גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא דימיינתי שזה יקרה לי": הוא שחקן כדורסל בינוני אבל מרוויח הון

הסטטיסטיקה שלו לא מרשימה, והוא לא שחקן מוכשר במיוחד, אבל ברוס בראון הותיר את פרשני ה-NBA המומים כשחתם בקיץ האחרון באינדיאנה תמורת 22 מיליון דולר ● מה שעומד מאחורי העסקה הוא דווקא מה שלא רואים בנתונים: בראון לוקח על עצמו את העבודה השחורה, עושה חיים קשים ליריבה והופך את השחקנים סביבו לטובים יותר

ברוס בראון. ''צריך להוכיח שאני שווה  את הכסף'' / צילום: Associated Press, Jack Dempsey
ברוס בראון. ''צריך להוכיח שאני שווה את הכסף'' / צילום: Associated Press, Jack Dempsey

 

העברות של שחקנים חופשיים בליגת ה־NBA הן מחזה שנתי בו מחולקים מיליארדי דולרים תוך מספר שעות. הקיץ, העסקה המהדהדת ביותר כללה שחקן שחובבי כדורסל רבים לא שמעו עליו מעולם.

ראיון | הלוחש ליוטיוברים: הישראלי שמאפשר ליוצרי תוכן לעשות מיליונים
כך הפכה חריש לבירה החדשה של משקיעי הנדל"ן 
פרויקט מיוחד | מבוא למהפכה: מתחת למכסה המנוע של AI

הוא לא סופרסטאר. הוא לא היה שחקן פותח בקבוצה שלו בעונה שעברה. גם אין לו סטטיסטיקות טובות במיוחד. אפילו המשכורת שלו הייתה ממוצעת ו־200 שחקנים הרוויחו יותר ממנו. אבל הערך של ברוס בראון השתנה באופן מפתיע וקיצוני בחודשים האחרונים.

כמה דקות לאחר פתיחת חלון ההעברות לפני חודש וחצי זכתה אינדיאנה פייסרס בקרב על שירותי בראון, לאחר שהציעה לו חוזה לשנתיים שעשוי להגיע ל־45 מיליון דולר. השכר שהוא יקבל בעונה הבאה, 22 מיליון דולר, הוא לא רק העלאה עצומה - זה יותר ממה שהשתכר בראון בחמש העונות הקודמות גם יחד. למעשה, אם הקבוצה תפעיל את האופציה עליו גם לעונה הבאה, החוזה ישלש את ההכנסות של בראון בכל הקריירה שלו.

ברוס בראון / צילום: Associated Press, Jack Dempsey

החלק הכי ראוי לציון בחוזה הבלתי סביר הזה הוא שכעת יש לבראון משהו במשותף עם השמות המוכרים ביותר ב־NBA: הוא יהיה השחקן עם השכר הגבוה ביותר בקבוצה שלו. אז למה בעצם קבוצות מוכנות לשלם שכר כה גבוה על שחקן שהסטטיסטיקה שלו לא טובה במיוחד?

מגיע בכל יום עם חיוך

אמנם יש כיום יותר שחקני NBA עם משכורות שנתיות של 30 מיליון דולר לעומת מנכ"לים של חברות S&P 500, אבל עדיין השכר של בראון נחשב לגבוה מאוד. קבוצות ה־NBA נלחמות על השחקן המעט אלמוני הזה, משום שהן יודעות שבראון חיוני באופן שקט להצלחת הקבוצה שלו בכך שהוא משפר את הביצועים של כל הכוכבים שסביבו. כל זה נעשה ברור כשקבוצתו הדנבר נאגטס זכתה באליפות בשנה שעברה. הוא לא שחקן גבוה מאוד (1.93) ולא קולע הכי הרבה נקודות (הממוצע שלו בקריירה הוא 8.5 נקודות למשחק), אבל הנתונים האלה לא לוכדים את מה שהוא מביא לקבוצה.

מה הוא כן עושה? הוא מחמיא לכישרונות של הקולגות שלו. הוא מנהל את המשחק כדי שהם לא יצטרכו. הוא זורק את גופו לכאן ולכאן, מעביר כדורים להתקפה ומוכן למשימה הלא קלה - להקשות את החיים לשחקנים הטובים ביותר של הקבוצה היריבה. הוא גם הפך את עצמו לחלק קבוע מהתרבות הארגונית בכך שהגיע לעבודה עם חיוך על הפרצוף. בשנה האחרונה הוא אף הסתובב לפני המשחקים עם כובע בוקרים על הראש.

באופן בסיסי, הוא היה הקולגה האידיאלי. אתם מכירים את הטיפוס: טוב בעבודה שלו ובעל מזג נוח. הוא עזר להפוך אנשים למעט יותר טובים, וזה שימושי בכל סוג עסק. בכדורסל, אם עובד כזה יכול לקלוע שלשות, זה יכול להביא לו 20 מיליון דולר בשנה.

בראון התגלה ככל כך חיוני לנאגטס שהמאמן לחץ עליו להיות בחזית כשמאות אלפי אנשים צעדו בתהלוכת האליפות של הקבוצה. כשבראון עצמו דיבר על אפשרות להישאר בקבוצה, המעריצים הגיבו לכך כאילו הבטיח להם בירה בחינם. הוא אף שקל לספוג מכה קטנה לשכר כדי להישאר בגלל ש"כסף זה לא הכול". בהחלט היה שם משהו, אבל לנאגטס לא היה מספיק כסף להרשות לעצמם את שירותיו.

בגלל הכללים הפיננסיים של הליגה, הסכום הגבוה ביותר שדנבר יכלו להציע לו היה 7.8 מיליון דולר. כלומר, הם היו מפסידים לחלוטין במלחמה הזאת. אפילו הקבוצות שהיו מוכנות להציע לו 12 מיליון דולר גילו שפתאום הוא יצא מטווח המחיר שלהן.

"לא דמיינתי שזה יקרה לי"

באופן כללי, המו"מ הכי פחות מעניינים ב־NBA הם אלו הכוללים את החוזים הכי יקרים. מגבלות השכר בליגה קובעות לשחקנים משכורות מקסימום, אז הם פשוט מקבלים כל גרוש שמותר לקבוצה לשלם להם. אך כששחקנים שלא זוכים לשבחים, כמו בראון, נעשים זמינים, קבוצות צריכות לחשוב כמה הם עשויים להיות שווים להן.

והפייסרס החליטו שבראון היה שווה יותר ממה שכל אחד יכול היה לחזות - כולל בראון עצמו. התפוקה שלו על המגרש הייתה סולידית, אבל הם לא היו משלמים לו כל כך הרבה רק על בסיס הנתונים היבשים. הם רצו את הכישורים הרכים שלו.

 

האיכויות הנדירות האלה שהפכו את הנוכחות של בראון להרמונית במקום העבודה שלו הן אותן איכויות שהיו בעלות ערך לו היה עובד בקובייה באופן ספייס ולא במגרש הכדורסל. ניתן למצוא אותן אצל העובד שיודע לשאול את השאלה האחת שיש בה השראה ומשפרת פרויקט שלם, במגשר שמכיר את כולם במשרד, או בגיבור הזה שמביא עוגיות לעבודה ביום שלישי אקראי סתם כך.

בתקופה בה יש לקבוצות ספורט שיטות יותר ויותר משוכללות למדוד ביצועים, הסקאוטים והמנהלים באינדיאנה התמקדו בבראון, בגלל שאהבו את הכישורים שלו שלא ניתן לחשב: הקשיחות, האש התחרותית, הוורסטיליות, היכולת להיות בכמה עמדות ובייחוד המוכנות שלו לעשות את העבודה המלוכלכת של הכדורסל. צריך גם לומר שאינדיאנה הייתה אחת הקבוצות שיכלו להכפיל את משכורתו כמעט פי ארבעה.

"נכנסתי לליגה לפני חמש שנים", אמר במסיבת העיתונאים הראשונה שלו עם הפייסרס, "ולא יכולתי לדמיין שום דבר מכל זה קורה לי".

בראון, החבר הכי בלתי סביר במועדון 20 מיליון דולר של הליגה, גדל במסצ'וסטס ושיחק שתי עונות של כדורסל מכללות באוניברסיטת מיאמי. אז, המאמן ג'ים לרניאגה שם עליו עין. "ככל שהסתכלתי עליו משחק יותר, יותר הבנתי כמה הוא משפיע על המשחק", אמר לי. "וככל שהמשחק היה חשוב יותר, כך הוא שיחק טוב יותר". אבל לקח זמן עד שקבוצות ב־NBA הבינו זאת בעצמן - והקולגות שלו למדו להעריך אותו לפני שבוסים חכמים למדו זאת.

בדראפט של 2018 בראון היה הבחירה ה־42. כטירון בדטרויט פיסטונס ב־2019, המשכורת שלו הייתה 838,464 דולר - המינימום הסטנדרטי ביחס למקום בו נבחר. ב־2020 השתכר 1.3 מיליון דולר, בעונה לאחר מכן הוא קיבל 1.7 מיליון דולר לאחר שנרכש ע"י הברוקלין נטס, וב־2022 הוא זכה ל־4.7 מיליון דולר, לאחר שקיבל העלאה בשכר.

עד אז הוא ביסס עצמו כמישהו שניתן לסמוך עליו בחדר הלבשה. חברי קבוצתו אהבו אותו כמעט כמו שאהבו אותו המעריצים בברוקלין. אבל קבוצות אחרות לא בדיוק דפקו לו על הדלת כשבחן את השוק הפתוח בקיץ שעבר. "אף אחד לא באמת רצה אותי", אמר בראון.

"הוא פשוט יודע לנצח"

ה־NBA הוא שוק מוזר שבו מתעלמים משחקן בגלל שהחוזה שלו שווה "רק" 6.5 מיליון דולר. אבל מרגע שבראון התחיל לשחק בנאגטס, חנונים של כדורסל הכריזו שהוא מתאים לקבוצה באופן מושלם. הוא היה תוספת לקבוצה שנבנתה במטרה להגיע להישגים. הוא יכול גם לזהור בתפקידים רבים. הנאגטס היו מוכנים לו בגלל שחשו שיש לו פוטנציאל גבוה. "זה בדיוק מה שרציתי לשמוע", אמר בראון.

זה מה שכל מי שמרגיש שלא מעריכים אותו מספיק בעבודה רוצה לשמוע, ובראון הראה שהוא יותר ממסוגל. ההשקעה הצנועה של דנבר שילמה דיבידנדים עד היום האחרון בעונה שלהם, כשהנאגטס סמכו על נוכחותו במגרש בשתי הדקות החשובות ביותר בהיסטוריה של הקבוצה.

הם היו שתי דקות מלזכות באליפות ה־NBA כשבראון התרסק על שולי המגרש, תפס ריבאונד התקפי ועשה לייאפ חמקני שהעניק לקבוצה שלו הובלה 90-89. אחרי שמיאמי היט החטיאו, בראון שוב מצא עצמו במקום הנכון בזמן הנכון, תפס עוד ריבאונד וקלע זריקות עונשין, שהביאו את הניצחון. "זה כל כך הוא", אמר לרניאגה. "הוא פשוט יודע לנצח".

הדבר שאולי הכי מסביר מי השחקן, הוא מה שאמר ברגע שהבטיח את החוזה המפוצץ. "אני צריך להוכיח שאני שווה את הכסף".

עוד כתבות

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-6%, מחירי הנפט מזנקים

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום