גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המעיינות והעובדות: למה נעצר הפיילוט של סילמן, ומה אומר החוק על הפרדה מגדרית?

השרה עידית סילמן הכריזה על פתיחת שני מעיינות לרחצה נפרדת של גברים ונשים, אך היועמ"שית עצרה את המהלך ● מדוע בחוף הים זה מותר, מה קובע החוק לגבי בריכות, ומה יעלה בגורל המהלך של עיריית עפולה ששוב החליטה להקצות פארק עירוני למופע בהפרדה? ● המשרוקית של גלובס

משה גפני, יהדות התורה (הודעה שפורסמה בכלי תקשורת שונים, 10.8.23) / צילום: איל יצהר
משה גפני, יהדות התורה (הודעה שפורסמה בכלי תקשורת שונים, 10.8.23) / צילום: איל יצהר

רחצה במעיינות והחום של אוגוסט זה שילוב מתבקש. אולי בגלל זה הכריזה לאחרונה השרה עידית סילמן על פיילוט חדש: שעות רחצה נפרדות לגברים ולנשים בשני מעיינות. אלא שמתברר שזה לא כל כך פשוט. היועצת המשפטית לממשלה הודיעה כי הפיילוט לא יכול לצאת לדרך והמהלך נעצר. במקביל, ובלי קשר ישיר, אנחנו שומעים לאחרונה על מחלוקות סביב אירועים אחרים של "הפרדה מגדרית". אז אילו אירועים נמצאים כעת במחלוקת, ומה אומר החוק בעניין? עשינו סדר.

האם בעקבות הרפורמה המשפטית ירדנו מצמיחה של 8% לצמיחה של 3%?
האם השירות בצבא כלל לא מוזכר בחוק יסוד: לימוד התורה?
טור סופ"ש | לא צריך יותר חקיקה. השרה עידית סילמן דאגה שיהיה "פיילוט"

רחצה נפרדת במעיינות

הפיילוט של סילמן הוא לא המצאה שלה. עוד ב־2020 דווח שרשות הטבע והגנים (רט"ג) תוציא לדרך מהלך ניסיוני של רחצה בהפרדה בשמורות הטבע. אלא שאז התברר שהתוכנית לא תואמה עם המנהל האזרחי ויועמ"ש איו"ש (השמורות היו ביו"ש), הרעיון הושהה, ומאז למעשה לא קודם. מה שכן קרה בעקבות האירוע הוא שהמשנה ליועמ"ש דאז, דינה זילבר, ניסחה חוות דעת משפטית בעניין. "נקודת המוצא", נכתב שם, היא ש"רשות שלטונית… לא תספק שירותים בהפרדה מגדרית, וזאת מתוך התפיסה כי 'נפרד אבל שווה, אינו שווה'. הפרדה מגדרית, מעצם טיבה, מעוררת שאלות לגבי הגבלת השימוש במרחב ציבורי שאמור להיות פתוח לכל, ועלולה לעלות כדי פגיעה בשוויון".

עם זאת, חוות הדעת לא קבעה שהסדר כזה הוא בהכרח פסול. מה שנקבע הוא שלרט"ג אין סמכות להוציא לדרך מהלך כזה (שבפני עצמו עומד בסתירה לעקרון השוויון שנובע מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו), ולכן יש צורך בחקיקה שתאפשר זאת במפורש. לאור זאת, לא מפתיע שהמהלך של סילמן נתקל בדיוק באותה תגובה. היועמ"שית, גלי בהרב-מיארה, הבהירה כי כדי להוציא לדרך את המיזם יש להעביר חוק חדש. על פי דיווחים בתקשורת, ח"כ משה גפני, שכבר יזם בעבר חוק כזה, הודיע כעת שבכוונתו להגיש אותו שוב.

למה בחוף הים מותר?

על פי נתונים שפרסם השנה ב"גלובס" עידן ארץ, בישראל ישנם כאלף מטרים של רצועת חוף שמוקדשת לרחצה נפרדת של גברים ונשים. הנתון הזה מהווה כ־5% מכלל קו החוף המוקדש לרחצה בישראל. אפשר כמובן להתווכח - כפי שקורה לאחרונה - האם השטח הזה הוא מספיק, אך אין ספק שהסדר כזה קיים כאן כבר עשרות שנים. מדוע זה מתאפשר? מכיוון שהדבר הוסדר כבר ב־1964 בסעיף 6(א) לחוק הסדרת מקומות רחצה. שם נקבע כי רשות מקומית רשאית, באישור שר הפנים, לקבוע בחוק עזר הוראות להסדרת הרחצה בים או בבריכת שחייה - ביניהן "ייעוד מקומות או זמנים לרחצה בלעדית של גברים, נשים או טף".

ומה קורה בבריכות?

כפי שאפשר ללמוד מהסעיף הקודם, החוק שמסדיר את הנעשה בחופי הים מתייחס גם לבריכות. ולמרות זאת, בשנים האחרונות הנושא הזה מצא את דרכו לבית המשפט העליון. ב־2017 הוגשה עתירה לבג"ץ בדרישה לחייב את מועצת קריית ארבע לאפשר גם רחצה "מעורבת" בבריכה הציבורית שביישוב. ב־2020, לאחר כמה גלגולים בפרשה, קיבל בג"ץ את העתירה וקבע כי בכל יום בו הבריכה פתוחה לציבור, יוקצו שעתיים לרחצה "מעורבת".

"נפרד לעולם אינו שווה", כתב אז בפסק הדין השופט עופר גרוסקופף, "הדרישה לרחצה בהפרדה מגדרית… עומדת בניגוד למושכלות היסוד לפיהן שירות הניתן על ידי רשות ציבורית, צריך להינתן על בסיס שוויוני". אמנם, הוא קבע, בנסיבות מסוימות אפשר לקיים הפרדה מגדרית בבריכות, "אך זאת אך ורק כחריג צר". השופטת ענת ברון הוסיפה כי "הפרדה בין גברים לנשים במרחב הציבורי היא פוגענית כשלעצמה", וכי "זו גם נקודת המוצא של החקיקה" המסדירה את הנושא. אגב, לפי דיווח ב"הארץ", רק בשבועות האחרונים אישרה לראשונה מועצת קריית ארבע רחצה משותפת, אך רק של תלמידי בית הספר הממלכתי ביישוב. זאת, לאחר שבשנים האחרונות הבריכה הייתה מושבתת.

על בסיס המקרה בקריית ארבע, פנה ב־2018 איתמר בן גביר ליועץ המשפטי לממשלה וטען כי גם בבריכה הציבורית ברהט, שנפתחה באותה שנה, לא מונהגת רחצה מעורבת, כך שהדבר סותר את הפסיקה. בהמשך, ב־2021, עתרו בעניין בן גביר ורעייתו, אילה, לבג"ץ. השופטים דחו את העתירה על הסף מסיבות טכניות (קבעו שיש לפנות לבית המשפט לעניינים מינהליים), אך ציינו כי הדבר נעשה "חרף צדקתה הלכאורית של העתירה".

אירועי תרבות בהפרדה

גם זאת שאלה שעלתה השבוע לדיון. על פי דיווח בהארץ, עיריית עפולה הקצתה פארק עירוני בחינם למופע בהפרדה מגדרית. האם החוק מאפשר זאת? אם יש לכם דז'ה וו זה לא במקרה. ב־2019 עמדה אותה עירייה במוקד של אותו מחלוקת. אז דובר על הופעה של הזמר החרדי מוטי שטיינמץ, ושדולת הנשים עתרה נגד קיום ההופעה, מה שהוביל לסאגה משפטית שלא נרחיב כאן בעניינה. בסופו של דבר, ההופעה התקיימה, למרות שבג"ץ פסק - באיחור מבחינת לוח הזמנים - כי ההחלטה המקורית של בית המשפט המחוזי, שלפיה אין לאפשר את קיום ההופעה, הייתה צריכה לעמוד בעינה. יחד עם זאת, שופטי העליון לא התייחסו באותו מקרה לעניין העקרוני. אז מה כן נקבע מבחינה חוקית בעניין?

ד"ר יופי תירוש, סגנית הדקאן בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב ועמיתת מחקר בכירה במכון הרטמן, הסבירה לנו ש"בשביל שעירייה תוכל לתקצב אירוע בהפרדה, היא צריכה לעמוד בשני תנאים: כיוון שמדובר בפגיעה בשוויון, היא זקוקה להסמכה מפורשת בחוק (כיום אין שום חוק שמסמיך אותה לכך); ולוודא שההפרדה לא תפר את חוק איסור הפליה במוצרים ושירותים". מי שעסק בכך, בעקבות אותו מקרה בעפולה, הוא צוות בראשות היועמ"ש דאז, אביחי מנדלבליט. הצוות הגדיר כללים שונים שבכפוף להם ניתן יהיה לקיים אירועי תרבות בהפרדה. כך, למשל, יש לבדוק האם קיום האירוע ללא הפרדה ימנע מחלק מן הציבור את קבלת השירות; האם לצד המתחמים הנפרדים קיים גם מתחם מעורב; יש להקפיד על תנאים שווים לגברים ולנשים בהופעה ועוד.

"היועמ"ש כינס את הדיון מהר מהר, הבטיח לשוב ולעסוק בכך בהרחבה, אבל זה לא קרה מאז", אומרת תירוש. "ולכן, כפי שמצוין גם בחוות הדעת עצמה, משקלה מבחינה משפטית הוא חלש". בכלל, היא מוסיפה, "המשפט הוא לא מכונה כזו שמכניסים את הדברים למשוואה ויוצאת תוצאה. בוודאי בנושא כזה. אפילו כשמדובר במונחים בסיסיים כמו הזכות לשוויון המשמעות משתנה בהתאם לחברה ולתקופה". כלומר, במצב אידיאלי היה מצופה מהמחוקק להסדיר את הסוגיה, אך כמו שקורה אצלנו במקרים רבים מי שנכנסים לבסוף אל הוואקום בנושאים רגישים הם המשפטנים.

תחבורה ציבורית בהפרדה

השבוע עלו לכותרות מספר מקרים שבהם נהגי אוטובוסים ביקשו לכפות על נשים היכן לשבת, או אפילו האם לעלות לאוטובוס. כאן אין לכאורה באמת מחלוקת על כך שהתנהלות הנהגים הייתה בניגוד לחוק. פסק הדין המנחה בהקשר זה הוא מ־2011, ובו בחן בג"ץ את "קווי המהדרין". אז נקבע כי אין לכפות על אדם היכן לשבת באוטובוס, והחברות נדרשו להציב שלטים באוטובוסים המבהירים שלכל אדם יש זכות לשבת במקום כרצונו, ולהפעיל מפקחים מטעם משרד התחבורה על מנת לוודא שלא תתרחש כפייה. לדברי תירוש, זו הפעם הראשונה שבה בית המשפט כתב פסק דין מפורט בעניין חוקיות ההפרדה בין המינים. עם זאת, בניגוד לפסיקות מאוחרות יותר, "בג"ץ לא ניגש לסוגיה דרך השאלה אם הפרדה היא מפלה כשלעצמה, אלא התמקד בכך שאסור לכפות הסדרי ישיבה".

לקריאה נוספת:

עוד כתבות

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר