גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביוג'ן מקבלת אישור שלישי מה-FDA, והישראלית שמגייסת 49 מיליון דולר

טייטוקר מגייסת למרות הקשיים בשוק הטלהרפואה ● ביוג'ן קיבלה אישור לתרופה לדיכאון - אבל רק אחרי לידה ● עליה במספר בקשות הפטנט בישראל, לפחות עד 2022 ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילום מייסדי tytocare, דדי גלעד ועופר צדיק: tytocare)
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילום מייסדי tytocare, דדי גלעד ועופר צדיק: tytocare)

סורק סרטן העור של מרפא טכנולוגיות הוכרז כ-Breakthrough Technology

חברת מרפא טכנולוגיות, המפתחת מצלמה עם בינה מלאכותית לאיתור סרטן העור, הודיעה כי ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, הגדיר את המוצר כטכנולוגיה פורצת דרך, Breakthrough Technology , כלומר היא תוכל לעבור את הניסויים הקליניים במסלול המקוצר למכשור רפואי. המערכת מצלמת את כל הגוף, ומשווה נקודות פיגמנטציה ונגעים פוטנציאליים לאלה שמצאו בבדיקה הקודמת, גם אם בוצעה על ידי רופא אחר. הטכנולוגיה של החברה אמורה לשפר את האבחון גם באמצעות בדיקה אוטומטית מעמיקה של הנגעים וגם על ידי השוואתם לתקופה קודמת, כדי לראות אם הם צמחו.

רגע האמת של חברת הביוטק היפנית: האם הטכנולוגיה שלה תשנה את שוק הפארמה? | ראיון
הגורו של יזמי ההייטק שהפך לדוקטור לשינוי הרגלים | חזית המדע

מרפא טכנולוגיות, הפועלת מחיפה, מנוהלת על ידי טובי בכר, בעבר בין היתר סמנכ"ל באלסינט, והיא הוקמה על ידי בכר יחד עם ד"ר יעקב נבון, חוקר בצוות עיבוד התמונה של IBM. החברה גייסה עד היום קרוב למיליון דולר ממשקיעים פרטיים, ביניהם עודד בן שבת מחברת יצור המכשור הרפואי תב מדיקל, וכן מרשות החדשנות. היא קיבלה 2 מיליון דולר מקרן BIRD לשיתוף פעולה בין חברות אמריקאיות וישראליות. שיתוף הפעולה שלה הוא עם חברת Nortech הנסחרת בנאסד"ק ועוסקת בתחום שירותי העיצוב והיצור של מכשירים רפואיים ואלקטרוניים מתקדמים.

מרפא כבר קיבלה אישור FDA למוצר ראשון שלה, וכעת היא פועלת לקבל אישור לגרסה של המוצר עם יכולות AI . המערכות המתחרות כוללות עשרות מצלמות ודורשות סקירה של כ-20 דקות, ולכן נמצאות בשימוש מועט. המערכת של מרפאה היא מהירה יותר ופשוטה הרבה יותר. בדיקה השוואתית במאיו קלינית גילתה, לדברי בכר, כי האיכות של הגילוי המוקדם דומה בין המכשירים, אולם ידרש כנראה ניסוי על לפחות 100 מטופלים, כדי להוכיח זיהוי דומה לזה של רופא. בכוונת החברה לצאת בקרוב לסבב גיוס כדי לממן ניסוי זה.

מול שוק טלהרפואה בירידה, טייטו מגייסת 49 מיליון דולר בשווי עולה

חברת טייטוקר (Tytocare) שמשווקת מכשירים רפואיים המאפשרים לבצע בדיקות רפואיות מרחוק, הודיעה על גיוס של 49 מיליון דולר. את הסבב הובילה קרן Insight Partners יחד עם קרן הפנסיה כלל, קרן הפנסיה הקנדית HOOPP ומערכת שירותי הביראות האמריקאית ממוריאל קר. עד היום גייסה החברה כ-205 מיליון דולר.

מהחברה נמסר כי היא רושמת הכנסות של עשרות מיליוני דולרים, וצומחת בניגוד למגמה עבור חלק מהחברות העוסקות היום בטלהרפואה. תחום זה נסק עם הקורונה אך עם סיומה, לא הצליח לממש את הפוטנציאל שנוצר. אצל טייטו כן נרשמת מגמת צמיחה כאמור, והגיוס הזה בוצע בשווי גבוה יותר מהקודם.

טייטו הוקמה ב-2012 על ידי דדי גלעד, מנכ"ל החברה, ועופר צדיק, היום סמנכ"ל התפעול. היא פיתחה מספר מכשירים המאפשרים ביצוע מרחוק של בדיקות שכיום נהוג לבצע רק בקליניקה של הרופא, כמו צילום גרון, אוזן והאזנה לחזה. האתגר הטכנולוגי היה להנחות את המטופל כיצד לרכוש את התמונה או השמע בצורה הנכונה, והחברה יישמה בינה מלאכותית כדי לעשות זאת. המוצרים איתם נכנסה החברה לשוק, היו בתחום רפואת המשפחה, והיום היא משווקת גם מוצרים עבור חולים כרוניים, תחילה בתחום האסתמה. הגיוס יאפשר לחברה לחזק את כלי הבינה המלאכותית שלה, כך שיהפכו במקרים מסויימים לכלים תומכי החלטה.

"אין ספק שאלה היו 3-4 שנים מאוד מעניינות", אומר גלעד בראיון ל"גלובס". "השוק העריך שהקורונה תביא רק להתפתחויות חיוביות עבור עולם הטלהרפואה, אבל כשהמגיפה נגמרה, רוב הביקורים חזרו להיות פיזיים. ובמקביל, הקורונה גם פגעה תזרימית באותם ארגונים שאנחנו עובדים איתם. החדשות הטובות במבט קדימה, הם שכל ארגון בריאות יודע שהוא חייב פתרון רפואה מרחוק. זה כבר לא אופציונלי".

מדוע הצרכנים לא המשיכו להשתמש ברפואה מרחוק אחרי שהקורונה נגמרה?
"חברות הטלהרפואה שהתבססו על רופא ב"סגנון אובר", כלומר להביא לך את הרופא הראשון הזמין, התקשו לזכות באמן הציבור. ההעדפה היא קודם כל להגיע לרופא שלך, או בעדיפות שניה, לרופא שפועל תחת המותג של מערכת הבריאות שלך. לכן למשל שירותי בריאות כללית, הייתה לרפואה בוידאו או טלפון הצלחה גדולה יותר. אנחנו יודעים לעבוד עם כל הרמות האלה, אבל רוב הלקוחות שלנו הם רופאים 'ממותגים'".

אבל אם המטופל מדבר עם הרופא שלו, הרי שהעלות של הטיפול למערכת הבריאות נשארת דומה?
"לא מדוייק. כי אם לא תצליחי להגיע לאותו רופא, תעלי להם יותר". מחקר שערכו עבור החברה כלכלנים מאוניברסיטאות סטנפורד ותל אביב, הראו כי היא הצליחה להפחית את הביקורים בחדרי מיון ב-24.1% ואת ביקורי החירום ב-11.3% והוזילה את עלויות הטיפול אצל משתמשי טייטו ב-7% לעומת מי שאינם משתמשים במכשיר.

אחת ההפתעות הייתה כי למרות שהמוצר משווק לרפואת משפחה, אחוזי השימוש הם גבוהים יותר אצל בוגרים מאשר אצל ילדים. מחקר שערכה החברה יחד עם שירותי בריאות כללית, מצא כי רמת השימוש בשירותי רפואת משפחה אצל בעלי מכשיר טייטו הייתה גבוהה ב-12% אצל מאשר אצל מי שלא היו בעלי המכשיר, אבל השימוש הרב יותר הזה ברפואת משפחה, הפחית את השימוש ברפואת חירום, כך שלא הייתה לו בסופו של דבר עלות גבוהה יותר.

חברות הטלהרפואה טוענות שכ-80%-90% מהביקורים הוירטואליים מסתיימים ללא צורך בבדיקה פיזית, גם ללא שימוש במכשירים כמו שלכם
"הכוונה היא ל-80% מאלה שמגיעים אליהם מלכתחילה. אלה לא המקרים שבהם ברור כי כנראה יהיה צורך במכשיר".

החברה ביצעה גם מחקרים מקיפים בתחום התנהגות הצרכנים כדי לעזור להם לאמץ את השימוש במוצר, חלקם בשיתוף עם חברת Carelon, חברת הבריאות הדיגיטלית של תאגיד הביטוח Elevance. כך למשל, השקיעה החברה רבות בחומרי ההדרכה לשימוש במוצר, ואפילו יצרה משחק, סוג של חידון, שאימן את המטופלים בשימוש במשחק. על הקופסה נרשם כי יש להפעיל את המוצר מייד כדי להשתמש בו בהמשך, וכך הצרכנים הונעו לפעולה ואינטראקציה ראשונה עם המכשיר. עוד נכתבו מסרים מעוררים FOMO כמו "יש עוד אנשים שצריכים את המוצר, ואם אינך משתמש/ת בו, נשמח להעביר להם". ואלה רק חלק מן הדוגמאות לניהול התנהגות הצרכנים.

המעבר למחלות כרוניות מאפשר לדברי גלעד להתחיל מעבר משלב הנוחות לשלב שיפור השירות. "אנחנו מאמנים את המכשיר על רופאי ריאות ולא עם רופאי משפחה. הוא יכול לכוון את הרופא לאבחונים נדירים יותר או אפילו לראות דברים שרופא משפחה לא יראה".

האם היה קשה לגייס הון בתקופה הזו?
"משקיעים רבים פנו אלינו בזכות התוצאות שלנו. לשמחתנו לא גייסנו כיוניקורן ולא היינו צריכים לחטוף ירידה בשווי, לא צמחנו באופן לא אחראי. הגענו ל-130 עובדים ועוד 70 בארה"ב, וצמצמנו 10 עובדים בכל אתר כי השוק נהיה יותר קשה וישנה אי וודאות".

משקיעים שואלים אתכם על השיוך הישראלי שלכם?
"בוודאי. ממדינה שהייתה היהלום שבכתר מבחינת הובלה טכנולוגיה בתחום הזה, היום מסתכלים עלינו אחרת. החברות האמריקאיות בודקות מאז ומתמיד את החקיקה בכל מדינה בה הן פועלות, ובמקום בו הם לא מרגישים בטוחים, הם לא משקיעים. זה נכון בעיקר לקרנות פרייבט אקוויטי, כי הן נוטות להשאיר חברות לפעול כמו שהן, ולא להעביר אותן למקום אחר, אז אם המקום לא מתאים להן - לא משקיעים. בינתיים, מדינות אחרות מצמצמות את הפער מול ישראל בתחום הטכנולוגי.

"אני מכיר יזמים ישראלים שהקימו חברות מחוץ לישראל. אני שומע את זה גם מחברים וגם מקרנות הון הסיכון. אני אישית חזרתי לישראל כדי שהבן שלי יוכל להתגייס, ואני מאמין בכח האדם פה, אבל אני גם דואג לבת שלי ומה יגידו לה באוטובוס".

אישור משמח חלקית עבור ביוג'ן

החברות האמריקאיות ביוג'ן  וסייג' תרפיוטיקס  הודיעו במהלך סוף השבוע על קבלת אישור ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, לתרופה החדשה שלהן עבור דיכאון אחרי לידה. אולם, החברות לא קיבלו את האישור עבור דיכאון מג'ורי.

ההחלטה החלקית הזו יכולה להסביר מדוע ביוג'ן לא הדגישה את המוצר הזה בשיחת הועידה לכבוד הדו"חות שלה שהתרחשה זמן קצר לקראת קבלת תשובת ה- FDA. נראה כי החברה כבר העריכה שלא יתממש התרחיש הכי חיובי שלה.

האישור של התרופה, שתיקרא Zurzuvae (זורזווה), הוא בסך הכל חדשות טובות. סייג' השיקה בעבר תרופה נגד דיכאון אחרי לידה באותו המנגנון, אולם התרופה ההיא נכשלה בשוק למרות שהייתה יעילה, מסיבות לוגיסטיות: היא דרשה עירוי שנמשך 60 שעות. התרופה החדשה תינתן בבליעה, בביתן של המטופלות, כטיפול חד פעמי שימשך 14 יום.

היתרון של זורזווה על פני מוצרים קיימיים בשוק הניתנים בבליעה, הוא פעילותו המהירה. תרופות אחרות לדיכאון דורשות מספר שבועות לפעול, לעומת כמה ימים עבור זורזווה, וההבדל יכול להיות במיוחד משמעותי במהלך חופשת לידה.

שוק הדיכאון לאחר לידה הוא שוק גדול, אבל שוק הדיכאון המאג'ורי הוא שוק ענק. עדיין לא ברור איך תגיב המניה לאישור. ייתכן שהאופציה לתרחיש פחות מאופטימלי הייתה כבר מתומחרת במניה מאז שיחת הועידה.

ההחלטה של ה-FDA בעניין הדיכאון המאג'ורי אינה סופית, אלא החברות ידרשו לבצע ניסוי נוסף כדי לוודא כי המוצר יעיל.

ביוג'ן קיבלה השנה כבר שני אישורים לתרופות חדשות: לקמבי לאלצהיימר וקוואלסודי לטיפול בניוון שרירית מתחום ALS. עם אישור שלישי בשנה, יש למנכ"ל החדש כריסטופל וויבכר הרבה עם מה לעבוד כדי להצמיח את החברה ולבסס את מעמדה כמובילת תחום התרופות הנוירולוגיות. ביוג'ן נסחרת לפי שווי של 39 מיליארד דולר.

דו"ח משרד הפטנטים

בשנים האחרונות, עד סוף 2022, חלה עליה קבועה במספר הפטנטים הנרשמים במשרד הפטנטים בישראל. כך עולה מדוח של המשרד שפורסם לאחרונה. ב-2022 הוגשו 10,075 בקשות פטנטים, גידול של 4% לעומת 2021 ושל 37% לעומת השנה הראשונה המופיעה בדו"ח, 2018. בשנים האחרונות, 80% מבקשות הפטנט בישראל הן של חברות זרות, והיתר של חברות ישראליות.

מספר הבקשות המוגשות בישראל כשוק ראשון, לא גדל באותו הקצב באותה התקופה, ועמד על 680 ב-2022. זו עדות לכך שגם החברות הישראליות רואות שווקים אחרים בתור השווקים הראשונים והעיקריים שלהם.

שיאניות בקשות הפטנטים בישראל לשנת 2022 היו: במקום הראשון - חברת ביוסנס וובסטר, חטיבת מכשור רפואי השייכת לתאגיד ג'ונסון אנד ג'ונסון אך מרכז הפיתוח שלה הוא בישראל, והיא רשמה לא פחות מ-173 בקשות לפטנטים בארץ. במקום השני, ידע, חברת מסחור הטכנולוגיות של מכון ויצמן, עם 39 בקשות. התעשיה האווירית, חברת לומוס, ובית החולים תל השומר, רשמו כל אחד 24 בקשות פטנטים.

מבחינת החברות הזרות, חברת הביוטכנולוגיה ריג'נרון היא השיאנית עם 123 בקשות. חברת התרופות רוש עם 93 פטנטים, ואחריהן מג'יק לים מתחום המציאות המדומה, ASML מתחום המוליכים למחצה וחברת התרופות נוברטיס, כך אחת עם בין 80-90 בקשות.

משרד הפטנטים הישראלי משמש גם כמשרד מקבל לבקשות פטנטים מסוג PCT, רישום במתקבל במספר רב של מדינות במקביל. הגורמים המובילים שהגישו בקשה לפטנט PCT כאשר רשות הפטנטים בישראל היא משרד מקבל, היו: רמות - חברת מסחור הטכנולוגיות של אוניברסיטת תל אביב, ידע - חברת המסחור של מכון ויצמן, יישום - חברת המסחור של האוניברסיטה העברית, חברת מזור בבעלות תאגיד מדטרוניק, וחברת המסחרו של הטכניון.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין