גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעד שגרמניה שוקלת במלחמה באינפלציה: הקפאת שכר הדירה לשלוש שנים

כ־45% מהתושבים בגרמניה חיים בשכירות ארוכת־טווח ● בשנה האחרונה המחירים זינקו ובממשלה מעוניינים להילחם בתופעה באמצעות רגולציה ● בין ההגבלות שנשקלות: הגנה על דיירים מפינוי והגבלת העלאות השכירות ל־6% בשלוש שנים ● מי צפויה להתנגד למהלך?

בניין מגורים בברלין / צילום: Shutterstock
בניין מגורים בברלין / צילום: Shutterstock

הממשלה הגרמנית שוקלת להטיל הגבלות חמורות על העלאת מחירי השכירות במדינה, כדי להתמודד עם העליות החדות שנרשמו בתחום זה בשנה האחרונה. המפלגה הסוציאל־דמוקרטית (SPD), העומדת בראש הקואליציה, צפויה להעלות לדיון ממשלתי שורת הצעות הכוללות הקפאה דה־פקטו של שכר הדירה הקיים לשלוש השנים הקרובות באזורי ביקוש, הגנה על דיירים מפני פינוי (אפילו אם בעלי הדירה מעוניינים לעבור אליה בעצמם), וקנסות כספיים על משכירים שיעברו על החוק.

פריז נפרדת מהקורקינטים השיתופיים. האם העודפים בדרך לתל אביב?
למה גרמניה, הולנד ופינלנד רוצות דווקא את הנשק הישראלי

ההצעות, שכמה מהן פורסמו בתקשורת הגרמנית בימים האחרונים, צפויות להיתקל בהתנגדות מצד המפלגה הליברלית (FDP) השותפה בקואליציה. חיכוכים בעבר בתוך הממשלה הגרמנית הובילו לריכוך יוזמות שונות. "אנחנו צריכים להעניק מרחב נשימה לדיירים", אמרה סגנית סיעת ה־SPD בפרלמנט הגרמני על רקע הצגת היוזמה, "אנחנו זקוקים להקפאה של שכר הדירה בשלוש השנים הקרובות".

זינוק במחירי השכירות

הרקע לשורת ההצעות של המפלגה, שנדונו ואושרו בתחילת השבוע בקונגרס מיוחד בוויסבאדן, הוא הזינוק במחירי השכירות שנרשם בגרמניה בשנה וחצי האחרונות. עידן הכסף הזול שהסתיים במהירות באירופה ובמערב, העלויות הגדלות של העבודה והחומרים, וריביות העתק שבנקים גובים כעת בעבור משכנתאות בשל העלאות ריבית הבסיס, השפיעו באופן דומה על שווקי הנדל"ן ברחבי אירופה. מספר העסקאות והתחלות הבנייה צנח, מחירי הדירות והבתים למכירה ירדו בחדות, אבל מחירי המגורים בשכירות רק הלכו ועלו. מחירי השכירות בכלכלה הגדולה באירופה עלו ב־7% בשנה האחרונה, כאשר בברלין הם זינקו ב־20% ובמינכן ב־18%.

מחירי השכירות המטפסים הם בעיה משותפת לכלכלות רבות במערב, אך בגרמניה היא חריפה במיוחד בגלל השיעור הגבוה של משקי הבית החיים בשכירות. קרוב ל־45% מהתושבים חיים בשכירות ארוכת־טווח, בשוק שאופיין עד לשנים האחרונות ביציבות, בפיקוח־מחירים וברגולציה מחמירה המסדירה את היחסים בין השוכרים לבעלי הדירות. כעת, עליות המחירים החדות בתחום השכירות אינן משפיעות רק על משקי הבית, יכולת ההחזר שלהם וההכנסה הפנויה שנותרת להם, אלא גם תורמות לעליית מדד המחירים, ועל ידי כך גורמות לתהליך היזון־חוזר שדורש העלאות ריבית נוספות.

בעוד שבארה"ב ובישראל למשל מעריכים כי התופעה תלך ותדעך, בגרמניה הקואליציה השולטת מעוניינת להיאבק בתופעה באמצעות רגולציה, והדבר מיתרגם לשורת הצעות מצד המפלגה הסוציאל־דמוקרטית. הנושא יעלה גם לדיון בפסגת הקואליציה בטירת מזברג שבברנדבורג שנפתחת השבוע, אחרי חופשת הקיץ ולפני החזרה של הממשלה והפרלמנט לתפקוד מלא. השנתיים האחרונות של הקואליציה הגרמנית התאפיינו בכיפופי־ידיים הדדיים, בחילוקי דעות פומביים ולעתים בשיתוק פוליטי, והיא נמצאת בשפל מבחינת תמיכה בציבור, ותחת לחץ להציג יוזמות חדשות.

החרפת ההגבלות

לפי הדיווחים, ההצעות כוללות את החרפת ההגבלות הקיימות כבר כעת בתוכנית "בלמי השכירות" שאומצה על ידי הממשלה הפדרלית עוד ב־2015. אם עד כה הורשו בעלי הדירות להעלות את השכירות באזורי ביקוש בעד 15% על פני שלוש שנים, עד שתגיע לרמה של ה"מיטשפיגל" האזורי (המחיר המקסימלי למ"ר לפי רמת המחירים באזור ועשרות פרמטרים לגבי מצב הנכס), הרי שכעת מציעה המפלגה להפחית זאת ל־6% בלבד. בנוסף, תוקף תוכנית בלמי השכירות כולה תוארך עד ל־2029, ורק באזורי ביקוש שבהם נרשמו עליות מחירים חדות, כמו ברלין ומינכן.

כמו כן, מציעים ב־SPD לחשב את ה"מיטשפיגל" האזורי בצורה שתקח בחשבון את ממוצע העסקאות בשבע השנים האחרונות, כך שהתוצאה תהיה נמוכה יותר מזו המתקבלת בדרך החישוב כיום. הגבלות נוספות הן הגדרות חמורות יותר ל"שימוש עצמי" - היכולת של מי שרכש דירה שבה גר שוכר להשתמש בדירה בעצמו. בערים רבות היכולת הזו כבר תלויה כעת במצבו הסוציו־אקונומי של הדייר, ולרוב לא מתאפשרת כניסה לפני שעבר עשור מהרכישה. כעת מעוניינים במפלגה הסוציאל־דמוקרטית להחריף את הדרישות.

סוגיה נוספת ומשמעותית היא לגבי סעיף התאמת שכר הדירה לאינפלציה, הקיים בחלק מהחוזים. על רקע הזינוק באינפלציה בגרמניה - ביותר מ־17% על פני שלוש וחצי השנים האחרונות - בעלי דירות רבים "נזכרים" בסעיף הקיים או מנסים להכניס את הסעיף לחוזים חדשים. הדבר מאפשר להם "לעקוף" את המחירים בתוכנית בלמי השכירות. בעבר הציעה המפלגה הסוציאל־דמוקרטית להגביל את ההעלאה ל־3.5% בשנה בלבד או להגביל אותה לשיעור עליית מחירי השכירות. לא ברור מה יכללו ההצעות הנוכחיות, מלבד הדרישה להטיל "שיעור־גג" כלשהו שימנע ממשקי בית לעמוד בין־לילה בפני העלאות חוקיות בשיעור דו־ספרתי במחירי השכירות.

למרות שלל הצעדים המובטחים, אחת השאלות הפתוחות היא אם הרגולציה החדשה והמתוכננת אכן תצליח לצנן או להאט את עליות המחירים. בברלין, למשל, יש כיום מצוקת דיור כה חריפה בשל ההגירה החיובית לעיר והמחסור החריף בדירות, עד כי דיירים חדשים העוברים לעיר מוכנים לשלם פי שלושה וארבעה מהמחיר המפוקח, רק כדי למצוא דירה. שוק אפור נרחב של דירות מרוהטות שמוצעות להשכרה ב־20 אירו למ"ר ויותר, במקום ב־7.5 אירו למ"ר - שהוא מחיר השכירות האזורי בחלקים מבוקשים של העיר - פועל ללא הפרעה. יותר ממחצית הדירות המפורסמות להשכרה כעת בברלין נחשבות למרוהטות. ה־SPD מתכוונים לנסות ולהסדיר גם תחום זה במסגרת החקיקה החדשה המוצעת.

למרות מצב זה, חישוב של המכון הגרמני למחקר כלכלי מצא בעבר כי הצעדים הקודמים שאומצו ברמה הפדרלית "סייעו להאט את עליות המחירים". היוזמה של ברלין לפני כשלוש שנים להקפיא את המחירים באופן עצמאי - ואף להוריד אותם לרמות קודמות - נפסלה בבית המשפט העליון, שפסק כי לממשלה הפדרלית שמורה הסמכות בעניינים אלו.

מעט מדי דירות

חלק מהצעדים שנדונים כעת, ונושא המאבק במחירי הדיור העולים, הם חלק מההסכמים הקואליציוניים שנחתמו בין המפלגות, אולם רק כעת הן מתחילות ביישומן. "הירוקים" תומכים בהם, אך הנושא כבר מעורר התנגדות רבה בקרב המפלגה הליברלית השותפה בממשלה, ומחזיקה במשרד המשפטים שלו הסמכות לטפל בנושא "בלמי השכירות" הממשלתיים. שר המשפטים מרקו בושמן הביע בעבר התנגדות לרוב הצעדים. "הבעיה שלנו בתחום השכירות היא לא שיש לנו מעט מדי רגולציה, אלא מעט מדי דירות", אמר.

גם בכירים אחרים במפלגה אמרו בימים האחרים כי "על ה־SPD להתרכז סוף־סוף במאבק במשבר הבנייה שקיים בגרמניה, לפני שהתעשייה קורסת לחלוטין". מספר התחלות הבנייה בשנה שעברה בגרמניה עמד על 295 אלף בלבד, לעומת תוכנית ל־400 אלף התחלות בנייה. השנה צפוי המספר להיות נמוך אפילו יותר.

עוד כתבות

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?