גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותג הרכב הסיני שהזניק את מכירות קרסו והמכה שספגו מכוניות היוקרה

לאחר שנה חלומית שבה ענף הרכב הישראלי ראה את הרווחים נוסקים למרות ירידה במכירות, הסקטור התעורר השנה לשוק אחר לגמרי ● הפיחות בשקל ייקר את הייבוא, העלאות הריבית ציננו את הביקושים והרווחיות בסקטור צללה ● וגם: מותג הרכב הסיני שהזניק את מכירות קרסו והמכה שספגו מכוניות היוקרה

המציאות החדשה של יבואני הרכב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המציאות החדשה של יבואני הרכב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שנת 2022 הייתה כזו שבענף הרכב המקומי לא ישכחו כנראה זמן רב. שנה בה התרחשה בשוק המכוניות תופעה כלכלית נדירה - ירידה במכירות שתורגמה לזינוק חד ברווחים. הגורמים לכך היו מחסור ברכבים חדשים למכירה, בעיקר בשל עיכובים ושיבושים בשרשרת האספקה העולמית, שפגשו ביקוש חזק למכוניות חדשות. אלו איפשרו ליבואניות המקומיות לגבות מחירים גבוהים, ללא הנחות שניתנו בעבר.

דובי גדליהו, פרשנות | ענף הרכב תמיד ידע להפוך משברים למזומנים. עד שהגיעה 2023
החל מ-250 אלף שקל: מותגי הרכב החשמלי שבדרך לישראל

אלא שהמחצית הראשונה של שנת 2023 הייתה שונה לחלוטין, כפי שמגלים הדוחות הכספיים של שלוש יבואניות הרכב הציבוריות: דלק רכב, קרסו מוטורס ויוניברסל מוטורס (UMI). שלוש היבואניות אמנם מכרו בתקופה זו כ־28 אלף רכבים בסה"כ (עלייה של 13% לעומת התקופה המקבילה אשתקד) אך רווחיותן ממכירת רכבים חדשים נשחקה בשיעור של כ־20% ועמדה כ־719 מיליון שקל. הרווח הממוצע לרכב שמכרו השלוש עמד על 25 אלף שקל - נמוך בכמעט 30% מהרווח הממוצע במחצית הראשונה של השנה שעברה.

ברבעון השני המגמה השלילית הוחרפה משמעותית. המכירות המצרפיות עמדו על 9,500 מכוניות - ירידה של 20% ואילו הרווח המגזרי צלל בכמעט 60% ל־169 מיליון שקל. הרווח הממוצע לכלי רכב נחתך ב־48% ל־18 אלף שקל לרכב.

בין הסיבות שמונות היבואניות לחולשה היחסית בתוצאותיהן הן מציינות שילוב של שתי מגמות: הפיחות החד בשקל מתחילת השנה שייקר עבורן את ייבוא הרכבים, והעלייה החדה בריבית במשק ש"חונקת" את נוטלי המימון לרכישת רכב חדש, מה שמקשה על גלגול ההתייקרות לרוכשים.

גורם בכיר בענף אומר כי "במשך הרבה מאוד שנים תנאי השוק היו ברורים, אבל אז הגיעו שנות הקורונה ומשבר שרשרת האספקה שהתרחש בעקבותיה, שבמהלכן נרשם עודף ביקוש לרכבים חדשים. לאחר שהפקק הזה 'השתחרר', היבואניות מיהרו להצטייד בלא מעט מכוניות, אלא שכיום הביקוש לרכישת רכב חדש בישראל ירד משמעותית".

לדברי הגורם, "כרגע היבואנים עדיין מצוידים במלאי שחלק ממנו נרכש בשערי מטבע יותר נמוכים. אבל לא כל עליית המחירים המתבקשת כעת משתקפת במחירי הרכבים בשוק. לכן אני צופה התייקרות לא פשוטה במהלך החודשים הקרובים".

דלק רכב

ירידה חדה במכירות BMW

מצבן העסקי של יבואניות הרכב מתבטא גם במניותיהן. דלק רכב שבשליטת גיל אגמון, המייבאת לארץ את מותגי מאזדה, פורד ו־BMW, נסחרת כיום בשווי של 2.3 מיליארד שקל - לאחר שמניית החברה איבדה 51% משוויה בשיא בספטמבר אשתקד (חלק מהירידה החדה במניה ניתן לייחס לביצועים החלשים של זרוע התשתיות של דלק רכב, חברת ורידיס).

ברבעון השני רשמה דלק רכב ירידה של 41% בהכנסותיה ממגזר מכירות הרכב, שהסתכמו ב־631 מיליון שקל. הרווח המגזרי ממכירת רכבים נפל ב־69% והסתכם ב־83 מיליון שקל. הרווח הממוצע לכלי רכב שנמכר צלל ב־41% והסתכם ב־24 אלף שקל. בדלק רכב ציינו כי שיעור הרווחיות נפגע כתוצאה משינוי בתמהיל המכירות והלקוחות, כמו גם מהפיחתות בשקל מול הדולר והאירו.

אפילו במותג היפני המוביל של דלק רכב, מאזדה, נרשמה צניחה במכירות. החברה מכרה רק 2,345 מכוניות ברבעון השני של השנה ירידה של 54% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מותג היוקרה ב.מ.וו, אותו היא מייבאת, רשם ירידה חדה של 48% ברבעון השני, כשהחברה מכרה רק 628 יחידות של רכבי הפרימיום המפורסמים. מנגד היא הצליחה להגדיל ב־35% את מכירות מותג פורד ל־506 רכבים ברבעון.

 

קרסו מוטורס

ניצלה הזדמנות במותג צ'רי

שווייה של חברת קרסו מוטורס, שבשליטת משפחת קרסו ובניהולו של איציק וייץ, המייבאת את רכבי רנו, ניסאן, דאצ'יה, וצ'רי הסינית, נפגע פחות משל דלק רכב. שווי השוק של החברה עומד כיום על 1.5 מיליארד שקל, לאחר ירידה של 27% במניה מהשיא בנובמבר האחרון.

בניגוד למתחרות, קרסו דווקא רשמה זינוק משמעותי בהכנסות מסקטור הרכב - 86% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה, שהסתכמו ב־720 מיליון שקל. לצד זאת, הרווח המגזרי נשחק ב־17% והסתכם ב־64 מיליון שקל. גם בקרסו מציינים כי ההרעה בתוצאות נבעה משינוי בתמהיל מכירות הרכבים ופיחות השקל מול מטבעות הייבוא. הרווח הממוצע לכלי רכב שנמכר נשחק ב־54% ועמד על 14 אלף שקל.

כשבודקים את פילוח המותגים בקרסו בולטת במיוחד ההצלחה של מותג הרכב הסיני צ'רי. החברה החלה לייבא השנה רכבי בנזין של המותג (ולא רכבים חשמליים כמקובל אצל המותגים הסיניים). בסיכום החודשים ינואר־יוני השנה מכרה קרסו מוטורס 7,123 רכבי צ'רי, מעל למחצית המכוניות שמכרה בסה"כ (כ־12 אלף). מדובר בכניסה דרמטית של המותג, שהצלחתו מיוחסת, לדברי גורמים בענף, לניצול הזדמנות לייבא רכבי בנזין במחיר אטרקטיבי לצד אבזור משופר ביחס לרכבים המתחרים. קרסו מוטורס מתכוונת להתחיל לייבא גם רכבי צ'רי חשמליים בהמשך, ובסוף השנה תתחיל להביא את מותג הרכב החשמלי איקס-פנג, המכונה "טסלה הסינית".

במכירות הרכבים המסורתיים שלה, הצליחה קרסו להגדיל את מכירות רכבי רנו ב־14% במחצית הראשונה ומסרה 2,315 רכבים, ובשיעור חד יותר של 27% ברבעון השני (1,429 רכבים). עם זאת, פרט לרנו וצ'רי, שאר המותגים רשמו ירידה ניכרת במכירות, כולל ניסאן היפנית שנמכרו ממנה רק 793 רכבים ברבעון.

UMI

הרווחיות מרכבים צנחה ב־64%

היבואנית השלישית המיוצגת בבורסה בת"א היא UMI נמצאת בשליטת דוד עיני וחיים דנון, מייבאת לארץ את את המותגים קאדילק, שברולט, איסוזו ו־GMC. החברה, בניהולם המשותף של עמית רון ובני גבאי, נסחרת בבורסה באמצעות אג"ח בלבד. UMI רשמה ירידה של 23% בהכנסות ממגזר הרכבים החדשים, שהסתכמו ב־327 מיליון שקל, בעוד הרווח המגזרי שלה נפל בחדות ב־64% והסתכם ב־22 מיליון שקל. ההנהלה ציינה כי חל קיטון במכירת רכבים חדשים שהשפיע על היקף ההכנסות, אך הוסיפה ששינויי המטבע לא השפיעו משמעותית על רווחיותה הגולמית במחצית הראשונה של השנה. הרווח לכלי רכב ממוצע שנמכר ירד ב־36% ועמד על 15 אלף שקל.

התחזיות

"הסינים מסתערים על ישראל"

גורם המקורב לתחום הרכב מציין כי "הענף נכנס לסטגנציה" ומוסיף כי אחד הסגמנטים שעזרו בעבר לשמור על הרווחיות של היבואנים הוא תחום רכבי היוקרה, כלומר מכוניות שעלותן כ־400 אלף שקל ויותר וכעת הוא נכנס להאטה עם שאר הענף. לדבריו, "קטוגריית רכבי היוקרה חטפה מכה קשה במיוחד, משום שגם בתחום הזה אנשים לוקחים מימון לרכישת הרכבים. רכיב הריבית למימון זינק בחדות, אז אנשים אומרים לעצמם: נישאר עוד שנה עם הרכב, לא יקרה כלום".

במבט קדימה הבכיר בענף מעריך שתחום הרכב הפרטי בארץ לקראת שינוי דרמטי: "כשאני מסתכל על השנתיים־ארבע שנים הקרובות, אנחנו נראה את הצלחת יצרניות הרכב הסיניות. ככל שהרכב החשמלי יתפוס יותר ויותר מקום, ולעניות דעתי זו המגמה הכלל עולמית ובוודאי גם בישראל, יתבלטו השחקנים הסינים בענף".

לדברי אותו בכיר, "היתרון הטכנולוגי של המדינות המסורתיות שהתמחו בעולם הרכב מונעי הבנזין, הולך ומצטמצם כיום. לפעמים ההשקעות האדירות שנעשו בטכנולוגיות של מנועי בעירה הפכו לנטל.

"העולם החשמלי הרבה יותר פשוט, הסינים התמקדו ורכשו הרבה מאוד מחומרי הגלם והגיעו לשליטה בשרשרת הייצור של הטכנולוגיה החשמלית. הסינים נכנסים בהדרגה לשוק האירופי, אך הם ממש מסתערים על ישראל משום שהם רואים בה 'שדה ניסויים'. זו הסיבה למספר הפנומנלי של יצרנים סינים שכבר מתחרים בארץ. קל להם למצוא כאן שותפים עסקיים".

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו