גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרן של מייסדי מחאת ההייטק גייסה 275 מיליון דולר

קומרה מגייסת את הקרן הגדולה ביותר שלה עד כה, באחת התקופות המאתגרות למשקיעי ההייטק ולצד הירידה הגלובלית בתשואות המיוחסות לקרנות הון סיכון • ויולה כבר ביצעה סגירה ראשונה של הקרן החדשה ותחל לבצע השקעות חדשות

השותפים בקרן קומרה קפיטל: בועז דינטי,  סיון שמרי דהן, דניאל סלוצקי (שותף לשעבר) וארז שחר / צילום: דיויד גראב
השותפים בקרן קומרה קפיטל: בועז דינטי, סיון שמרי דהן, דניאל סלוצקי (שותף לשעבר) וארז שחר / צילום: דיויד גראב

קרן הצמיחה קומרה (Qumra), קרן הון סיכון ישראלית הממוקדת בהשקעה בחברות הייטק בשלב הבוגר, גייסה קרן רביעית בהיקף של 275 מיליון דולר - כך נודע לגלובס. למרות המשבר בהייטק והירידה הגלובלית בתשואות המיוחסות לקרנות הון סיכון - המשקיעות בתמורה למניות בחברות סטארט־אפ - הצליחה קומרה לגייס את הקרן הגדולה ביותר שלה עד כה באחת התקופות המאתגרות ביותר למשקיעי הייטק. 

"יש חברות שמוכתרות כיוניקורנים, אך הן מעולם לא הגיעו לשווי של מיליארד דולר" 
רגע לפני הדוח שכל וול סטריט מחכה לו, המשקיעים כבר מסתערים על המניה 

עליית הריבית הובילה למשבר חמור בענף ההון סיכון, שכלל ירידת תשואה למשקיעים ותחרות מול נכסי השקעות אחרים בעלי תשואות גבוהות יותר כמו חוב, פיקדונות ואגרות חוב.

למרות ההיקף הגדול יחסית של הקרן, מדובר עדיין על סכום הרחוק מיעד הגיוס המקורי ששמה לעצמה הקרן, שעומד על 300 מיליון דולר, כפי שהדבר בא לידי ביטוי במאגר קרנות ההון סיכון של PitchBook, בקרן מקווים לגייס את השארית עד סוף השנה. אולם קומרה עדיין לא ביצעה את הליך ה"סגירה הראשונית" (First Closing), שהוא חיתום מוקדם של הקרן המאפשר לה להתחיל ולהשקיע בחברות חדשות.

מקורות בענף ההון סיכון סבורים שקומרה תידרש לגייס כסף נוסף כדי להשקיע בחברות צמיחה, וכי עליה להגיע לפחות להיקף של 350 מיליון דולר כדי להמשיך ולממן חברות צמיחה בהיקף הרצוי על ידה. בקומרה סירבו להתייחס לידיעה. 

ממובילי מטה המחאה נגד הרפורמה

הקרן הקודמת של קומרה, שגויסה ב־2020, עמדה על סך של 268 מיליון דולר, איתה ביצעה השקעות בחברות כגון ראפיד API, קונקטים, אקוואנט וארמטיק. בקרנות הקודמות שלה השקיעה קומרה גם בחברות שיצאו להנפקה בסופו של דבר כמו פייבר, ג'ייפרוג, טאבולה, טוקספייס וריסקיפייד.

קומרה איננה קרן רגילה: שותפיה הם פעילים בולטים במחאת ההייטק נגד החקיקה המשפטית. אחד השותפים המייסדים בקרן הוא ארז שחר, שנחשב בעיניי רבים כמייסד מחאת ההייטק, אשר עוד בזמן המשא ומתן הקואליציוני יזם את "עצומת ההייטקיסטים" שקראה להימנע מחקיקה שתפגע במערכת המשפט.

כמה מהחותמים על אותה עצומה - מנכ"ל למונייד שי וינינגר, מנכ"ל פייבר מיכה קאופמן ויזם הסייבר שלמה קרמר - הפכו למובילי מטה המחאה. מלבד שחר, שותפים בקרן גם סיוון שמרי־דהן, בועז דינטי וסמנכ"לית הכספים שרון ברזיק-כהן.

הקרן הרביעית של קומרה היא הגדולה מבין הקרנות הישראליות שגויסו מאז תחילת השנה. קדמה לה קרן TLV פרטנרס של רונה שגב, איתן בק, עדי יראל טולדנו ושחר צפריר, שהודיעה על גיוס של 250 מיליון דולר בחודש שעבר.

רונה שגב, גם היא מהפעילות המרכזיות במחאה בקרב קהילת המשקיעים הישראלים, סיפרה אז בראיון לגלובס כי "זו תקופה מאוד מאתגרת לגייס משקיעים ולהביא אותם לישראל. היו המון שיחות שבהם הובע החשש ממה שקורה וממה שיקרה, ומה שסייע לנו היה האופי הגלובלי של הקרן - 40% מהיזמים שגייסו מאיתנו הם ישראלים שאינם מתגוררים בישראל".

השנה הגרועה בעשורים האחרונים

קרן נוספת שביצעה סגירה ראשונית של הקרן החדשה שהיא מגייסת היא ויולה צמיחה, אשר לפי ההערכה סגרה 250 מיליון דולר מתוך יעד של כ־400 מיליון דולר. בכך, הפכה ויולה לקרן הישראלית הגדולה הראשונה המבצעת ״סגירה ראשונית״ ב- 2023 ותחל לבצע השקעות חדשות בחברות צמיחה כבר בקרוב, זאת למרות שהיא עדיין רחוקה מיעד הגיוס שלה.

עוד נודע כי גם קרן הסייבר גלילות וגם IGP של חיים שני ומשה ליכטמן קרובות לביצוע סגירה ראשונה של הקרן החדשה שלהן: גלילות צפויה לחתום 100 מיליון דולר מתוך יעד של 200 מיליון, ואילו IGP על 100־150 מתוך 250 מיליון דולר. פיטנגו, אחת הקרנות הגדולות בישראל, מעוניינת בגיוס של יותר מ־400 מיליון דולר. לפי ההערכות היא גייסה עד כה בין 150ל־200 מיליון דולר.

קרנות ההון סיכון, גם אלה שגייסו, סבלו מתהליכי גיוס ממושכים יותר, שאלות נוקבות יותר מכיוון משקיעים, ואפילו מנטישה של חלקם לטובת השקעות אחרות.

אקלים הגיוס עבור קרנות ההון סיכון בשנה האחרונה הוא מהגרועים שנרשמו בעשורים האחרונים. הירידות בשוק ההון ב־2022, עצירת ההנפקות בשל כך וההפחתה בתיאבון הרכישה של ענקיות הטכנולוגיה, הורידה כתוצאה מכך את התשואה של קרנות ההון סיכון, גופי ההשקעה המרכזיים בהייטק, לשפל שלא נראה שנים ארוכות. כך, בסוף שנת 2021 הניבו קרנות ההון סיכון תשואה של 62% על ההון שהושקע בהן, על פי PitchBook.

אולם המצב התהפך כליל ב־2022, כאשר התברר שהתשואה של הקרנות הפכה שלילית (17.6%-), וסימנה אותן כאחד מכלי ההשקעה הגרועים בשוק ההשקעות האלטרנטיביות. למעשה, כמעט כל קטגוריה אחרת בתחום ההשקעות האלטרנטיביות הניבה ביצועים טובים יותר ב־2022 - בהן תעשיית החוב, נדל"ן מניב, סחורות ואפילו מניות שניוניות של קרנות וחברות.

"יש משקיעים שאף פעם לא דיברו על פוליטיקה"

"גם אם קרנות ההון סיכון גייסו כסף, הדבר נעשה בסכום נמוך משהם קיוו ובתהליך ארוך משציפו מלכתחילה", אומר לגלובס בכיר המעורב בגיוסי הון סיכון.

"כאשר פיקדון בארה"ב מניב לך 5%, אקלים הגיוס של קרנות ההון סיכון יבש. המוסדיים הזרים בישראל למשל השקיעו רבות בשנים האחרונות בחברות הייטק ובקרנות, אבל היום הם נתקלים בחשיפה רבה מדי לשוק הלא־סחיר שמחייב אותם להקטין השקעה בקרנות.

"בנוסף, ירידות השווי האחרונות בוועדות ההשקעה בחברות ההייטק עוד נותרו כזיכרון טרי מדי. תוסיף לכך את האווירה של החקיקה המשפטית - שגם אם זו לא התקדמה למקומות מסוכנים, היא עדיין מייצרת אווירה בעייתית - וישנם משקיעים שלא מוכנים להשקיע בישראל או רוצים להרוויח זמן. יש משקיעים שאף פעם לא דיברו איתם על פוליטיקה, ופתאום כשזה עולה, זה מפתיע אותם".

יחד עם זאת, אומר הבכיר כי "בגלל התנהגות עדרית רוב המשקיעים בורחים, במקום להבין שההייטק עובד בצורה מחזורית, וכי דווקא עכשיו, כאשר החברות מוכנות לתנאי השקעה שטובים למשקיעים, וכאשר שווי החברות נמוך, זה זמן מצוין להשקיע".

עוד כתבות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים