גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תפחדו להזדקן, הבינה המלאכותית תניע את הצמיחה העולמית

ככל שתתקדם מהפכת הבינה המלאכותית והאוטומציה, היא תנגוס ביותר ויותר משרות בשוק העבודה, מאות מיליונים לפי הערכות שונות ● אבל זה לא בהכרח אומר שייפלטו המוני מובטלים לרחובות ● עידן ה־AI עשוי להתברר בתור לא פחות מנס. כזה שיפתור את המשבר הבלתי נמנע של האוכלוסייה העולמית המזדקנת, התרוקנות קרנות הפנסיה והתכווצות כוח העבודה ● כך, שעון החול של הצמיחה העולמית יתהפך וכולנו נידרש לאתגר הבא ● פרק שני ואחרון בסדרה

גבר מבוגר יושב על מדרגות הרכבת התחתית ביפן. שעון החול של הצמיחה העולמית יתהפך / צילום: Associated Press, Shizuo Kambayash
גבר מבוגר יושב על מדרגות הרכבת התחתית ביפן. שעון החול של הצמיחה העולמית יתהפך / צילום: Associated Press, Shizuo Kambayash

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com. בטוויטר ChananSteinhart@

האגדה מספרת שבשנת 1894 התפרסם בעיתון הלונדוני הטיימס מאמר שטען כי "בתוך 50 שנה כל רחוב בלונדון יהיה קבור תחת 3 מטרים של צואת סוסים". אבל זמן לא רב אחר כך, התחזית הקודרת התפוגגה כשהמכוניות השתלטו על הדרכים. אמנם התחבורה הממונעת הביאה איתה צרות רבות, אך הסיפור הזה יכול ללמד על אופייה של מהפכה טכנולוגית, שלעתים פותרת בעיות כלל עולמיות שאך לפני רגע נראו בלתי פתירות. האם זו תהיה דרכה של מהפכת האוטומציה והבינה המלאכותית?

מיליוני משרות ייעלמו לפני סוף העשור: עידן כלכלי חדש כבר כאן | כתבה ראשונה בסדרה
הגורו של יזמי ההייטק שהפך לדוקטור לשינוי הרגלים
ברקשייר מפרסמת דוחות טובים וחושפת את היקף ההשקעה באפל

ככל שיעברו השנים, התפתחות הטכנולוגיה תנגוס ביותר ויותר משרות בשוק העבודה. לפי הערכות שונות, בתוך 15 שנה, 30% מהמשרות יהפכו לאוטומטיות ויעלמו, ועד שני שלישים מהעבודות בארה"ב ובאירופה ייפגעו בצורה כזו או אחרת. לפי סקר של חברת beautiful ai, שמפתחת טכנולוגיות בתחום, רוב המעסיקים כבר מגלים מוכנות גבוהה להחליף עובדים במכונות ואלגוריתמים.

השינויים האלה יעמידו בפני המדינות והחברה האנושית כולה אתגרים כמוהם לא חווינו במאות האחרונות. אך להתפתחות המואצת של הטכנולוגיה, ואפילו לעובדה שמיליוני משרות יעלמו בקרוב, יש גם בשורות חיובית. והראשונה שבהן כנראה היא מענה לאתגר הדמוגרפי.

לאורך ההיסטוריה האנושית שמרו בני האדם על קצב ריבוי טבעי, שנמדד לפי "קצב התחלופה" (replacement rate), כלומר, אם אישה יולדת 2.1 ילדים, ששורדים עד גיל בו הם עצמם יכולים להתרבות, הרי שהמין האנושי ישאר פחות או יותר בגודלו הנוכחי. באלפי השנים האחרונות נשים ילדו הרבה יותר מ־2.1 ילדים בממוצע. באנגליה של המאה ה־19 למשל, האישה הממוצעת הביאה לעולם כמעט 5 ילדים, ובארה"ב כמעט 7. אבל מחלות, זיהומים, רעב ושאר מרעין בישין, הביאו לתמותה מהירה ורוב הילדים כלל לא הגיעו לגיל בגרות. כך למשל, בשנת 1800 כ־46% מהנולדים בארה"ב, וכ־33% בבריטניה לא הגיעו לגיל 5. בגרמניה של 1875 עמד שיעור המוות של ילדים מתחת לגיל 5 על כ־48%. וגם תוחלת החיים של מי שהגיעו לבגרות הייתה נמוכה ב־20 שנה ויותר מזו של היום.

כך, במשך אלפי שנים אוכלוסיית העולם צמחה באיטיות, עקב בצד אגודל. במאה ה־17 כולה נוספו רק 120 מיליון בני אדם לאנושות, גידול של 24% לאורך 100 שנה. אבל כמה מאות שנים אחר כך חלה תפנית. הרפואה התקדמה, האנטיביוטיקה הומצאה, שיעור התמותה צנח (במיוחד בקרב תינוקות) ותוחלת החיים זינקה. כך, אוכלוסיית העולם החלה לצמוח בקצב חסר תקדים ובמאה ה־20 האנושות גדלה ב־4.5 מיליארד בני אדם - גידול של 380%. הקצב הזה הגיע לשיא במחצית השנייה של שנות ה־60, עת גדלה האוכלוסייה ב־2.1% בשנה, גידול שמשמעותו הכפלת האנושות בתוך 33.3 שנים.

לפיצוץ האוכלוסין של המאה העשרים היו תוצאות סביבתיות הרסניות. האנושות המתנפחת ביקשה לשפר את איכות ותנאי החיים שלה, מה שהעלה את המהפכה התעשייתית על סטרואידים ואיתה את זיהום האוויר ומשבר האקלים.

 

האיום הגדול על הכלכלה: הדמוגרפיה המתהפכת

אך הגאות בילודה נמשכה פחות משני דורות. בתוך 50 שנה החל רוב המין האנושים להתאים את שיעור הילודה לירידה הדרמטית בשיעור מקרי המוות של ילדים, וקצב התחלופה חזר לרמות של טרום המהפכה הרפואית - 2.1 ילדים לאישה.

לפי דוח של האו"ם, משנת 2022, הגידול הטבעי של אוכלוסיית העולם צפוי לעמוד בשנת 2023 על כ־0.9%, השיעור הנמוך מזה עשורים רבים. יתר על כן, שני שלישים מאוכלוסיית העולם מתגוררים היום במדינות בהן שיעור הלידות לאישה נמוך מקצב התחלופה של 2.1, מה שאומר שהאוכלוסייה בהן צפויה להצטמק. לפי ההערכות מדובר בהתכווצות של 1% ויותר עד שנת 2050.

אבל האנושות ככלל תמשיך לגדול, גם אם לאט יותר, בעיקר בזכות המדינות המתפתחות. האוכלוסייה העולמית צפויה לצמוח בעוד כ־2 מיליארד בני אדם ב־30 השנים הבאות ולהגיע לשיא של כ־10.4 מיליארד אנשים בשנות ה־80 של המאה הנוכחית. מחצית מהצמיחה הזו תגיע מ־8 מדינות בלבד: קונגו, מצרים, אתיופיה, הודו, ניגריה, פקיסטן, הפיליפינים וטנזניה.

הצצה מיפן למציאות שמחכה למדינות המערב

בינתיים במדינות המפותחות, אלו שמניעות את הכלכלה העולמית, האוכלוסייה הולכת ומזדקנת. אם בשנת 1900 תוחלת החיים בארה"ב עמדה על 47 שנים, היום האמריקאי הממוצע יחייה עד גיל 76. השילוב של הירידה בשיעורי הילודה עם הארכת תוחלת החיים גרם לשינוי דרמטי במבנה האוכלוסייה, ובעיקר בשיעור המבוגרים. בתחילת המאה ה־20, כ־4.1% מהאוכלוסייה היו בני 65 ומעלה; כעבור מאה שנה שיעורם זינק ל־12%, ועד שנת 2030 אחד מכל חמישה אמריקאים יהיה בן 65 ומעלה.

בגרמניה השינוי היה אפילו יותר דרמטי. שיעור הגרמנים שעברו את גיל 65 עמד על אחוזים בודדים בתחילת המאה הקודמת, אבל עד שנת 2017 הוא זינק ל־28%. עד שנת 2050, הנתון הזה צפוי לטפס לכמעט 38%. ורשימת הדוגמאות מרחבי הגלובוס הולכת ומתארכת.

אבל הדוגמה הטובה ביותר אולי להזדקנות האוכלוסייה היא יפן. דוח של האו"ם משנת 2019 על המדינה, מספק הצצה למציאות שמחכה לדמוגרפיה המערבית בעשורים הבאים: פחות ופחות תינוקות, ויותר ויותר אוכלוסייה מבוגרת. בשנת 2007 חיו ביפן קצת יותר מ־128 מיליון תושבים. עד השנה שעברה, מספרם צנח ל־124 מיליון, וב־2050 צפויים להישאר רק 100 מיליון תושבים ביפן, שעה שכמעט 4 מכל 10 יפנים יהיה בן 65 ומעלה. באותה שנה, קרוב לרבע מאוכלוסיית כדור הארץ תהיה בת יותר מ־60.

פחות עובדים, הרבה יותר חובות

כך, כוח העבודה העולמי יצטמק. בסין, בירת המפעלים העולמית בינתיים, הממשל העריך לפני כעשור כי האוכלוסייה בגיל העבודה תתכווץ ב־200 מיליון בני אדם עד שנת 2025. הערכה שקשה לקבוע אם עמדה במבחן המציאות בצל אופיו של המשטר בבג'יינג. בגרמניה העריכה הממשלה כי כוח העבודה, שעמד בשנת 2018 על כ־52 מיליון בני אדם תצנח עד שנת 2035 לכ־46 מיליון אנשים, ותצטמק בעוד 3 מיליון גרמנים בגיל העבודה עד שנת 2060.

הבעיה של היפוך הפירמידה הדמוגרפית לא תסתכם רק בעובדים, אלא גם בחובות עתק של ממשלות ברחבי העולם. לרוב המדינות המפותחות יש התחייבויות ענק לפנסיונרים. בארה"ב למשל, כמעט מחצית מהתקציב הפדרלי מנוצל כבר היום לטובת תשלומי ביטוח לאומי ומדיקר (ביטוח רפואי לבני 65 ומעלה). מדובר בסכומים שתופסים את החלק הארי בהכנסות האוכלוסייה הבוגרת באמריקה - 50% מההכנסה עבור 40% מהם.

אבל הקופה מתרוקנת. 2.9 טריליון דולר, שמיועדים לתשלומי קצבאות עבור החוסכים האמריקאים, יושבים היום בקרן הממשלתית. על פי ההערכות האחרונות של חבר הנאמנים בביטוח הלאומי האמריקאי, הכספים הללו יספיקו לתשלומי קצבאות רק עד שנת 2034. לאחר מכן, יאזלו הכספים בקרן ומקור הקצבאות שישאר יהיה התשלומים השוטפים שמפקידים העובדים הצעירים (וגם אלו יספיקו לכסות רק כ־77% מההתחייבויות). קרן המדיקר נמצאת במצב חמור יותר, וכספיה צפויים לאזול בתוך פחות מחמש שנים.

העובדה שרוב מוחלט של מדינות העולם, וכל המדינות המפותחות ייקלעו לאותה מגמה של קיטון בכוח העבודה וגידול באוכלוסייה המבוגרת, תטיל עומס כבד על הממשלות. הן יידרשו לשלם את ההתחייבויות הפנסיוניות והרפואיות, במקביל להחזרי החובות הכללים שלהן, שכבר עתה בשיא. גם האוכלוסייה הצעירה תיאלץ לסחוב על גבה סיכון לא מבוטל, הן הכלכלה העולמית והן הכלכלה הביתית והטיפול בהורים המתבגרים יונחו על כתפיו של כוח העבודה המצטמק.

הנס המושלם שיציל את הצמיחה העולמית

אבל אם המגמה של הזדקנות האוכלוסייה מוכרת לכל, איך ייתכן שדוחות בינלאומיים מעריכים שהצמיחה העולמית דווקא תגדל בקצב חסר תקדים? כאן נכנסת המהפכה הטכנולוגית לתמונה. דוח חברת הייעוץ PwC העריך כי התוצר השנתי של סין יזנק ב־26% עד סוף העשור וזה של אמריקה יטפס ב־14.5%. כל זאת בזכות הבינה המלאכותית והאוטומציה, שיתפסו לפי הדוח כ־30% מהמשרות ברחבי העולם.

הכחדת המשרות, איפוא, לא בהכרח תפלוט מיליוני מובטלים ברחבי הגלובוס, אלא תיכנס לוואקום שנפער בשינויים הדמוגרפיים. תחליף את כוח העבודה המזדקן. הטכנולוגיה תאפשר לייצר יותר עושר, באמצעות פחות אנשים, בשעה שמספר המבוגרים הנזקקים רק הולך וגדל ומספר העובדים הזמינים הולך ומצטמצם. כך, סופו של עולם העבודה כפי שאנחנו מכירים אותו, עשוי להתבהר בתור לא פחות מנס מושלם.

מארק אנדריסן, מדור המייסדים של מהפכת האינטרנט בעמק הסיליקון, חוזה כי יישום ראוי של הבינה המלאכותית והיתרונות הטכנולוגיים שהיא תביא עמה, יצמיחו את הכלכלה העולמית בעשרות אחוזים בכל שנה. זאת, בזמן שפחות ופחות אנשים יצטרכו לעבוד, וכוח הקנייה של הצרכנים רק ילך ויגדל.

המהפכה הטכנולוגית הזו לא תהיה סטרילית. האתגר הגדול ביותר בה כנראה יהיה פיתוח של מנגנוני חלוקה יעילים וצודקים לעושר העולמי החדש. בעולם בו יידרשו פחות ופחות עובדים, מנגנונים מהמאה ה־19, שמבוססים על היחס בין תרומה, עבודה והון, יהפכו ללא רלוונטיים ואולי אף אנכרוניסטים.

אבל למרות האתגרים של העידן הכלכלי־טכנולוגי החדש, בהחלט יכול להיות שהבינה המלאכותית והאוטומציה תעשה לשוק העבודה העולמי את מה שעשו המכוניות לשבילים של לונדון עם המעבר למאה ה־20. תעצור את הספירה לאחור, תמלא את קרנות הפנסיה, ותעצור משבר שנראה היום בלתי נמנע.

עוד כתבות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה