גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשויות הערביות לא לבד: התלות המסוכנת של השלטון המקומי בממשלה

רק 60 מהרשויות המקומיות בישראל הן עצמאיות ואינן תלויות בממשלה. כל השאר תלויות בשר המתחלף ובהחלטות פוליטיות ● בחירות מקומיות 2023 - כתבה שלישית בסדרה

ראש עיריית ירושלים משה ליאון ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות משרד האוצר
ראש עיריית ירושלים משה ליאון ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות משרד האוצר

 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הקפיא לאחרונה כ־300 מיליון שקל שמיועדים לרשויות הערביות, בטענה שהם עלולים להגיע לגורמי פשיעה וטרור. מדובר בסכומים משמעותיים, שבהנחיית משרד הפנים הוכנסו לבסיס התקציב של אותן רשויות. כעת, הן ניצבות בפני שוקת שבורה: יש הוצאות שהן התחייבו אליהן בלי הכנסה שהן היו בטוחות שאמורה להגיע. כמחאה על ההקפאה, השלטון המקומי יצטרף מחר לשביתה של הרשויות הערביות. השביתה של השלטון המקומי תיערך בין השעות 8:00 עד 10:00, ובחברה הערבית השביתה תתקיים לאורך כל היום.

 

הקפאה זו היא רק דוגמה מהעת האחרונה לבעיה שורשית בהרבה: התלות הקיצונית של רוב הרשויות המקומיות בממשלה המרכזית בישראל.

מרדכי כהן, שכיהן כמנכ"ל משרד הפנים בין 2017 ל־2021, וכיום עמית במכון למחשבה ישראלית, אומר ש"ישראל היא אחת המדינות הכי ריכוזיות ב־OECD. היום, יש רק 60 רשויות מתוך 258 עם תלות מועטה בממשלה. אף רשות לא יכולה לעסוק בתכנון ובנייה בלי הממשלה המרכזית, אבל בענייני היום־יום הם לא צריכים את הממשלה. לעומת זאת, יש 200 רשויות מקומיות בתלות. זה יוצר 'ז'יטון פוליטי' שרץ בין השלטון המקומי למרכזי: ראש הרשות מקבל כוח לסחור עם המערכת הפוליטית, כי הוא השריף הקטן של התושבים בפני הממשלה, והשר מקבל כוח אדיר שראש הרשות תלוי בו".

בעיני כהן, "זו סכנה איומה - במקום שהמערכת הארצית תעזור לרשויות המקומיות לפי המצב שלהן ותעזור להן להפחית תלות, המציאות היא הפוכה כי התמריץ הוא שלילי. אם מתקנים את הבעיה, הז'יטון הפוליטי נעלם. הרשויות החלשות בישראל והמערכת הפוליטית נמצאות בריקוד מסוכן. הפוליטיקאים בממשלה המרכזית אומרים, 'זו התלות, בוא נראה איך מסדרים קריטריונים ככה שרשויות מקורבות יקבלו יותר'".

מרדכי כהן, מנכ''ל משרד הפנים לשעבר / צילום: יח''צ

הפעילות הכלכלית מתמקדת במרכז הארץ

איך הגענו למצב כזה? "בתחום הכלכלה העירונית יש תופעה שנקראת 'אגלומרציה' - הפעילות הכלכלית נוטה להתרכז במקומות מסוימים. בכל העולם זה יוצר מרכז ופריפריה", אומר ד"ר יניב ריינגוורץ, מרצה בכיר במחלקה למנהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה. אבל בישראל יש מאפיין ייחודי: "ההכנסות העצמיות של הרשויות המקומיות מבוססות על ארנונה עסקית, ולמגורים הארנונה היא גרעונית ולא מפצה על ההוצאות הנדרשות לטובת אותם תושבים. מי שיש לו עסקים מרוויח, ומי שלא - מפסיד".

הארנונה לעסקים בישראל גבוהה בהרבה - לעתים פי ארבעה - מהארנונה למגורים. נוסף לכך, ההוצאה מחושבת על פי שטח הנכס במ"ר, בלי שום קשר לשווי שלו בפועל. ונוסף לכך יש להביא בחשבון שההוצאות עבור תושבים גבוהות בהרבה מההוצאות על עסקים באותו שטח. המשמעות היא שיישובים שמבוססים בעיקר על דירות מגורים, ואין בהם אזורי מסחר ותעשייה משמעותיים, מוצאים את עצמם בחיסרון שאין להם סיכוי לגבור עליו. בנוסף, הממשלה המרכזית גם קובעת פטורים והנחות נרחבות מארנונה, אך משאירה לרשויות להתמודד עם ההשלכות.

רייגרנוורץ מוסיף כי "גם ברשות שיש לה פחות כסף, כולם רוצים מדרכות, תאורה ותכנון עירוני. אז הממשלה מחלקת 'מענקי איזון', שאמורים לאזן בין הוצאות נורמטיביות מינימליות לבין הכנסות שהרשות אמורה לגבות".

מענקי האיזון ניתנים לפי נוסחה, אך היא מורכבת למדי, ויוצרת עיוותים בפני עצמה. "מענקי האיזון היום ניתנים בנוסחה שאפילו לגזברים של הרשויות המקומיות קשה להבין, וחייבים לפשט אותה כדי שיהיה ברור על מה בעצם הממשלה מפצה את הרשויות", אומר יוגב שרביט, מנהל המחלקה הכלכלית בחברת בילד אסטרטגיה. "וצריך להעלים עיוותים כמו העדפת יתר לרשויות קטנות, שיוצרת מצב שהאינטרס של הרשות הוא להישאר קטנה ולא לגדול, ובוודאי שלא להתאחד עם רשויות אחרות או ליצור מועצה אזורית. זה יוצר רשויות קטנות, חלשות, פחות יעילות - ותלותיות יותר בכספים ממשלתיים".

יוגב שרביט, מנהל המחלקה הכלכלית בבילד אסטרטגיה אורבנית / צילום: יח''צ

ואכן, רשויות רבות, בייחוד ערביות, חרדיות, והתנחלויות - תלויות בצורה קיצונית בכסף ממשלתי. כאשר מחלקים את מענקי האיזון בסכום של מענקי האיזון וההכנסות העצמיות, מגלים שלקיה הבדואית בצפון הנגב תלויה ב־69% בממשלה. זה נכון גם לישובים גדולים בהרבה: ברהט היחס הוא 39%, בביתר עילית הוא 32%, ובמטה בנימין - 23%. גם ירושלים בירת ישראל תלויה ב־20% בממשלה. הרשויות העצמאיות, לעומת זאת, לא מקבלות כלל מענקי איזון. זה לא כולל את תקציבי החינוך והרווחה שמגיעים מהממשלה והעירייה משמשת כזרוע הביצועית למימושם. לחלק מתקציבים אלו הרשות נדרשת לעשות 'מצ'ינג', ואם היא לא מסוגלת, כתוצאה מהמדיניות הממשלתית - הממשלה תעביר לה פחות כסף.

לפשט את נוסחת מענקי האיזון

הצורך בשינוי מענקי האיזון כך שיתאימו לצרכים של הרשויות המקומיות הוא בדיוק הבעיה שהובילה למשבר הנוכחי מול הרשויות הערביות. "ממשלת בנט־לפיד הייתה אמורה לשנות ולפשט את נוסחת מענקי האיזון כך שתתאים יותר לצרכים האמיתיים של הרשויות", מסביר שרביט.

"עד אז, נקבע בהסכם הקואליציוני שהרשויות הערביות יקבלו 200 מיליון שקל בשנה, תוך הבטחה שזה יוחלף במענקי איזון קבועים ברגע שאלו ישתנו. אך הממשלה לא הצליחה לשנות את הנוסחה, ונשארו רק הכספים הקואליציוניים ההם. כעת, שר האוצר סמוטריץ' רוצה למשוך ולהקפיא את הכסף הזה - אבל בלי לשנות את הנוסחה או לעזור לרשויות הערביות לייצר הכנסות עצמיות".

למרות זאת, מענקי האיזון הם מתונים מבחינת ההתערבות הפוליטית שיש בהם. יש העברות ממשלתיות שכוללות התערבות פוליטית גסה בהרבה: "בשנות ה־80 וה־90 הייתה עלייה לרגל של ראשי הרשויות כדי לקבל כסף מהממשלה. נוסחאות מענקי האיזון היו אמורות להפסיק את השיטה הזאת", אומר שרביט. "אבל מה? בכל זאת חסרים משאבים, בשל הגבלות הממשלה, והיא מזרימה כסף בדלת האחורית: כספים קואליציוניים, ו'קולות קוראים' תפורים". קול קורא הוא מעין מכרז שמוגש לרשויות המקומיות לבצע אירועים מסוימים ולקבל על כך כסף ממשלתי.

שרביט מספר ש"לפני שנתיים היה קול קורא לרשויות מקומיות לאירועי תרבות, שהיה תפור למידות של עיר מסוימת".

מענק הבירה: יותר ממיליארד שקל לירושלים

הכסף שהכי קל לעשות עליו מניפולציה פוליטית הוא "מענק הבירה" שלשר האוצר יש סמכות בלעדית עליו. ירושלים אמנם גובה את הארנונה הגבוהה ביותר בישראל, אך כמעט שליש מההכנסות שלה הולכות לאיבוד בגלל הנחות ופטורים מארנונה שהכנסת נותנת לתושבים, במיוחד למשפחות עניות ומרובות ילדים, ולהנחות בארנונה למוסדות דת, חינוך ורווחה שירושלים מלאה בהן.

על כן, הממשלה נותנת לירושלים מדי שנה סכום אדיר, שהגיע השנה לשיא: "ירושלים מקבלת היום את מענק הבירה ל־2023. לראשונה, המענק יעמוד על סכום של כ־1.1 מיליארד שקל, כשיותר ממיליארד שקל הולך לתקציבה השוטף של העירייה והיתרה לפרויקטים של פיתוח בעיר. ב־2024 המענק בע"ה יגדל משמעותית", אמר סמוטריץ'.

משה ליאון הדגיש את המעורבות האישית של סמוטריץ': "אני מתכבד לארח אותך היום, ידידי וחברי, שר האוצר בצלאל סמוֹטריץ', ביום חגיגי זה. בזכות המעורבות האישית שלך, אדוני השר, ירושלים זוכה בשנה הזאת למענק הבירה הגדול ביותר שקיבלה". ליאון אף העניק לסמוטריץ' תעודת הוקרה.

מרדכי כהן מוסיף על כך את החלטות הממשלה: "בתקופות של מציאות ביטחונית קשה, אי אפשר להתייחס לרשויות המקומיות בעוטף עזה כמו רשויות אחרות באותו מצב כלכלי, כדי שלא יחטפו הגירה שלילית שתמוטט את כל האזור. אבל הכלי הזה הופך לצבוע בצבעים פוליטיים - רוצים לסייע לאשקלון? יש כבר החלטה שלישית או רביעית בעדה, כי זו עיר שמקורבת לליכוד. זה כלי שעוקף שקיפות משפטית, כי זה יוצר תשתית משפטית ייחודית ללמה צריך להתייחס לרשויות מסוימות באופן מיוחד. יש מצבים שהחלטות ממשלה קונקרטיות הן מובנות, אבל כשעושים בכלי הזה שימוש יתר, הוא הופך לפוליטי".

יש לתלות הפוליטית הזאת השלכות ברורות. אופיר פינס־פז, שעומד בראשות המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל אביב, אומר ש"אפשר לראות במפורש שיש הבדל ברמת התלות והשליטה של הממשלה המרכזית ברשויות החלשות לעומת החזקות, כי החזקות פחות צריכות את הממשלה ויכולות להוות משקל נגד כלפיה. במאבק האחרון בנוגע לקרן הארנונה, ראשי הרשויות החזקות כמו תל אביב, רמת גן, ראשון לציון וחולון היו מסוגלות להיאבק פוליטית בלי לחשוש שיקצצו בתקציביהן".

הפתרון האפשרי: "לתת תשתית ולא כסף"

מה הפתרון? מבחינת שרביט, "צריך לזכור שמענקי איזון זו לא פריווילגיה, זו זכות. מדינת ישראל הקימה רשות מקומית בפריפריה, ומדינת ישראל החליטה עבורה מה תהיה מדיניות המיסוי המוניציפלי שלה.

"אם מדינת ישראל גם מצפה שהרשות תיתן שירותים מוניציפליים נורמליים - היא צריכה לתת את המענקים האלה. אחרת הפריפריה תצטמק לרמתה הטבעית. גם רשויות עצמאיות בפריפריה הן כאלו בזכותן יכולתן לשאוב ערך כלכלי מרחבי כמו מפעלים גדולים ובסיסים צבאיים - ולכן יש ויכוחי גבולות".

בעיניו, דרושה גם אפשרות להעלות את הארנונה למגורים: "אם הארנונה ברשויות הערביות הייתה גבוהה ב־15־20 שקל למ"ר, ולהגיע לרמת הגבייה דומה לזו שברשויות המקומיות (והפער אינו גדול כפי שנהוג לחשוב), הן היו יכולות להחזיק בסיס מוניציפלי מתפקד ולהישען הרבה פחות על הממשלה. באום אל פאחם אין מספיק כוח אדם ביחס לגודל העיר, והאופרציה הבסיסית מנוהלת פחות טוב". עד אז, הוא אומר, האוצר צריך להשתמש בתקציב המדינה כדי לפשט ולהגדיל את מענקי האיזון - בלי שתהיה אפשרות להתערבות פוליטית בהם.

כהן, לעומת זאת, רדיקלי יותר, ודורש אוטונומיה מקומית נרחבת. לפחות, ברוב הרשויות: "צריך לפתור את בעיית השורש, שזו התלות של השלטון המקומי. אם יש רשויות חלשות בתת־תפקוד, לא צריף לתת להן עוד סמכויות, אלא לתת להם תשתית ולא כסף. להגדיל אזורי מסחר ושירותים, להגדיל את מקורות ההכנסה, לשבח ולמקצע את ההון האנושי.

"לכל יתר הרשויות - לדחוף לעצמאות ולהפחתת התלות. זה האינטרס שלנו כדמוקרטיה. בחרנו בחירה ישירה בראש עיר ובבחירה עקיפה בחברי המועצה, ואנחנו רוצים שהם ינהלו ולא הפקידים או האינטרסים הפוליטיים של הפוליטיקה הארצית".

בעיניו, גבולות הסמכויות בין הממשלה לרשות המקומית צריכים לזוז באופן משמעותי: "דברים כמו תשתיות לאומיות ורוב החינוך כנראה צריכים להיות בידי הממשלה המרכזית. אבל השאר צריך לעבור לידי השלטון המקומי: רווחה, פנאי, ספורט, דיור ובריאות - בעולם זה נעשה על ידי השלטון המקומי, ונעשה מצוין כי הם קרובים לתושב ולאזרח. כך צריך לעשות גם בישראל".

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עולה ב-1.5%, הדאו ב-1% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם