גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותג הרכב הסיני שהזניק את מכירות קרסו והמכה שספגו מכוניות היוקרה

לאחר שנה חלומית שבה ענף הרכב הישראלי ראה את הרווחים נוסקים למרות ירידה במכירות, הסקטור התעורר השנה לשוק אחר לגמרי ● הפיחות בשקל ייקר את הייבוא, העלאות הריבית ציננו את הביקושים והרווחיות בסקטור צללה ● וגם: מותג הרכב הסיני שהזניק את מכירות קרסו והמכה שספגו מכוניות היוקרה

המציאות החדשה של יבואני הרכב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המציאות החדשה של יבואני הרכב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שנת 2022 הייתה כזו שבענף הרכב המקומי לא ישכחו כנראה זמן רב. שנה בה התרחשה בשוק המכוניות תופעה כלכלית נדירה - ירידה במכירות שתורגמה לזינוק חד ברווחים. הגורמים לכך היו מחסור ברכבים חדשים למכירה, בעיקר בשל עיכובים ושיבושים בשרשרת האספקה העולמית, שפגשו ביקוש חזק למכוניות חדשות. אלו איפשרו ליבואניות המקומיות לגבות מחירים גבוהים, ללא הנחות שניתנו בעבר.

דובי גדליהו, פרשנות | ענף הרכב תמיד ידע להפוך משברים למזומנים. עד שהגיעה 2023
החל מ-250 אלף שקל: מותגי הרכב החשמלי שבדרך לישראל

אלא שהמחצית הראשונה של שנת 2023 הייתה שונה לחלוטין, כפי שמגלים הדוחות הכספיים של שלוש יבואניות הרכב הציבוריות: דלק רכב, קרסו מוטורס ויוניברסל מוטורס (UMI). שלוש היבואניות אמנם מכרו בתקופה זו כ־28 אלף רכבים בסה"כ (עלייה של 13% לעומת התקופה המקבילה אשתקד) אך רווחיותן ממכירת רכבים חדשים נשחקה בשיעור של כ־20% ועמדה כ־719 מיליון שקל. הרווח הממוצע לרכב שמכרו השלוש עמד על 25 אלף שקל - נמוך בכמעט 30% מהרווח הממוצע במחצית הראשונה של השנה שעברה.

ברבעון השני המגמה השלילית הוחרפה משמעותית. המכירות המצרפיות עמדו על 9,500 מכוניות - ירידה של 20% ואילו הרווח המגזרי צלל בכמעט 60% ל־169 מיליון שקל. הרווח הממוצע לכלי רכב נחתך ב־48% ל־18 אלף שקל לרכב.

בין הסיבות שמונות היבואניות לחולשה היחסית בתוצאותיהן הן מציינות שילוב של שתי מגמות: הפיחות החד בשקל מתחילת השנה שייקר עבורן את ייבוא הרכבים, והעלייה החדה בריבית במשק ש"חונקת" את נוטלי המימון לרכישת רכב חדש, מה שמקשה על גלגול ההתייקרות לרוכשים.

גורם בכיר בענף אומר כי "במשך הרבה מאוד שנים תנאי השוק היו ברורים, אבל אז הגיעו שנות הקורונה ומשבר שרשרת האספקה שהתרחש בעקבותיה, שבמהלכן נרשם עודף ביקוש לרכבים חדשים. לאחר שהפקק הזה 'השתחרר', היבואניות מיהרו להצטייד בלא מעט מכוניות, אלא שכיום הביקוש לרכישת רכב חדש בישראל ירד משמעותית".

לדברי הגורם, "כרגע היבואנים עדיין מצוידים במלאי שחלק ממנו נרכש בשערי מטבע יותר נמוכים. אבל לא כל עליית המחירים המתבקשת כעת משתקפת במחירי הרכבים בשוק. לכן אני צופה התייקרות לא פשוטה במהלך החודשים הקרובים".

דלק רכב

ירידה חדה במכירות BMW

מצבן העסקי של יבואניות הרכב מתבטא גם במניותיהן. דלק רכב שבשליטת גיל אגמון, המייבאת לארץ את מותגי מאזדה, פורד ו־BMW, נסחרת כיום בשווי של 2.3 מיליארד שקל - לאחר שמניית החברה איבדה 51% משוויה בשיא בספטמבר אשתקד (חלק מהירידה החדה במניה ניתן לייחס לביצועים החלשים של זרוע התשתיות של דלק רכב, חברת ורידיס).

ברבעון השני רשמה דלק רכב ירידה של 41% בהכנסותיה ממגזר מכירות הרכב, שהסתכמו ב־631 מיליון שקל. הרווח המגזרי ממכירת רכבים נפל ב־69% והסתכם ב־83 מיליון שקל. הרווח הממוצע לכלי רכב שנמכר צלל ב־41% והסתכם ב־24 אלף שקל. בדלק רכב ציינו כי שיעור הרווחיות נפגע כתוצאה משינוי בתמהיל המכירות והלקוחות, כמו גם מהפיחתות בשקל מול הדולר והאירו.

אפילו במותג היפני המוביל של דלק רכב, מאזדה, נרשמה צניחה במכירות. החברה מכרה רק 2,345 מכוניות ברבעון השני של השנה ירידה של 54% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מותג היוקרה ב.מ.וו, אותו היא מייבאת, רשם ירידה חדה של 48% ברבעון השני, כשהחברה מכרה רק 628 יחידות של רכבי הפרימיום המפורסמים. מנגד היא הצליחה להגדיל ב־35% את מכירות מותג פורד ל־506 רכבים ברבעון.

 

קרסו מוטורס

ניצלה הזדמנות במותג צ'רי

שווייה של חברת קרסו מוטורס, שבשליטת משפחת קרסו ובניהולו של איציק וייץ, המייבאת את רכבי רנו, ניסאן, דאצ'יה, וצ'רי הסינית, נפגע פחות משל דלק רכב. שווי השוק של החברה עומד כיום על 1.5 מיליארד שקל, לאחר ירידה של 27% במניה מהשיא בנובמבר האחרון.

בניגוד למתחרות, קרסו דווקא רשמה זינוק משמעותי בהכנסות מסקטור הרכב - 86% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה, שהסתכמו ב־720 מיליון שקל. לצד זאת, הרווח המגזרי נשחק ב־17% והסתכם ב־64 מיליון שקל. גם בקרסו מציינים כי ההרעה בתוצאות נבעה משינוי בתמהיל מכירות הרכבים ופיחות השקל מול מטבעות הייבוא. הרווח הממוצע לכלי רכב שנמכר נשחק ב־54% ועמד על 14 אלף שקל.

כשבודקים את פילוח המותגים בקרסו בולטת במיוחד ההצלחה של מותג הרכב הסיני צ'רי. החברה החלה לייבא השנה רכבי בנזין של המותג (ולא רכבים חשמליים כמקובל אצל המותגים הסיניים). בסיכום החודשים ינואר־יוני השנה מכרה קרסו מוטורס 7,123 רכבי צ'רי, מעל למחצית המכוניות שמכרה בסה"כ (כ־12 אלף). מדובר בכניסה דרמטית של המותג, שהצלחתו מיוחסת, לדברי גורמים בענף, לניצול הזדמנות לייבא רכבי בנזין במחיר אטרקטיבי לצד אבזור משופר ביחס לרכבים המתחרים. קרסו מוטורס מתכוונת להתחיל לייבא גם רכבי צ'רי חשמליים בהמשך, ובסוף השנה תתחיל להביא את מותג הרכב החשמלי איקס-פנג, המכונה "טסלה הסינית".

במכירות הרכבים המסורתיים שלה, הצליחה קרסו להגדיל את מכירות רכבי רנו ב־14% במחצית הראשונה ומסרה 2,315 רכבים, ובשיעור חד יותר של 27% ברבעון השני (1,429 רכבים). עם זאת, פרט לרנו וצ'רי, שאר המותגים רשמו ירידה ניכרת במכירות, כולל ניסאן היפנית שנמכרו ממנה רק 793 רכבים ברבעון.

UMI

הרווחיות מרכבים צנחה ב־64%

היבואנית השלישית המיוצגת בבורסה בת"א היא UMI נמצאת בשליטת דוד עיני וחיים דנון, מייבאת לארץ את את המותגים קאדילק, שברולט, איסוזו ו־GMC. החברה, בניהולם המשותף של עמית רון ובני גבאי, נסחרת בבורסה באמצעות אג"ח בלבד. UMI רשמה ירידה של 23% בהכנסות ממגזר הרכבים החדשים, שהסתכמו ב־327 מיליון שקל, בעוד הרווח המגזרי שלה נפל בחדות ב־64% והסתכם ב־22 מיליון שקל. ההנהלה ציינה כי חל קיטון במכירת רכבים חדשים שהשפיע על היקף ההכנסות, אך הוסיפה ששינויי המטבע לא השפיעו משמעותית על רווחיותה הגולמית במחצית הראשונה של השנה. הרווח לכלי רכב ממוצע שנמכר ירד ב־36% ועמד על 15 אלף שקל.

התחזיות

"הסינים מסתערים על ישראל"

גורם המקורב לתחום הרכב מציין כי "הענף נכנס לסטגנציה" ומוסיף כי אחד הסגמנטים שעזרו בעבר לשמור על הרווחיות של היבואנים הוא תחום רכבי היוקרה, כלומר מכוניות שעלותן כ־400 אלף שקל ויותר וכעת הוא נכנס להאטה עם שאר הענף. לדבריו, "קטוגריית רכבי היוקרה חטפה מכה קשה במיוחד, משום שגם בתחום הזה אנשים לוקחים מימון לרכישת הרכבים. רכיב הריבית למימון זינק בחדות, אז אנשים אומרים לעצמם: נישאר עוד שנה עם הרכב, לא יקרה כלום".

במבט קדימה הבכיר בענף מעריך שתחום הרכב הפרטי בארץ לקראת שינוי דרמטי: "כשאני מסתכל על השנתיים־ארבע שנים הקרובות, אנחנו נראה את הצלחת יצרניות הרכב הסיניות. ככל שהרכב החשמלי יתפוס יותר ויותר מקום, ולעניות דעתי זו המגמה הכלל עולמית ובוודאי גם בישראל, יתבלטו השחקנים הסינים בענף".

לדברי אותו בכיר, "היתרון הטכנולוגי של המדינות המסורתיות שהתמחו בעולם הרכב מונעי הבנזין, הולך ומצטמצם כיום. לפעמים ההשקעות האדירות שנעשו בטכנולוגיות של מנועי בעירה הפכו לנטל.

"העולם החשמלי הרבה יותר פשוט, הסינים התמקדו ורכשו הרבה מאוד מחומרי הגלם והגיעו לשליטה בשרשרת הייצור של הטכנולוגיה החשמלית. הסינים נכנסים בהדרגה לשוק האירופי, אך הם ממש מסתערים על ישראל משום שהם רואים בה 'שדה ניסויים'. זו הסיבה למספר הפנומנלי של יצרנים סינים שכבר מתחרים בארץ. קל להם למצוא כאן שותפים עסקיים".

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם