גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרוב הנחות לא נשאר כסף: הכנסת מחלקת פטורים מארנונה בלי לשאת באחריות

לאורך השנים חילקה הכנסת הנחות בארנונה לאוכלוסיות רבות ● התוצאה: רשויות שאיבדו עד כשליש מההכנסות שהיו יכולות לקבל ופערים גדולים מאוד בין אוכלוסיות שונות בגובה התשלום החודשי ● בחירות מקומיות 2023 - כתבה שנייה בסדרה

הכנסת מחלקת פטורים מארנונה בלי לשאת באחריות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
הכנסת מחלקת פטורים מארנונה בלי לשאת באחריות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

 

ירושלים אינה רק העיר הגדולה בישראל, אלא גם העיר עם הארנונה למגורים הגבוהה ביותר בישראל. תושבי ירושלים משלמים בממוצע 79 שקל למ"ר, לעומת 63 שקל בתל אביב, 59 בראשון לציון ו־53 ברעננה. למה? כי כמעט שליש מהירושלמים לא משלמים את מלוא תעריף הארנונה שמוטל עליהם.

 

לא מדובר בהעלמת מס חלילה, אלא בפטורים והנחות חוקיים לגמרי שמגיעים לחלק אדיר מתושבי ירושלים על פי חקיקה של הכנסת. בשל כך, הארנונה הממוצעת האמיתית בירושלים היא 55 שקל למטר בלבד. יש ירושלמים שמשלמים המון, וירושלמים שמשלמים ממש מעט.

הנחות ופטורים נרחבים מתשלום ארנונה

הכנסת מחלקת פטורים והנחות בארנונה לאוכלוסיות רבות: אזרחים ותיקים, נכים, אסירי ציון, עולים חדשים, יוצאי צד"ל, חסידי אומות עולם, הורים יחידניים, פדויי שבי, נפגעי פעולות איבה, בני משפחה של "הרוגי מלכות", חיילים משוחררים, משרתי שירות לאומי ותושבי עוטף עזה ועוד. יש גם פטור לנכסים שאינם ראויים לשימוש.

ירושלים. הארנונה למגורים הגבוהה בארץ, אבל כמעט שליש משלמים רק את חלקה / צילום: Shutterstock

במחקר שערך פרופ' מומי דהן הוא טוען כי ההנחות בארנונה הן בין ההנחות הגדולות והמשמעותיות ביותר הניתנות עקב מצב כלכלי: משפחות עניות יותר משלמות פחות ארנונה, והעוני מוגדר על פי ההכנסה ומספר הילדים.

כך, משפחה של ארבע נפשות תקבל הנחה של 40% בארנונה אם היא מרוויחה בין 6,700 ל־7,600 שקל בחודש, אך משפחה של תשע נפשות תקבל הנחה של 50% אם היא מרוויחה בין 15,900 ל־17,900 שקל. בערים עם משפחות רבות שהן גם מרובות ילדים וגם עניות, כמו ירושלים, זה מביא לכך שכמעט שליש מהארנונה הפוטנציאלית לא נגבית.

 

יוגב שרביט, מנהל המחלקה הכלכלית בחברת בילד אסטרטגיה, אומר ש"ההשפעה העיקרית של ההנחות מתבטאת בשכונות חרדיות, שבהן יש הכנסה נמוכה ומספר ילדים גבוה. בזמן ששכונה עם 100% חרדים עולה לרשות המקומית כפול משכונה עם 50% חרדים, הארנונה שניתן לגבות משכונה חרדית נמוכה יותר".

במקומות אחרים, כמו חיפה, שרביט אומר שדווקא ההנחות לקשישים הן המרכזיות, והן מהוות נטל גדול על תקציב העירייה בלי שיש להן אפשרות לשלוט בכך. אפשר להניח שהיקף ההנחות האלה יגדל ככל שתוחלת החיים בישראל עולה.

הכנסת והרשויות: על סמכות ואחריות

המצב קיצוני עוד יותר ברהט, במודיעין עילית ובשדרות. ביישובים אלו, הגבייה בפועל של ארנונה למגורים היא פחות מחצי מהגבייה הפוטנציאלית של הארנונה ללא ההנחות והפטורים.

ד''ר אורן שלמה, האוניברסיטה הפתוחה / צילום: מאיה חדש

ד"ר אורן שלמה, מתחום מדיניות ציבורית באוניברסיטה הפתוחה, מסביר כי "ברשויות החלשות יש גם יותר הנחות, ולכן היכולות שלהן להכניס כסף לקופה מוגבלת יותר - מה שמשפיע על השירותים והתשתיות שהתושבים מקבלים".

לדבריו, "ההשפעה של מגמה זאת לא גדולה כמו ההשפעה של הפערים בין הארנונה הגבוהה לעסקים לנמוכה למגורים, אבל זה בהחלט לא עוזר. לרשויות אין הרבה מרווח תמרון".

ד"ר יניב ריינגוורץ, מרצה בכיר במחלקה למינהל ולמדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה, מתאר זאת בצורה חריפה עוד יותר. לדבריו, "הרשות המקומית נושאת באחריות אבל אין לה סמכות. מכריחים אותה לתת הנחות לתושבים ואז דורשים ממנה לתת עם זה מספיק שירותים לתושבים. לכאורה, מענקי האיזון שהמדינה מעבירה לרשויות המקומיות אמורים לאזן את זה, אבל זה לא באמת מספיק".

ד''ר יניב ריינגוורץ, אוניברסיטת חיפה / צילום: גיל וולפסון

במילים אחרות, לכנסת קל לחלק פטורים מארנונה, והיא אינה נדרשת להתמודד עם ההשלכות ברמה התקציבית. הרשויות המקומיות הן שנאלצות לאזן את התקציב שלהן תחת האילוצים החיצוניים ועם אוטונומיה מינימלית בלבד.

היישובים הערביים: פחות חוסר גבייה

עשרת היישובים בעלי שיעור ההנחות הגבוה ביותר מארנונה הם ערביים, רובם בדואים. בעיני ד"ר ריינגוורץ, "ברשויות ערביות, התושבים יותר עניים וכמות הפטורים היא גבוהה יותר. אבל דווקא הנחות על אזרחים ותיקים, שמהוות חלק משמעותי מאוד מההנחות בארנונה ביישובים אחרים - יש פחות".

הוא מוסיף שהסטריאוטיפ לפיו ביישובים הערביים אין גביית ארנונה כבר אינו נכון. לדבריו, "בשני העשורים האחרונים, משרד הפנים פשט על השלטון המקומי בכל הנוגע לשיעור מהגבייה עם ועדות קרואות, חשבים מלווים ותוכניות הבראה. היום, הרשויות הערביות יותר מאוזנות ויציבות מאשר בעבר, אבל יש הבדלים גדולים בין רשויות ערביות שונות.

"למשל, מקומות כמו נצרת וטורעאן אלו רשויות שפשוט מנוהלות פחות טוב. אני לא מצדיק את זה, אבל במאקרו האקסטרה שיכלו לקבל בתוספת הגבייה הוא קטן. הסיפור האמיתי הוא שברשויות הערביות תעריף הארנונה יושב על המינימום המוגדר בחוק, ויש מעט ארנונה עסקית. לצערנו, השלטון המקומי הערבי הוא כר פורה לשחיתות ומינוי מקורבים ומינויים פוליטיים, וגם יש פחות עניין במרחב הציבורי".

ד"ר שלמה מפריך את הסטיגמות גם לגבי מזרח ירושלים: "אומרים שפלסטינים לא משלמים ארנונה, אבל במזרח ירושלים הם כן משלמים. ולו רק כי זו ההוכחה שירושלים היא מרכז הקיום שלהם. אם המדינה מוכיחה שמזרח ירושלים אינה מרכז הקיום, אפשר לשלול מהם תושבות. בסוף, הבעיה הגדולה היא שארנונה למגורים היא גירעונית, וזה העיוות המרכזי שכל החוקרים תמימי דעים לגביו. רשויות רצות לבנות אזורי תעשייה ומסחר, ודירות למשקי בית גדולים ועשירים יחסית".

תעריף הארנונה: תוצר של מקרה היסטורי

אך גם ללא ההנחות, יש פערים אדירים בין הרשויות המקומיות בכל הנוגע לתעריף הארנונה. ארנונה למגורים יכולה לנוע בטווח אדיר שבין 37 ל־129 שקל למ"ר, ושרביט מספר ש"הדבר נובע מסיבות היסטוריות. ב־1985 הקפיאו את כל תעריפי הארנונה בישראל כדי להילחם באינפלציה, וזה נמצא איתנו עד היום. זה נכון לא רק בין הערים לבין עצמן, אלא אפילו לשכונות שונות בתוך אותה עיר ממש".

זאת משום ששכונות חלשות יותר ברמה החברתית־כלכלית זכו לארנונה נמוכה יותר, וחזקות נאלצו לשלם ארנונה גבוהה יותר. אך לאורך 40 שנה אופי השכונות משתנה - אבל הארנונה לא.

לדברי שרביט, "בחיפה שליש מהתושבים משלמים מעט מדי ביחס למצב החברתי־כלכלי של השכונה, ושליש משלמים יותר מדי".

כל שינוי בתעריף הארנונה, מעבר לנוסחה הקבועה על פי חוק שמבוססת על מדד המחירים לצרכן ועל השכר במגזר הציבורי, דורש אישור של משרד הפנים. שרביט טוען כי משרד הפנים קשוח מאוד בבקשות לשינוי, והגמישות נמוכה. לדבריו, "משרדי הפנים והאוצר כמעט שלא מאשרים שינויים, ואין שום שקיפות לגבי שיקול־הדעת שלהם, מתי מותר לשנות ומתי לא. ובפועל? כשרוצים להוריד, זה עוד נטל על המדינה. כשרוצים להעלות, זה עוד נטל על התושבים".

הוא מביא דוגמה מחיפה, שכולה "מחוררת" בשטחים בשימוש מפעלים ללא בנייה, שהארנונה שמוטלת עליהם אפסית. "חיפה פנתה למשרד הפנים וביקשה להעלות את גובה הארנונה על שטחים כאלה, בצורה שתעודד התייעלות בשימוש בשטח - אבל משרד הפנים פשוט סירב", אומר שרביט.

לעומתו, ד"ר ריינגוורץ אומר כי "רשות שמאוד רוצה להתעקש להעלות תעריף, יכולה. אבל מי עושה את זה? בעיקר הרשויות החזקות. קודם כל, אם התושבים עניים אז זה רע פוליטית לבקש העלאת ארנונה. דבר שני, פעמים רבות הרשות חלשה כי היא לא מנוהלת כמו שצריך, ויש שם יותר קומבינות ומינויים פוליטיים. יש ערים בהן חלק מהחובות בארנונה הם של חברי מועצה, וקל להבין שיש שם עניין שחיתותי־פוליטי. כשחברי מועצה לא משלמים - זה להשתין מהמקפצה".

הפתרון: עוד אוטונומיה מקומית

"יש שאלה של ריכוז סמכויות מול ביזור סמכויות", אומר ד"ר ריינגוורץ. "ואני חושב שיותר נכון לעשות ביזור סמכויות. לתת עוד אוטונומיה מקומית לרשויות לקבוע מה יהיו תעריפי הארנונה שלהם ואיך ייראו הפטורים".

אך בעיני עו״ד עינב כהן, ראש משותף מחלקת מיסוי מוניציפלי בפירמת AYR - עמר רייטר ז’אן שוכטוביץ ושות', "אי אפשר לתת חירויות כאלה לשלטון המקומי, למי לתת הנחה ולמי לא. זה צריך להיות קבוע - יש דברים שהם 'פרות קדושות' בישראל כמו משפחות שכולות ונפגעי פעולות איבה. אבל מבחינת ההנחות - שווה לתת לרשויות בדירוג חברתי־כלכלי נמוך לקבוע את הקריטריונים של עצמן להנחות, כמובן באישור משרד הפנים. זה יאפשר להן לגייס יותר כסף לשירותים העירוניים שלהן".

גם בעיני שרביט שווה להרחיב את הסמכות של הרשויות המקומיות לקבוע את רמת המיסוי המקומי שלהן, ובעיניו כל השיטה צריכה להשתנות. "צריך לגבות ארנונה לפי שווי הנכס, כמו שמקובל בשלל מדינות במערב, ולתת לרשות המקומית לקבוע את גובה הארנונה בהתאם לשווי. זה ייצור מיסוי הוגן יותר ומותאם יותר לצורכי המקום", מסכם שרביט.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים