גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי שנכנס לבונקר הרוויח? השנה הדרמטית של קרנות הנאמנות

שוק המניות בישראל מפגר ביחס לשוקי המניות המרכזיים בעולם ● על הרקע הזה התרחש תוך כשנה וחצי מהפך בתעשיית קרנות הנאמנות המקומית, כשהיקף נכסיה רושם שיאים ● אולם מרכיבי הפאזל בתמונת התעשייה השתנו מהותית ● מה הוביל לכך ואיך כדאי למשקיעים לנהוג?

מה עובר על קרנות הנאמנות / צילום: Unsplash
מה עובר על קרנות הנאמנות / צילום: Unsplash

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

תעשיית קרנות הנאמנות יודעת ימים טובים וטובים פחות, ונוטה להיות תנודתית יותר מענפים אחרים בשוק ההון, כמו קרנות גידור או ניהול תיקי השקעות.

מור ממשיך לצמוח, אלטשולר מאבד לקוחות, אבל מי מנצח בתשואות ומי יקר יותר? 
המשקיע הזה מביס את השוק כבר 30 שנה - אלה העצות שלו 

היקף הנכסים בה נע כמו אקורדיון - ב־2023 עד כה היקף הנכסים בתעשיית הקרנות צמח מ־369 מיליארד שקל לרמה נוכחית של 420 מיליארד שקל. לכאורה הביא לכך השיפור בשווקים, אבל הוא לא היה כה דרמטי בעוצמתו. בנוסף נמשך מתעשיית הקרנות האקטיביות המסורתיות מתחילת השנה סכום של יותר מ־19 מיליארד שקל.

בפועל התעשייה נמצאת כיום בשיאה וגם בשפל שלה. איך זה קורה?

העניין הוא שהשיא הנוכחי אינו דומה לשיא הקודם, ולא רק משום שבמדידה ריאלית הוא אינו באמת שיא שכן האינפלציה בין שתי נקודות השיא הייתה כ־10%, אלא משום שמהרבה בחינות זו לא אותה תעשייה. בחינת הרכבה הנוכחי של תעשיית הקרנות מול ההרכב לפני כשנה וחצי, מצביעה על המהפך שהיא עברה בפרק הזמן הזה.

בשיא הקודם במונחי גודל, בינואר 2022, ערב הפלישה הרוסית לאוקראינה, עיקר נכסיה של התעשייה היה מנוהל בקרנות האקטיביות המסורתיות: כ־208 מיליארד שקל מתוך כ־399 מיליארד שקל, נתח של 52%, בעוד שהקרנות הכספיות (שאף הן אקטיביות) ניהלו כ־16 מיליארד שקל, שהם כ־4% מסך נכסי התעשייה. הקרנות הפסיביות (מחקות וקרנות סל) ניהלו אז כ־174 מיליארד שקל, כ־44% מסך נכסי התעשייה.

היום - התמונה שונה לחלוטין: התעשייה האקטיבית המסורתית מנהלת רק 151 מיליארד שקל לעומת 208 מיליארד שקל לפני כשנה וחצי, כלומר, היקף נכסיה ירד בכ־27% ונתח השוק שלה בתעשייה ירד מ־52% ל־37%.

התעשייה הפסיבית מנהלת כיום 172 מיליארד שקל לעומת כ־174 מיליארד שקל בדצמבר 2021 ושיעורה בתעשייה נותר יציב - 43%.

 

אבל, השינוי הגדול ביותר בתעשייה שייך לקרנות הכספיות. נכסיהן זינקו פי 5 מסך של 16 מיליארד שקל בראשית 2022 עד ל־80 מיליארד שקל כיום, ושיעורן נסק מ־4% מסך התעשייה ל־20%. הסיבה ברורה ונעוצה בסביבת הריבית - כשממצב שבו הקרנות הכספיות לא היו מסוגלות לספק תשואה של יותר מ־0.4% לשנה, כיום הן מסוגלות, בזכות העלאות הריבית, לספק תשואה שנתית של כ־4.5%, כמעט 0.4% בחודש.

אז מדוע אני אומר שהתעשייה נמצאת אמנם בשיא, אבל בה בעת גם בשפל? משום שעם כל הכבוד לחשיבות הניהול המקצועי של קרנות כספיות, אין להשוותו לניהול קרנות שמתמחות במניות, באיגרות חוב, או לקרנות נאמנות שמשלבות ביניהן.

כבר לא רודפים אחרי נכסי סיכון

מי שיצר את כל השינויים הדרמטיים האלה בתמהיל התעשייה הוא כמובן הציבור, שבשנת 2022 ובהמשך ב־2023, אחרי האופוריה בשווקים והתשואות הפנטסטיות שסיפקה שנת 2021, חדל מלרדוף אחרי נכסי סיכון כמו מניות ואג"ח והקטין מאוד את חשיפתו לנכסים אלה. הטריגר לשינוי בטעמים היה הפלישה הרוסית לאוקראינה, עם הסיכונים שהיא הביאה, ובעיקר ההשלכות הכלכליות בדמות זינוק באינפלציה ונסיקה בריבית במדינות רבות.

כך מעולם של ריביות אפסיות עברנו לעולם של ריביות נורמליות ואף נאות שהמשקיעים לא חוו זה יותר מעשור. הזדמנויות השקעה חדשות נפתחו בפני המשקיעים והם ניצלו אותן על חשבון המניות, שאת חלקן מכרו - מהלך שנראה הגיוני ומתבקש.

מעקב אחר דפוסי ההתנהגות של הציבור מצביע על כמה מגמות מעניינות מאוד.

כך, בכל מה שקשור לקרנות האקטיביות המתמחות במניות בישראל, הציבור מכר מפברואר 2022 ועד סוף השנה סך כולל של כ־600 מיליון שקל (וכמעט 1.3 מיליארד שקל ממאי), והאיץ מאוד את מכירותיו מאז ראשית 2023 לכדי 2.9 מיליארד שקל. סך כל המכירות מפברואר 2022 עד יולי השנה עמדו על 3.5 מיליארד שקל, שיעור של כ־17%(!) מסך נכסי הקטגוריה בתחילת התקופה.

הציבור מכר ב־2022 (מפברואר) בהתמדה קרנות המתמחות במניות בחו"ל בסך 1.1 מיליארד שקל (כ־12% מסך נכסי הקטגוריה בסוף ינואר 2022), אבל ב־2023 שינה את טעמו לנוכח העליות המפתיעות במדדי המניות בעולם, ומחשש לפספס את העליות הזרים לקרנות הללו סך של כ־260 מיליון שקל.

מנגד, בענף הקרנות המחקות המשתייך לעולם ההשקעות הפסיבי, אנו מגלים תמונה שונה בתכלית. בשנת 2022 הציבור דווקא רכש קרנות שמתמחות במניות בישראל בסכום של 1.1 מיליארד שקל, ואפשר להניח שחלק מהכסף יצא מהקרנות האקטיביות. הציבור רכש גם קרנות שמתמחות במניות בחו"ל בסכום של כ־0.9 מיליארד שקל, גם כאן חלק מהכספים מקורם ביציאה מהקרנות האקטיביות.

אולם, בשנת 2023 הציבור עשה פניית פרסה ומכר קרנות מחקות פסיביות שמתמחות במניות בישראל בסכום של כ־0.9 מיליארד שקל. אפשר להניח בסבירות גבוהה שהרקע הוא המשבר הפנימי בישראל סביב קידום החקיקה המשפטית. הציבור התמיד לקנות קרנות מחקות שמייצגות מדדי מניות בחו"ל, ובכלל הגדיל באופן משמעותי את החשיפה לחו"ל מ־0.9 מיליארד שקל ב־11 חודשי שנת 2022 ל־4.3 מיליארד שקל בסיכום יולי 2023.

מי שנכנס ל"בונקר" יצא נשכר?

האם המהלכים האלה הוכיחו את עצמם במבחן התוצאה? האם מי שמיהר למכור מניות כדי לרכוש למשל קרן כספית, והעביר בכך כספים מרמת סיכון גבוהה לרמה נמוכה של כמעט "בונקר", יצא נשכר? התשובה תלויה בשני פרמטרים: בעיתוי שבחר לעשות זאת ובאיזה שוק מכר מניות - ארה"ב או ישראל, זאת לנוכח הפער שנפתח בשנה זו בין הביצועים של שני השווקים.

כך למשל, מי שמכר מניות בארה"ב (ממדד S&P 500 ) בסוף אפריל 2022, כחודשיים לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, יכול היה להשיג תשואה של כ־10% אילו נשאר ולא מכר, לעומת 5% שיכול היה להשיג מאז בקרן כספית. לעומת זאת, מי שמכר באותה עת מניות בישראל (מדד ת"א 125), חסך לו הפסד בשיעור של 5% וגם נהנה מתשואה נאה כאמור בקרן הכספית.

והיו כאלה שמכרו מניות בסוף שנת 2022. לאלה, כמובן, יש סיבה להצטער שכן הם אמנם קיבלו תשואה של כ־2.5% אם העבירו את כספם לקרן כספית, אבל לו המשיכו להחזיק במניות בארה"ב, למשל ב־S&P 500, היו זוכים לתשואה של כ־18%. ולו המשיכו להחזיק במניות בישראל (ת"א 125) היו זוכים לתשואה של כ־5.5%, שזה יותר ממה שהניבה קרן כספית.

הטכנולוגיה משגעת את המדדים

עם זאת, צריך לומר ביושר שהעלייה המטאורית השנה ב־S&P 500, ועוד יותר במדד הנאסד"ק, לא הייתה צפויה ורובה מתבסס על מספר קטן ביותר של מניות של חברות טכנולוגיה ענקיות, שהשפעתן על עליית המדד היא עצומה, בעוד שהרבה מאוד מניות במדדים אלו כלל לא עלו.

בבית ההשקעות מיטב מנוהלות בין השאר גם קרנות נאמנות. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק כך שגם תמונת המכירות והפספוסים הקיימת עשויה להשתנות, לנוכח הנעשה בשוקי המניות, כשתחושת הפחד לפספס - (FOMO (Fear of Missing Out - בקרב משקיעים בעולם האיצה בהם לעלות על רכבת המניות, ובכך הם עוד מעצימים את העליות.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר