גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמן חיפוש העבודה הוכפל: הנתונים של המשבר בהייטק

נתונים של חברת ההשמה אתוסיה שהגיעו לגלובס מצביעים כי משך חיפוש משרת ג'וניור בהייטק עומד על 11 חודשים בממוצע, בעוד שמספר המשרות, שעל כל אחת מהן יש מאות מועמדים במקרה הטוב, נחתך בחצי ● ואם לא די בכך, בתקופות פיטורים, הג'וניורים הם הראשונים ללכת

משך הזמן שלוקח למצוא משרה הוכפל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
משך הזמן שלוקח למצוא משרה הוכפל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

נתונים בלעדיים שהגיעו לגלובס מאתוסיה, אחת מחברות ההשמה הגדולות בהייטק הישראלי, משקפים את עומק המשבר בתעשייה עבור אלו שנמצאים בתחילת דרכם המקצועית. בין היתר, מראים הנתונים כיצד משך הזמן הממוצע למציאת עבודה עבור ג'וניורים הכפיל את עצמו, ואף יותר.

מיזם ההייטק של קשת נחתך: רוב עובדי tech12 יפוטרו, והאתר ימוזג עם N12
טרנד ה־AI מעורר זיכרונות מבועת הדוט.קום בתחילת המילניום

בעוד שבתקופת הדגימה - תחילת 2022 ועד אוגוסט של אותה השנה - ג'וניורים חיפשו עבודה חמישה חודשים בממוצע, בתקופה המקבילה בשנה הנוכחית, 2023, עומד פרק זמן זה על 11 חודשים בממוצע, כמעט שנה. הנתונים התקבלו מדגימה רוחבית של מחפשי עבודה בשלל תפקידים בתעשיית ההייטק המקומית.

מגמה מדאיגה נוספת הנחשפת היא כי מספר המשרות המוצעות לג'וניורים נחתך בחצי כמעט. באתוסיה מצאו כי בשנה שעברה, מתחילתה ועד לחודש אוגוסט, נפתחו כ-259 משרות המיועדות לג'וניורים, בעוד שבתקופה המקבילה ב-2023 עומד מספר המשרות הפתוחות לג'וניורים על כ-134 בלבד.

ע', בוגר טרי של תואר במדעי המחשב באחת המכללות בדרום הארץ, נמצא גם הוא כבר כמעט שנה בתהליך חיפוש עבודה. את התהליך החל במהלך לימודיו. "מעבר לכך שאין כמעט משרות שמתפרסמות המתאימות לאנשים ללא ניסיון, גם כשיש משרה מתאימה - ב-99 אחוז מהמקרים החברות כלל לא עונות. מעט החברות שעונות משיבות בדרך כלל תשובה שלילית, וזה אחרי זמן רב".

עוד אומר ע', "אני מתאר לעצמי שלכל משרה כזאת שמתפרסמת יש מאות פניות". והוא צודק. במרבית המשרות המיועדות לג'וניורים, מספר הפניות עומד על מאות ואפילו אלפי מועמדים לכל משרה, כך לפי הנתונים הנאספים בלינקדאין.

למה הג'וניורים הם אלו שנפגעים יותר במשבר?

לדוגמה, למשרת מהנדס תוכנה מתחיל בחברת סייפפילדס טכנולוגיות, סטארט-אפ ישראלי המפתח בין היתר פתרונות אבטחה לרכבים חשמליים, ישנם 720 מועמדים, בפרק זמן של ארבעה שבועות. למשרת מזין נתונים (Data Operator) מתחיל בחברת פונטרה, חברת פינטק המפתחת פתרונות ליועצים פיננסיים, ישנם 2,718 מועמדים, זאת בפרק זמן של שבועיים בלבד.

סקר שפורסם ביום ב' מטעם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחזק את המגמה השלילית המצטיירת מן הנתונים בהקשר למצבם התעסוקתי של הג'וניורים. לפי הסקר, מנהלים רבים בענפי ההייטק השונים צופים ירידה בגיוס העובדים, בשיעור גבוה יותר ממנהלים בענפים אחרים. בעוד ש-35% ממנהלי ההייטק מחזיקים בדעה זו, רק 10% מהמנהלים בענפים אחרים צופים ירידה בגיוס העובדים.

התבוננות על גלי הפיטורים האחרונים, הן במחצית השנייה אשתקד והן לאורך השנה הנוכחית, מגלה כי מרבית המפוטרים בחברות הייטק רבות היו ממחלקות "מעטפת", כמו משאבי אנוש וצוותי שיווק ומכירה. כמו כן, חברות נפרדו מהר יותר ממועטי הניסיון, והעדיפו לשמור על העובדים המנוסים, אלו שלרוב מחזיקים במשרות בכירות יותר, בין היתר בלב המחקר והפיתוח, ובשכר גבוה יותר משמעותית.

אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה, מוסיף כי "ג'וניורים מצריכים חניכה והדרכה מצד הארגון, צריך להשקיע בהם לטובת תוצרים עתידיים. בימים כתיקונם חברות עסוקות בין היתר גם בלגדל את הדור הבא. במצב הנוכחי, כאשר השוק מאוד מתאגר, ארגונים מעדיפים לייצר אופטימיזציה בשורותיהם - בין היתר בוויתור על התהליך הארוך של חניכת ג'וניורים".

עוד מוסיף סולומון כי "השוק כיום הוא שוק של מעסיקים, שיכול להרשות לעצמו להיות יותר בררן ולבחור לקחת את האנשים שהם הכי טובים לארגון. לפני שנה המצב היה הפוך - על כל מועמד היו מתחרות שבע, שמונה או אפילו עשר חברות, והוא יכול היה להרשות לעצמו לברור ואז לבחור".

ירידה דרסטית גם במספר המשרות המוצעות

כאמור, נתוני משך חיפוש העבודה משקפים שפל. לדוגמה בעוד שב-2022, מתחילת השנה ועד אוגוסט, מהנדסי תוכנה פרונט אנד בתחילת דרכם חיפשו עבודה במשך חמישה חודשים וחצי בממוצע, בתקופה המקבילה ב-2023 עלה פרק זמן זה ל-12 חודשים בממוצע.

כך גם אצל אלוגריתמאים מתחילים, אשתקד עמד משך זמן חיפוש העבודה הממוצע על 3 חודשים בעוד שבשנה הנוכחית עלה המספר ל-12 חודשים.

אצל כימאים מתחילים המצב חמור אף יותר - גם בשנה שעברה משך זמן החיפוש שלהם היה בלאו הכי ארוך, ועמד על תשעה חודשים בממוצע, אך נכון להיום הוא התארך ל-21 חודשים.

כאמור, גם מספר המשרות המוצעות בעבור ג'וניורים נחתך דרסטית. לדוגמה, בעוד שמתחילת 2022 ועד לאוגוסט בשנה זו נפתחו 580 משרות למהנדסי פרונט אנד מתחילים, בתקופה המקבילה ב-2023 נפתחו 92 משרות בלבד. כך גם בעבור מהנדסי מכונות, בעוד שמתחילת 2022 ועד לחודש אוגוסט, נפתחו 132 משרות המתאימות למהנדסי מכונות מתחילים, בתקופה המקבילה בשנה הנוכחית נפתחו 68 משרות בלבד.

זוויות נוספות על נקודת השפל

עמותת קווין בי הוקמה בשנת 2016 על ידי מספר סטודנטיות למדעי המחשב באוניברסיטה העברית במטרה לקדם ולעזור לנשים לפני, במהלך ואחרי לימודי תואר במדעי המחשב, ובהמשך - בהשתלבות בתעשיית ההייטק המקומית. גל אלג'ם, מנכ"לית העמותה, מספרת לגלובס כיצד המשבר הנוכחי בא לידי ביטוי גם בפעילות קווין בי: "עד לפני שנה בכלל לא התעסקנו עם ג'וניוריות. העמותה מעבירה בין היתר שיעורי תכנות לנערות בגילים צעירים, ומלווה סטודנטיות במהלך התואר. מראשיתה, הקהילה הכילה ג'וניוריות, אבל הן היו ככוח עזר ולא כקהל היעד. זה השתנה בשנה האחרונה".

אלג'ם מספרת כי "תחילה הבנו שגם לאחר שהן מסיימות את התואר, הג'וניוריות עדיין צריכות את עזרת העמותה למתן מענה על מגוון קשיים המתגלים בתחילת הדרך המקצועית. במקביל, התחלנו לראות איך המצב משתנה לרעה - איך לפתע סטודנטיות שלנו, שהיו מסיימות תואר ומוצאות עבודה כעבור שלושה או ארבעה חודשים, כבר שנה לא מצליחות למצוא עבודה. רבות מהן סטודנטיות עם ממוצע גבוה ועם תיק עבודות רחב".

עוד מספרת אלג'ם כי כעבור מספר חודשים "התחלנו לראות איך לכל מיני תוכניות שפתחנו ומיועדות לסטודנטיות, מתחילות להגיע ולהירשם יותר ויותר ג'וניוריות. אם בעבר היחס בתוכניות האלה בין סטודנטיות לג'וניוריות עמד על 80-20 לטובת הסטודנטיות, היום היחס מתאזן ומספר הג'וניוריות רק עולה".

עוד אומרת אלג'ם כי העובדה שמספר המשרות לג'וניוריות ירד משמעותית מביא לכך שחלק מהסטודנטיות אפילו מעדיפות להאריך את התואר, מתוך מחשבה שכסטודנטיות יהיה להן קל יותר למצוא משרה מאשר בתום הלימודים. לדבריה בעבר, אם חברה הייתה מזהה מישהי איכותית, היה באפשרותה לפתוח תקן במיוחד עבורה, אך כיום "החברות לא יכולות לעשות את זה, והתחרות מאוד גדולה".

עוד כתבות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

סמ''ר עפרי יפה ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הותר לפרסום: סמ"ר עופרי יפה, לוחם בסיירת צנחנים, נהרג מאש כוחותינו בעזה

באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● "הלכנו להיהרג": מוקד המחאות החדש באיראן והירי על מפגינים ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?