומר שייפלטו המוני מובטלים לרחובות ● עידן ה־AI עשוי להתברר בתור לא פחות מנס. כזה שיפתור את המשבר הבלתי נמנע של האוכלוסייה העולמית המזדקנת, התרוקנות קרנות הפנסיה והתכווצות כוח העבודה ● כך, שעון החול של הצמיחה העולמית יתהפך וכולנו נידרש לאתגר הבא ● פרק שני ואחרון בסדרה

גבר מבוגר יושב על מדרגות הרכבת התחתית ביפן. שעון החול של הצמיחה העולמית יתהפך / צילום: Associated Press, Shizuo Kambayash
גבר מבוגר יושב על מדרגות הרכבת התחתית ביפן. שעון החול של הצמיחה העולמית יתהפך / צילום: Associated Press, Shizuo Kambayash

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com. בטוויטר ChananSteinhart@

האגדה מספרת שבשנת 1894 התפרסם בעיתון הלונדוני הטיימס מאמר שטען כי "בתוך 50 שנה כל רחוב בלונדון יהיה קבור תחת 3 מטרים של צואת סוסים". אבל זמן לא רב אחר כך, התחזית הקודרת התפוגגה כשהמכוניות השתלטו על הדרכים. אמנם התחבורה הממונעת הביאה איתה צרות רבות, אך הסיפור הזה יכול ללמד על אופייה של מהפכה טכנולוגית, שלעתים פותרת בעיות כלל עולמיות שאך לפני רגע נראו בלתי פתירות. האם זו תהיה דרכה של מהפכת האוטומציה והבינה המלאכותית?

מיליוני משרות ייעלמו לפני סוף העשור: עידן כלכלי חדש כבר כאן | כתבה ראשונה בסדרה
הגורו של יזמי ההייטק שהפך לדוקטור לשינוי הרגלים
ברקשייר מפרסמת דוחות טובים וחושפת את היקף ההשקעה באפל

ככל שיעברו השנים, התפתחות הטכנולוגיה תנגוס ביותר ויותר משרות בשוק העבודה. לפי הערכות שונות, בתוך 15 שנה, 30% מהמשרות יהפכו לאוטומטיות ויעלמו, ועד שני שלישים מהעבודות בארה"ב ובאירופה ייפגעו בצורה כזו או אחרת. לפי סקר של חברת beautiful ai, שמפתחת טכנולוגיות בתחום, רוב המעסיקים כבר מגלים מוכנות גבוהה להחליף עובדים במכונות ואלגוריתמים.

השינויים האלה יעמידו בפני המדינות והחברה האנושית כולה אתגרים כמוהם לא חווינו במאות האחרונות. אך להתפתחות המואצת של הטכנולוגיה, ואפילו לעובדה שמיליוני משרות יעלמו בקרוב, יש גם בשורות חיובית. והראשונה שבהן כנראה היא מענה לאתגר הדמוגרפי.

לאורך ההיסטוריה האנושית שמרו בני האדם על קצב ריבוי טבעי, שנמדד לפי "קצב התחלופה" (replacement rate), כלומר, אם אישה יולדת 2.1 ילדים, ששורדים עד גיל בו הם עצמם יכולים להתרבות, הרי שהמין האנושי ישאר פחות או יותר בגודלו הנוכחי. באלפי השנים האחרונות נשים ילדו הרבה יותר מ־2.1 ילדים בממוצע. באנגליה של המאה ה־19 למשל, האישה הממוצעת הביאה לעולם כמעט 5 ילדים, ובארה"ב כמעט 7. אבל מחלות, זיהומים, רעב ושאר מרעין בישין, הביאו לתמותה מהירה ורוב הילדים כלל לא הגיעו לגיל בגרות. כך למשל, בשנת 1800 כ־46% מהנולדים בארה"ב, וכ־33% בבריטניה לא הגיעו לגיל 5. בגרמניה של 1875 עמד שיעור המוות של ילדים מתחת לגיל 5 על כ־48%. וגם תוחלת החיים של מי שהגיעו לבגרות הייתה נמוכה ב־20 שנה ויותר מזו של היום.

כך, במשך אלפי שנים אוכלוסיית העולם צמחה באיטיות, עקב בצד אגודל. במאה ה־17 כולה נוספו רק 120 מיליון בני אדם לאנושות, גידול של 24% לאורך 100 שנה. אבל כמה מאות שנים אחר כך חלה תפנית. הרפואה התקדמה, האנטיביוטיקה הומצאה, שיעור התמותה צנח (במיוחד בקרב תינוקות) ותוחלת החיים זינקה. כך, אוכלוסיית העולם החלה לצמוח בקצב חסר תקדים ובמאה ה־20 האנושות גדלה ב־4.5 מיליארד בני אדם - גידול של 380%. הקצב הזה הגיע לשיא במחצית השנייה של שנות ה־60, עת גדלה האוכלוסייה ב־2.1% בשנה, גידול שמשמעותו הכפלת האנושות בתוך 33.3 שנים.

לפיצוץ האוכלוסין של המאה העשרים היו תוצאות סביבתיות הרסניות. האנושות המתנפחת ביקשה לשפר את איכות ותנאי החיים שלה, מה שהעלה את המהפכה התעשייתית על סטרואידים ואיתה את זיהום האוויר ומשבר האקלים.

 

האיום הגדול על הכלכלה: הדמוגרפיה המתהפכת

אך הגאות בילודה נמשכה פחות משני דורות. בתוך 50 שנה החל רוב המין האנושים להתאים את שיעור הילודה לירידה הדרמטית בשיעור מקרי המוות של ילדים, וקצב התחלופה חזר לרמות של טרום המהפכה הרפואית - 2.1 ילדים לאישה.

לפי דוח של האו"ם, משנת 2022, הגידול הטבעי של אוכלוסיית העולם צפוי לעמוד בשנת 2023 על כ־0.9%, השיעור הנמוך מזה עשורים רבים. יתר על כן, שני שלישים מאוכלוסיית העולם מתגוררים היום במדינות בהן שיעור הלידות לאישה נמוך מקצב התחלופה של 2.1, מה שאומר שהאוכלוסייה בהן צפויה להצטמק. לפי ההערכות מדובר בהתכווצות של 1% ויותר עד שנת 2050.

אבל האנושות ככלל תמשיך לגדול, גם אם לאט יותר, בעיקר בזכות המדינות המתפתחות. האוכלוסייה העולמית צפויה לצמוח בעוד כ־2 מיליארד בני אדם ב־30 השנים הבאות ולהגיע לשיא של כ־10.4 מיליארד אנשים בשנות ה־80 של המאה הנוכחית. מחצית מהצמיחה הזו תגיע מ־8 מדינות בלבד: קונגו, מצרים, אתיופיה, הודו, ניגריה, פקיסטן, הפיליפינים וטנזניה.

הצצה מיפן למציאות שמחכה למדינות המערב

בינתיים במדינות המפותחות, אלו שמניעות את הכלכלה העולמית, האוכלוסייה הולכת ומזדקנת. אם בשנת 1900 תוחלת החיים בארה"ב עמדה על 47 שנים, היום האמריקאי הממוצע יחייה עד גיל 76. השילוב של הירידה בשיעורי הילודה עם הארכת תוחלת החיים גרם לשינוי דרמטי במבנה האוכלוסייה, ובעיקר בשיעור המבוגרים. בתחילת המאה ה־20, כ־4.1% מהאוכלוסייה היו בני 65 ומעלה; כעבור מאה שנה שיעורם זינק ל־12%, ועד שנת 2030 אחד מכל חמישה אמריקאים יהיה בן 65 ומעלה.

בגרמניה השינוי היה אפילו יותר דרמטי. שיעור הגרמנים שעברו את גיל 65 עמד על אחוזים בודדים בתחילת המאה הקודמת, אבל עד שנת 2017 הוא זינק ל־28%. עד שנת 2050, הנתון הזה צפוי לטפס לכמעט 38%. ורשימת הדוגמאות מרחבי הגלובוס הולכת ומתארכת.

אבל הדוגמה הטובה ביותר אולי להזדקנות האוכלוסייה היא יפן. דוח של האו"ם משנת 2019 על המדינה, מספק הצצה למציאות שמחכה לדמוגרפיה המערבית בעשורים הבאים: פחות ופחות תינוקות, ויותר ויותר אוכלוסייה מבוגרת. בשנת 2007 חיו ביפן קצת יותר מ־128 מיליון תושבים. עד השנה שעברה, מספרם צנח ל־124 מיליון, וב־2050 צפויים להישאר רק 100 מיליון תושבים ביפן, שעה שכמעט 4 מכל 10 יפנים יהיה בן 65 ומעלה. באותה שנה, קרוב לרבע מאוכלוסיית כדור הארץ תהיה בת יותר מ־60.

פחות עובדים, הרבה יותר חובות

כך, כוח העבודה העולמי יצטמק. בסין, בירת המפעלים העולמית בינתיים, הממשל העריך לפני כעשור כי האוכלוסייה בגיל העבודה תתכווץ ב־200 מיליון בני אדם עד שנת 2025. הערכה שקשה לקבוע אם עמדה במבחן המציאות בצל אופיו של המשטר בבג'יינג. בגרמניה העריכה הממשלה כי כוח העבודה, שעמד בשנת 2018 על כ־52 מיליון בני אדם תצנח עד שנת 2035 לכ־46 מיליון אנשים, ותצטמק בעוד 3 מיליון גרמנים בגיל העבודה עד שנת 2060.

הבעיה של היפוך הפירמידה הדמוגרפית לא תסתכם רק בעובדים, אלא גם בחובות עתק של ממשלות ברחבי העולם. לרוב המדינות המפותחות יש התחייבויות ענק לפנסיונרים. בארה"ב למשל, כמעט מחצית מהתקציב הפדרלי מנוצל כבר היום לטובת תשלומי ביטוח לאומי ומדיקר (ביטוח רפואי לבני 65 ומעלה). מדובר בסכומים שתופסים את החלק הארי בהכנסות האוכלוסייה הבוגרת באמריקה - 50% מההכנסה עבור 40% מהם.

אבל הקופה מתרוקנת. 2.9 טריליון דולר, שמיועדים לתשלומי קצבאות עבור החוסכים האמריקאים, יושבים היום בקרן הממשלתית. על פי ההערכות האחרונות של חבר הנאמנים בביטוח הלאומי האמריקאי, הכספים הללו יספיקו לתשלומי קצבאות רק עד שנת 2034. לאחר מכן, יאזלו הכספים בקרן ומקור הקצבאות שישאר יהיה התשלומים השוטפים שמפקידים העובדים הצעירים (וגם אלו יספיקו לכסות רק כ־77% מההתחייבויות). קרן המדיקר נמצאת במצב חמור יותר, וכספיה צפויים לאזול בתוך פחות מחמש שנים.

העובדה שרוב מוחלט של מדינות העולם, וכל המדינות המפותחות ייקלעו לאותה מגמה של קיטון בכוח העבודה וגידול באוכלוסייה המבוגרת, תטיל עומס כבד על הממשלות. הן יידרשו לשלם את ההתחייבויות הפנסיוניות והרפואיות, במקביל להחזרי החובות הכללים שלהן, שכבר עתה בשיא. גם האוכלוסייה הצעירה תיאלץ לסחוב על גבה סיכון לא מבוטל, הן הכלכלה העולמית והן הכלכלה הביתית והטיפול בהורים המתבגרים יונחו על כתפיו של כוח העבודה המצטמק.

הנס המושלם שיציל את הצמיחה העולמית

אבל אם המגמה של הזדקנות האוכלוסייה מוכרת לכל, איך ייתכן שדוחות בינלאומיים מעריכים שהצמיחה העולמית דווקא תגדל בקצב חסר תקדים? כאן נכנסת המהפכה הטכנולוגית לתמונה. דוח חברת הייעוץ PwC העריך כי התוצר השנתי של סין יזנק ב־26% עד סוף העשור וזה של אמריקה יטפס ב־14.5%. כל זאת בזכות הבינה המלאכותית והאוטומציה, שיתפסו לפי הדוח כ־30% מהמשרות ברחבי העולם.

הכחדת המשרות, איפוא, לא בהכרח תפלוט מיליוני מובטלים ברחבי הגלובוס, אלא תיכנס לוואקום שנפער בשינויים הדמוגרפיים. תחליף את כוח העבודה המזדקן. הטכנולוגיה תאפשר לייצר יותר עושר, באמצעות פחות אנשים, בשעה שמספר המבוגרים הנזקקים רק הולך וגדל ומספר העובדים הזמינים הולך ומצטמצם. כך, סופו של עולם העבודה כפי שאנחנו מכירים אותו, עשוי להתבהר בתור לא פחות מנס מושלם.

מארק אנדריסן, מדור המייסדים של מהפכת האינטרנט בעמק הסיליקון, חוזה כי יישום ראוי של הבינה המלאכותית והיתרונות הטכנולוגיים שהיא תביא עמה, יצמיחו את הכלכלה העולמית בעשרות אחוזים בכל שנה. זאת, בזמן שפחות ופחות אנשים יצטרכו לעבוד, וכוח הקנייה של הצרכנים רק ילך ויגדל.

המהפכה הטכנולוגית הזו לא תהיה סטרילית. האתגר הגדול ביותר בה כנראה יהיה פיתוח של מנגנוני חלוקה יעילים וצודקים לעושר העולמי החדש. בעולם בו יידרשו פחות ופחות עובדים, מנגנונים מהמאה ה־19, שמבוססים על היחס בין תרומה, עבודה והון, יהפכו ללא רלוונטיים ואולי אף אנכרוניסטים.

אבל למרות האתגרים של העידן הכלכלי־טכנולוגי החדש, בהחלט יכול להיות שהבינה המלאכותית והאוטומציה תעשה לשוק העבודה העולמי את מה שעשו המכוניות לשבילים של לונדון עם המעבר למאה ה־20. תעצור את הספירה לאחור, תמלא את קרנות הפנסיה, ותעצור משבר שנראה היום בלתי נמנע.

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

פתיחה ירוקה בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-1% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה