גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעה סולידית בתשתיות? הרכישות שמכבידות על האחים זלקינד וגיל אגמון

קבוצת אלקו ודלק רכב סיפחו לעסקיהן בשנים האחרונות את הבעלות בשתי חברות שנחשבו לבעלות פעילות יציבה ורווחית - אלקטרה פאוור (לשעבר סופרגז) ואינפיניה (לשעבר נייר חדרה) בהתאמה ● אז איך זה שבעקבות רכישות הענק, שווי המניות נחתך בחצי

האחים זלקינד (אלקו) וגיל אגמון (ורידיס) / צילום: ישראל הדרי, איל יצהר
האחים זלקינד (אלקו) וגיל אגמון (ורידיס) / צילום: ישראל הדרי, איל יצהר

שניים מגופי ההון המובילים בשוק המקומי למדו השבוע על בשרם שיעור חשוב: גם השקעות סולידיות הן עניין יחסי. קבוצת אלקו, של האחים דניאל ומיכאל (דני ומייקי) זלקינד, ודלק רכב של גיל אגמון, סיפחו לעסקיהם בשנים האחרונות את הבעלות בשתי חברות תשתית - תחום פעילות סולידי שמתאפיין ברווחיות יציבה לאורך שנים. אלקו רכשה את השליטה באלקטרה פאוור (לשעבר סופרגז), שפועלת בתחום אפסקת גז ביתי, ודלק את אינפיניה (לשעבר נייר חדרה), שעוסקת במיחזור וייצור נייר. אלא שסולידיות, מסתבר, לא חסינה מפני תנאי שוק משתנים.

נייקי ופוט לוקר מציגות: עליית הריבית גובה מחברות האופנה בעולם מחיר כבד 
בתי השקעות מזהירים: סימנים להאטה במשק הישראלי 

נכון להיום משקפות השקעות הענק שבוצעו בשתי החברות "הסולידיות" הפסד ניכר לרוכשים, שמתבטא בצניחה של כ־50% במניות אלקטרה פאוור מאז החלה להיסחר בבורסה בת"א ושל 55% במניית ורידיס, זרוע התשתיות של דלק רכב, מאז הדיווח הראשון על מו"מ מתקדם לרכישת אינפיניה (לשעבר נייר חדרה) שהושלם זמן קצר לאחר מכן (ספטמבר 2022).

אלקטרה פאוור: ההוצאות צמחו, ההכנסות התכווצו

הדוחות הכספיים שפרסמו לאחרונה אלקטרה פאוור וורידיס חושפים כי הירידה בשווי אינה מקרית. הן אלקטרה פאוור, שנרכשה ע"י אלקו לפני כארבע שנים, והן ורידיס רשמו כל אחת הרעה בתוצאות והפסדים ניכרים ברבעון השני. אלקטרה פאוור, המתמחה בשיווק והפצה של גז בישול (גפ"מ), ובנוסף נכנסה לאחרונה לתחום מכירת חשמל למשקי הבית, סיכמה את הרבעון בירידה של 11.5% בהכנסות ביחס לרבעון המקביל, לכ־157 מיליון שקל. הסיבה לשחיקה הייתה בין היתר החורף החם יחסית שפקד אותנו השנה, אשר הוביל לקיטון בצריכת גז.

גם בצד ההוצאות התמונה דומה. על רקע שורת מהלכים משמעותיים בחברה - כולל גל פיטורים ומיתוג מחדש ושיווק כניסתה העתידית לשוק אספקת החשמל - אלקטרה פאוור רשמה עלייה בהוצאות השכר בסעיף הנהלה וכלליות בשיעור של 26% ברבעון לכ־14 מיליון שקל.

התוצאה הייתה הפסד תפעולי של 9.1 מיליון שקל ברבעון השני של השנה, מול רווח תפעולי של 6.3 מיליון שקל בתקופה המקבילה בשנה שעברה. בשורה התחתונה העמיק ההפסד ל־15.8 מיליון שקל מול הפסד של 4.1 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2022.

השווי נחתך בחצי בתוך שנה בלבד

קבוצת אלקו של האחים זלקינד רכשה את הבעלות באלקטרה פאוור בנובמבר 2019. אז היא עוד נקראה סופרגז, והייתה בבעלות קבוצת עזריאלי. אלקו קנתה את השליטה בחברה בתמורה לכ־817 מיליון שקל. חצי שנה בלבד לאחר מכן, הנפיקה אלקו את הרכישה הטרייה בבורסה בת"א, שבה גייסה אלקטרה פאוור 270 מיליון שקל לפי שווי של 1 מיליארד שקל "לפני הכסף", מהלך שייצר לאלקו הצפת ערך מהירה.

אלא שנכון להיום, לאחר צניחת המניה, נסחרת אלקטרה פאוור בשווי של כ־619 מיליון שקל בלבד, כשבשנה האחרונה לבדה נחתך מחיר המניה ב־44%.

גורם בשוק ההון המעורה בעסקי אלקטרה פאוור, מציין כי מחירי הגז שרשמו טלטלה בשנה שעברה עם פרוץ המלחמה באוקראינה חזרו לרמות מחירים נוחות. היות והחברה רוכשת את המלאים שלה חצי שנה מראש, אלקטרה פאוור מעריכה שתהנה מרמות המחירים המשופרות לקראת הרבעון האחרון של השנה הנוכחית וברבעון הראשון של 2024. אותו גורם העריך כי הדוחות האחרונים משקפים הוצאה יחסית גדולה בשל הכניסה של החברה לעולם מכירת החשמל (למשקי הבית) - מהלך שעשוי לשאת פרי בעתיד.

 

אינפיניה: בעלי השליטה התחלפו, והצרות התגלו

עוד רכישה בתחום סולידי לכאורה, שלפחות בינתיים רחוקה מלהצדיק את עצמה, היא זו של אינפיניה. בסוף אוגוסט בשנה שעברה, דיווחה ורידיס, חברת המיחזור והתשתיות שבשליטת דלק רכב, כי היא במשא ומתן מתקדם לרכישת אינפיניה.

העסקה, שנחתמה חודש לאחר מכן, נקבה בתג מחיר של 2.35 מיליארד שקל עבור אינפיניה, פרמיה של 17.5% ביחס למחיר השוק. בפברואר השנה נמחקה אינפיניה מהבורסה כחלק מאותו מהלך (בד בבד רכשה ורידיס את חלקה של שותפתה לרכישה, קרן התשתיות תש"י, באינפניה).

עבור המוכרת, קרן פימי, שהחזיקה 5% ממניות אינפיניה, מדובר היה בעסקה מוצלחת במיוחד שהציפה לה רווח מצרפי של כמיליארד שקל - תשואה של פי ארבעה על ההשקעה שבוצעה שבע שנים קודם לכן. מבחינת הרוכשת, ורידיס, מדובר כאמור בסיפור אחר לחלוטין.

אינפיניה עברה תחת קרן פימי תהליך ארוך שנים של התמקדות בהפיכתה ל"חברת מיחזור, קרטון ואריזה", העוסקת בשלושה מגזרי פעילות מרכזיים: מיחזור, איסוף ועיבוד של פסולת קרטון ונייר; וייצור ומכירה של גלילי נייר ממוחזרים לקרטון. אבל כשהידיים התחלפו, התמונה התהפכה.

בשני הרבעונים הראשונים של שנת 2023, אינפיניה הפכה למשקולת על התוצאות של ורידיס (הפועלת גם בתחומי הטיפול בפסולת, התפלת מים, ייצור אנרגיה ועוד). ברבעון השני גדלו הכנסות ורידיס בשיעור חד של 144% ל־658 מיליון שקל, על רקע איחוד מגזרי הפעילות של אינפניה (קרטון, נייר לבן ואחרים).

כשהרכישה הופכת למשקולת על התוצאות

בשני המגזרים העיקריים שצירפה אינפניה לוורידיס - קרטון ונייר לבן - נרשמו ברבעון השני הפסדים של 10.5 מיליון שקל ו־11.1 מיליון שקל בהתאמה. בסיכום הרבעון נפל הרווח התפעולי של ורידיס ב־73% ביחס למקבילו אשתקד, ל־10.1 מיליון שקל. בשורה התחתונה, רשמה ורידיס הפסד של 18.3 מיליון שקל ברבעון מול רווח נקי של 31.9 מיליון שקל ברבעון השני אשתקד. במחצית הראשונה של השנה נרשם לה הפסד של 21 מיליון שקל מול רווח נקי של 63.4 מיליון שקל בתקופה המקבילה .

בוורידיס הסבירו את ההרעה בתוצאות פעילות הקרטון בכך שנרשמה ברבעון השני ולמעשה גם במחצית הראשונה של השנה, ירידה בכמות שמכרה החברה בשוק המקומי, לצד גידול בייצוא אבל במחירי מכירה נמוכים יותר. כל זאת, על רקע האטה בביקוש למוצרי אריזה בעולם, ועלייה בתשומות הייצור. בתחום הנייר הלבן, נרשם קיטון ברווח כתוצאה מירידה בכמות שמכרה החברה לצד עלייה בתשומות הייצור ובדגש על עלות התאית, חומר הגלם לייצור.

כאמור מניית ורידיס איבדה בשנה האחרונה, מאז דיווחה על רכישתה הצפויה של אינפיניה, מעל מחצית מערכה כאשר שווי השוק של החברה עומד כיום על 2.6 מיליארד שקל - גבוה בכ־10% בלבד מהסכום שבו נרכשה הבעלות באינפיניה.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

תיקון והתנצלות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם