גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההתרסקות של WeWork: משווי של 47 מיליארד דולר להערת עסק חי

חברת חללי העבודה המשותפים פרסמה אזהרה לפיה קיים ספק משמעותי לגבי יכולתה להמשיך ולפעול, לנוכח הפסדיה הכבדים ותזרים מזומנים שלילי מפעילותה ● מניית החברה שהקים היזם הישראלי אדם נוימן צללה בכ־99% מאז החלה להיסחר בניו יורק

חלל עבודה של Wework / צילום: שירן כרמל
חלל עבודה של Wework / צילום: שירן כרמל

חברת חללי העבודה המשותפים WeWork (ויוורק) פרסמה הערת אזהרה לפיה קיים ספק משמעותי לגבי יכולתה להמשיך לפעול ולהתקיים כעסק חי. זאת, לנוכח המשך צבירת ההפסדים שלה ותזרים שלילי מפעילותה השוטפת. על החברה רובץ חוב (נטו) לטווח ארוך של כ־3 מיליארד דולר. במסחר המאוחר בניו יורק ביום ג' צנחה מניית החברה ב־17% ומשקפת לוויוורק שווי של כ־370 מיליון דולר בלבד - ירידה של 99% מהשווי שלפיו נרשמה למסחר בוול סטריט לפני כשנתיים.

מנכ"ל אמות: "מצב הרוח במשק ירוד. רואים שלא פותחים עסקים חדשים"
מנכ"ל המשכירה הגדולה לחברות הייטק מגלה: כך נראית המציאות החדשה בענף

וויוורק, שבעבר נחשבה לאחד הסטארט־אפים בעלי השווי הגבוה בעולם (47 מיליארד דולר בשיא, בעת שהייתה עדיין חברה פרטית), הודיעה ביום שלישי שמלאי עודף של נכסי נדל"ן משרדי, תחרות גדולה יותר בתחום חללי העבודה ואי ודאות כלכלית הובילו להפסד של 349 מיליון דולר ברבעון השני של 2023. החברה התמודדה עם קצב חילוף מנויים (שוכרים) גדול יותר וביקוש נמוך מכפי שצפתה, וזה גרם לירידה בכמות לקוחותיה במיקומים שונים ביחס לשנה שעברה.

"שיעור נטישה גבוה יותר וביקוש חלש משצפינו"

המנכ"ל הזמני דיוויד טולי מסר כי "בסביבה תפעולית קשה, הצגנו צמיחה בהכנסות ושיפור דרמטי ברווחיות. היצע עודף של נדל"ן מסחרי, התגברות התחרות והתנודתיות המאקרו־כלכלית הובילו לשיעור נטישה גבוה יותר וביקוש חלש משצפינו. אנחנו בטוחים ביכולת שלנו לענות על הצרכים של עסקים בכל הגדלים, הסקטורים והגיאוגרפיות, והחזון שלנו לטווח ארוך נותר ללא שינוי".

וויוורק גייסה בשנות חייה מיליארדי דולרים מגופים בראשות סופטבנק, המשקיע הפיננסי הגדול ביותר שלה, אבל הצמיחה שלה החלה להיתקע בשלהי העשור הקודם. זאת לאחר שמשקיעים הביעו חששות לגבי סגנון הניהול החריג של המייסד-השותף הכריזמטי אדם נוימן, ועסקאות שעשו גורמים הקשורים אליו עם החברה. נוימן נאלץ לעזוב את החברה ב־2019 בלחץ המשקיעים הגדולים (בראשות סופטבנק), ותחת ההנהלה החדשה וויוורק החלה להיסחר בניו יורק באוקטובר 2021 לאחר שמוזגה לחברת SPAC.

במחיר שאליו הידרדרה המניה כיום, סופטבנק, בעלת המניות המרכזית בוויוורק, רושמת הפסד של מיליארדי דולרים על השקעתה בחברה. נכון לדיווח מלפני מספר חודשים, סופטבנק החזיקה ב־55.4% ממניות וויוורק שהשווי הנוכחי שלהן הוא פחות מ־200 מיליון דולר. בוויוורק ציינו עם פרסום הדוח ביום שלישי כי יכולת החברה להמשיך להתקיים כעסק חי תלויה ב"יישום מוצלח של תוכנית ההנהלה ב־12 החודשים הקרובים".

הודעת החברה כללה את פירוט הצעדים שבכוונתה לנקוט לשיפור הנזילות והרווחיות, ובהם קיצוץ עלויות על ידי ארגון מחדש ומו"מ מחודש על תנאי החוזים מול הלקוחות, הגדלת הכנסות על ידי צמצום התחלופה במנויים והגדלה של מכירות חדשות. כן מתכוונת החברה לגייס הון נוסף באמצעות הנפקת חוב או מניות או בדרך של מכירת נכסים.

תהיות על המודל העסקי והניהול

את WeWork הקימו אדם נוימן ומיגל מקלבי האמריקאי. השניים החלו לפעול יחד להקמתה בשנת 2008, ובשנת 2011 חנכה החברה את הנכס הראשון שלה - כשהחלה להשכיר חללי עבודה משותפים במנהטן. שמונה שנים מאוחר יותר, לאחר סדרת גיוסי ענק והתרחבות גיאוגרפית מואצת, וכשוויוורק כבר הייתה יוניקורן - אך כנהוג באותן שנים גם הפסדית ושורפת מזומנים - היא הגישה תשקיף לקראת הנפקה בוול סטריט, שחשף הפסדי ענק. במקביל התעוררו תהיות רבות בנוגע למודל פעילותה העסקית ולהתנהלות של נוימן שעמד בראשה.

החברה, שבשוק הפרטי כבר קיבלה כאמור שווי של 47 מיליארד דולר זמן קצר טרם הגשת התשקיף, בהובלת הכספים שהזרימה לתוכה סופטבנק, גילתה שהשוק הציבורי של סוף 2019 הרבה פחות נדיב. היא הורידה את השווי לפיו תכננה להנפיק באותה עת לכ־25 מיליארד דולר, אך גם על השווי הזה היא נאלצה לוותר לבסוף, בשל חששות המשקיעים באשר למודל העסקי שבו היא פועלת. בסופו של דבר ההנפקה בוטלה, ונוימן הודח מתפקיד המנכ"ל. עם זאת, הוא יצא מהחברה עם הון גדול, לאחר שמכר חלק ממניותיו לתאגיד היפני סופטבנק.

בינתיים, הגיעה הקורונה ואיתה הריחוק החברתי והעבודה מהבית, וענף חללי העבודה המושכרים השתנה, גם אם אחרי תקופה מסוימת עובדים חזרו למשרדים. גם כך הצליחה וויוורק לרכוב על טרנד חדש בשווקים - הנפקות ה־SPAC שבהן חברות ללא פעילות מיזגו לתוכן עסקים קיימים לפי שוויים מנופחים. שנתיים לאחר ההנפקה שבוטלה, הפכה וויוורק לחברה ציבורית כשמוזגה ל־SPAC שכזה בשווי של מעל 9 מיליארד דולר.

מאז היא איבדה כאמור כמעט את כל שוויה, כשבתקופה האחרונה היא מושפעת לרעה מהחששות ממיתון בארה"ב ומקיצוצי משרות בענף הטכנולוגיה, שפגעו בביקוש לחללי עבודה משותפים. הללו מצטרפים לטלטלה העוברת על שוק המשרדים בשל חוסר הרצון של עובדים לחזור לעבודה מלאה מהמשרדים.

על רקע כל אלה ניסתה וויוורק מוקדם יותר השנה לחזק את מצבה הפיננסי. בחודש מרץ, כך דווח בוול סטריט ג'ורנל, הסכימה החברה למחזר את הסכם החוב עם סופטבנק וכמה נושים בוול סטריט, עסקה שהקטינה את החוב של החברה ביותר מ־1.5 מיליארד דולר.

כחלק מהעסקה, נמסר בג'ורנל, וויוורק גם תקבל השקעה מהמממן הוותיק של סופטבנק, רג'יב מיסרה, שהקרן החדשה שלו, One Investment Management, הסכימה להעמיד כמעט 500 מיליון דולר בחוב בריבית גבוהה לוויוורק. במרץ הבטיחה החברה במצגת שפרסמה כי "עסקת המימון מחדש צפויה לממן במלואה את התוכנית העסקית של וויוורק ולספק מרווח נזילות נדיב". אלא שכעת מתפרסמת אזהרת החברה במסגרת הדוחות, מה שמעלה ספק גדול לגבי הצלחת התוכנית שלה לשיקום העסק.

WeWork ישראל: "אנו גוף עצמאי"

מ־WeWork ישראל נמסר כי "החברה פועלת תחת הסכם זיכיון של WeWork העולמית והינה גוף עצמאי בבעלות מלאה של קבוצת אמפא. WeWork ישראל מביעה ביטחון מלא בצוות ההנהלה של WeWork העולמית ובטוחה שזו תשכיל לצלוח גם את האתגר הנוכחי".

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"