גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזוכים במכרזים יפורסמו בקרוב: האם זה מבטיח שהמטרו ייפתח בעוד 11 שנה?

החלק הראשון בפרויקט המטרו - הרכבת התחתית של גוש דן - אמור להיפתח כבר ב-2034 ● מאות אנשים יתחילו לעבוד בקרוב על התכנון המפורט של הקווים, אבל שורה ארוכה של פערים צריכים להיסגר בשביל שהפרויקט יעמוד בלוח הזמנים המתוכנן

הרכבת הקלה. האם המטרו ייפתח בעוד 11 שנה? / צילום: Shutterstock
הרכבת הקלה. האם המטרו ייפתח בעוד 11 שנה? / צילום: Shutterstock

בסוף השבוע יצא לדרך הקו האדום של הרכבת הקלה. האם בעוד 11 שנה, ב-2034, ייחנך גם קו המטרו הראשון? מה צריך לקרות בשביל שזה יתממש?

לפי דוח החשב הכללי באוצר שפורסם לאחרונה, המדינה העבירה עד כה לקידום פרויקט כמיליארד שקל. כבר החודש מצפים במשרדי הממשלה לפרסם את הזוכים במכרז הענק של תכנון וניהול קווי המטרו, הנאמד ב־8־10 מיליארד שקל. במכרז, שמתמודדות עליו שבע קבוצות של חברות ישראליות ובינלאומיות, יזכו שלוש קבוצות, שכל אחת מהן תתכנן תכנון מפורט ותנהל את ביצוע העבודות להקמת אחד משלושת קווי המטרו.

נסיעה בחינם ומחאה: הקו האדום של הרכבת הקלה נפתח לציבור
השר שהכריע, הבולדוזר שהניע וזו שגזרה את הסרט: האנשים של הקו האדום

אם אכן יוכרזו הזוכים בשבועות הקרובים, יינתן להם זמן התארגנות של כמה חודשים ותחילת עבודתם בפועל תיקבע לינואר 2024, אז הם יתחילו לעבוד על התכנון המפורט של הקווים.

שניים מתוך הקווים כבר עברו את אישור הממשלה: M1 - מגלילות דרך תל אביב לצומת חולון ומשם בשתי שלוחות דרומה: האחת לראשון לציון, לבאר יעקב, לרמלה וללוד והשנייה לנס ציונה ולרחובות. הקו השני שאושר - M3 - הוא קו חצי טבעתי מהרצליה לבת ים דרך עתידים, פתח תקווה, קריית אונו וחולון וכן שלוחה לנתב"ג.

 

הליכי התכנון וההחלטה בהתנגדויות בקו M2 אמורים להסתיים עד לתחילת ינואר. זהו הקו שנוסע ממזרח למערב - מבית חולים וולפסון לאזור התעשייה סגולה בפתח תקווה דרך ת"א, גבעתיים ובני ברק. את התכנון המפורט כבר החלו לבצע בחברת נת"ע באמצעות מכרזי מסגרת קיימים כדי לחסוך זמן.

התוכנית היא להתחיל בעבודות השלב הראשון להקמת הפרויקט כבר באמצע 2026, בהדרגה. בינתיים, מאות עובדים צפויים להתחיל ולקדם את הפרויקט הלאומי הגדול ביותר בתולדות המדינה.

לאחר התכנון, הפרויקט ייבנה במקטעים־מקטעים שירכיבו את הקווים.

המכרז קובע שני שלבים מהותיים בהפעלת מערכת המטרו: השלב הראשון שאמור להיפתח ב־2034 כולל את הגזע המרכזי של M1 מצומת גלילות לראשון לציון, חלק מ־M3 וכן את M2. השלב השני, שאמור להיפתח על פי ההבטחות ב־2037 כולל את זרועותיו הצפוניים והדרומיים של M1 וחלקו השני של M3. אך בדרך יש עוד אתגרים רבים עד שזה יקרה.

אתגר 1: התגברות על חודשים של עיכובים

בתקופת הממשלה הקודמת הוקמה רשות מטרו במשרד התחבורה שנועדה להיות הגוף החלוץ של הפרויקט. אלא שעד שייבחר לה מנהל, המנהלת תישאר רזה - וועדת האיתור לבחירת ראש הרשות עדיין לא התכנסה מאז הקמת הממשלה. רק בשבועות האחרונים החלה הוועדה ליצור קשר עם עשרות המועמדים שהגישו מועמדות לפני כשנה ומאז מועמדותם לא נדונה. חלקם כבר השיבו בשלילה ובהם מנהלת מנהל התכנון לשעבר דלית זילבר.

סיבה נוספת היא חוסר התארגנות מספקת של חברת נת"ע לפרויקט. החברה עסוקה במיוחד בפתיחת הקו האדום של הרכבת הקלה ולאחר פתיחתו יושלם בה שינוי ארגוני כדי שהחברה כולה תתרכז בפרויקט המטרו ובקווי הרכבת הקלה הנוספים, ולא במסגרת מנהלת ייעודית למטרו כפי שהיה עד כה.

אתגר 2: מודל ההפעלה ואחידות המערכות

ראש רשות המטרו שייבחר יגייס עשרות עובדים שיעבדו תחתיו ברשות והרשות תידרש להכריע במגוון נושאים עד לתחילת העבודות. כך למשל, המדינה תצטרך להכריע בסוגיות של אסטרטגיית הרכש לפרויקט והמודל שייבחר והאם הוא יהיה בשיטת PPP, או שיטה אחרת. כן יצטרכו לקבוע האם יהיו מערכות זהות לכל הקווים דוגמת מערכת האיתות או הכרטוס או שיהיו מערכות נפרדות, האם תוואי הקווים ישמש קווי שירות רבים בדומה לתכנון הרכבת הקלה בירושלים או שכל קו יעבוד בנפרד, כפי שמתוכנן ברכבת הקלה בגוש דן, מה יהיו עקרונות ההפעלה והתדירות.התדירות תכתיב את מספר הקרונות שיש להזמין ברכש שיבוצע ואת גודל הדיפו (מוסך הרכבות) שיש לתכנן.

אתגר 3: מינוי מקצועי לראש הרשות

מינוי ראש הרשות צריך להיות מקצועי, ויש לקוות שאכן כך יהיה, משום שנמתחה ביקורת נוקבת על האיכות המקצועית של האנשים שנבחרו במינויים שבוצעו עד כה במשרד התחבורה.

בוועדת האיתור חברים נציג אגף תקציבים, נציגת אגף חשכ"ל באוצר, נציג הנציבות ונציג ציבור. לתפקיד זה נבחר עופר מלכה, שכיהן כמנכ"ל משרד התחבורה בקדנציה הקודמת של מירי רגב במשרד התחבורה ונוהג להגן על מדיניותה בראיונות לתקשורת. בראשות הוועדה עומד מנכ"ל משרד התחבורה שכיהן בעבר כראש המטה של רגב והוא פעיל דומיננטי בליכוד.

אתגר 4: מי ינהל את הפרויקט

מעבר לשאלות האסטרטגיות, בעיות נוספות עומדות בפני הפרויקט, ובהן דרישתה של רגב להוציא את ביצוע הפרויקט מידי חברת נת"ע לחברת נתיבי ישראל. כבר עכשיו ברור שחלקים מסוימים מהפרויקט יועברו לנתיבי ישראל, כדי שרגב תאפשר את ההתקדמות אך חלק משמעותי יישאר בידי נת"ע לנוכח ניסיונה (לטוב ולרע) בפרויקטים דומים. במשרדי הממשלה עדיין לא הגיעו להסכמות בנושא. נושא זה עלול לפתוח משא ומתן כספי מול מנהלי הקווים שייבחר.

אתגר 5: השרה טרם חתמה על צווי הפקעה

פער נוסף ומשמעותי הוא היעדר החתימה של שרת התחבורה רגב על צווי הפקעה בסביבת תחנות המטרו שכבר אושרו. ההערכה היא שלאחר שרגב "שחררה" את הפרויקט היא צפויה לחתום על הצווים, אך מלשכתה לא השיבו לשאלת גלובס בנושא זה.

לאחר שהחברות יתחילו לעבוד, חלק מהעבודה תבוצע מרחוק וחלקה בישראל. עבודת מנהלי הקווים נקבעה במכרז בדרך של תשלום קבוע מסוים לצד תשלום משמעותי בכל סיום של כל אחת מאבני הדרך שנקבעו בפרויקט, לכן בתחילת הדרך חלק מהחברות חששו להיכנס לפרויקט שכן התשלום מבוצע בהדרגה ועם ההתקדמות.
כשנתיים לאחר תחילת העבודות אמורים להתפרסם המכרזים לביצוע שלב אינפרא 1 של הפרויקט. שלב זה כולל את חפירת המנהרות והכנת קופסאות התחנות והוא יבוצע במקטעים כשלכל מקטע יתפרסם מכרז משלו.

עד אז הצוותים יצטרכו לסיים את התכנון המפורט של כלל הקווים ואת העתקת התשתיות ופינוין בתוואי הקו, וייתכן שגם לחפור את פירי החפירה שמהם ישוגרו מכונות ה־TBM שחופרות ומדפנות את המנהרות - בדומה לחפירות שבוצעו בתוואי הקו האדום של הרכבת הקלה.

אתגר 6: אין מספיק מהנדסים

חשש נוסף שקיים הוא בנוגע לכוח האדם הזמין לביצוע המטלות הרבות בשנים הקרובות. מאות בני אדם יידרשו לו בשנים הקרובות ומדובר בקבוצות שמערבות חברות ישראליות וזרות ולכן חלק מכוח האדם שנמצא במחסור, ובו בעיקר מהנדסים ובפרט מהנדסי רכבות, יגיעו מחו"ל אבל חלקם גם מישראל.

החשש הוא שמנהלי הקווים יתחרו בחברות הממשלתיות, שגם כך נתונות במצוקה, על כוח אדם איכותי משום שכל מנהל קו יצטרך גם מהנדסים ואנשי מקצוע ש"יודעים" לדבר עם חברת החשמל, מקורות ויתר השחקנים הישראלים שפועלים בתוואי.

אתגר 7: העברת חוק המטרו

עד לתחילת העתקת ופינוי התשתיות נדרש גם שחוק המטרו יעבור שכן יש בו סמכויות שמעמידות את פרויקט המטרו בראש סדרי העדיפויות של כלל חברות התשתית הממשלתיות והרשויות השונות.

הציפייה במשרדי הממשלה שוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת בראשות חבר הכנסת יעקב אשר תסיים להכין את החוק ולהצביע עליו בתחילת מושב הכנסת, אלא שהערכות קודמות דיברו על הצבעה בתוך מושב כנסת אחד מאז הבחירות והערכה זו כזכור התבדתה.

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

בהנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● כזכור, השרה מירי רגב הנחתה את גורמי המקצוע במשרדה שלא לקיים דיונים ולא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לרה"מ

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית