גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפחתה בריבית וסיכויי החזר גבוהים: מה צריך לדעת על הרפורמה בהוצאה לפועל?

במשך 20 שנה לא התעדכנו הריביות על חובות, והמנגנונים הקיימים בהוצאה לפועל נותרו מיושנים ● כעת, חקיקה חדשה שמטרתה להיטיב עם החייבים והנושים, עתידה לעבור בקרוב בכנסת ואף זכתה להסכמה נדירה של הקואליציה והאופוזיציה ● מה היא כוללת, ועל מי היא לא תחול?

לשכת ההוצאה לפועל / צילום: איל יצהר
לשכת ההוצאה לפועל / צילום: איל יצהר

אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, מיד עם חזרתה של הכנסת מפגרה, צפויה לעבור במליאה חקיקה שעתידה להקטין דרמטית את הריביות בהוצאה לפועל. המהלך, שזכה להסכמה נדירה של הקואליציה והאופוזיציה, מבקש לתמרץ את המשלמים ולהגביר את שיעורי הגבייה לנושים. מה זה אומר בפועל, ואילו חובות יוסיפו להישאר גבוהים? גלובס עושה סדר.

בני זוג התגרשו אחרי 17 שנה. כך קיבלה האישה חלק גדול יותר מהדירה 
קבוצת חג'ג' סירבה למכור חניה אחרי שהתחייבה - מה קבע בית המשפט? 
דוח המבקר: התנהלות המדינה מובילה לגידול בהיקף חובות האזרחים 

למה צריך רפורמה?

אנשים בחובות מצויים לרוב הרחק מהעין הציבורית. חשש, הדחקה או סתם חוסר עניין מובילים פעמים רבות להתעלמות מוחלטת משכבה עצומה שחיה כאן, ואין לה מוצא. עליית הריבית בשנה האחרונה רק העמיקה את הבור שבו הם נמצאים, וכשאין תקווה לצאת ממעגל החובות - גם אין תמריץ לשלם אותם. במצב כזה, גם לנושים - לפעמים אנשים פרטיים בעצמם - אין אופק ליום שבו יראו חזרה את כספם.

האיזון העדין הזה שבין הרצון לתת חבל למי שחייו סוחררו - לעתים רבות ללא זדון, בגילים צעירים ובעקבות שרשרת של קבלת החלטות גרועות - לבין הצורך במערכת יעילה לגביית חובות שתמנע מסצנות מסרטי מאפיה להתממש ברחובות, הוא בדיוק הקושי שטמון בגיבושה של מדיניות טובה בתחום הזה. כך למעשה קרה שבמשך 20 שנה לא רועננו הריביות על חובות, ושעד לחמש שנים האחרונות נותרו בחקיקה מנגנונים מיושנים לטיפול בתחום החובות, כמעט ללא שינוי.

 

אבל אז הגיעה הקורונה, ואיתה גם היתכנות פוליטית נדירה לטפל במהירות יחסית בבעיות שורשיות. עו"ד לירון נעים, ראש האשכול הכלכלי במשרד המשפטים, ועו"ד מרב זוהרי, רפרנטית הוצאה לפועל וגבייה מינהלית הפועלת תחתיה, הבינו שזה הרגע לשנות את המדיניות. בגיבוי מלא מהמשנה ליועצת המשפטית לממשלה מאיר לוין, הם מצאו שותפים בחשכ"ל, ברשות האכיפה והגבייה, בבנק ישראל ובהמשך גם בכנסת, והחלו בשורה של מהלכים שתכליתם כפולה: מתן תמריצים לחייבים לשלם - ומידתיות בגבייה שנעשית ממי שלא משלם. 

מרב זוהרי, רפרנטית הוצאה לפועל וגבייה מנהלית במשרד המשפטים / צילום: משרד המשפטים

פחות מקלות, יותר גזרים

"נקודת המוצא שלנו היא שרבים מהחייבים בהוצאה לפועל שלא משלמים את החוב שלהם במועד הם לא משתמטים", מסביר המשנה ליועמ"שית (משפט כלכלי), עו"ד מאיר לוין. "יש חייבים רבים שלא מספיק מודעים לחוב או לא מקדישים תשומת־לב למחיר הכלכלי שהם משלמים כשהם מפגרים בתשלום, ויש חייבים שיש להם קושי כלכלי אמיתי לשלם את כל החובות שלהם בבת־אחת". מהמקום הזה הבינו במשרד המשפטים שהמצב הנוהג לא יעיל ואף פוגעני. או במילים אחרות: שיש לתת פחות מקלות ויותר גזרים.

כך למשל בוטלה לאחרונה האפשרות לקחת מחייבים את רישיון הנהיגה, לאחר שהובן שמדובר בצעד שאינו אפקטיבי, אך בהחלט מאוד אגרסיבי. בנוסף, על חובות מודיעים עתה בהודעת סמס, ולא במכתב לדואר, שעל־פי מחקרים גרם לרבים שלא לפתוח אותו; מתחילה להתבסס גם הבחנה בין חובות בסכומים גבוהים לנמוכים, בכל הנוגע לתשלומים שמתווספים להם, למשל בכבישי אגרה; אי־אפשר לעקל יותר רכוש מבתים של חייבים שהחוב שלהם נמוך מ־2,500 שקל; תקופת הפריסה של חובות הוארכה משמעותית - מ־3-4 שנים ל־6-7 שנים, וניתן לפרוס את התשלומים באופן לא אחיד (החזרים נמוכים בהתחלה, גבוהים יותר בהמשך).

רשמי ההוצאה לפועל יכולים גם לאחד מיוזמתם תיקים (ולאפשר כך להתנהל מול כל הנושים יחד), וישנו מסלול "החייב המשלם" שמאפשר הפחתה של 25% בריבית הפיגורים למי שעומד בשלושה תשלומים רצופים מתוך פריסה שניתנה לו, וזכאי להגנה מפני סוגים שונים של עיקולים. אותו "חייב משלם" הוא גם הבסיס לרפורמה החדשה בריביות.

הרפורמה היא למעשה תיקון לחוק ריבית והצמדה שחל כיום על מגוון רחב מאוד של תשלומים במשק. רבים מאוד מהחובות שאנשים צוברים תופחים כתוצאה מהוספה של ריביות ותשלומים נוספים, שלא נבדק אם הם בכלל יעילים.

התיקון החדש לחוק פסיקת ריבית והצמדה, שיעלה עם תחילת המושב הקרוב של הכנסת, עושה לראשונה הבחנה יסודית בין ריבית הבסיס, לבין תוספת הפיגורים. החקיקה מציבה את ריבית הבסיס כריבית הקלאסית, הכלכלית, שנועדה לשמר את ערך הכסף ולפצות את הנושה על הנזק שנגרם לו כתוצאה מן הכספים שנתן ולא הושבו לו. בשונה, דמי הפיגורים בחקיקה החדשה נועדו לתמרץ את החייב לשלם.

בנוסף, גם מנגנון החישוב של הריבית ושל תוספת הפיגורים ישתנה לפי החוק (בכפוף לתקנות שעוד צריכות לעבור בוועדת הכספים), ולרשמי ההוצאה לפועל תוענק סמכות להפחית ריביות ולקדם סגירת תיקים מבלי שיידרשו להסביר זאת בנימוקים כבדי־משקל. בחובות למרכז לגביית קנסות יחול אותו מנגנון אוטומטי לגבי הפיגורים, שיתווסף לסמכות הקיימת כיום למנהל המרכז להפחית גם את ריבית הבסיס.

מה הרציונל?

במצב הקיים כעת, מנגנון ריבית הפיגורים בנוי כאמור לפי מודל של ריבית, ולא כמודל תמריצי, מה שמייאש את החייבים ואינו מהווה תמריץ לשלם. לפי עו"ד נעים, "אין שום סיבה שהרכיב של דמי הפיגורים ייצבר במתכונת של ריבית דריבית, הוא לא אמור להתנהג כמו ריבית - יש לו תכלית אחרת והמשמעות הכלכלית שלו היא אחרת".

בהתאם לשינוי, ריבית הבסיס תיצבר לאורך זמן במתכונת של ריבית דריבית, והפיגורים ייצברו אחרת - אחת לשלושה חודשים, על־מנת להעניק נקודות יציאה לחייב ולתמרץ אותו לשלם לפני שהוא סופג עוד מכה.

איך זה הולך לקרות?

באופן אוטומטי. במערכת ההוצאה לפועל יפעל מנגנון שיזהה חייב שמשלם מזה שלושה חודשים, ובהתאם לכך יבצע הפחתה של הריביות החלות עליו. המשמעות הצפויה, לדברי נעים וזוהרי, היא הפחתה של 70% במשקולת שתתווסף לחוב.

עו''ד לירון נעים, ראש האשכול הכלכלי במשרד המשפטים / צילום: דוברות משרד המשפטים

בהתאם לתיקון שהוסיף יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן, ההפחתה תיעשה קודם כל מהחוב שלו הריביות הגבוהות ביותר, כדי שאלה יפסיקו להאמיר, ומה שבסופו של דבר יגרום לכך שהחייב ישלם פחות. רק לאחר מכן תיעשה ההפחתה מהחובות האחרים.

על מי זה יחול, ועל מי לא?

המהלך יחול על כל החובות שמצויים בהוצאה לפועל, לרבות בנקים ונותני אשראי אחרים, וכן על חובות במרכז לגביית קנסות. אולם ישנו הבדל בין ההפחתה שתיעשה על ריביות לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, שם אפשר כאמור להגיע ל־70% הפחתה - לבין הריביות ההסכמיות של הבנקים ונותני האשראי האחרים, שבהן אין הבחנה בין ריביות הבסיס לבין דמי הפיגורים, שם צפויה הפחתה נמוכה יותר.

עם זאת, ההפחתה הצפויה בריביות לא תחול על מרבית החובות שמצויים בגבייה מינהלית ואינם מגיעים להוצאה לפועל - כלומר כל הגופים השלטוניים שמנגנוני החישוב שלהם אינם קבועים בחוק ריבית והצמדה, החל כיום.

כך למשל חובות ארנונה, ביטוח לאומי, חובות למד"א ועוד גופים רבים נוספים יוסיפו לגבות ריבית ללא הבחנה בין הבסיס לפיגורים, וללא מנגנוני ההפחתה האוטומטיים שנקבעו למשלמים. בהתחשב בסמכויות הגבייה המרחיבות שיש לגופים הללו, גם במשרד המשפטים מודים כי בעולם החובות ישנה עוד הרבה עבודה לעשות. אגב, לא רק בריביות.

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים