גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיעים זעמו על הפרקליטות, והפרשה שטלטלה את השוק עשויה להיפתח שוב

יממה לאחר שפורסם בגלובס כי ייסגר התיק הפלילי נגד מנכ"ל ויו"ר אול־יר שקרסה, בין היתר מאחר שהכריז שהוא מנהל משא ומתן להשבת עשרות מיליוני שקלים למשקיעי האג"ח, טוען הנאמן: לא היה ולא נברא ● הפרקליטות: "נלמד את טענות שני הצדדים ביחס להסדר"

יואל גולדמן / איור: גיל ג'יבלי
יואל גולדמן / איור: גיל ג'יבלי

האם ההסדר המותנה שנחתם עם יושב הראש לשעבר של חברת הנדל"ן האמריקאית אול־יר הולדינגס לימיטד, יואל גולדמן, ואשר בעקבותיו נסגר תיק החקירה נגדו, יבוטל?

 

בפרקליטות לומדים בימים אלה את טענות מחזיקי איגרות החוב שלפיהן ההסדר נסמך על מצג שווא שהציג גולדמן, ולפיו הוא מתעתד להשיב להם עשרות מיליוני השקלים שנטל במסגרת משא ומתן שהוא מנהל עמם - דבר שלטענתם כלל אינו נכון. יחד עם זאת, לפי שעה דומה כי ניתן להעריך בזהירות שההסדר יעמוד בתוקפו חרף הטענות נגדן.

הסדר עם יואל גולדמן בפרשת קריסת אול-יר: ישלם 9 מיליון שקל קנס
מחזיקי האג"ח באול-יר לפרקליטות: גולדמן הציג לכם מצג שווא, בטלו את ההסדר עמו

האם היה משא ומתן?

בסוף השבוע שעבר פרסמנו בגלובס כי פרקליטות מיסוי וכלכלה חתמה על הסדר מותנה עם גולדמן בפרשת הקריסה של חברת אול־יר ומחזיקי האג"ח, אשר בעקבותיו התיק הפלילי נגדו ייסגר.

במסגרת ההסדר הודה גולדמן, אזרח אמריקאי, כי לא דיווח על עסקאות והלוואות שעשה בנכסי החברה עם גורמים חיצוניים לה, לא עדכן את נושאי המשרה האחרים ואת הדירקטוריון, ועשה כן ללא כל אישור ממוסדות החברה. בנוסף הודה גולדמן כי לא הגיש במועד את הדוחות כספיים של החברה. גולדמן הסכים לשלם קנס של 9 מיליון שקלים, להימנע מגיוס הון לתקופה של חמש שנים ולא לכהן כנושא משרה בכירה בגוף מפוקח.

בין הנימוקים שצוינו בהסדר להחלטה לסיים את ההליכים מחוץ לכותלי בית המשפט, הודגשה הסכמתו של גולדמן לפצות את ציבורי מחזיקי האג"ח בסכום של עשרות מיליוני במסגרת משא־ומתן שהוא מנהל עם הנאמן על נכסי החברה.

גורם שהיה מעורב בנושא ציין כי הגם שהיו נימוקים נוספים, דוגמת החשש מפני השקעת משאבים עצומה בהליך שעשוי להימשך זמן רב, העובדה שגולדמן אינו בארץ ושפעילות החברה לא נעשתה בארץ, והעובדה שהחברה נמחקה מהמסחר ומצויה בהליכי פשיטת רגל, סוגיית הפיצוי למשקיעים הייתה משמעותית ביותר בהסדר.

אולם, ביום חמישי האחרון, לאחר שפורסם דבר ההסדר, פנו הנאמן למחזיקי האג"ח באול־יר, משמרת - חברה לנאמנות וחברי נציגות מחזיקי האג"ח במכתב חריף לפרקליטות מיסוי וכלכלה ובו דרשו לבטל את ההסדר.

 

במכתב טענו באמצעות עוה"ד אמיר פלמר, עופר צור, אמנון ביס ורמי קצב המנהל את התיק במשמרת, כי לא היה מקום לחתום על הסדר מותנה עם גולדמן, הן מן הטעם שביצע לטענתם מעשי מרמה חמורים ביותר, והן בשל כך שהציג מצג שווא ביחס למגעים שהוא מקיים להשבתם של עשרות מיליוני שקלים למחזיקי האג"ח.

לטענת מחזיקי האג"ח, שבהם גורמים מוסדיים ופרטיים, לא נערך עמם שום משא ומתן, וודאי שאין כל אופק להסכמה ביחס לכספים שיושבו, דבר שניתן היה לברר בקלות עם הנאמן או חברי נציגות מחזיקי איגרות החוב לפני שנחתם ההסדר.

גורם שמעורה בנושא ציין כי להערכתו, מבחינת הסכומים שבהם מדובר, מדובר בהונאה הגדולה ביותר שנעשתה בישראל, שאפילו פרשת חפציבה מחווירה לידה. לטענתו, ההחלטה לסגור תיק כזה בהסדר עשויה להעביר מסר בעייתי לגורמים אחרים במשק, ולאותת להם שמשתלם להם להפר את החוק. לא כך, נטען, הסתיימו פרשות דומות אחרות.

במכתב נטען כי אכן התקיים משא ומתן התחלתי עם גולדמן אך זה מוצה, ובמועד החתימה על ההסדר עמו לא התקיימו כל מגעים עם הנאמן. כן נטען כי גולדמן פנה לנאמן ולנציגות באמצעות צד שלישי וביקש להגיע להסדר שלפיו ישלם 10 מיליון דולר בפריסה למשך מספר שנים, אך כי דרישות שהציגו מצדם על מנת לוודא שפנייתו רצינית לא מולאו על־ידו, ולכן התקשורת בין הצדדים הסתיימה.

"פנייתו של מר גולדמן לנאמן ולמחזיקים הייתה כל כולה 'הצגה' אחת גדולה שנועדה לשרת את המשא ומתן עם הפרקליטות", נכתב.

ההסדר הקודם נפסל

ההסדר שנחתם עם גולדמן הוא ההסדר השני שהובא לשולחן בעניינו. בספטמבר 2022 דחתה ועדת האכיפה המינהלית הפועלת מכוח חוק ניירות ערך הסדר אחר, מינהלי, שבעקבותיו אמור היה להיסגר התיק נגדו, וזאת בנימוק שיש למצות את החקירה הפלילית בעניינו.

הוועדה הסבירה כי השיקולים שעל רשות ניירות ערך לשקול בבואה להתקשר בהסדר אכיפה הם חומרת המעשה ונסיבותיו, טיב ועוצמת הראיות, מדיניות האכיפה של הרשות והעניין הציבורי בכריתת ההסדר.

הוועדה ציינה כי "המעשים המיוחסים למשיב במסגרת הפרשיות השונות המופיעות בהסדר הם חמורים מאוד, חלקם נושאים אופי ודפוס פעולה דומים, חוזרים על עצמם ומתרחשים על פני פרק זמן ארוך".

עוד צוין כי "אין אנו רואים כיצד הגעה להסדר בשלב זה משרתת את האינטרס הציבורי ביצירת הרתעה אפקטיבית בשוק ההון".

חברי הוועדה הסבירו אז כי "לשיטתנו, מיצוי ההליך במישור הפלילי, על כל ההשלכות הכרוכות בכך… יש בכך כדי לשדר מסר חשוב לכל השחקנים בשוק ההון ולפיו מפרים זרים אינם חסינים מפני העמדה לדין בישראל ורשויות החוק יעשו מאמצים במטרה למצות את ההליכים מולם".

לאחר דחיית ההסדר, הושב עניינו של גולדמן לאפיק הפלילי, והועבר מידיה של רשות ניירות ערך לידי הפרקליטות, שהגיעה בסופו של דבר להסדר המותנה שנחתם כעת. ההסדר מתמקד בעבירות הדיווח, שלהן, צוין בהסדר, נמצא ביסוס ראייתי.

כאוס של אי־דיווח

גולדמן הוא אזרח אמריקאי והבעלים של אול־יר, חברת נדל"ן שהתאגדה בשנת 2014 כחברה פרטית באיי הבתולה. בשלב שבו עמד על הפרק הההסדר המינהלי של גולדמן, היו לאול־יר למעלה מ־145 נכסים, מרביתם בנייני מגורים להשכרה.

בדצמבר 2014 הנפיקה אול־יר אג"ח לציבור בבורסה בתל אביב בחמש סדרות בסך כולל של קרוב ל־2.5 מיליארד שקלים, ובמועד זה הפכה החברה לתאגיד מדווח.

בתקופה הרלוונטית לאירועים שנחקרו, שימש גולדמן מנכ"ל ויו"ר. בשנת 2020, הגיעה אול־יר לחדלות פירעון, ובהמשך איגרות החוב שלה נמחקו מהמסחר. הליכי חדלות הפירעון של החברה טרם הסתיימו, ובעבר הוגשו התנגדויות להסדר חוב שהוצע בו.

בין היתר טענו ארבעה דירקטורים שכיהנו בחברה כי גולדמן ביצע פעולות מרמה בתחכום רב, והסתיר מהם עסקאות שביצע. החקירה נגדו נפתחה בעקבות טענות שונות לאי־סדרים בחברה וכן לעבירות מרמה.

העובדה שגולדמן הוא אזרח אמריקאי ושאול־יר עצמה לא התאגדה בישראל, עוררו לאורך הדרך את שאלת האפשרות להסגירו לישראל, כמו גם את המורכבות שכרוכה בהפללתו במעשים שאינם בהכרח פליליים בארצות הברית.

השאלה מה יעלה בגורלו של ההסדר, שמחזיקי האג"ח מבקשים עתה לבחון נגזרת גם מכך. בנקודת הזמן הנוכחית היא גם רלוונטית לשאלה אם גולדמן כבר שילם את הקנס שהוטל עליו, ויוכל לטעון להסתמכות על ההסדר שנחתם עם הפרקליטות.

מעבר לכך, עניינו של גולדמן מעלה תהיות ביחס לתפקידם של הרגולטורים על שוק ההון, ולפיקוח שנעשה על העסקאות בשוק. כן מתעוררת השאלה האם נכון ש־9 מיליון השקלים שגולדמן ישלם בקרב ההסדר, ישולמו כקנס לאוצר המדינה ולא יושבו לציבור המשקיעים, שעמו נמנות גם קרנות פנסיה וגורמים נוספים שכספי הציבור מוחזקים על־ידם.

בינתיים הכדור אצל הפרקליטות, ואם לא תהיה החלטה מצידה בימים הקרובים, צפויים מחזיקי האג"ח לכנס אסיפה שבה יכריעו על שלבי הפעולה הבאים, ובהם ערר על סגירת התיק בעניינו של גולדמן, אם אכן ייסגר, ועתירה לבית המשפט על ההחלטה.

מפרקליטות המדינה נמסר: "הפרקליטות תלמד את טענות שני הצדדים ביחס להסדר שגובש". מטעמו של גולדמן לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

תיקון והתנצלות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום