גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השווי של אגד הועלה, דמי הניהול לבעלי השליטה זינקו ודיבידנד ענק בדרך לכיסם

דוחות קרן קיסטון חושפים הערכת שווי חדשה לחברת האוטובוסים שבשליטתה - 5.65 מיליארד שקל, גבוה ב־17% מהמחיר בו נרכשה ● דמי הניהול למנהלי הקרן יותר מהוכפלו ל־15 מיליון שקל במחצית השנה ● וגם: המחלוקת סביב הדיבידנד שמבקשת אגד לחלק לבעליה, ובכמה מוערך שווי זכיינית הקו האדום

אוטובוס של אגד / צילום: שלומי יוסף
אוטובוס של אגד / צילום: שלומי יוסף

פחות משנה לאחר שרכשה את השליטה באגד, שיערכה קרן התשתיות קיסטון את שווי חברת התחבורה הציבורית ל־5.65 מיליארד שקל. מדובר בשווי הגבוה ב־17% מזה שלפיו זכתה קיסטון במכרז לרכישת השליטה באגד בחודש אפריל אשתקד (4.8 מיליארד שקל). הוא גם דומה לשווי שבו נקבה הצעה גבוהה יותר שהוגשה באותו מכרז, ע"י קבוצת קרסו־מגדל־קרן אלומה. הצעת קבוצה זו הוכרזה תחילה כזוכה במכרז. אולם, לאחר זמן קצר היא נסוגה ממנה בשל דרישת הנהלת אגד לתשלום מקדמה של 15% מסכום הרכישה, דרישה שלא נכללה בתנאי המכרז.

בלעדי | המדינה צפויה להתנגד לחלוקת דיבידנד הענק של אגד
ניתוח | השאיר את תנובה מאחור: השקעת הפינטק שמקפיצה את הרווחים של מאיר שמיר
כך מסבירה אגד חלוקת דיבידנד של חצי מיליארד שקל, שירוקן את קופתה

באוקטובר 2022 השלימו קיסטון ושותפיה, קרנות ההשתלמות של המורים והגננות, את רכישת 60% ממניות חברת האוטובוסים (ביתר המניות נותרו להחזיק חברי אגד). כעת, מחזיקה קיסטון בשרשור ב־48% ממניות אגד, והשקעתה בה (בנטרול חוב) עומדת על 1.05 מיליארד שקל. על פי דוחות הרבעון השני שפורסמו השבוע, מדובר בנתח ששוויו צמח ל־1.2 מיליארד שקל.

מי שנהנה במיוחד מעליית השווי באגד היא בעיקר חברת הניהול של קיסטון, בה מחזיקים גיל דויטש, רוני בירם והמנכ"ל נבות בר, הזוכה לדמי ניהול הנגזרים משווי השקעות הקרן (אחוז מהם). כך, ככל שהנכסים משוערכים גבוה יותר, גדל גם התגמול למנהלים. הדוחות הכספיים של קיסטון מלמדים כי התשלום שגבתה חברת הניהול זינקו במחצית הראשונה של השנה בכ־150% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, והסתכמו ב־15 מיליון שקל - כמו בשנת 2022 כולה.

עלייה בהכנסות אגד בחציון הראשון

על פי הערכת השווי שביצעה פירמת BDO עבור קיסטון, פעילותה של אגד מוערכת בשווי של 6.1 מיליארד שקל, כשהנדל"ן של חברת התחבורה מוערך ב־1.2 מיליארד שקל. ב־BDO מציינים גם את שווי ההחזקה בתבל (TEVEL), זכיינית הקו האדום של הרכבת הקלה, שהחל לפעול לאחרונה. שווי ההחזקה של אגד בחברה זו (51%) מוערך ב־48 מיליון שקל, הגוזר שווי של קרוב ל־100 מיליון שקל לזיכיון.

ב־BDO מציינים כי לאגד נתח השוק הגדול בענף התחבורה בארץ - 32% מהק"מ ושיעור דומה ממספר הנוסעים, נכון למחצית הראשונה של 2023. בחברה מועסקים 7,018 עובדים (מתוכם 5,141 נהגים), ויש לה צי של 4,200 אוטובוסים, עלייה ביחס ל־3,960 אוטובוסים בסוף יוני אשתקד.

 

הכנסות החברה במחצית הראשונה של 2023 צמחו ב־10% ביחס למחצית המקבילה והסתכמו ב־2.4 מיליארד שקל. העלייה נבעה מגידול בהכנסות מתחבורה ציבורית בארץ. בנוסף, נרשמה עליה בהכנסות מפעילויות אגד בהולנד ובפולין.

את המחצית הראשונה של 2023 סיימה אגד עם רווח נקי של 171 מיליון שקל, אל מול הפסד של 68 מיליון שקל במחצית המקבילה. הסיבה לשיפור ברווח נבעה מקיטון בהוצאות התפעול לנוכח פרישת עובדים ותיקים, לצד השפעות של שינויים בשערי הזלוטי והאירו ביחס לשקל.

חלוקת הדיבידנד מעוררת מחלוקות

אגד הגישה בתחילת חודש יוני בקשה לביהמ"ש לחלק דיבידנד בגובה של חצי מיליארד שקל, אשר צפוי להזרים 300 מיליון שקל לקופת קיסטון ושותפיה. מדובר בסכום אשר מיועד לפירעון חלק מההלוואה שנלקחה לצורך רכישת השליטה באגד. הסיבה לפניה לביהמ"ש, הוא שחלוקת הדיבידנד "אינה מקיימת את מבחן הרווח, אך מקיימת את מבחן יכולת הפירעון".

זאת לאחר שאת שנת 2021 סיימה אגד עם הפסד של 79 מיליון שקל ואת שנת 2022 עם רווח זעום של 5.9 מיליון שקל. בין הסיבות לכך הן ההסדר עם קרן גמלאי אגד (קג"א) שהוביל להפרשות ענק של 324 ו־294 מיליון שקל בהתאמה באותן שנים.

בגלובס פורסם לאחרונה כי המיזם הכלכלי־חברתי לובי 99 פנה למדינה כי תבחן להציג התנגדות בביהמ"ש לאותה חלוקה שמבקשת קיסטון לבצע באגד. בלובי 99 מציינים כי חלוקת דיבידנד כה גדולה מעלה "חשש ממשי להיעדר יכולת של החברה לעמוד במבחן הפירעון, חשש שמחייב אתכם כשליחי ונאמני ציבור, להתנגד לבקשה". ככל הידוע, ההליך המשפטי צפוי להתכנס לדיון או להכרעת ביהמ"ש לאחר ואם יוגשו ההתנגדויות בשבועיים הקרובים.

גיל דויטש ורוני בירם / צילום: יח''צ

"חלוקת דיבידנדים זו לא מילה גסה"

"המטרה של חברה היא לחלק דיבידנדים. זו לא מילה גסה", אומר לגלובס מנכ"ל קרן קיסטון, נבות בר. "אף אחד לא ישקיע אם זו לא תהיה ההמטרה שלו. הפניה לביהמ"ש היא עניין טכני שנוגע לרישומים של הוצאות. ברמה הכלכלית והעסקית זה 'נון־אישו'. הבנקים וכל מי שאגד חייבת לו כסף נתנו את ההסכמה שלהם בצורה ברורה, כך שאף אחד שצריך להיות מודאג".

לדברי בר, "קיבלנו את אגד לאחר שעברה שינוי תרבותי. מבנה ההון שלה ייצג תרבות ארגונית של אגודה שיתופית, שלא עובדת כמו חברה בע"מ. כיום זו חברה עסקית שמטרתה להגדיל את שוויה ולשרת את בעלי המניות שלה. אגד היא חברה שמייצרת מיליארד שקל בשנה ברווח לפני פחת מסים והפחתות (EBITDA, ח"ש)".

בהקשר של ההליך המשפטי לצורך החלוקה, מוסיף בר: "אנחנו לא חושבים שלמדינה יש סיבה לדאוג או להתנגד לחלוקה. אגד שילמה 1.25 מיליארד שקל למדינה, וזה היה חלק מהעסקה. בעלי המניות באגד מכרו את המניות שלהם ובמסלול שקיבלו זה השפיע על התמורה (מהמכירה, ח"ש) למדינה. המחיר ששולם עבור אגד לקח בחשבון שינוי את מבנה ההון שלה".

המניה עלתה, אך לא שבה למחיר ההנפקה

מאחורי הקמתה של קיסטון עומדות שתי דמויות מוכרות בשוק ההון, רוני בירם וגיל דויטש. מעבר לשליטה באגד, מחזיקה הקרן בקבוצת המפעיל (הפעלת כביש 6 ומנהרות הכרמל), מתקן התפלה באשקלון, פעילויות יצור חשמל והשקעות באנרגיה מתחדשת. על פי דוחות של קיסטון, נכון לסוף המחצית הראשונה של 2023, השווי הנכסי הנקי (NAV) לכל מניה של החברה עומד על 11.6 שקל. אלא שבבורסה נסחרות מניות קיסטון בכחצי משווי זה (6.1 שקל).

בר, מנכ"ל הקרן, זועם על כך. "זו אנומליה", הוא אומר. "ה־NAV למניה הוא מספר שמחושב כלכלית. המחיר של המניה בבורסה לוקח לתוכו גם את מצב רוח של שוק, חוסר היציבות הפוליטי וגורמים נוספים. חברת הניהול רכשה מניות של קיסטון וההחזקות שלה מגיעות כיום ל־15% מהקרן. חברת הניהול ממשיכה לקנות, משום שאנחנו מאמינים שהדיסוננס הזה זועק לשמים. אנחנו חושבים שיש הזדמנות בנייר ולכן קנינו. אם מרחיבים את ההסתכלות על הסקטור כולו, מניית קיסטון רשמה תשואה טובה ביחס למתחרות".

מתחילת השנה זינקה מניית קיסטון בכ־28%. אולם, מאז הונפקה בבורסה ביוני 2021 היא איבדה 36% משוויה. שווי השוק של הקרן עומד על 916 מיליון שקל, נמוך מההון העצמי שנאמד ב־1.65 מיליארד שקל בתום המחצית.

בנוסף, הכנסותיה של קיסטון מדיבידנדים, תקבולים, הלוואות וריבית גדלו במחצית הראשונה של השנה בכ־50% והסתכמו בכ־176 מיליון שקל. העלייה בשווי ההוגן של השקעותיה עמד על 126 מיליון שקל, כפול מבתקופה המקבילה. בשורה התחתונה, הרווח הנקי של הקרן הוכפל ל־204 מיליון שקל.

לדברי בר, "המספרים מדברים בעד עצמם. קיסטון מיישמת את אסטרטגית ההשקעות שלה בהצלחה והדברים באים לידי ביטוי במספרים רבעון אחרי רבעון. הפורטפוליו שלנו מורכב מנכסים איכותיים שממשיכים לייצר תזרים חזק שהולך ועולה, גם בתנאי השוק הנוכחיים. הרוב מוחלט של הנכסים המניבים בקיסטון צפוי להמשיך להניב לטווח הארוך.

"קיסטון מחלקת רווחים למשקיעיה בהתאם לתכנון המוקדם ולהחלטתה לעבור לחלוקה רבעונית ב־2023. הקרן פורעת חובות ומקטינה שיעור מינוף בתקופה של ריביות עולות, ומבצעת השקעות במשך והכול ממקורותיה הכספיים וכושר הייצור של הנכסים. בנוסף, היא פועלת לבצע מהלכים להצפת ערך באגד ובהחזקות הנוספות בפורטפוליו".

עוד כתבות

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

בענף האנרגיה מזהירים: אם לא ימצאו פתרון - מחסור בסולר כבר משבוע הבא

אוניות הדלק שיסייעו לבית הזיקוק באשדוד לספק סולר, לאחר תקלה שהתרחשה השבוע, צפויות להגיע רק ב-26.7 ובענף מזהירים ממחסור ● לבזא יש 3 אופציות לפיתרון הבעיה, אך לכולן יש מחיר

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ באירוע בבית הלבן: "יש חדשות טובות בנושא עזה"

מאות דרוזים חצו לשטח סוריה, צה"ל נערך לימי קרב ● כ"ץ באיום חריף רגע לפני תקיפת חיל האוויר, הדרוזים הודיעו על שביתה כללית ● תקרית קשה בעזה: 19 נרמסו למוות בחלוקת מזון ● ישראל הודיעה על פשרות נרחבות בסוגיית הפרימטר וציר מורג. הערכה אופטימית: המו"מ בסוגייה הזו יסתיים בקרוב בהסכמות ●  ● 50 חטופים - 649 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

מחירי הדירות חזרו לעלות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

העלאות שכר הדירה בחוזים החדשים בשיא מאז תחילת המלחמה

העליות בשוק השכירות מתגברות על רקע המלחמה, בעוד שמאות דירות להשכרה נגרעות מההיצע מדי חודש, כך לפי נתוני האוצר ● המגמה צפויה להמשיך לתדלק את האינפלציה

אינפלציה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה עלתה לקצב שנתי של 3.3% ביוני; מחירי הדירות יורדים בפעם השלישית ברצף

הצפי היה לאינפלציה של 3.1% ● עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי תרבות ובידור, מזון וירקות טריים, דיור, תחבורה ותקשורת ובריאות ● ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי הלבשה, פירות טריים וריהוט וציוד לבית ● מחירי הדירות ירדו ביוני ב-0.3% ● בנק מזרחי: קצב האינפלציה לא יקל על בנק ישראל לשקול הורדה קרובה של הריבית

WSJ: כך השתפרו האיראנים בשיעורי פגיעת הטילים בישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: וול סטריט ג'ורנל מסבירים איך טילים איראנים הצליחו לפגוע במטרות בישראל, החות'ים מוכרים נשק ברשתות חברתיות כמעט באין מפריע, ומי יממן את ארגוני הסיוע במזרח התיכון? ● כותרות העיתונים בעולם

אינפלציה בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מהפך: סעיף חדש מקפיץ את האינפלציה ומעמיד את הנגיד בדילמה

אם לאחר פרסום מדד מאי שהפתיע לטובה נראה היה שהאינפלציה בדרך למטה, המדד הנוכחי מסבך את התמונה ● הפעם, מחירי הטיסות לא השפיעו על המדד כבעבר ● סעיף הדיור לבדו אחראי לכמעט מחצית מעליית המדד החודשית וצפוי להמשיך לבלוט לשלילה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

ניסיונות ההרגעה לא עזרו: כללית יוצאת בשביתת אזהרה של 24 שעות

ועד הכללית יוצא מחר לשביתה כללית, מתוך חשש שהתערבות משרד הבריאות בקופה יוביל לקיצוצים, פגיעה בשכר ועצירת קליטת עובדים ● השביתה מגיעה יום אחרי שמשרד הבריאות הודיע על מינוי ועדת בדיקה לשירותי בריאות כללית

זו אחת הטעויות הכי נפוצות של בעלי משכנתאות. כך תימנעו ממנה

השנים האחרונות הביאו לזינוק בהחזרים ולהתייקרות מסלולים רבים - אך נראה שהרוחות משתנות ● ציפיות האינפלציה התמתנו, שוק ההון כבר מתמחר ירידת ריבית, ובנק ישראל מאותת ● איך תדעו אם משתלם למחזר, ולמה לא כדאי לחכות עם הבדיקה?

מטוסי איזיג'ט וריינאייר / צילום: Shutterstock

יעד הטיסות הפופולרי שהופך כעת לפחות נגיש ופחות משתלם

ענקית הלואו קוסט איזי ג'ט הודיעה כי תדחה את חזרתה לארץ עד למרץ בשנה הבאה ● בין היעדים שנפגעו: לונדון, אמסטרדם, ברלין ומילאנו ● השאלה הגדולה היא האם חברות תעופה נוספות ילכו בעקבותיה - ובראשן ריינאייר שנערכת לחזור באוקטובר הקרוב

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

מהלך לא צפוי בשוק התקשורת: פלאפון הגישה הצעה לרכישת הוט מובייל ב-2 מיליארד שקל

בדיווח לבורסה מסרה פלאפון כי הגישה לקבוצת אלטיס הצעה לרכישת חברת הוט מובייל ● עוד נכתב בדיווח כי מסמך הכוונות כולל מתווה עסקי ראשוני בלתי מחייב

הנהלת אקסודיגו / צילום: Exodigo

כמעט חד קרן: אקסודיגו קופצת לשווי של כ-700 מיליון דולר בגיוס ענק

אקסודיגו, סטארט-אפ ישראלי שמפתח מערכות לסריקה תת-קרקעית עבור חברות בנייה ותשתיות, מגייס 96 מיליון דולר בשווי המוערך בין 600 ל-700 מיליון דולר ● הסיבוב נערך לאחר שהחברה עשתה קפיצת מדרגה טכנולוגית ועסקית משמעותית

עו''ד יעקב וינרוט ז''ל / צילום: יוסי זמיר

"נפשוט רגל": יורשיו של וינרוט מבקשים לבטל את פסק הבורר שחייב אותם לשלם מאות מיליונים

ילדיו ויורשיו של עו"ד יעקב וינרוט המנוח טוענים כי אם יעמוד בעינו פסק הבוררות המחייב אותם לשלם מאות מיליוני שקלים לאחים משה ומנדי גרטנר – המשמעות היא "פשיטת רגל של שבעה אנשים" ● החיוב הוא בסך 37.5 מיליון דולר, בתוספת ריבית ליבור + 4.5% לשנה מאז 2006

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

תשובה עוד לא קיבל את המפתחות בישראכרט וכבר מורווח בחצי מיליארד שקל

מניית חברת כרטיסי האשראי זינקה במעל 15% בשבוע האחרון, לשווי של 4.3 מיליארד שקל - על רקע הציפיות להצפת ערך תחת קבוצת דלק ● המפסידה: המשנה למנכ"ל ישראכרט, יפית גריאני, שפורשת בעקבות פגישות חשאיות שניהלה עם ראשי קבוצת דלק

הדמיית פרויקט המסילה המזרחית / הדמיה: רכבת ישראל

המאבק שתוקע פרויקטים תחבורתיים קריטיים בשווי מיליארדי שקלים

עימות מתמשך בין רכבת ישראל לנתיבי ישראל מוביל לעיכובים בפרויקטים תחבורתיים קריטיים, בהם המסילה המזרחית שנועדה להפחית את העומס ולהגביר את תדירות הרכבות ● גורמים בענף טוענים: העיכובים נובעים משיקולים פוליטיים ומניסיונות לחבל בהצלחת המתחרה

קרן כהן-חזון / צילום: באדיבות תורפז

התעשיינית ששווה 2 מיליארד שקל מעמידה תרומת ענק לשלושה בתי חולים

קרן כהן-חזון, בעלת השליטה בתורפז, תורמת 1% ממניות החברה מתוך החזקותיה האישיות לבתי החולים בילינסון, שיבא וסורוקה ● שווי התרומה מוערך בכ-47 מיליון שקל

יו''ר ש''ס, אריה דרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מפלגת ש"ס פורשת מהממשלה, אך לא מהקואליציה

הרבנים של המפלגה החליטו פה אחד לצאת מהממשלה, אך חברי הכנסת של ש"ס לא יתמכו בהצעת אי אמון • הקואליציה לא תהיה קואליציית מיעוט ותוכל להמשיך בחקיקה • השר מיכאל מלכיאלי: "לא נשתף פעולה עם השמאל"

מטוס ישראייר / צילום: באדיבות ישראייר

רמי לוי יטיס אתכם לניו יורק: ישראייר חוזרת לקו שנטשה. כך זה יעבוד

חברת ישראייר קיבלה אישור להפעיל טיסות מישראל לארה"ב, לאחר שבאפריל האחרון קיבלה אישור זמני לכך ● הגדלת התחרות בקו המבוקש חשובה במיוחד לאור העובדה שבמלחמה חברות התעופה האמריקאיות לא פעלו ביציבות בישראל

לייטריקס הישראלית מציגה את מודל ה–AI / צילום: צילום מסך מסרטון של לייטריקס

פי שמונה מהסטנדרט בשוק: כך ייראו בקרוב סרטוני ה-AI

חברת לייטריקס הישראלית הציגה את מודל ה-AI הראשון בעולם שתומך בהפקת קליפים באורך של יותר מ-60 שניות, פי שמונה מהסטנדרט הקיים בשוק ● אפליקציית המזומן הדיגיטלי קאשקאש חתמה עם חברת הפינטק נאייקס על הסכם לשיתוף פעולה ● וגם: ארגון בני ברית הקים מוקדי סיוע חירום למפונים בערים ברחבי הארץ ● אירועים ומינויים

הנשיא טראמפ ומזכ''ל נאט''ו מארק רוטה, הבית הלבן, וושינגטון / צילום: Reuters, Nathan Howard

איום במכסים ועסקת נשק עם אוקראינה: טראמפ מגביר את הלחץ על רוסיה

נשיא ארה"ב מאיים בהטלת מכסים על רוסיה ובסנקציות על מדינות שלהן קשרים עסקיים עימה ● במקביל, נרקם שיתוף־פעולה אמריקאי־אירופי במטרה לסייע לאוקראינה ● טראמפ: בתוך ימים ספורים תקבל קייב נשק והגנה אווירית חדישים

חדשות ההייטק / צילום: Kevin Lamarque - AP

הישראליות שהתברגו לרשימת החברות המובילות בפינטק העולמי

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: חברות ישראליות התברגו לרשימת  50 חברות הפינטק התאגידי המובילות בעולם לשנת 2025; הזירה הווירטואלית בין ישראל לאיראן הייתה חלק אקטיבי מהמלחמה האחרונה - והרבה בזכות בינה מלאכותית; ומארק צוקרברג חושף את פרויקט "פרומתאוס" • חדשות ההייטק