גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נטישת עובדים וקופה מתרוקנת: המשימות הבוערות של מנהל רשות המסים הבא

שר האוצר צפוי להכריע השבוע על זהות מחליפו של מנהל רשות המסים, ערן יעקב ● על שולחן המנהל הבא כבר ממתינות משימות בוערות: החל ממציאת דרכים יצירתיות למילוי הקופה הציבורית המרוקנת בתקופה של משבר כלכלי, וכלה בשימור עובדים על רקע נטישה המונית

שי אהרונוביץ', מירי סביון, רולנד עם שלם / צילומים: איל יצהר, כדיה לוי, ניב קנטור. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שי אהרונוביץ', מירי סביון, רולנד עם שלם / צילומים: איל יצהר, כדיה לוי, ניב קנטור. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בימים הקרובים צפוי שר האוצר להכריע מי יהיה מנהל רשות המסים הבא, תחת המנהל היוצא, ערן יעקב, שצפוי לסיים את תפקידו ב־17 בספטמבר. שלושת המועמדים הסופיים עליהם המליצה ועדת האיתור ממלאים כבר היום תפקידים בכירים ברשות: שי אהרונוביץ, סמנכ"ל בכיר מיסוי מקרקעין; רולנד עם שלם, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים; ומירי סביון, המשנה למנהל רשות המסים ומנהלת המחלקה הכלכלית.

האם נציב שירות המדינה ייתן את ידו להשתלטות פוליטית על רשות החברות?
המרוץ למנהל רשות המסים בישורת האחרונה, אלו המועמדים שהומלצו
בלעדי | בין 1.5% ל־2%: במשרד האוצר מתכוננים לגירעון כפול מהתחזיות

כל אחד מהם צפוי לגלות שניהול רשות המסים הוא תפקיד מורכב מאין כמותו, לעיתים כפוי־טובה, וכזה שדורש יכולת לתפקד תחת לחצים קשים מהציבור, התקשורת והממשלה במקביל.

רגע לפני שמנהלת או מנהל רשות המסים החדש נכנסים לתפקיד, בחן גלובס עם מומחי מס מה מהמשימות הבוערות הממתינות כבר על שולחנם.

1משבר כוח אדם חריף

בחודשים האחרונים התעוררה במסדרונות רשות המסים מחאה נגד הנהלת הרשות מצד עובדים בכירים ברשות, מאגפי מס הכנסה ומע"מ, הטוענים כי התגמול שלהם לא משקף את היקף העבודה הנדרש מהם, הכישורים וההשכלה שלהם ומפלה אותם ביחס לעובדי מדינה אחרים. על הרקע הזה, נרשמת נטישה המונית של עובדים.

"בראש ובראשונה יש להתמודד עם משבר כח האדם ברשות המסים", אומר עו"ד איתי ברכה, מומחה למיסוי ושותף במשרד ברכה ושות'. "בשנים האחרונה גדל גל עזיבת המוחות מרשות המסים וקיימים תקנים רבים שנותרו ללא דורש. המצב יוצר עומס גדול יותר על מפקחי המס, ביקורות מעטות, מחסור חמור במענה לפניות ברשות ובאופן כללי, מה שלא דחוף - לא מטפלים. הדבר יוצר נזק אדיר למשק בכלל ולרשות בפרט, ולגביית המסים בישראל".

עו"ד מוטי בללתי מומחה למסים ושותף בגולדפרב, גרוס, זליגמן ושות', מוסיף כי "רשות המסים סובלת מנטישה של כוח אדם מקצועי ומקושי ממשי בגיוסים חדשים לצורך השלמת השורות. אין מדובר בנושא חדש אך ניכר שבתקופה האחרונה הקשיים התעצמו".

2שבירת הקיפאון החקיקתי

"מאז עזיבתו של משה אשר, מנהל הרשות שעבר, לא קידמה רשות המסים חקיקה משמעותית בתחום המסים, למעט תיקונים קלים יחסית שנכנסו לחוק ההסדרים האחרון", אומר עו"ד ברכה. "תקופת הקורונה, חילופי שלטון בתדירות גבוהה והמשבר הפוליטי שישראל נקלעה אליו בשנים האחרונות הובילו לחוסר יכולת של הרשות לקדם הליכי חקיקה משמעותיים, בתחום המיסוי הבינלאומי, שוק ההון, קריפטו, נאמנויות ועוד".

על הרקע הזה, אחד מאתגרי ראש הרשות החדש יהיה קידום חקיקה בשלל תחומים. בין היתר, אומר עו"ד ברכה, "מנהל הרשות החדש יצטרך להתמודד גם עם תיקוני חקיקה בינלאומיים והטמעתם בישראל. בהמשך לחילופי המידע הבינלאומיים, מתחילה ישראל את הדיווחים בתחום ה־BEPS לחברות רב לאומיות. הרשות גם תצטרך לעקוב ולבחון את יוזמת מס החברות הבינלאומי האחיד שמנסה לקדם ארגון ה־OECD ועוד".

לדבר עו"ד בללתי, "ישנם לא מעט תיקוני חקיקה שרשות המסים ניסתה לקדם בשנים האחרונות אך לא הצליחה. למשל, ראש רשות המסים הנכנס בוודאי ירצה לקדם את החקיקה של הרפורמה במיסוי בינלאומי שנחשבת לרפורמה המשמעותית ביותר בדיני המס בעשרים שנים האחרונות, מאז תיקון מספר 132 לפקודת מס הכנסה שנכנס לתוקף ב־2003.

"הרפורמה כוללת שינוים מהותיים בתחום התושבות, שינויים ביחס למס היציאה שחל על מי שעזב את ישראל, בחינת האפשרות להטלת מס נוסף על סניפים ישראלים של תאגידים זרים ושינויים ביחס להטבות המס שמוענקות לעולים חדשים ותושבים חוזרים. כך, גם הובלת הרפורמה במיסוי שותפויות לכדי חקיקה מחייבת צפויה להעסיק את ראש הרשות הנכנס".

3החייאת גילוי מרצון

הכנסות המדינה ממסים נמצאות במגמת ירידה מובהקת, והשאלה המהדהדת היא איזה שפן מנהל רשות המסים כבר יכול לשלוף מהכובע כדי לשנות את המגמה. שפנים אין בנמצא, אך אחת השיטות להכניס כמה מיליארדי שקלים לקופה הציבורית, מבלי להשקיע מאמצים במהלכי חקיקה או משאבים רבים, היא החייאת נוהל גילוי מרצון, המאפשר למי שהחביא כספים מהמדינה לדווח עליהם ולשלם מס מבלי שחרב המשפט הפלילי תהיה מעל ראשו. בנובמבר 2020 חשף גלובס כי רו"ח (משפטן) רולנד עם־שלם, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים ומי שהיום נמנה עם המועמדים הסופיים להחליף את מנהל רשות המסים, כי ברשות רוצים לחדש את הנוהל. ואולם, מאז ועד היום הנושא תקוע בפינג פונג של דיונים בין רשות המסים למשרד המשפטים.

לדברי ברכה, "מנהל הרשות החדש יצטרך להילחם על מנת לקדם נוהל חדש אשר יוביל לתוספת גביית מס".

4השבת החזרי מס לציבור

בשנה החולפת יזמה הרשות פנייה אל ציבור הזכאים להחזרי מס בהיקף מיליארדי שקלים. הרשות שיגרה מעל 100 אלף "מעטפות ירוקות" לאזרחים שנמצא בבדיקה ראשונית כי הם זכאים להחזר, ועודדה אותם להגיש בקשה. ואולם לדברי עו"ד מוטי בללתי, המהלך שנעשה לא מספיק.

"רשות המסים מצטיינת בגביית חובות מחייבים אך מתקשה בהשבה יזומה של מסים ששולמו ביתר", אומר בללתי. "מנהל רשות המסים היוצא, ערן יעקב, ביצע מספר פעולות מוצלחות להשבת מיסי יתר, לרבות פניות יזומות לנישומים מהשכבות החלשות, אך המנהל הנכנס יידרש להעמיק ולהשריש את הפעולות האלה כדי לצמצם למינימום את סכומי היתר שלא מוחזרים".

5 גבייה בינלאומית

הטכנולוגיה והקדמה יצרו בשנים החולפות לא מעט אתגרים חדשים עבור הרשות שהייתה צריכה להחליט כיצד היא מתייחסת למטבעות קריפטוגרפים, ל"כלכלת החלטורה", לשירותים שניתנים באינטרנט על ידי חברות רב לאומיות שאין להם בסיס בישראל ולא ממוסות כאן ועוד. אתגרים אלו מצויים לפתחן של כל רשויות המס בעולם.

"בשנים האחרונות, ולאור התקדמות משמעותית באכיפה בתחום איסור הלבנת הון וסיכונים חוצי־גבולות, רשות המסים אינה מסוגלת לתת מענה לנישומים המעוניינים לשלם מס על רווחיהם בחו"ל, או על רווחים אותם הפיקו במסחר במטבעות קריפטוגרפיים ועוד", אומר עו"ד ברכה.

6 אי צדק בזירת המקרקעין

גם בזירת מיסוי מקרקעין לא חסרות למנהל רשות המסים משימות כפי הנראה. "המשימה הכי קריטית היא ביטול עוולות שנמצאות בחוק", אומרת רו"ח דורית גבאי, לשעבר סגנית מנהל מס שבח אזור חיפה וכיום מייסדת ויו"ר פורום מייצגים במיסוי מקרקעין.

לדבריה, "חוק מיסוי מקרקעין כולל עוולות רבות, חוסר איזון ואי צדק שניתן לתקן בחקיקה ראשית או במתן פרשנות מקילה למצבים שהחוק לא הגדיר. אחת מהעוולות שצריך לתקן היא עדכון תקרת הפטור למכירת דירת מגורים בישראל.

"התקרה מוצמדת למדד מחירים לצרכן ש'מפגר' אחרי עליית המחירים. תיקון נוסף שנדרש הוא עדכון הסכומים והמדרגות למס רכישה. סעיף 49 ה' לחוק מיסוי מקרקעין מעניק הזדמנות למכור שתי דירות ולרכוש את השלישית במקומן, ולקבל את שתי המכירות פטורות ממס שבח, בכפוף לתנאים.

"החוק תוקן על מנת לסייע לתאים משפחתיים שנוצרו, ושתי דירות של כל אחד מבני הזוג נכנסו לתא משפחתי חדש.

"ואולם, קיימת מגבלה קריטית של השווי של שתי הדירות, שלא עודכנה שנים ועומדת על כ־2 מיליון שקל, ובפועל שחקה את בסיס הפטור והפכה אותו ללא רלוונטי. מאז נקבעה תקרה זו בשנת 2013, ועודכנה בהתאמה למדד מחירים לצרכן, השוק הקפיץ את מחירי הדירות והבתים באופן משמעותי".

עוד כתבות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלו היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח