גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל חברה אירופית לאשראי חוץ בנקאי חושף מהם כללי הברזל שלו למתן הלוואה

בעוד שבישראל חוו חברות האשראי החוץ בנקאי כשלים, שהובילו לקריסתן ומעיבים על תדמית הענף, מנכ"ל MV Credit, פירמת אשראי פרטית שהשקיעה במהלך שנותיה חמישה מיליארד אירו, מספר על כללי הברזל שלו למתן אשראי

מנכ''ל MV קרדיט, פרדריק נאדאל / צילום: יח''צ
מנכ''ל MV קרדיט, פרדריק נאדאל / צילום: יח''צ

ענף האשראי החוץ בנקאי בארץ חווה טלטלות קשות בשנה האחרונה, אך באירופה המגמה שונה, כך נראה. פרדריק נאדאל, מנכ"ל אחת מחברות האשראי הפרטיות הוותיקות ביבשת, MV Credit, חושף בפני גלובס את האתגרים שניצבים בפני הענף ברמה העולמית, ומסביר מהם הענפים/ המקומות שנכון להעמיד להם אשראי בתקופה המאתגרת.

הנתונים נחשפים: זה הבנק המוביל בשוק המשכנתאות 
2023 מסתמנת כ"נורמלי החדש" בגיוסים לבריאות דיגיטלית 

בישראל קרסו אשתקד שתי חברות אשראי חוץ בנקאי, עוד בטרם עידן העלאות הריבית, עקב אי סדרים שהתגלו בהן בהיקף מצטבר של מאות מיליוני שקלים - יונט קרדיט וגיבוי אחזקות. בחודשים האחרונים נכנסה חברה נוספת לסחרור - בול השקעות, ונדרשת לנהל מגעים להסדר חוב מול מחזיקי האג"ח שלה. ככלל סבלו חברות הענף מירידה חדה בשוויין. פעילות החברות החוץ בנקאיות בארץ, שמתבססת בעיקר על ניכיון צ'קים והעמדת אשראי מבלי שלענף יש כללי אסדרה ברורים, נבדלת מחברות האשראי באירופה שפועלות מחוץ למערכת הבנקאית.

MV Credit שהוקמה בשנת 2000 היא פירמה פרטית בבעלות בנק ההשקעות הצרפתי נטיקסיס (NATIXI), הנסחר בשווי של כ־12.6 מיליארד אירו. מאז הקמתה השקיעה החברה כ־5 מיליארד אירו ב־500 עסקאות מימון. החברה מעמידה הלוואת מסוג של חוב בכיר ומשני במערב אירופה, תוך התמקדות בסקטורים ספציפיים. מהגופים המוסדיים בישראל גייסה עד היום רבע מיליארד אירו, והיא פועלת כעת לגיוס סכום דומה. MV Credit מיוצגת בישראל על־ידי 4F Distribution.

 

בשאלה מה חווה כיום ענף האשראי החוץ בנקאי בעולם מפרט נאדאל כי "הדינמיקה בכלכלה הגלובלית השתנתה. שרשרת האירועים והתמורות בתנאים הפיננסיים, בראשם הריבית שהתנתקה במהירות מהרמה האפסית, מחייבת את החברות והמשקיעים להיערך גם לתרחיש הגרוע מכול. בתקופות כאלה אנו נמדדים כחברה ואני יכול לומר שמאז התחלת פעילותנו העסקית (ההלוואה הראשונה שהענקנו הייתה בינואר 2001), נתקלנו בלא מעט אירועים 'משבשים', כמו מתקפת הטרור על מרכז הסחר בארה"ב (אסון התאומים), המלחמה בעיראק, השלכות בועת הדוט.קום, המשבר הפיננסי הגלובלי, התפרצות הקורונה, פלישת רוסיה לאוקראינה ועוד".

מה אפשר היה ללמוד מהמשברים בעבר?
"אלו היו נקודות שהציפו אתגרים וסיכונים, וצלחנו אותם. רגעי שפל הם חלק בלתי נפרד מכל מחזור עסקי, וזה למעשה אחד היתרונות העיקריים שלנו - היכולת להתנהל באחריות ומקצועיות גם בשוק מורכב ואתגרי. אנחנו לא 'מוכרים' למשקיעים שלנו שאנחנו האנשים החכמים בעולם, ממש לא, אלא בעיקר את העובדה שצברנו מספיק ניסיון, יכולות וקשרים עסקיים על־מנת להבטיח שנתנהל באחריות ונהיה ממושמעים וזהירים בעסקאות שאנחנו מבצעים, בתקופות גאות ושפל".

מיקוד במערב אירופה ובענפים דפנסיביים

מה כללי הברזל שלכם כיום במתן אשראי?
"מאז 2011 אנחנו שואפים להרכיב פורטפוליו שיוכל לשחזר את מה שחווינו ב־2009 (שנת ההתאוששות ממשבר האשראי העולמי, ח' ש'). זו המטרה שלנו - ואני לא מדבר רק על הביצועים (התשואה), שכן אחוז אחד לפה או לשם הוא נקודת הכובד מבחינתנו, אלא קודם לא להפסיד כסף ולשמור על ערכו. זו הסיבה שהתמהיל שלנו רב־גוני ועשיר מבחינת הלווים (חברות ותאגידים), כשזו הדרך להיערך גם למה שאתה אף פעם לא יודע לצפות".

נאדאל מספר כי "פרוץ מגפת הקורונה היה הפתעה גמורה, כמו גם האינפלציה שבאה אחריה. אנשים ועסקים לא היו ערוכים לתרחיש כזה של אינפלציה שתגרור העלאות ריבית חדות ומהירות), ויש לכך השפעה מהותית גם על הביצועים העסקיים ושורת הרווח של חברות. הזהירות שאנו נוקטים עומדת לזכותנו בזמנים אלו".

למעשה, הוא מוסיף, "פעילות הליבה של MV Credit נשענת על מתן הלוואות לחברות ותאגידים במערב אירופה עם מיקוד במגזרים דפנסיביים, למשל בריאות ותוכנה, שאינם מחזוריים ופחות רגישים לשינויים המהירים בתנאים הפיננסיים. כמו כן אנחנו בוחרים רק חברות בוגרות שצברו ותק ומוניטין בתחומן, ונמצאות תחת קורת גג של חברות בינלאומיות מובילות".

ענף התוכנה נחשב אצלכם לדפנסיבי?
"חשוב לי להבהיר - כשאני אומר חברות 'תוכנה' אני לא מתכוון לחברות חדשניות (סטארט־אפים) ופורצות גבולות, אלא דווקא כאלה שנהנות מיסודות שוק חזקים ומגמות של צמיחה (דמוגרפית, עסקית וכד'), כך שקל להן לגלגל את עליות המחירים הלאה.

"אלה חברות לכאורה 'משעממות' שמספקות למשל תוכנות לניהול שכר עובדים, מערכות דיווח, HR וכדומה. סוג פלטפורמות שקשה לעסקים לוותר עליהן, שנשענות על תשלום דמי מנוי חודשיים ויש בהן שימוש בכל זמן, גם כשהכלכלה מתערערת. כך גם לגבי חברות בתחום הרפואה והבריאות, ששומרות על יציבות עסקית גם בתקופות אלה.

"מעבר לכך, כחלק מהערכת סיכונים, אנחנו מעניקים הלוואות רק לחברות שמציגות רווח בשורה התחתונה ויודעות לייצר מזומנים. זה עולם שונה לחלוטין מהשקעה בסטארט־אפים מכווני צמיחה, שטומנים סיכון גבוה. כי בסוף, אני מלווה כסף והצורך שלי הוא לבחון את העסק מכל זווית. אני צריך לוודא שאנחנו מלווים לחברות והאנשים הנכונים ביותר עבורנו".

ואיך עושים את זה?
"אנחנו בוחרים להתמקד רק בשוקי אשראי שאנחנו מכירים לעומק. הלוואות כספים זה החלק הקל בתהליך, האתגר הוא לקבל את הקרן (ההלוואה) ואת רכיב ההחזר גם כשדברים משתבשים".

אתם פועלים במתן אשראי בארץ?
"בהלוואות אנחנו לא פעילים בישראל, מכיוון שאנחנו בוחרים להתמקד כאמור בשווקים שאנחנו מכירים היטב כמו מדינות מערב אירופה, בהם אנחנו מבינים ומכירים את מערכות הפיננסים והרגולציה. אלו דברים מאוד חשובים עבורנו. אנחנו בוחרים להימנע מכלכלות שנקלעו למצבים מורכבים ולמקד את הפעילות במספר מועט יחסית של מדינות, כמו בריטניה, ספרד והמדינות הנורדיות. אנחנו מכירים את מערכות המשפט והרגולציה שם לעומק, ויש לזה חלק מהותי בבחירה שלנו היכן לפעול".

 

"לא זמן גרוע להשקעה, כן תיתכן האטה"

אנחנו בתקופה של עלייה חדה בריבית, ענף ההלוואות הפך למסוכן יותר?
"אנחנו בוחרים בקפידה את החברות והמגזרים בהם אנו פועלים. כך למשל נימנע מחשיפה גבוהה לסקטור הקמעונות, שם האינפלציה משחקת תפקיד מרכזי, שכן חברות בתחום חשופות לתנודות במחירי הסחורות וחומרי הגלם. מנגד, בתחומי הבריאות, תוכנה ודיגיטציה, שכאמור נשענים על יסודות שוק חזקים, יש פחות רגישות לאינפלציה וריבית. זה שם אותנו, כחברה, בעמדה יציבה וחזקה".

עוד בהתייחס למצב השווקים, אומר נאדאל כי "משקיעים שואלים כל הזמן 'האם זה הזמן הטוב ביותר להשקיע?'. אני לא רוצה לנסות לתזמן את השוק ולכן אומר 'לא יודע', אבל מה שאני כן יודע הוא שזה בהחלט לא הזמן הכי גרוע להשקעה".

לאן הולכת הריבית בעולם לדעתך?
"אולי אפשר לראות את אופק סיום העלאות הריבית, אבל זה לא אומר שהיא תרד במהרה. אני יכול להעריך בזהירות שנראה עוד העלאת ריבית בבריטניה, ואולי בארה"ב. בבריטניה שוק המשכנתאות מתבסס ברובו על ריבית משתנה, כך שבעלי המשכנתה חטפו מהלומה של כמעט הכפלה בעלות תחזוקת החוב.

"בראייתי, אנו נכנסים למחזור שדורש להסתגל לסביבת ריבית גבוהה יחסית לתקופת זמן לא מבוטלת, לפחות עד שנראה סימנים ממשיים שהאינפלציה דועכת וחוזרת אל גבולות היעד של הבנקים המרכזיים. ייתכן שזה יהיה כרוך בהאטה כלכלית".

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

המכירות של אפל צנחו בשיעור היסטורי, אז למה המשקיעים מרוצים

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר