גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סימנים ממשבר 2008: כל מה שכדאי לדעת על הסערה בשוק האג"ח

שוק האג"ח האמריקאי סוער ומזכיר את תקופת טרום המשבר של 2008 ● התשואה על האיגרת הממשלתית ל־10 שנים עומדת על יותר מ־4% ומשקפת חששות בנוגע לחוב הכבד של ארה"ב ואת האפשרות שהריבית לא תרד בקרוב ● ועם כאלה תשואות, מי קונה מניות?

תשואות האג''ח הממשלתיות בארה''ב ממשיכות לטפס / צילום: Shutterstock
תשואות האג''ח הממשלתיות בארה''ב ממשיכות לטפס / צילום: Shutterstock

מתחילת חודש אוגוסט נחלשו מדדי המניות בבורסות וול סטריט בצורה ניכרת. מדד S&P 500 ירד ב-3%, ואילו הנאסד"ק נחלש בכ-4%, לאחר הראלי שחווה מתחילת השנה. אחת הסיבות שתומכות במגמה השלילית בשוק המניות היא העלייה החדה בתשואת האג"ח הממשלתיות של ארה"ב, שמהוות כיום אלטרנטיבת השקעה אטרקטיבית ובסיכון נמוך.

זה הולך להיות "שבוע גדול" עבור וול סטריט. אז למה האנליסטים חוששים?
המשקיע הזה מביס את השוק כבר 30 שנה - אלה העצות שלו

שוק אגרות החוב הממשלתיות בארה"ב נסחר השבוע בתנודתיות חריגה כאשר בתחילת השבוע, התשואה על האג"ח ל־10 שנים זינקה לרמה של 4.34%, שיא של יותר מ-15 שנה למכשיר השקעה שנחשב לכמעט חסר סיכון. אמש (ד') תשואות האג"ח צללו בחדות והתשואה ל-10 שנים ירדה לכ-4.2%, אך עדיין מדובר ברמות שיא שנראו במשבר 2008.

עליית תשואות שכזו לא מתרחשת בסביבה כלכלית חיובית; הפעם האחרונה שבה נראו תשואות כאלו באג"ח האמריקאיות הייתה ב־2007, קצת לפני פרוץ משבר הסאב-פריים בארה"ב. כלומר, יש סיבה לחשש.

תשואות האג"ח עולות בשיעור חד דווקא כשקצב האינפלציה השנתי מתמתן והגיע בחודש האחרון ל־3.2%, הרבה מתחת לשיא שנקבע לא מזמן ועמד על 9.1% בשיעור שנתי. ולמרות שבארה"ב המצב הכלכלי לאחר האפקט שנלווה למשבר הקורונה הולך ומשתפר, האיתות ששולחת ירידת מחירי האג"ח, שמעלה את התשואות, אינו מבשר טובות באשר לתחזית הכלכלנים על מצבה של ארה"ב.

מה מספרות התשואות הגבוהות באג"ח על השוק האמריקאי? גלובס עושה סדר.

מה הוביל לעלייה בתשואות האג"ח?

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, טוען בסקירה שפרסם כי אחד הגורמים שהזניקו את תשואת האג"ח לרמות הגבוהות ביותר מזה יותר מ-15 שנה הן עליות הריבית החדות של הבנק המרכזי, הפד: "השינויים בתשואת האג"ח האמריקאית ל-10 שנים משקפים כמעט באופן מדויק את השינויים בתחזית לריבית הפד.

"עליות הריבית תורמות לכך שהאג"ח הקיימות בשוק פחות אטרקטיביות, מחירן יורד, ובהתאם לכך התשואה עליהן עולה". זבז'ינסקי מוסיף כי למרות ירידה חדה יותר בקצב האינפלציה השנתי בארה"ב לעומת מדינות אחרות בעולם, הלחצים לעליית תשואות האג"ח נמשכים ומשפיעים על הכלכלה הגלובלית. זאת בשל נתוני צמיחה טובים, "שמבטלים תחזיות להורדות ריבית מוקדמת".

מה העלייה אומרת על כלכלת ארה"ב?

"מעבר לעליות הריבית שביצע הפד, המשקיעים בשווקים הבינו שהריבית הגבוהה בארה"ב לא תרד כל-כך מהר", אומר לגלובס דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון. רזניק מדגיש שהריבית הגבוהה היא "לא אירוע נקודתי, ועוד מעט תתחיל לרדת. השווקים מבינים שהשוק הולך להיות עם ריביות גבוהות יותר ועם אינפלציה גבוהה יותר. מעבר לכך הצמיחה יחסית גבוהה, כך שהריביות פה כדי להישאר".

גם בפן הפיסקלי כלכלת ארה"ב תורמת לתשואות האג"ח הגבוהות לדבריו: "הגירעון בארה"ב גבוה ביותר, הנפקות האג"ח של הממשל ממשיכות לגדול בשל הצורך לממן את הגירעון, ההיצע גדל ותורם גם הוא לכך שהתשואות על האג"ח בארה"ב עולות".

החוב של ארה"ב הוא לא עניין שולי, מדובר בחוב שהינו גבוה מאוד ביחס למדינות אחרות, עם יחס חוב־תוצר של 132%. בהשוואה, יחס החוב־תוצר של ישראל עומד על כ־60%. החוב עלה לכותרות לאחרונה לאחר שחברת הדירוג פיץ' הורידה את דירוג האשראי של ארה"ב ל־+AA, בעקבות החוב התופח של המדינה ומשברי החוב אליהם היא נקלעת וכמעט הביאו אותה לחדלות פירעון מוקדם יותר השנה.

אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות, מוסיף סיבה נוספת לעליית התשואות בארה"ב - סין. זאת, כיוון שסין היא מחזיקת האג"ח האמריקאיות השלישית בגודלה מבחינת היקף החוב שבידיה (870 מיליארד דולר), לאחר ממשלת ארה"ב עצמה ויפן. גרינפלד מסביר כי המצב הכלכלי בסין אינו מזהיר, "מצבו של המטבע הסיני, היואן, נחלש מאוד אל מול הדולר וייתכן בהחלט שהממשל הסיני פועל בכדי לנטרל את הפיחות ביואן".

כיצד? גרינפלד מסביר שייתכן שהסינים מוכרים אג"ח אמריקאיות דולריות על מנת לחזק את המטבע הסיני. במידה ואכן תהליך כזה מתרחש, היצע האג"ח האמריקאיות בשוק גדל, מחירן של אגרות החוב ירד, והתשואה עולה.

מה צריך לקרות כדי שנראה ירידה בתשואות?

רזניק סבור שתרחיש קיצון של משבר גלובלי נוסף עלול לתרום לירידה בתשואות האג"ח, עקב נהירת המשקיעים לנכסים בטוחים. "משבר ככל הנראה יתרום לכך, אם לפתע נתחיל לראות סימנים של מיתון בארה"ב אז בהחלט יהיה ניתן לראות ירידה בתשואות האג"ח. דוגמה לכך ניתן לראות במשבר בבנקים בחודש מרץ השנה, שהביא לירידה בתשואת האג"ח, אז נפלו מספר בנקים בארה"ב".

גרינפלד מצידו סבור שמהלך פשוט יותר של צפי להתמתנות האינפלציה יביא להורדת התשואות הגבוהות בארה"ב, "אם הפד יראה את האינפלציה מתמתנת ולא מרימה את ראשה בשנית, הצפי להורדת ריבית יגבר והתשואות יירדו". הוא מדגיש שכדי שזה יקרה, הפד ירצה לראות את שוק העבודה האמריקאי, שכרגע עודנו הדוק, נחלש.

מדוע עקום התשואות הפוך?

עקום התשואות של ארה"ב, כלומר, הגרף שמציג את ציפיות השוק לרמות הריבית העתידית לפי טווחי זמן, התהפך כבר בשנה שעברה. היפוך העקום אומר שהתשואה לשנתיים גבוהה יותר מהתשואה לאג"ח של 10 שנים. התהפכות זו מסמנת בדרך כלל שארה"ב צפויה להיכנס למיתון. הדבר קרה לדוגמה לפני משבר הסאב-פריים בארה"ב לפני קריסת הבנקים ופרוץ המשבר.

עם זאת, בפד מדגישים שהתחזית שלהם כבר לא צופה מיתון בעתיד הקרוב אלא "נחיתה רכה" של הכלכלה האמריקאית מהאינפלציה הגבוהה. האם הצפי בשווקים שהתבטא בהיפוך התשואות מוטעה?

"אכן, בדרך כלל לפני מיתון כלכלי ניתן לראות את עקום התשואות בארה"ב מתהפך", מסביר רזניק, "השווקים הפיננסיים מקדימים את השווקים הריאליים וצופים את הירידה הכלכלית. זה אחד מהמקרים הבודדים שבהם אנו רואים את חוסר הקורלציה הזה". רזניק מדגיש שלמרות שעקום התשואות עדיין הפוך הוא התמתן לאחרונה, ומזכיר כי "חוסר קורלציה כזה אינו אירוע חדש וכבר התרחש בעבר".

גרינפלד אומר שהוא עדיין סובר שארה"ב תיכנס למיתון, גם אם קל. הוא מסביר ש"חסכונות הענק של הציבור בתקופת הקורונה גרמו לכך שמשקי הבית המשיכו לצרוך למרות עליות הריבית והצפי למיתון".

גורם נוסף הוא השינוי בשוק המשכנתאות בארה"ב, "שלא כמו בעבר, שוק המשכנתאות הנוכחי מבוסס על הלוואות בריבית קבועה, רק כ־5% מנתח השוק מהווים ריבית משתנה, כך עליות הריבית פחות משפיעות על ההכנסה הפנויה של הצרכן הפרטי והוא פחות נפגע מהן", מסכם גרינפלד.

עוד כתבות

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל היכינו את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

ירושלים / צילום: Shutterstock

זינוק חד של 25% בתוך חודש בהיצע הדירות החדשות בירושלים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בעוד שהיצע הדירות בתל אביב פחת במחצית האחרונה של השנה שעברה, זה שבירושלים עלה ● מה הוביל לכך, והאם בעקבות הרחבת ההיצע מחירי הדירות יירדו?

מג'דל אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש, ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצת עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת, הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הוזלת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת שני חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

למה הסוללה נגמרת מהר אחרי עדכון האייפון? / אילוסטרציה: Shutterstock

עדכנתם גרסה באייפון, והסוללה מתרוקנת? זו הסיבה

כבר זמן רב שמשתמשים מדווחים על ירידה זמנית בחיי הסוללה לאחר התקנת עדכוני מערכת באייפונים של אפל ● התלונות מלוות בתיאוריות המאשימות את אפל בניסיון לעידוד מכירות, אך בחברה מסבירים: מדובר בתהליך תקין שצפוי להתאזן בתוך ימים

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

אלי גליקמן, מנכ''ל צים / צילום: צים

ועד העובדים בצים הודיע על שביתה בעקבות מכירת החברה

על רקע המגעים למכירת השליטה לקרן פימי והפג לויד, ועד העובדים בצים הכריז על שביתת אזהרה והשבית את פעילות מטה החברה בישראל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בת"א; הורדת הריבית בדרך? מניות הנדל"ן מזנקות בחדות אחרי נתוני האינפלציה

מדד הבנייה מזנק ב-5% ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● אופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● מהפכת ה-AI מטלטלת את מניות התוכנה, בגולדמן סאקס מסמנים את המנצחות והמפסידות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי דירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025 שהפכו את הקערה, והורו על עליות גדולות, שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, במקביל, מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים בפייננשל טיימס ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה