גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנערים שפוררו השבוע את ההצדקה היחידה לפיזור ההתיישבות בארץ

הטיעון הביטחוני מנע ממני במשך שנים לצאת נגד הקמת ישובים על כל גבעה, למרות שכלכלית, חברתית, תכנונית וסביבתית אין להם שום הצדקה - עד השבוע ● נערי הגבעות הוכיחו שהמאחזים הפכו לערי מקלט לעשבים שוטים מדי וגבוהים מדי ● וגם: מי היו כוכבי השבוע?

אלישע ירד, הצעיר שנאשם ברצח קוסאי מעטאן בעימות בין נערי גבעות לתושבי כפר בורקה / צילום: Reuters, Ronen Zvulun
אלישע ירד, הצעיר שנאשם ברצח קוסאי מעטאן בעימות בין נערי גבעות לתושבי כפר בורקה / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

הטיעון הביטחוני, המבצר האחרון והחזק ביותר של חסידי ההתבדרות לאינספור נקודות יישוב, נפל השבוע. הטענה שישיבה על כל גבעה בישראל היא צורך ביטחוני, כי "אם לא אנחנו, יישב שם אויב שינסה לדחוק אותנו לים", כבר לא מחזיקה מים. זו מוכרחה להיות המסקנה של כל מי שהביט השבוע בייאוש על הגבעות הנידחות שעליהן יושבים פרחחים שמחלישים את כולנו, לפני הכול ביטחונית ולאומית. כולל של תומכי ארץ ישראל השלמה, ואולי בעיקר שלהם.

איך מוכיחים הונאה? החלק של בתי המשפט בהתייקרות הביטוחים | אבישי גרינצייג, טור סופ"ש
ראיון | "חוק הסבירות הוא קיצוני ובעייתי אבל לבג"ץ אסור להתערב": עו"ד רז נזרי חושף את הקריירה החדשה והמגעים לפשרה

זה לא עניין של מה בכך. במשך שנים גם אני מתמודד עם הקושי לצאת נגד הקמת יישובים על כל גבעה. גם אני מכיר את משנת יוסף טרומפלדור שאמר כי "במקום בו תחרוש המחרשה היהודית את התלם האחרון, שם יעבור גבולנו". לא קל לשנות כיוון, גם אם אותו טרומפלדור מת לפני יותר ממאה שנה (1920).

עלות מול תועלת

לפני הרבה שנים הבנתי שאין ברירה, בעיקר בגלל שאלה של עלות מול תועלת. העלות הכלכלית - עשרות מיליונים מתקציב המדינה לטובת מתיחת תשתיות חשמל, מים, ביוב, כבישים וכדומה לכל נקודה חדשה. העלות החברתית - מגורים רק עם "אנשים כמונו", בתוך תיבת תהודה מוכרת ונעימה, שמפלגת את ישראל לשבטים ומעצימה את הדמוניזציה לכל מי שאחר. העלות התכנונית - הקושי לייצר עוגנים כלכליים, תעסוקתיים, תרבותיים, חינוכיים ועוד, ללא יצירת מאסה קריטית עירונית צפופה. והעלות הסביבתית - האם אנחנו באמת חפצים לרצף את כל מדינתו האהובה באספלט וצמודי קרקע?

אבל תמיד עמד מנגד הטיעון הביטחוני - אם אנחנו לא נהיה שם, יגור שם האויב וימהר לכוון את קני מרגמותיו לתל אביב או לנתב"ג. הטיעון הזה היה המנוע העיקרי שהמשיך לפזר פה יישובים בנגב, בגליל וביהודה ושומרון. לפני חמש שנים, כשהוא עוד היה שר הבינוי והשיכון, הציג יואב גלנט תוכנית גרנדיוזית - "חץ לדרום", שבמסגרתה הבטיח למלא את הנגב בעשרות יישובים חדשים. במשרד האוצר השתוללו על העלויות הצפויות של המהלך, במינהל התכנון זעקו על האיוולת התכנונית, אבל גלנט - שאף פעם לא הסתיר את שאיפתו לחבוש את כובע הביטחוניסט בשולחן הממשלה - דיבר רק על הצורך הביטחוני־לאומי. גלנט הזהיר מ"מתקפה על הנגב ועל דרום הארץ, ולא רק מכיוון עזה", וכמובן שהוא דיבר על הצורך ב"מבנה גיאוגרפי שיוביל רצף טריטוריאלי שיספק הגנה לתושבי הנגב". "חומה ומגדל" על סטרואידים.

לטיעונים הללו אין יותר ידיים ורגליים. יותר ויותר אנשים רואים את הנזק הביטחוני באידיאולוגיה של "שוליית הקוסם", שהצמיחה נקודות יישוב ללא שליטה, ומשכה פה ושם גם אנשים שחיפשו בעיקר "ערי מקלט", בלי דין ובלי דיין. זה כבר לא מאבק של תושבי הקו הירוק מול המתנחלים, או של העירוניים מול אנשי הכפר.

להתפכח מ"הרומנטיקה"

גלנט, היום שר ביטחון, רואה בעיניים את המחיר הביטחוני של יישובים קטנטנים, שמושכים מעצם טיבם גם עשבי פרא (ממש לא רק כאלה), ובעיקר שאין שום סיכוי לייצר בהם תמהיל תושבים מאוזן, שדואג למשל להימצאות כמה "מבוגרים אחראים" על כל גבעה.

נערי גבעות כאלו שומטים את הטענה שישיבתנו בכל מקום היא חוסן לאומי. הם מחלישים אותנו פנימית - עשרות גדודים של חיילים צריכים לשמור עליהם, ולא פחות מכך לוודא שהם לא יבעירו את הגזרה - וכמובן גם חיצונית מול העולם. ואם נחזור לעלות מול תועלת, צריך להודות שגם אם כמה רועי צאן פלסטינים יגורו על אותה גבעה (יש לנו צבא וממשלה לדאוג שזה לא יקרה), המחיר הביטחוני יהיה הרבה פחות יקר. מה גם שהאוכלוסייה הפלסטינית, רובה ככולה, מעדיפה יותר ויותר את צורת החיים האורבנית, ודי לראות את המגדלים בשכם או ברמאללה.

על הדרך, לא מעט אנשים צריכים להתפקח גם מ"הרומנטיקה". הקסם והתמימות של רוח הנעורים, הקוקו והסרפן של הצעירים החיים שם, שרבים מהם באמת ובתמים מרגישים שהם כותבים עוד פרק מפואר בשיבת ציון החדשה. השוליים הפכו לרחבים ומסוכנים ומדי.

כוכבי השבוע

מצוין: החלק של בנק ישראל בירידת ההכנסות ממסים

במשרד האוצר הסבירו השבוע כי הירידה בהכנסות ממסים עקיפים בחודש יולי - 4% ריאלית ל־16 מיליארד שקל - "מוסברת בחלקה הגדול על ידי ההאטה בצריכה". באוצר גם ציינו את נתוני המגמה שפרסמה לאחרונה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, "המצביעים על ירידה של 0.7% בהיקף הרכישות בכרטיסי אשראי באפריל עד יוני".

אבל בזמן שרבים ניצלו את הנתונים כדי לדבר על השלכות הרפורמה המשפטית ועל מצב הרוח השפוף שמחסל את חדוות הקניות והצריכה, כדאי להזכיר שהירידה בהכנסות ממסים היא אומנם בשורה לא משהו (פחות כסף לתשתיות, לבריאות, לחינוך וכו'), אבל גם שהירידה בצריכה עצמה הייתה מטרה ידועה מראש.

כוונת מכוון של בנק ישראל, שהעלה את הריבית לרמה של 4.75% כדי שנקנה פחות ונאלץ את המוכרים להוריד מחירים ולצנן את האינפלציה. אי אפשר לרקוד על כל החתונות בבת אחת.

בלתי מספיק: הקשר בין שוק השכירות לשיח על רילוקיישן  

בתוך עשור, משנת 2013 ועד 2022, קפץ מספר הדירות המושכרות בישראל מ־570 אלף ל־800 אלף, ושיעור השוכרים מתוך משקי הבית עלה מ־24% ל־28%.

באחוזים, כפי שדיווחה השבוע הלמ"ס, קצב הגידול השנתי הממוצע במספר הדירות המושכרות עמד על 3.4%, הרבה מעבר לקצב הגידול הממוצע השנתי של כלל הדירות, שעלה ב־1.9% בלבד. במספרים מדובר על עוד 230 אלף דירות להשכרה בתוך עשור, 47% משיעור הדירות הכולל שנבנו פה.

וחוץ מזה שמדובר בעוד הוכחה לכך שפשוט יקר פה, צריך לזכור שבהיעדר "חלקת קרקע" בבעלותנו, נכס שרשום על שמנו בטאבו ושאי אפשר למכור או לקנות בתוך רגע בלחיצה על כפתור אפליקציה, גם הקשר של אזרחי ישראל למדינה שבה הם חיים עלול להיות רופף יותר. ובימים שבהם ירידה מהארץ היא כבר לא ביטוי גנאי, זה בהחלט צריך להדאיג אותנו.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי