גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא צריך יותר חקיקה. השרה עידית סילמן דאגה שיהיה "פיילוט"

ההתנהלות סביב סאגת ההפרדה המגדרית היא הכול חוץ ממשילות ● אם חושבים שההפרדה במעיינות היא דבר לגיטימי - אז צריך לקדם אותה באמצעות חוק, ולא בדלת האחורית תוך הונאת הייעוץ המשפטי לממשלה והציבור

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית גלי בהרב־מיארה צודקת. עידית סילמן לא יכולה לקום בוקר נאה אחד ולהחליט להפריד את שמורות הטבע בין גברים לנשים. נזכיר את הכלל הכי יסודי במשפט המינהלי: עיקרון החוקיות. הרשות איננה רשאית לעשות דבר אלא אם כן הוסמכה לכך. בדיוק הפוך מן האזרח הפרטי, שרשאי לעשות ככל העולה על רוחו, אלא אם הדבר נאסר בפירוש.

המשרוקית | המעיינות והעובדות: למה נעצר הפיילוט של סילמן, ומה אומר החוק על הפרדה מגדרית?

רשות הטבע והגנים, שכפופה לשרה להגנת הסביבה עידית סילמן, לא יכולה לפעול אלא על־פי הסמכות שהמחוקק נתן בידה. החוק הרלוונטי הוא "חוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה, תשנ"ח". תעברו על 79 סעיפי החוק ולא תמצאו הסמכה לקביעת שעות נפרדות בין גברים לנשים בשמורות הטבע. החוק מאפשר לרשות ולשר לקבוע אגרות כניסה, אבל הוא לא מסמיך אותו לתחום זמני פעילות נפרדים לגברים ולנשים.

טוב, תגידו שאולי זה מובן מאליו, וזה חלק מסמכותם הטבועה של השר ושל רשות הטבע והגנים? אז אפנה אתכם ל"חוק הסדרת מקומות רחצה, תשכ"ד", שהגדיר בפירוש את סמכויות שר הפנים בעניין הפרדה בין גברים לנשים בחופי הים.

הנה לשון החוק: "רשות מקומית רשאית, באישור שר הפנים, לקבוע בחוק עזר הוראות להסדרת הרחצה בים, בנהר, באגם או בבריכת שחייה ובכללן הוראות בעניינים הבאים: (1) סדרי הבטיחות במקום הרחצה, לרבות הנסיבות שבהן תהיה הרחצה בו אסורה או מוגבלת; (2) הבטחת הניקיון; (3) שמירת הסדר בין המתרחצים, הן במים והן מחוצה להם; (4) ייעוד מקומות או זמנים לרחצה בלעדית של גברים, נשים או טף".

גפני מצטרף למתקפה

כאמור, רואים מחוק זה שהמחוקק סבר כי שר הפנים לא יכול לקבוע שעות נפרדות או ימים נפרדים מבלי הסמכה מפורשת. ממילא ברור שאם המחוקק לא נתן סמכות לשר להגנת הסביבה לייעד מקומות או זמנים לטיול בלעדי של גברים נשים או טף - אין לעידית סילמן אפשרות להטיל איסור על נשים לטייל בשמורת טבע בזמן מסוים, וכן להפך על גברים.

השרה סילמן רצתה להביא הישג עבור הציבור החרדי, ולכן פנתה ליועצת המשפטית לממשלה וביקשה לעשות פיילוט הפרדה מגדרית לקראת חקיקה בנושא. בכך בהרב־מיארה גילתה גישה "מכילה" יותר מאשר המשנה ליועמ"ש לשעבר דינה זילבר, שטרפדה פיילוט שכזה בעבר.

היועצת המשפטית לממשלה בהרב־מיארה הסכימה עקרונית להגן משפטית על פיילוט שכזה, אך דרשה להבין פרטים בסיסיים כמו מה הפיילוט בכלל נועד לבדוק. חיש־מהר הובן שהפיילוט איננו באמת פיילוט, הוא לא נועד לבדוק דבר, וסילמן הבהירה בצורה מפורשת כי היא לא מתכוונת לחוקק חוק בנושא: "נראה לכם שאני, עידית סילמן, אעביר חוק להפרדה מגדרית?!".

סילמן הציעה שהשנה יהיה פיילוט, ובשנה הבאה גם יהיה פיילוט. בקיצור, בדיחה. בהרב־מיארה הודיעה לה שהיא לא יכולה להגן על שירקעס שכזה. סילמן מיהרה לתקוף את בהרב־מיארה. אל הקלחת הצטרף חבר הכנסת משה גפני, שהוציא הודעה לעיתונות האומרת כי "במשרד הייעוץ המשפטי לממשלה, המילה 'שוויון' קיימת רק בציבור מסוים, ולא כאשר מדובר בציבור החרדי, הדתי והערבי. מעיינות הטבע בישראל ניתנו לכולם ולא רק לציבורים מסוימים. מישהו יכול להסביר לי למה האישה החרדית שרוצה רחצה נפרדת לא מגיע לה שוויון? המערכת הזאת היא אנטי־חברתית, חסרת כל רגישות לצרכים השונים של אוכלוסיות בחברה הישראלית".

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

עוד הוסיף גפני כי "דווקא השרה לאיכות הסביבה ניסתה להביא (הסכמה, א' ג') בין כלל הציבורים ללא פגיעה בכלל הנופשים, אך בצד השני כנראה לא מעוניינים בהסכמות. החוק שלי להסדרת הנושא מונח על שולחן הכנסת, ובהיעדר הפיילוט שתוכנן - נצטרך לקדמו, כדי שגם הציבורים המעוניינים ברחצה בהפרדה יוכלו ליהנות ממשאבי הטבע בישראל".

האיום של גפני לקדם חקיקה בגלל הסירוב לאשר את הפיילוט חושף למעשה את כל הסיפור. אין פה שום פיילוט, אלא רצון לעקוף באופן לא חוקי את הבעיה הפוליטית של חקיקת חוק שעוסק בהפרדה מגדרית, כדי להימנע מביקורת ציבורית.

נבחרינו מרבים לדבר על משילות. ההתנהלות סביב סאגת ההפרדה המגדרית היא הכול חוץ ממשילות. אם לדעתכם ההפרדה במעיינות היא דבר לגיטימי - תקדמו זאת באמצעות חוק, ולא בדלת האחורית תוך הונאת הייעוץ המשפטי לממשלה ותוך הונאת הציבור. גם אם היועמ"שית לא נלהבת מההפרדה, זכותכם לחוקק. בדיוק בשביל זה נבחרתם לכנסת. אם אתם חושבים שאין לכם הכוח להתמודד ציבורית עם הביקורת על חקיקת החוק, זה בסדר גמור. רק ראוי להיות הגונים ולא להפנות את האצבע המאשימה לייעוץ המשפטי, שהפעם דווקא פעל כראוי.

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

תהיו קצת משה ארבל

ועכשיו לגופו של עניין. לא יקרה שום אסון אם יהיו שעות נפרדות לגברים ולנשים בשמורות טבע שעיקרן הוא מעיינות, כאשר הלבוש המקובל בהם הוא מינימלי.

המחוקק הישראלי כאמור הכיר בלגיטימיות של הפרדה בים ובבריכות, ואין שום סיבה למנוע הפרדה שכזו גם במעיינות, בטח ובטח אם מדובר מחוץ לשעות הפעילות הנוכחיות. החשש ממדרון חלקלק וסיפוח זוחל הוא חשש לגיטימי, אבל הוא לא יכול להיות חזות הכול. התנגדות להפרדה במעיין רחצה רק כי מי יודע אם לא יבואו בעוד חמש שנים וידרשו גם להפריד בחקיקה את האוטובוסים, היא לא רצינית.

אני תומך באופן עקרוני ברצון של גפני לקדם חקיקה בנושא, אבל נדרשת חשיבה מעמיקה. באילו שמורות טבע לגיטימי לקבוע שעות נפרדות ובאילו לא, איך מפיגים את החשש ממדרון חלקלק, ובאותה הזדמנות גם מסדירים ברמה הציבורית מול המגזר החרדי את תופעת ההשתלטות על כמה וכמה מעיינות שהופכים בימי שישי ובערבי חג למקוואות לגברים בלבד. אפשר להגיע להסכמות.

הצרה הכי גדולה בציבוריות הישראלית כיום היא הפחד מהגורמים הקיצוניים שמטילים את אימתם ולא מאפשרים לגורמים השפויים להגיע להסכמות. זה נכון בסוגיית הפרדה מגדרית, זה נכון סביב חוק הגיוס, זה נכון בנושא הרפורמה המשפטית ובעוד אלף ואחד נושאים נוספים.

אגב, בהקשר זה אינני יכול שלא לציין את השר משה ארבל. היתרון הגדול שלו נובע לא רק מאישיותו, אלא מכך שאין לו כוונה להישאר בפוליטיקה בכנסת הבאה. הוא הצהיר כי זו הקדנציה האחרונה שלו. חוסר ההתאהבות שלו בפוליטיקה וחוסר הצורך להיבחר שנית, מאפשרים לו לקבל החלטות ענייניות שגם הצד השני, שאיננו חשוד באהדה לש"ס ובאג'נדה של המפלגה, יכול לחיות איתן בשלום. תהיו ארבלים.

עוד כתבות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות