גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקדים: מוסד ציבור יהיה פטור מהיטל השבחה במכירת מקרקעין

בית המשפט העליון קבע כי הכנסייה האוונגלית האפיסקופלית ברמלה לא תחויב בהיטל השבחה על קרקע שמכרה ● עו"ד תומר גור שייצג את הכנסייה: "לא ניתן להפריז בחשיבות פסק הדין. מזה שנים ששורר חוסר ודאות בדין הישראלי בכל הנוגע לפטור מהיטל השבחה למוסדות ללא כוונת רווח"

מוסד ציבור יהיה פטור מהיטל השבחה במכירת מקרקעין / איור: Shutterstock
מוסד ציבור יהיה פטור מהיטל השבחה במכירת מקרקעין / איור: Shutterstock

האם מוסד ציבורי חייב בהיטל השבחה בעת מכירת הנדל"ן? זו השאלה שעמדה במוקד פסק דין חדש של בית המשפט העליון. השופטות דפנה ברק-ארז יעל וילנר וגילה כנפי-שטייניץ קבעו כי מוסד ציבורי, הפועל שלא למטרת רווח ומוכר מקרקעין, זכאי לפטור מהיטל השבחה. השופטות פירשו את התוספת לחוק התכנון והבנייה הקובעת שורת תנאים לקבלת הפטור, כאשר המחלוקת עסקה בשאלה האם יש להעניק פטור מתשלום ההיטל גם אם המכירה היא לא למטרה ציבורית, ובלבד שהתמורה תשמש את מטרות המוסד הציבוריות.

הקבלנים יושבים על הר של כמעט 60 אלף דירות; מי העיר המובילה בעסקאות של דירות חדשות? 
הכלכלן הראשי: תוכנית המענקים החדשה של משרד השיכון תעזור רק ל-4% מרוכשי הדירות 

בית המשפט העליון דן בסוגיה העקרונית במסגרת בקשת רשות ערעור שהגישה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של רמלה נגד הכנסייה האוונגלית האפיסקופלית בירושלים ובמזרח התיכון.

הכנסייה מכרה את זכויותיה במקרקעין המצויים ברמלה לחברת השקעות, וחויבה על-ידי העירייה ב-3 מיליון שקל היטל השבחה. הכנסייה טענה כי היא זכאית לפטור מתשלום ההיטל, מאחר שהיא עומדת בתנאי החוק הכוללים תנאי לפיו הגוף פועל למטרות ציבוריות (בהן חינוך, תרבות, מדע, דת, צדקה, סעד, בריאות או ספורט), וכן כי המקרקעין או "התמורה בעדם" משמשים למטרות המוזכרות. במקרה הזה, נטען כי חלופת התמורה מתקיימת. חלופה זו נוספה בתיקון לחוק בשנת 2000 (תיקון 53). הכנסייה טענה כי התמורה שתתקבל מהמכירה תשמש לקידום המטרות המנויות בחוק כמוסד דת מוכר בישראל.

להליך ביקשו להצטרף כ"ידידות בית המשפט" האגודה למלחמה בסרטן, תשע אוניברסיטאות מחקר ומרכז השלטון המקומי שתמך בעמדת העירייה.

הוועדה המקומית של רמלה טענה כי פעילותה של הכנסייה כוללת גוון עסקי מסחרי, וכי החוק דורש תנאי כפול - גם שהמקרקעין ישמשו למטרות ציבוריות, ואם מוכרים את הקרקע - שהתמורה תשמש למטרות שכאלה. על רקע מחלוקת זו נולדה התביעה, שהגיעה עד לבית המשפט העליון והובילה לקביעת הלכה.

שופטות העליון בחרו להרחיב את תחולת הפטור

בית המשפט המחוזי קבע בסוף שנת 2020 כי הכנסייה פטורה מתשלום' לאחר שקיבל את החלטת ועדת הערר. העירייה הגישה בקשת רשות ערעור לעליון, שאושרה תחילה לדיון בשל הסוגיה בעלת השלכות הרוחב.

במסגרת ההליך התקבלה עמדת היועצת המשפטית לממשלה, לפיה יש לפרש את החוק כך שיכלול את שני התנאים המצטברים - גם מקרקעין המשמשים למטרה ציבורית וגם שהתמורה משמשת לאותן מטרות.

בית המשפט העליון דחה את ערעור הוועדה המקומית ברמלה וקבע כי הכנסייה פטורה מתשלום היטל השבחה, שכן היא מוכרת כעדה דתית, ותמורת המכירה תשמש אותה למטרותיה הציבוריות.

שופטות העליון בחרו להרחיב את תחולת הפטור ולפרש את החוק לפי לשונו הפשוטה והיומיומית - כך שהמילה "או" מתייחסת לחלופות, ולא בתנאים מצטברים כפי שטענה הוועדה המקומית, ולכן גם אם המקרקעין שנמכר לא ישמש למטרות ציבוריות, אלא רק התמורה - הפטור יחול.

"אני סבורה כי בהתאם לנוסחו העדכני של החוק, כפי שנקבע בתיקון מספר53, די בכך שתתקיים אחת מבין שתי חלופות לצורך תחולת הפטור: הראשונה - שהמקרקעין עצמם משמשים או מיועדים לשמש לאחת המטרות המנויות בסעיף; השנייה - שהתמורה המתקבלת בעד המקרקעין, כאשר מדובר במימוש על-ידי מכר, משמשת או מיועדת לשמש לאותן המטרות", קבעה השופטת ברק-ארז.

נקבע כי עמדה זו משרתת תכליות חשובות הנוגעות לסיוע למוסדות הפועלים לטובת מטרות ציבוריות: "תכליתו של פטור זה היא לעודד פעילות של גופים הפועלים לטובת הציבור כנאמניו ולא לרווחתם הפרטית, ולהקל על מימוש זכויות מושבחות במקרקעין שבבעלותם או בחכירתם, מקום שהמקרקעין משמשים או מיועדים לשמש לאחת המטרות הציבוריות המפורטות בסעיף".

בנוסף, בהחלטת בית המשפט נכתב כי "הענקת הטבה שיש לה השפעה חיובית גם מחוץ להקשר המקומי, אינה זרה לדיני היטל ההשבחה".

"לא ניתן להפריז בחשיבותו של פסק הדין"

לדברי עו"ד תומר גור, שייצג את הכנסייה יחד עם עו"ד רון צין ממשרד ארנון, תדמור-לוי, "לא ניתן להפריז בחשיבותו של פסק הדין. מזה שנים ששורר חוסר ודאות בדין הישראלי בכל הנוגע לפטור מהיטל השבחה למוסדות ללא כוונת רווח. כעת, משהכריע בית המשפט העליון במחלוקת באופן סופי תוך שהוא דוחה את הפרשנות היצירתית שהציעה המדינה ובחר להיצמד ללשון החוק - המציאות משתנה".

עו"ד גור הוסיף כי כעת, מוסד העונה לתנאי הפטור שיבקש ליזום תוכנית השבחה לצורך מגורים או מסחר למשל, "יידע כי לא מצפה לו 'הפתעה' בהמשך הדרך בדמות דרישה לתשלום היטל השבחה, כפי שקרה לא אחת עד כה. כל זאת, כמובן, בתנאי שהוא הקפיד לבצע את תכנון המס בצורה נכונה התואמת את הוראות הפטור שבחוק".

לדבריו, כעת צפויים "להשתחרר" שורה של תיקי השבחה שעוכבו בוועדות הערר בהמתנה לפסיקת העליון.

לדברי עו"ד שחר בן עמי, שותף מייסד במשרד שרקון, בן עמי, שייצג את הוועדה המקומית רמלה, "עמדת בית המשפט העליון חורגת מהפסיקה שהוא עצמו נוקט משך שנים רבות, וניכר מנימוקיה כי בית המשפט התחבט רבות בסוגיה, אך לדאבוני בחר בפרשנות שמעוררת קשיים משפטיים ופרשנים רבים גם לעתיד".

עו"ד בן עמי הוסיף כי "העמדה של בית המשפט העליון הייתה ועודנה כי פטור מהיטל השבחה יפורש בצמצום. פסיקת בית המשפט משמעה שכעת עמותות ומוסדות שלא למטרות רווח יכולים להקים מיזמי נדל"ן מסחריים ולמכור אותם ברווח בלא לשלם היטל השבחה. בכך הם יתחרו באופן לא שוויוני מול יזמים וגופים פרטיים שמחויבים בהיטל השבחה. קופת הרשויות המקומיות תצא נפסדת, כמו גם ערך השוויון, ולעניות דעתי מדובר בפסיקה שבעתיד ייתכן שתשתנה בפסיקה מאוחרת או תבוטל בחקיקה".

עו"ד ליאור נוימן, שותף מנהל מחלקת המסים בש. הורוביץ ושות', שייצג את האגודה למלחמה בסרטן בתיק, כתב מאמר לפני 20 שנה כאשר החוק תוקן, לפיו יש לכבד את הרשות המחוקקת ולהרחיב את הפטור למוסדות ציבור - גם אם זה בא על חשבון הרשויות המקומיות. המאמר צוטט בהחלטת העליון, ועו"ד נוימן אומר כי "פסק הדין מהווה סגירת מעגל למאמר", וכי "פסק הדין הוא אוויר לנשימה למוסדות הציבור (האוניברסיטאות, בתי החולים והעמותות החשובות) שמסתמכים לתקציביהם גם על הפטורים מהיטל השבחה".

לדברי עו"ד נוימן, ההחלטה תעודד מוסדות ציבור למכור מקרקעין שלא משמשים אותם, בהם מקרקעין ריקים שהתקבלו כתרומה או בירושה, מאחר שכעת מכירה פטורה מהיטל השבחה - לעומת בנייה לצורכי השכרה, לדוגמה, שאינה פטורה מהיטל השבחה.

נוימן הוסיף כי לאור הפסיקה הקיימת לגבי בנייה - מוסדות ציבור שמבקשים לבנות על מקרקעין לצורך תשואה שוטפת למימון מטרותיהם הציבוריות, "טוב שישקלו תכנון מס שיאפשר להם לעשות כן, ודי לחכימא ברמיזה".

עו"ד רונית אלפר, כיום עורכת דין פרטית, עמדה בראש ועדת הערר שאישרה את הפטור. לדבריה, "פסק הדין משליך על כלל מוסדות המלכ"ר הפועלים בתחומים ציבוריים שונים - בהם בריאות, ספורט, חינוך, מדע, צדקה ודת, המעוניינים למכור קרקע שבבעלותן ולקבל פטור מתשלום היטל השבחה".

לדבריה, עד לפסק הדין, הוועדות המקומיות פירשו את סעיף הפטור כך שהוא חל במימוש מכר רק בתנאי שהמקרקעין נמכרים לייעוד ציבורי - למעט ועדת הערר בראשה עמדה. זאת, למרות שלשון החוק מתייחסת למצבים חלופיים. "לאור פסק הדין, עמותה שקיבלה תרומה של קרקע שהושבחה, תוכל למכור אותה ולעשות שימוש בכספי התמורה למטרותיה, מבלי שהיא תחויב בתשלום היטל השבחה בגין פעולת המכר".

עו"ד בנימין זלמנוביץ, ששימש עד לאחרונה כיו"ר ועדת ערר לתכנון ובנייה במחוז ירושלים, מסר כי לפסק הדין יש השלכות דרמטיות על העיר ירושלים. "רובם המכריע של בקשות הפטור למוסדות צדקה, תרבות, חסד והקדשות מוגשות בעיר ירושלים. כך, לדוגמה, אדמות הכנסייה בירושלים, ככל שיושבחו על-ידי הכנסייה ולא על-ידי החוכרים או הקונים, יהיו פטורים מהיטל השבחה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?