גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המעיינות והעובדות: למה נעצר הפיילוט של סילמן, ומה אומר החוק על הפרדה מגדרית?

השרה עידית סילמן הכריזה על פתיחת שני מעיינות לרחצה נפרדת של גברים ונשים, אך היועמ"שית עצרה את המהלך ● מדוע בחוף הים זה מותר, מה קובע החוק לגבי בריכות, ומה יעלה בגורל המהלך של עיריית עפולה ששוב החליטה להקצות פארק עירוני למופע בהפרדה? ● המשרוקית של גלובס

משה גפני, יהדות התורה (הודעה שפורסמה בכלי תקשורת שונים, 10.8.23) / צילום: איל יצהר
משה גפני, יהדות התורה (הודעה שפורסמה בכלי תקשורת שונים, 10.8.23) / צילום: איל יצהר

רחצה במעיינות והחום של אוגוסט זה שילוב מתבקש. אולי בגלל זה הכריזה לאחרונה השרה עידית סילמן על פיילוט חדש: שעות רחצה נפרדות לגברים ולנשים בשני מעיינות. אלא שמתברר שזה לא כל כך פשוט. היועצת המשפטית לממשלה הודיעה כי הפיילוט לא יכול לצאת לדרך והמהלך נעצר. במקביל, ובלי קשר ישיר, אנחנו שומעים לאחרונה על מחלוקות סביב אירועים אחרים של "הפרדה מגדרית". אז אילו אירועים נמצאים כעת במחלוקת, ומה אומר החוק בעניין? עשינו סדר.

האם בעקבות הרפורמה המשפטית ירדנו מצמיחה של 8% לצמיחה של 3%? 
האם השירות בצבא כלל לא מוזכר בחוק יסוד: לימוד התורה? 
טור סופ"ש | לא צריך יותר חקיקה. השרה עידית סילמן דאגה שיהיה "פיילוט"

רחצה נפרדת במעיינות

הפיילוט של סילמן הוא לא המצאה שלה. עוד ב־2020 דווח שרשות הטבע והגנים (רט"ג) תוציא לדרך מהלך ניסיוני של רחצה בהפרדה בשמורות הטבע. אלא שאז התברר שהתוכנית לא תואמה עם המנהל האזרחי ויועמ"ש איו"ש (השמורות היו ביו"ש), הרעיון הושהה, ומאז למעשה לא קודם. מה שכן קרה בעקבות האירוע הוא שהמשנה ליועמ"ש דאז, דינה זילבר, ניסחה חוות דעת משפטית בעניין. "נקודת המוצא", נכתב שם, היא ש"רשות שלטונית… לא תספק שירותים בהפרדה מגדרית, וזאת מתוך התפיסה כי 'נפרד אבל שווה, אינו שווה'. הפרדה מגדרית, מעצם טיבה, מעוררת שאלות לגבי הגבלת השימוש במרחב ציבורי שאמור להיות פתוח לכל, ועלולה לעלות כדי פגיעה בשוויון".

עם זאת, חוות הדעת לא קבעה שהסדר כזה הוא בהכרח פסול. מה שנקבע הוא שלרט"ג אין סמכות להוציא לדרך מהלך כזה (שבפני עצמו עומד בסתירה לעקרון השוויון שנובע מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו), ולכן יש צורך בחקיקה שתאפשר זאת במפורש. לאור זאת, לא מפתיע שהמהלך של סילמן נתקל בדיוק באותה תגובה. היועמ"שית, גלי בהרב-מיארה, הבהירה כי כדי להוציא לדרך את המיזם יש להעביר חוק חדש. על פי דיווחים בתקשורת, ח"כ משה גפני, שכבר יזם בעבר חוק כזה, הודיע כעת שבכוונתו להגיש אותו שוב.

 

למה בחוף הים מותר?

על פי נתונים שפרסם השנה ב"גלובס" עידן ארץ, בישראל ישנם כאלף מטרים של רצועת חוף שמוקדשת לרחצה נפרדת של גברים ונשים. הנתון הזה מהווה כ־5% מכלל קו החוף המוקדש לרחצה בישראל. אפשר כמובן להתווכח - כפי שקורה לאחרונה - האם השטח הזה הוא מספיק, אך אין ספק שהסדר כזה קיים כאן כבר עשרות שנים. מדוע זה מתאפשר? מכיוון שהדבר הוסדר כבר ב־1964 בסעיף 6(א) לחוק הסדרת מקומות רחצה. שם נקבע כי רשות מקומית רשאית, באישור שר הפנים, לקבוע בחוק עזר הוראות להסדרת הרחצה בים או בבריכת שחייה - ביניהן "ייעוד מקומות או זמנים לרחצה בלעדית של גברים, נשים או טף".

ומה קורה בבריכות?

כפי שאפשר ללמוד מהסעיף הקודם, החוק שמסדיר את הנעשה בחופי הים מתייחס גם לבריכות. ולמרות זאת, בשנים האחרונות הנושא הזה מצא את דרכו לבית המשפט העליון. ב־2017 הוגשה עתירה לבג"ץ בדרישה לחייב את מועצת קריית ארבע לאפשר גם רחצה "מעורבת" בבריכה הציבורית שביישוב. ב־2020, לאחר כמה גלגולים בפרשה, קיבל בג"ץ את העתירה וקבע כי בכל יום בו הבריכה פתוחה לציבור, יוקצו שעתיים לרחצה "מעורבת".

"נפרד לעולם אינו שווה", כתב אז בפסק הדין השופט עופר גרוסקופף, "הדרישה לרחצה בהפרדה מגדרית… עומדת בניגוד למושכלות היסוד לפיהן שירות הניתן על ידי רשות ציבורית, צריך להינתן על בסיס שוויוני". אמנם, הוא קבע, בנסיבות מסוימות אפשר לקיים הפרדה מגדרית בבריכות, "אך זאת אך ורק כחריג צר". השופטת ענת ברון הוסיפה כי "הפרדה בין גברים לנשים במרחב הציבורי היא פוגענית כשלעצמה", וכי "זו גם נקודת המוצא של החקיקה" המסדירה את הנושא. אגב, לפי דיווח ב"הארץ", רק בשבועות האחרונים אישרה לראשונה מועצת קריית ארבע רחצה משותפת, אך רק של תלמידי בית הספר הממלכתי ביישוב. זאת, לאחר שבשנים האחרונות הבריכה הייתה מושבתת.

על בסיס המקרה בקריית ארבע, פנה ב־2018 איתמר בן גביר ליועץ המשפטי לממשלה וטען כי גם בבריכה הציבורית ברהט, שנפתחה באותה שנה, לא מונהגת רחצה מעורבת, כך שהדבר סותר את הפסיקה. בהמשך, ב־2021, עתרו בעניין בן גביר ורעייתו, אילה, לבג"ץ. השופטים דחו את העתירה על הסף מסיבות טכניות (קבעו שיש לפנות לבית המשפט לעניינים מינהליים), אך ציינו כי הדבר נעשה "חרף צדקתה הלכאורית של העתירה".

אירועי תרבות בהפרדה

גם זאת שאלה שעלתה השבוע לדיון. על פי דיווח בהארץ, עיריית עפולה הקצתה פארק עירוני בחינם למופע בהפרדה מגדרית. האם החוק מאפשר זאת? אם יש לכם דז'ה וו זה לא במקרה. ב־2019 עמדה אותה עירייה במוקד של אותו מחלוקת. אז דובר על הופעה של הזמר החרדי מוטי שטיינמץ, ושדולת הנשים עתרה נגד קיום ההופעה, מה שהוביל לסאגה משפטית שלא נרחיב כאן בעניינה. בסופו של דבר, ההופעה התקיימה, למרות שבג"ץ פסק - באיחור מבחינת לוח הזמנים - כי ההחלטה המקורית של בית המשפט המחוזי, שלפיה אין לאפשר את קיום ההופעה, הייתה צריכה לעמוד בעינה. יחד עם זאת, שופטי העליון לא התייחסו באותו מקרה לעניין העקרוני. אז מה כן נקבע מבחינה חוקית בעניין?

ד"ר יופי תירוש, סגנית הדקאן בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב ועמיתת מחקר בכירה במכון הרטמן, הסבירה לנו ש"בשביל שעירייה תוכל לתקצב אירוע בהפרדה, היא צריכה לעמוד בשני תנאים: כיוון שמדובר בפגיעה בשוויון, היא זקוקה להסמכה מפורשת בחוק (כיום אין שום חוק שמסמיך אותה לכך); ולוודא שההפרדה לא תפר את חוק איסור הפליה במוצרים ושירותים". מי שעסק בכך, בעקבות אותו מקרה בעפולה, הוא צוות בראשות היועמ"ש דאז, אביחי מנדלבליט. הצוות הגדיר כללים שונים שבכפוף להם ניתן יהיה לקיים אירועי תרבות בהפרדה. כך, למשל, יש לבדוק האם קיום האירוע ללא הפרדה ימנע מחלק מן הציבור את קבלת השירות; האם לצד המתחמים הנפרדים קיים גם מתחם מעורב; יש להקפיד על תנאים שווים לגברים ולנשים בהופעה ועוד.

"היועמ"ש כינס את הדיון מהר מהר, הבטיח לשוב ולעסוק בכך בהרחבה, אבל זה לא קרה מאז", אומרת תירוש. "ולכן, כפי שמצוין גם בחוות הדעת עצמה, משקלה מבחינה משפטית הוא חלש". בכלל, היא מוסיפה, "המשפט הוא לא מכונה כזו שמכניסים את הדברים למשוואה ויוצאת תוצאה. בוודאי בנושא כזה. אפילו כשמדובר במונחים בסיסיים כמו הזכות לשוויון המשמעות משתנה בהתאם לחברה ולתקופה". כלומר, במצב אידיאלי היה מצופה מהמחוקק להסדיר את הסוגיה, אך כמו שקורה אצלנו במקרים רבים מי שנכנסים לבסוף אל הוואקום בנושאים רגישים הם המשפטנים.

תחבורה ציבורית בהפרדה

השבוע עלו לכותרות מספר מקרים שבהם נהגי אוטובוסים ביקשו לכפות על נשים היכן לשבת, או אפילו האם לעלות לאוטובוס. כאן אין לכאורה באמת מחלוקת על כך שהתנהלות הנהגים הייתה בניגוד לחוק. פסק הדין המנחה בהקשר זה הוא מ־2011, ובו בחן בג"ץ את "קווי המהדרין". אז נקבע כי אין לכפות על אדם היכן לשבת באוטובוס, והחברות נדרשו להציב שלטים באוטובוסים המבהירים שלכל אדם יש זכות לשבת במקום כרצונו, ולהפעיל מפקחים מטעם משרד התחבורה על מנת לוודא שלא תתרחש כפייה. לדברי תירוש, זו הפעם הראשונה שבה בית המשפט כתב פסק דין מפורט בעניין חוקיות ההפרדה בין המינים. עם זאת, בניגוד לפסיקות מאוחרות יותר, "בג"ץ לא ניגש לסוגיה דרך השאלה אם הפרדה היא מפלה כשלעצמה, אלא התמקד בכך שאסור לכפות הסדרי ישיבה".

לקריאה נוספת:

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט