גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השאיר את תנובה מאחור: השקעת הפינטק שמקפיצה את הרווחים של מאיר שמיר

מאז מימוש מוצלח של מניותיה בקונצרן החלב, חיפשה מבטח שמיר את הרכישה הגדולה הבאה - עד כה ללא תוצאות ● בינתיים, הפכה החברה למעין קרן החולשת על כ־40 השקעות שונות ● אחת מהן התגלתה כיהלום נוצץ במיוחד

מאיר שמיר, בעל השליטה ומנכ''ל חברת מבטח שמיר אחזקות בע''מ / צילום: כדיה לוי
מאיר שמיר, בעל השליטה ומנכ''ל חברת מבטח שמיר אחזקות בע''מ / צילום: כדיה לוי

כמעט תשע שנים חלפו מאז מכרה חברת מבטח שמיר את חלקה בקונצרן החלב תנובה, שבו החזיקה לצד קרן אייפקס, לידי ברייטפוד הסינית. תנובה התבררה כהשקעה המוצלחת ביותר שביצע בעל השליטה בחברה, מאיר שמיר, ולא מדובר בעניין של מה בכך למי שכבר ידע מספר אקזיטים יפים. האקזיט הגדול הקודם שביצע שמיר היה בחברת התוכנה ליפמן. מבטח שמיר החזיקה בה מאז שהייתה סטארט־אפ זעיר בשווי מיליוני דולרים בודדים, ועד להנפקתה בוול סטריט ובהמשך מכירתה לחברת וריפון האמריקנית לפי שווי של 800 מיליון דולר.

ניתוח | מה שווי המניות של דובי פרנסס? מאחורי הקלעים של הסכסוך בהייטק
ניתוח | הטעות של רמי לוי, האכזבה של ויקטורי והירידה של שופרסל: סיכום דוחות הרשתות
בדיקת גלובס | הרכישות שמכבידות על האחים זלקינד וגיל אגמון

עסקת תנובה הניבה למבטח שמיר תמורה של 1.8 מיליארד שקל ורווח של כ־570 מיליון שקל. היא מילאה את קופתה במזומנים של החברה ואפשרה לה לחלק דיבידנד גדול לבעלי המניות.

בשוק ההון ציפו שמבטח שמיר תבצע רכישה גדולה נוספת, שתהפוך להשקעת "עוגן" במקום תנובה. הרי, שמו של שמיר נקשר ככזה שמתעניין בעסקאות ענק, בהן גם כאלה שהניבו לרוכשים בהם ערך עצום בתוך תקופה קצרה (רכישת מניות שרי אריסון בשיכון ובינוי והשתלטות על אפריקה ישראל בדרך של הסדר חוב).

אבל זה לא קרה. גם הניסיון לחזור ולהשקיע בתנובה לא קרם עור וגידים. בסופו של דבר בחרה מבטח שמיר להתרכז בהשקעות מגוונות בתחומים של נדל"ן, מימון, טכנולוגיה ואנרגיה, תחום שבו ביצעה בשנים האחרונות השקעות ניכרות.

מקורבים למבטח שמיר טוענים כי אם בעבר היא פעלה במתכונת של פרייבט אקוויטי (השקעה בחברות במצב מאתגר, השבחה ומכירה), הרי שכיום המטרה ברוב ההשקעות שהיא מבצעת היא להחזיק בחברות הנרכשות כדי לייצר מהן תזרים של דיבידנדים בעתיד.

 

בתחום הטכנולוגיה, אופי הפעילות שונה. החברה מחזיקה במספר דו-ספרתי של חברות הייטק בהן היא משקיעה בשלבים מוקדמים, מסייעת בבנייתן ומקווה בעתיד ליהנות ממכירה או מהנפקה שלהן.

השקעות בנדל"ן, אנרגיה, מימון והייטק

נכון להיום, מבטח שמיר חולשת על לא פחות מ־40 השקעות ששוויין הכולל בדוחות החברה עומד על כ־1.4 מיליארד שקל. בין המשמעותיות ביניהן נמנות ההשקעה בחברת מימון הנדל"ן הבורסאית מניף, בחברת הנדל"ן המניב מגדלי הוד השרון ובתחנת הכוח אלון תבור.

בתחום הטכנולוגיה יש למבטח שמיר החזקות רבות, בהן ההשקעה הוותיקה בגילת רשתות לווין, בה היא מחזיקה קצת פחות מ־5% מהמניות. היא מחזיקה גם בכרבע ממניות חברת Bean & Co Global העוסקת בטיפוח, גידול ועיבוד של מטעי קקאו וכן ייצור והפצה שלו, באמצעות טכנולוגיה שפיתחה. חברה נוספת מתחום הטכנולוגיה לחקלאות היא Supplant המפתחת טכנולוגיה להשקיה אוטונומית לשדות במטרה לחסוך במים.

חברות טכנולוגיה אחרות בהן מחזיקה מבטח שמיר הן סליום, שמפתחת פתרונות בתחום הכיסוי האחיד של תקשורת וביצועי רשת, Accelario Software מתחום מחשוב הענן, ותמר רובוטיקה שעוסקת בפיתוח וייצור רובוטים לניתוחי מוח.

בינתיים, האסטרטגיה הוכיחה את עצמה

דוחות הרבעון השני לשנת 2023 שפורסמו השבוע, מלמדים שהאסטרטגיה של מבטח שמיר מניבה תוצאות חיוביות. החברה רשמה רווח נקי של 108 מיליון שקל, לעומת רווח של 119 מיליון שקל ברבעון המקביל ב־2022. בסיכום המחצית הראשונה של השנה, ירד הרווח הנקי ב־29% לכ־127 מיליון שקל, בין היתר בשל עלייה בהוצאות המימון בהשוואה לתקופה המקבילה.

מה שהשפיע במיוחד על רווחי החברה בשנתיים הללו היה ההשקעה בחברות טכנולוגיה ונדל"ן, בדגש על חברת הפינטק לנדבאז (Lendbuzz), אשר מעניקה שירותי אונליין למימון כלי רכב לסטודנטים ולאנשים ללא דירוג אשראי בארה"ב.

ביולי השלימה לנדבאז גיוס הון בסך של כ־28 מיליון דולר לפי שווי של 900 מיליון דולר. מבטח שמיר לא השתתפה בסבב הגיוס, ולאחר השלמתו, היא מחזיקה ב־7.8% ממניות החברה. ברבעון השני של השנה, מבטח שמיר ביצעה הערכת שווי להשקעתה בחברה ועדכנה אותה כלפי מעלה ב־46 מיליון שקל.

לנדבאז השפיעה כאמור לטובה גם על דוחות הרבעון המקביל בשנת 2022: אז היא השלימה גיוס של 44 מיליון דולר ממשקיעים קיימים וחדשים, והערכת שווי של מבטח שמיר עודכנה כלפי מעלה בכ־80 מיליון שקל.

השקעה נוספת שהשפיעה על השורה התחתונה של מבטח שמיר במחצית הראשונה של השנה בוצעה במגדלי הוד השרון, חברה שזכתה להערכת שווי של כ־1.08 מיליארד שקל. מדובר בחברה פרטית, העוסקת בהשכרת משרדים בפארק משרדים לתעשיות עתירות ידע בהוד השרון, ושיעור ההחזקה של מבטח שמיר בה עומד על 42.3%. תרומתה לרווח עמדה על 20 מיליון שקל.

עוד החזקה שנחשבת לבעלת חשיבות משמעותית לעסקי מבטח שמיר היא ב־MRC, בעלת תחנת הכוח באלון תבור. מבטח שמיר מחזיקה בה ב־33.3%, לצד רפק אנרגיה ו־MRC. China Harbour Engineering זכתה בשנת 2019 במכרז של חברת החשמל לרכישת תחנת הכוח אלון תבור תמורת 1.9 מיליארד שקל.

במחצית הראשונה של 2023 תרמה MRC כ־30 מיליון שקל לרווחי מבטח שמיר. הכנסותיה של חברת תחנת הכוח עמדו בתקופה זו על 311 מיליון שקל, ירידה של 6% ביחס לתקופה המקבילה. בהתאם, עמד הרווח תפעולי שלה על 62 מיליון שקל - ירידה של כ־36%.

מה עשתה מניית החברה לעומת המדדים

מאיר שמיר, בעל השליטה ומנכ"ל החברה, הוא דמות ותיקה ומוערכת בשוק. את ההון המשמעותי הראשוני שלו עשה בענף הביטוח, באמצעות סוכנות מבטח שמיר שהקים ושאותה יצק לשלד בורסאי בתחילת שנות ה־90. בשנים הבאות ביצעה החברה השקעות בתחומי הטכנולוגיה, תקשורת, נדל"ן ומזון, בדרך כלל בהצלחה לא מבוטלת, ששיאה כאמור בעסקת המכירה של תנובה.

בשנים שחלפו מאז הושלמה המכירה (מרץ 2015), הניבה מניית מבטח שמיר תשואה סולידית, מתואמת דיבידנדים, של 55%. לשם השוואה, מדד ת"א SME 60 שבו נכללת מניית החברה, עלה בתקופה זו בכ־8% בלבד, בעוד מדד ת"א All-Share, הכולל מאות חברות הנסחרות בת"א, הניב תשואה של כ־20%. עם זאת, שווי השוק הנוכחי של מבטח שמיר, 950 מיליון שקל, נמוך בשליש מההון העצמי שלה. סיבה אחת אפשרית לכך היא נזילות נמוכה במניה כשמלבד שמיר, המחזיק ב-40% מההון, נמנים עם המשקיעים הבולטים במבטח שמיר גם ליאון רקנאטי וחברות הביטוח כלל והפניקס.

האם מבטח שמיר עדיין מחפשת את ההשקעה הגדולה הבאה שלה? ככל הנראה החברה לא תפסול כזו אם תהיה הזדמנות. בינתיים, מספר השקעות גדולות מאוד עומדות על הפרק בעסקי הפרוטפוליו שלה, ביניהם הקמת תחנת הכוח קסם בדרום השרון ובניית פרויקט נדל"ני בהרצליה.

עוד כתבות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; דיסני צוללת בכ-10% לאחר הדוחות

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע