גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נטישת עובדים וקופה מתרוקנת: המשימות הבוערות של מנהל רשות המסים הבא

שר האוצר צפוי להכריע השבוע על זהות מחליפו של מנהל רשות המסים, ערן יעקב ● על שולחן המנהל הבא כבר ממתינות משימות בוערות: החל ממציאת דרכים יצירתיות למילוי הקופה הציבורית המרוקנת בתקופה של משבר כלכלי, וכלה בשימור עובדים על רקע נטישה המונית

שי אהרונוביץ', מירי סביון, רולנד עם שלם / צילומים: איל יצהר, כדיה לוי, ניב קנטור. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שי אהרונוביץ', מירי סביון, רולנד עם שלם / צילומים: איל יצהר, כדיה לוי, ניב קנטור. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בימים הקרובים צפוי שר האוצר להכריע מי יהיה מנהל רשות המסים הבא, תחת המנהל היוצא, ערן יעקב, שצפוי לסיים את תפקידו ב־17 בספטמבר. שלושת המועמדים הסופיים עליהם המליצה ועדת האיתור ממלאים כבר היום תפקידים בכירים ברשות: שי אהרונוביץ, סמנכ"ל בכיר מיסוי מקרקעין; רולנד עם שלם, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים; ומירי סביון, המשנה למנהל רשות המסים ומנהלת המחלקה הכלכלית.

האם נציב שירות המדינה ייתן את ידו להשתלטות פוליטית על רשות החברות?
המרוץ למנהל רשות המסים בישורת האחרונה, אלו המועמדים שהומלצו
בלעדי | בין 1.5% ל־2%: במשרד האוצר מתכוננים לגירעון כפול מהתחזיות

כל אחד מהם צפוי לגלות שניהול רשות המסים הוא תפקיד מורכב מאין כמותו, לעיתים כפוי־טובה, וכזה שדורש יכולת לתפקד תחת לחצים קשים מהציבור, התקשורת והממשלה במקביל.

רגע לפני שמנהלת או מנהל רשות המסים החדש נכנסים לתפקיד, בחן גלובס עם מומחי מס מה מהמשימות הבוערות הממתינות כבר על שולחנם.

1משבר כוח אדם חריף

בחודשים האחרונים התעוררה במסדרונות רשות המסים מחאה נגד הנהלת הרשות מצד עובדים בכירים ברשות, מאגפי מס הכנסה ומע"מ, הטוענים כי התגמול שלהם לא משקף את היקף העבודה הנדרש מהם, הכישורים וההשכלה שלהם ומפלה אותם ביחס לעובדי מדינה אחרים. על הרקע הזה, נרשמת נטישה המונית של עובדים.

"בראש ובראשונה יש להתמודד עם משבר כח האדם ברשות המסים", אומר עו"ד איתי ברכה, מומחה למיסוי ושותף במשרד ברכה ושות'. "בשנים האחרונה גדל גל עזיבת המוחות מרשות המסים וקיימים תקנים רבים שנותרו ללא דורש. המצב יוצר עומס גדול יותר על מפקחי המס, ביקורות מעטות, מחסור חמור במענה לפניות ברשות ובאופן כללי, מה שלא דחוף - לא מטפלים. הדבר יוצר נזק אדיר למשק בכלל ולרשות בפרט, ולגביית המסים בישראל".

עו"ד מוטי בללתי מומחה למסים ושותף בגולדפרב, גרוס, זליגמן ושות', מוסיף כי "רשות המסים סובלת מנטישה של כוח אדם מקצועי ומקושי ממשי בגיוסים חדשים לצורך השלמת השורות. אין מדובר בנושא חדש אך ניכר שבתקופה האחרונה הקשיים התעצמו".

2שבירת הקיפאון החקיקתי

"מאז עזיבתו של משה אשר, מנהל הרשות שעבר, לא קידמה רשות המסים חקיקה משמעותית בתחום המסים, למעט תיקונים קלים יחסית שנכנסו לחוק ההסדרים האחרון", אומר עו"ד ברכה. "תקופת הקורונה, חילופי שלטון בתדירות גבוהה והמשבר הפוליטי שישראל נקלעה אליו בשנים האחרונות הובילו לחוסר יכולת של הרשות לקדם הליכי חקיקה משמעותיים, בתחום המיסוי הבינלאומי, שוק ההון, קריפטו, נאמנויות ועוד".

על הרקע הזה, אחד מאתגרי ראש הרשות החדש יהיה קידום חקיקה בשלל תחומים. בין היתר, אומר עו"ד ברכה, "מנהל הרשות החדש יצטרך להתמודד גם עם תיקוני חקיקה בינלאומיים והטמעתם בישראל. בהמשך לחילופי המידע הבינלאומיים, מתחילה ישראל את הדיווחים בתחום ה־BEPS לחברות רב לאומיות. הרשות גם תצטרך לעקוב ולבחון את יוזמת מס החברות הבינלאומי האחיד שמנסה לקדם ארגון ה־OECD ועוד".

לדבר עו"ד בללתי, "ישנם לא מעט תיקוני חקיקה שרשות המסים ניסתה לקדם בשנים האחרונות אך לא הצליחה. למשל, ראש רשות המסים הנכנס בוודאי ירצה לקדם את החקיקה של הרפורמה במיסוי בינלאומי שנחשבת לרפורמה המשמעותית ביותר בדיני המס בעשרים שנים האחרונות, מאז תיקון מספר 132 לפקודת מס הכנסה שנכנס לתוקף ב־2003.

"הרפורמה כוללת שינוים מהותיים בתחום התושבות, שינויים ביחס למס היציאה שחל על מי שעזב את ישראל, בחינת האפשרות להטלת מס נוסף על סניפים ישראלים של תאגידים זרים ושינויים ביחס להטבות המס שמוענקות לעולים חדשים ותושבים חוזרים. כך, גם הובלת הרפורמה במיסוי שותפויות לכדי חקיקה מחייבת צפויה להעסיק את ראש הרשות הנכנס".

3החייאת גילוי מרצון

הכנסות המדינה ממסים נמצאות במגמת ירידה מובהקת, והשאלה המהדהדת היא איזה שפן מנהל רשות המסים כבר יכול לשלוף מהכובע כדי לשנות את המגמה. שפנים אין בנמצא, אך אחת השיטות להכניס כמה מיליארדי שקלים לקופה הציבורית, מבלי להשקיע מאמצים במהלכי חקיקה או משאבים רבים, היא החייאת נוהל גילוי מרצון, המאפשר למי שהחביא כספים מהמדינה לדווח עליהם ולשלם מס מבלי שחרב המשפט הפלילי תהיה מעל ראשו. בנובמבר 2020 חשף גלובס כי רו"ח (משפטן) רולנד עם־שלם, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים ומי שהיום נמנה עם המועמדים הסופיים להחליף את מנהל רשות המסים, כי ברשות רוצים לחדש את הנוהל. ואולם, מאז ועד היום הנושא תקוע בפינג פונג של דיונים בין רשות המסים למשרד המשפטים.

לדברי ברכה, "מנהל הרשות החדש יצטרך להילחם על מנת לקדם נוהל חדש אשר יוביל לתוספת גביית מס".

4השבת החזרי מס לציבור

בשנה החולפת יזמה הרשות פנייה אל ציבור הזכאים להחזרי מס בהיקף מיליארדי שקלים. הרשות שיגרה מעל 100 אלף "מעטפות ירוקות" לאזרחים שנמצא בבדיקה ראשונית כי הם זכאים להחזר, ועודדה אותם להגיש בקשה. ואולם לדברי עו"ד מוטי בללתי, המהלך שנעשה לא מספיק.

"רשות המסים מצטיינת בגביית חובות מחייבים אך מתקשה בהשבה יזומה של מסים ששולמו ביתר", אומר בללתי. "מנהל רשות המסים היוצא, ערן יעקב, ביצע מספר פעולות מוצלחות להשבת מיסי יתר, לרבות פניות יזומות לנישומים מהשכבות החלשות, אך המנהל הנכנס יידרש להעמיק ולהשריש את הפעולות האלה כדי לצמצם למינימום את סכומי היתר שלא מוחזרים".

5 גבייה בינלאומית

הטכנולוגיה והקדמה יצרו בשנים החולפות לא מעט אתגרים חדשים עבור הרשות שהייתה צריכה להחליט כיצד היא מתייחסת למטבעות קריפטוגרפים, ל"כלכלת החלטורה", לשירותים שניתנים באינטרנט על ידי חברות רב לאומיות שאין להם בסיס בישראל ולא ממוסות כאן ועוד. אתגרים אלו מצויים לפתחן של כל רשויות המס בעולם.

"בשנים האחרונות, ולאור התקדמות משמעותית באכיפה בתחום איסור הלבנת הון וסיכונים חוצי־גבולות, רשות המסים אינה מסוגלת לתת מענה לנישומים המעוניינים לשלם מס על רווחיהם בחו"ל, או על רווחים אותם הפיקו במסחר במטבעות קריפטוגרפיים ועוד", אומר עו"ד ברכה.

6 אי צדק בזירת המקרקעין

גם בזירת מיסוי מקרקעין לא חסרות למנהל רשות המסים משימות כפי הנראה. "המשימה הכי קריטית היא ביטול עוולות שנמצאות בחוק", אומרת רו"ח דורית גבאי, לשעבר סגנית מנהל מס שבח אזור חיפה וכיום מייסדת ויו"ר פורום מייצגים במיסוי מקרקעין.

לדבריה, "חוק מיסוי מקרקעין כולל עוולות רבות, חוסר איזון ואי צדק שניתן לתקן בחקיקה ראשית או במתן פרשנות מקילה למצבים שהחוק לא הגדיר. אחת מהעוולות שצריך לתקן היא עדכון תקרת הפטור למכירת דירת מגורים בישראל.

"התקרה מוצמדת למדד מחירים לצרכן ש'מפגר' אחרי עליית המחירים. תיקון נוסף שנדרש הוא עדכון הסכומים והמדרגות למס רכישה. סעיף 49 ה' לחוק מיסוי מקרקעין מעניק הזדמנות למכור שתי דירות ולרכוש את השלישית במקומן, ולקבל את שתי המכירות פטורות ממס שבח, בכפוף לתנאים.

"החוק תוקן על מנת לסייע לתאים משפחתיים שנוצרו, ושתי דירות של כל אחד מבני הזוג נכנסו לתא משפחתי חדש.

"ואולם, קיימת מגבלה קריטית של השווי של שתי הדירות, שלא עודכנה שנים ועומדת על כ־2 מיליון שקל, ובפועל שחקה את בסיס הפטור והפכה אותו ללא רלוונטי. מאז נקבעה תקרה זו בשנת 2013, ועודכנה בהתאמה למדד מחירים לצרכן, השוק הקפיץ את מחירי הדירות והבתים באופן משמעותי".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"