גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי המניות נגד הדירקטוריון: "מה שקרה בדנאל מטריף את הדעת"

למהלך של יבואנית הרכב UMI להחלפת יו"ר דנאל ודירקטורים נוספים, קדמו הרעה בתוצאות העסקיות של חברת הסיעוד וכוח האדם וביצועים מאכזבים של המניה, שבעבר סיפקה תשואה חלומית ● גורם בשוק: "יו"ר חדש יעשה שם מהפכה וייתכן שגם המנכ"ל יוחלף. צריך לנער את החברה הזאת"

רמי אנטין, יו''ר דירקטוריון דנאל / צילום: אתר החברה
רמי אנטין, יו''ר דירקטוריון דנאל / צילום: אתר החברה

הרעה משמעותית בביצועים העסקיים ונפילה של 60% במחיר המניה מהשיא, עומדות כנראה מאחורי מהלך אקטיביסטי יוצא דופן שבו פתחה יבואנית הרכב יוניברסל מוטורס (UMI) בחברת דנאל. UMI שהפכה לבעלת עניין בחברת כוח האדם והסיעוד בחודש יולי האחרון (מחזיקה 7.8% מהמניות), פנתה ביום חמישי בבקשה לכנס אסיפת בעלי מניות לצורך הדחת יו"ר הדירקטוריון של דנאל, רמי אנטין, ושני דירקטורים נוספים - אלון אדיר ונורית טויזר. במקומם מציעה UMI למנות את סיגל רגב, פרופ' רחלי מגנזי וד"ר טל פרלוק.

דרמה בדנאל: אחרי ההפסד בעל מניות דורש להדיח את חברי ההנהלה 
שפל כל הזמנים: מניית החברה הישראלית שצנחה 41% ביום 

דנאל שהגיעה לבורסה לפני יותר משלושה עשורים נחשבה עד לפני כשנתיים לאחת מחביבות המשקיעים המוסדיים, כאשר מניותיה הסבו להם תשואות חלומיות. החברה פועלת בתחומים סולידיים שנהנו ממגמת צמיחה מתמשכת במשק, דוגמת שירותי סיעוד, השמת כוח־אדם, רפואה פרטית וטיפול בחוסים ובאוכלוסיות מיוחדות. לדנאל אין גרעין שליטה, והיא מנוהלת שנים ארוכות על ידי המנכ"ל אילן ישראלי.

 

הביצועים הטובים במניה, לצד תחומי פעילותה השמרניים, הובילו שורה של גופים מוסדיים להפוך לבעלי עניין בה. בין אלו - חברות הביטוח מגדל, הראל, הפניקס, מנורה מבטחים וכלל ביטוח. אלא שבשנה וחצי האחרונות התערערו היחסים בין ההנהלה הוותיקה לבעלי המניות, כאשר סדרה של אירועים שליליים טלטלו את החברה והפילו את המניה. מאז השיא בפברואר אשתקד, צנחה מניית דנאל ב־57%, והחברה נסחרת כיום בשווי שוק של 1.8 מיליארד שקל.

לא מן הנמנע שהקש ששבר את גב הגמל מבחינת UMI היו תוצאות חלשות להפתיע שהציגה דנאל בשבוע שעבר לרבעון השני של 2023. הכנסות החברה אמנם עלו ב־5.8% ברבעון ל־619 מיליון שקל, בעיקר בשל גידול בהכנסות מתחומי הסיעוד והטיפול באוכלוסיות מיוחדות, אך הרווחיות הגולמית נשחקה, בין היתר על רקע קיטון בפעילות בתחום ההשמה (משאבי אנוש), התייקרות תשומות בתחום הרפואי והיעדרם של מענקי קורונה בשנה הנוכחית.

אילן ישראלי, מנכ''ל דנאל / צילום: עידן גרוס

דנאל רשמה גם הפחתת מוניטין בגין חברת שירותי הפונדקאות מנור, בהיקף של 16.1 מיליון שקל, לשווי נוכחי של 99 מיליון שקל. זאת על רקע המלחמה באוקראינה שפגעה בפעילות תרומת הביציות של מנור בקייב, שכמעט ופסקה. כתוצאה מכל אלה הרווח התפעולי נחתך ב־70% ברבעון השני והסתכם ב־14.2 מיליון שקל. בשורה התחתונה הציגה דנאל הפסד של 1.9 מיליון שקל, למול רווח של 31.2 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. במחצית הראשונה גדלו הכנסות החברה ב־4.6% ל־1.22 מיליארד שקל, בעוד שהרווח הנקי נפל ב־64% ל־24.3 מיליון שקל.

מנכ"ל דנאל, אילן ישראלי, מסר עם פרסום התוצאות כי "למרות האטה בסביבה העסקית, תוצאות הקבוצה משקפות צמיחה במחזור הפעילות, אשר נובעת מסוג השירותים אותם מעניקה דנאל, המתאפיינים ברובם כחיוניים וכאלה שהביקוש אליהם קשיח".

 

לדבריו, "בימים של חולשה כללית במשק מדובר ביתרון יחסי חשוב ומשמעותי. על אף הגידול בהכנסות חלה פגיעה משמעותית ברווחיות הנובעת ממשתנים אקסוגניים עימם החברה מתמודדת בשנה האחרונה. אלו קשורים להשפעת המשך הלחימה בין רוסיה ואוקראינה המעיבה על תוצאות מנור מדיקל, עלייה חדה ורוחבית במחירי התשומות וירידה בביקושים להשמות, בעיקר בענף ההייטק".

ישראלי הוסיף אז כי דנאל ביצעה "מהלכי התייעלות הכוללים צמצום בהוצאות. נקודת המוצא היא שבתקופה זו על החברה לבסס את עוצמתה, להתמקד ולהיערך לזמן שהשוק יחזור לצמיחה".

"לחלצה משבי המנהלים"

UMI, בבעלות משפחת עיני וחיים דנון, היא היבואנית לישראל של רכבי שברולט, קאדילק ואיסוזו, וכן היא מחזיקה בחברת השכרת הרכב אוויס בישראל ובחברת הציוד המשרדי אופיס דיפו (אותה רכשה אשתקד מידי רני צים). ההערכות הן שיבואנית הרכב, בניהולם המשותף של עמית רון ובני גבאי, מתואמת בדרישה להחלפת הדירקטורים בדנאל עם לפחות אחד מהגופים המוסדיים הגדולים בחברה. מניית דנאל שנפלה בכמעט 5% ביום פרסום התוצאות הכספיות (רביעי האחרון), זינקה עם הדיווח על המהלך שיזמה UMI בכ־7%.

"אני סבור שב־UMI לא אהבו את הניהול של דנאל וחשבו שהוא לא תקין", אומר גורם בשוק המכיר את פעילות החברה. "המהלך נובע ממסקנה שהדירקטוריון לא התנהל בצורה מיטבית. דנאל היא חברה מפוארת, אבל מה שקרה שם מטריף את הדעת. אפשר לעשות בה שינויים אסטרטגיים ולהוציא אותה משבי היו"ר והמנהלים הבכירים שלה".

להערכת אותו גורם בשוק, "יו"ר דירקטוריון חדש יעשה שם מהפכות, וייתכן שיצטרכו להחליף גם את המנכ"ל ישראלי. בכל מקרה צריך לנער את החברה הזאת. זה משהו שהמוסדיים לא עשו, אז UMI זיהתה זאת כהזדמנות".

אין זו הפעם הראשונה ש־UMI מבצעת מהלך פיננסי בחברה שאינה קשורה לליבת עסקיה. בתחילת 2021 ביצעה יבואנית הרכב סיבוב מזהיר כשרכשה 5% ממניות חברת הביטוח הפניקס (שבה משמש המנכ"ל המשותף גבאי כיו"ר) תמורת 325 מיליון שקל, ומכרה בתוך חודשים ספורים כמחצית מהמניות הללו ב־250 מיליון שקל, לידי בית ההשקעות אלטשולר שחם ברווח מהיר. אשתקד נמכרו יתרת מניות הפניקס שהחזיקה UMI, כשהעסקה כולה הותירה בידיה רווח של כ־160 מיליון שקל.

טרגדיה ורכישות מסוכנות

ובחזרה לדנאל. בחמש השנים שקדמו לתחילת הנפילה אשתקד הניבה המניה תשואה מצרפית של כ־500% וסיפקה לגופים שהחזיקו בה רווחים נאים. בין הגופים שנהנו לאורך השנים ממכירה של החזקות משמעותיות בחברה נמנים המייסדים בני משפחת אדיר, קבוצת הפרייבט אקוויטי KCPS וחברת ההשקעות הפרטית DBSI, של יוסי בן שלום וברק דותן.

דומה ש'קו פרשת המים' מבחינת התדמית לה זוכה החברה בשוק עבר באירוע שטלטל את החברה במאי אשתקד, עם פטירתם הטרגית של שלושה חוסים במעון "בית דפנה" שמנהלת דנאל בחולון. בעקבות האירוע נפתחה חקירת משטרה לצד ביקורת תברואתית של משרד הבריאות, אשר גילתה ליקויים בתחזוקה ובניקיון שחלקם הוגדרו כ"חמורים".

בד בבד, עסקאות רכישה גדולות שביצעה דנאל להרחבת פעילותה בשנים קודמות נראות לפי שעה בינתיים כרחוקות מלהצדיק את עצמן. מדובר בכניסה לתחומים של הסרת משקפיים בלייזר (רשת מרפאות "עיניים"), שירותי פונדקאות ותרומת ביציות (מנור) וכן טיפולי אנטי־אייג'ינג לשיפור תפקודי המוח (אביב סיינטיפיק).

לגבי אביב סיינטיפיק, ציינה דנאל לאחרונה כי ההשקעה בה היא בסיכון גבוה ואף "עשויה לרדת לטמיון ככל שאביב לא תצליח בפעילותה ו/או לא תצליח להמשיך לגייס הון".

את המחצית הראשונה של 2023 סיימה אביב סיינטיפיק בהפסד של 24 מיליון שקל, ובדנאל מפנים את תשומת הלב להערת "עסק חי" בדוחות הכספיים של חברה זו.

אי סדרים וחוסר היגיון

עדות נוספת לאי שקט בדנאל ולביקורת על מהלכי ההנהלה, ניתן היה לקבל גם מתביעה שהגיש לפני מספר חודשים סמנכ"ל הכספים הוותיק שפוטר, אלון חכם, לביה"ד לענייני עבודה. בתביעה טען חכם כי פיטוריו נעשו לכאורה שלא כדין תוך הפרת הסכם סיום ההעסקה. התביעה חשפה שורה של אי סדרים ומעשים פסולים לכאורה בצמרת החברה.

חכם טען בין היתר לשימוש בעייתי בכרטיסי האשראי של החברה על ידי המנכ"ל. מבדיקה שערכה החברה, עלה כי ישראלי שילם בכרטיס עבור צרכיו האישיים מעל ל־300 אלף שקל על פני שנים. בסכום זה נרשמו הוצאות "על ידי בני משפחה שעה שישראלי נמצא בחו"ל, לינה במלונות בסופי שבוע ובחגים, וכן שדרוג טיסה פרטית לסיישל".

לאחר סיום הבדיקה, החזיר ישראלי אשתקד את הכספים לחברה בתוספת ריבית. בדנאל ציינו אז כי הנושא נבדק ונמצא שלא נפל פגם מהותי בהתנהלות המנכ"ל. לטענת החברה מדובר היה ב"טעות מתמשכת בפרשנות ההסכם שנחתם עמו".

עוד טען חכם כי כחלק מהמו"מ לרכישת המרכז הרפואי "עיניים" נופח סכום הרכישה על ידי מנהלי דנאל, בין היתר באמצעות סיווגן מחדש של עמלות סליקה בכרטיסי אשראי של עיניים, כך שהרווח הנקי של המרכז גדל לצורך הגדלת שוויו בעסקה, כן נטען ל"אי סדרים וכשלים בעסקה לרכישת מנור מדיקל".

בין היתר נטען בתביעתו של חכם כי מנכ"ל ויו"ר דנאל "הסכימו למנגנון חוזי שלפיו תוצאות האמת של חברת מנור ייבחנו לאחר רכישתה, אך בניגוד מוחלט לכל היגיון כלכלי ולטובתה של החברה, הם הסכימו על שווי מינימלי של 70 מיליון שקל לחברת מנור". לדברי חכם הוא עצמו התנגד נחרצות לעסקת מנור, אולם לטענתו המנכ"ל והיו"ר "אסרו עליו להציג עמדתו זו בפני דירקטוריון החברה".

בדנאל הגיבו לתביעה באמצעות משרד עוה"ד ברנע ג'פה לנדה, המייצג את החברה, ומסרו כי "אין בסיס לטענות שהועלו על ידי אלון חכם בכתב התביעה, שכל תכליתו היא פגיעה בדנאל, במנהליה ובציבור המשקיעים שלה, ואשר הוגש תוך הפרה בוטה של התחייבויותיו כלפי דנאל והצהרותיו שאין לו כל טענה או דרישה כלפיה". עוד טענו כי "חכם, שפוטר מעבודתו בדנאל כדין, יצא למסע נקמני וגזלני במטרה לפגוע בשמה הטוב ולהזיק לה ולמנהליה בכל מחיר".

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות