גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2.5 טריליון שקל בלי פיקוח: למה אין ממונה קבוע על שוק ההון בישראל

עמית גל מצא עצמו במשך שנה כממלא מקום, ואין באופק מחליף קבוע ● בינתיים, הבכירים עוזבים ואתגרים גדולים במיוחד מתקרבים: מאבק פומבי מול משרד הבריאות על עתיד הביטוחים הסיעודיים, רפורמה מסובכת בביטוחי הבריאות הפרטיים והשתלטות על חברות כרטיסי האשראי הם רק חלק מהרשימה

עמית גל, הממונה על שוק ההון ובצלאל סמוטריץ שר האוצר. פצצת זמן מתקתקת / צילומים: מארק ניימן(לע''מ), עמית שאבי("ידיעות אחרונות"). עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עמית גל, הממונה על שוק ההון ובצלאל סמוטריץ שר האוצר. פצצת זמן מתקתקת / צילומים: מארק ניימן(לע''מ), עמית שאבי("ידיעות אחרונות"). עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעוד חודש יציין עמית גל שנה מאז הודיע לו שר האוצר לשעבר, אביגדור ליברמן, על מינויו באופן רשמי למ"מ הממונה על שוק ההון. מאז הוא ממתין ששר האוצר הנוכחי, בצלאל סמוטריץ', יעניק לו את המינוי הקבוע, הודעה שטרם הגיעה וככל שמתארך הזמן, עולה ספק כי תגיע.

מארבעה יוצא אחד: אלה המועמדים המובילים למנהל רשות המסים 
האנליסט שמאחורי החלטת הדירוג האחרונה של ישראל: "זה לא יום הדין" 

כך נוצר מצב שבו הדרג הפוליטי משאיר את אחד הרגולטורים החשובים במערכת הכלכלית של ישראל כמעט שנה ללא מנהל קבוע. מדוע הוא כה חשוב? ראשית, כי הוא אחראי על ניהול של כ־2.5 טריליון שקל מכספי הפנסיה והגמל של הציבור. שנית, כי הוא אחראי גם לביטחון הבריאותי והסיעודי של מיליוני ישראלים שפנו למערכת הפרטית בשל הכשלים במערכת הבריאות הציבורית.

כמ"מ, לגל יש את כל הסמכויות המוקנות למי שמאייש את התפקיד באופן קבוע. זאת בניגוד למ"מ ברשות ני"ע למשל, שלא יכולה לפתוח בחקירות. בסביבת הרשות מדגישים כי הוא מטפל באתגרים כראש רשות קבוע, אך בשוק מעריכים כי הוא לא עושה זאת במלוא העוצמה. "לרשות יש תוכניות מסודרות לשנה קדימה ולפעמים אף יותר מכך, והן משתבשות לחלוטין כי גל לא יודע אם האג'נדה של מי שעשוי להחליף אותו, תהיה זהה", אומר גורם בשוק ההון. "בנוסף, הוא מנסה למצוא חן בעיני מי שקובע את המשך דרכו, כך שנראה שהוא נוקט צעדים שנועדו לסבר את אוזנו של שר האוצר, ולא מיישם צעדים שנועדו לשרת אג'נדה ארוכת טווח".

לרשות לא חסרים אתגרים הדורשים טיפול מידי והחלטות הרות גורל. בשבועות האחרונים עלתה הרשות כמה פעמים לכותרות סביב שינויים מרחיקי לכת שהיא מבצעת. להן מספר דוגמאות.

כוח האדם ברשות
תפקידים בכירים נותרו ללא איוש

עם מינויו של גל למ"מ, נותר תפקיד האחראי על חטיבת ניהול הסיכונים וטכנולוגיות המידע של הגופים המוסדיים ללא איוש. בנוסף, לאחר עזיבתו של הממונה הקודם, משה ברקת, פרשו שני סגנים בכירים שגויסו יחד עם גל, יבגני אוסטרובסקי (ניהל את חטיבת החשבונאות) ובארי כספי (שימש כמנהל חטיבת השקעות ושוקי הון, כשאסף נחמני נושא בחלק מהאחריות). בחודש שעבר הודיע סגן נוסף על פרישה, יואב יונש, שאחראי על תחום הבריאות והסיעוד.

"באופן טבעי, ברגע שיש אי־ודאות לגבי המנהל הראשי, המצב משפיע על גיוס כוח האדם שתחתיו. אני לא יודע אם בכלל יאיישו את התקנים האלה, וגם אם כן, אני מניח שקשה יהיה להביא מבחוץ אנשים כאלו", אומר גורם בכיר בעולם הביטוח.

הביטוח הסיעודי
הבעיה שנותרה ללא מענה אמיתי

בתחילת חודש אוגוסט פרסמה הרשות טיוטה להערות הציבור בעקבות התרוקנות קרנות ייעודיות של קופות החולים מכסף שנועדו לממן פיצוי למבוטחים סיעודיים. בטיוטה נקבע שתקופת ההמתנה בפוליסה תוארך מחודשיים לחצי שנה, וכן תבוצע הפחתה בתגמולי הביטוח החודשיים, מסכום של כ־6,100 שקל ל־5,500 שקל.

הצעד נועד לצמצם את ההוצאות של קופות החולים, אך ברור לכולם כי מדובר בפתרון זמני לסוגיית הביטוח הסיעודי. בעקבות השינוי המתוכנן, מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, קרא לקופות החולים שלא לשווק את הפוליסות המקוצצות. כתוצאה מכך, בין בר סימן טוב וגל החלה חלופת מכתבים חריפה, כשהאחרון הדגיש שהרשות היא רגולטור עצמאי.

"גל נקט צעד חירום", מסביר בכיר לשעבר בעולם הביטוח, "אבל הוא לא יכול להילחם עד הסוף על מה שהוא מאמין שצריך לעשות. הוא חושב כל הזמן מה יקרה כשירצו למנות אותו לממונה קבוע. זהו נושא (סוגיית הביטוח הסיעודי, ר"ו) שצריך לטפל בו כבר עכשיו".

ביטוחי הבריאות
הרפורמה נדחתה ועתידה לא ידוע

בחודש מאי הייתה אמורה להיכנס לתוקפה רפורמה גדולה בביטוחי הבריאות, שמטרתה הייתה לייצר רובד בסיסי של פוליסות ביטוח בריאות פרטיות. ברשות וגם בענף הביטוח עבדו על הפוליסות במשך שנתיים.

אלא שבחוק ההסדרים האחרונות החליטו במשרד האוצר לבצע שינוי בביטוחי הבריאות, ולהעניק כוח לשירותים בתשלום של קופות החולים (השב"ן) על פני הביטוחים הפרטיים של חברות הביטוח. בתגובה, ברשות שוק ההון נאלצו לדחות את הרפורמה ולהתאים את לוחות הזמנים לרפורמה של האוצר, כפי שפורסם לראשונה בגלובס.

"עמית גל, נהדר ככל שיהיה, לא יכול להוביל כמ"מ את הרגולציה כמו שצריך", אומר גורם אחר בשוק ההון. "זה מביא לכך שאזרחי ישראל משלמים את המחיר, אם זה בהיעדר כיסוי סיעודי או בכשל בכיסויי הבריאות שלהם".

השקעה בפנסיה ובגמל
איך מתמודדים עם ביקורת המוסדיים?

אתגר נוסף שעמו מתמודדת הרשות נוגע למסלולי ההשקעה בפנסיה ובגמל. בעוד כארבעה חודשים ייכנס לתוקפו החלק השני של הרפורמה במסלולי ההשקעה, במסגרתו יאוגדו המסלולים תחת חמישה אשכולות (למשל, אשכול עוקב מדדים, אשכול השקעות סחירות בלבד ואשכול גמיש). בכל אחד מהאשכולות יוכלו החברות המנהלות להציע מסלול יחיד בכל מוצר חיסכון, כך שאם הן רוצות להציע ללקוחות מסלול שכולו מושקע בחו"ל, הן לא יוכלו להציע מסלול מקביל שכולל גם חשיפה לישראל.

ברשות נאלצו להוציא הבהרה על כך שהרפורמה, שהחלה בכלל בתקופתו של ברקת, אינה מצמצמת את אפשרויות החשיפה לחו"ל. אולם, בקרב הגופים המוסדיים התעוררה תרעומת על כך שהרשות פוגעת בחופש הבחירה של החוסכים. אמנם בגופים טוענים כי בינואר 2024 תתאפשר חשיפה מלאה לחו"ל, אך לא מן הנמנע כי ירידה ברמת כדאיות ההשקעה בחו"ל תוביל אותם לשנות את תמהיל ההשקעה בתוך זמן קצר ולהפחתת החשיפה לחו"ל.

"כל הזמן מסתכלים על הרווחים של הבנקים על חשבון הציבור, אבל לציבור יש הרבה יותר כסף אצל חברות הביטוח בפנסיות ובביטוחי המנהלים", אומר הבכיר בשוק ההון. "כך ששנה שלמה שאין מישהו קבוע שעומד בראש הרשות, זו פשוט שערורייה".

שליטה בחברות ביטוח ואשראי
עתיד התחרות על ממונה זמני

מכירת השליטה בחברת כרטיסי האשראי, מקס, לכלל החלה עוד בתקופת ברקת, אך גל נתן לה את האישור הסופי. בימים אלו, הוא בוחן את אישור העסקה בה רוכשת חברת ביטוח אחרת, הראל, את ישראכרט, כשברקע כבר ישנן הערכות שהפניקס תנסה לרכוש את כאל.

במקביל, גל ממשיך לפעול אל מול התערבות בעל השליטה במגדל, שלמה אליהו, ואף הורה לאחרונה לשופט בדימוס חנן מלצר, יו"ר מגדל אחזקות, לעזוב את מקום מושבו במשרדי חברת הביטוח בשל חשש שהוא מתערב בפעילותה. בנוסף, הוא הודיע לאיש העסקים אלפרד אקירוב כי סוגר את בקשת היתר השליטה בחברת הביטוח כלל, אותה הגיש בדצמבר 2021.

כלומר, במילים אחרות, חלק ניכר מעתיד התחרות בין חברות האשראי והביטוח מוטל על כתפי הממונה (בפועל) על שוק ההון.

עוד כתבות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר