גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא דימיינתי שזה יקרה לי": הוא שחקן כדורסל בינוני אבל מרוויח הון

הסטטיסטיקה שלו לא מרשימה, והוא לא שחקן מוכשר במיוחד, אבל ברוס בראון הותיר את פרשני ה-NBA המומים כשחתם בקיץ האחרון באינדיאנה תמורת 22 מיליון דולר ● מה שעומד מאחורי העסקה הוא דווקא מה שלא רואים בנתונים: בראון לוקח על עצמו את העבודה השחורה, עושה חיים קשים ליריבה והופך את השחקנים סביבו לטובים יותר

ברוס בראון. ''צריך להוכיח שאני שווה  את הכסף'' / צילום: Associated Press, Jack Dempsey
ברוס בראון. ''צריך להוכיח שאני שווה את הכסף'' / צילום: Associated Press, Jack Dempsey

 

העברות של שחקנים חופשיים בליגת ה־NBA הן מחזה שנתי בו מחולקים מיליארדי דולרים תוך מספר שעות. הקיץ, העסקה המהדהדת ביותר כללה שחקן שחובבי כדורסל רבים לא שמעו עליו מעולם.

ראיון | הלוחש ליוטיוברים: הישראלי שמאפשר ליוצרי תוכן לעשות מיליונים
כך הפכה חריש לבירה החדשה של משקיעי הנדל"ן 
פרויקט מיוחד | מבוא למהפכה: מתחת למכסה המנוע של AI

הוא לא סופרסטאר. הוא לא היה שחקן פותח בקבוצה שלו בעונה שעברה. גם אין לו סטטיסטיקות טובות במיוחד. אפילו המשכורת שלו הייתה ממוצעת ו־200 שחקנים הרוויחו יותר ממנו. אבל הערך של ברוס בראון השתנה באופן מפתיע וקיצוני בחודשים האחרונים.

כמה דקות לאחר פתיחת חלון ההעברות לפני חודש וחצי זכתה אינדיאנה פייסרס בקרב על שירותי בראון, לאחר שהציעה לו חוזה לשנתיים שעשוי להגיע ל־45 מיליון דולר. השכר שהוא יקבל בעונה הבאה, 22 מיליון דולר, הוא לא רק העלאה עצומה - זה יותר ממה שהשתכר בראון בחמש העונות הקודמות גם יחד. למעשה, אם הקבוצה תפעיל את האופציה עליו גם לעונה הבאה, החוזה ישלש את ההכנסות של בראון בכל הקריירה שלו.

ברוס בראון / צילום: Associated Press, Jack Dempsey

החלק הכי ראוי לציון בחוזה הבלתי סביר הזה הוא שכעת יש לבראון משהו במשותף עם השמות המוכרים ביותר ב־NBA: הוא יהיה השחקן עם השכר הגבוה ביותר בקבוצה שלו. אז למה בעצם קבוצות מוכנות לשלם שכר כה גבוה על שחקן שהסטטיסטיקה שלו לא טובה במיוחד?

מגיע בכל יום עם חיוך

אמנם יש כיום יותר שחקני NBA עם משכורות שנתיות של 30 מיליון דולר לעומת מנכ"לים של חברות S&P 500, אבל עדיין השכר של בראון נחשב לגבוה מאוד. קבוצות ה־NBA נלחמות על השחקן המעט אלמוני הזה, משום שהן יודעות שבראון חיוני באופן שקט להצלחת הקבוצה שלו בכך שהוא משפר את הביצועים של כל הכוכבים שסביבו. כל זה נעשה ברור כשקבוצתו הדנבר נאגטס זכתה באליפות בשנה שעברה. הוא לא שחקן גבוה מאוד (1.93) ולא קולע הכי הרבה נקודות (הממוצע שלו בקריירה הוא 8.5 נקודות למשחק), אבל הנתונים האלה לא לוכדים את מה שהוא מביא לקבוצה.

מה הוא כן עושה? הוא מחמיא לכישרונות של הקולגות שלו. הוא מנהל את המשחק כדי שהם לא יצטרכו. הוא זורק את גופו לכאן ולכאן, מעביר כדורים להתקפה ומוכן למשימה הלא קלה - להקשות את החיים לשחקנים הטובים ביותר של הקבוצה היריבה. הוא גם הפך את עצמו לחלק קבוע מהתרבות הארגונית בכך שהגיע לעבודה עם חיוך על הפרצוף. בשנה האחרונה הוא אף הסתובב לפני המשחקים עם כובע בוקרים על הראש.

באופן בסיסי, הוא היה הקולגה האידיאלי. אתם מכירים את הטיפוס: טוב בעבודה שלו ובעל מזג נוח. הוא עזר להפוך אנשים למעט יותר טובים, וזה שימושי בכל סוג עסק. בכדורסל, אם עובד כזה יכול לקלוע שלשות, זה יכול להביא לו 20 מיליון דולר בשנה.

בראון התגלה ככל כך חיוני לנאגטס שהמאמן לחץ עליו להיות בחזית כשמאות אלפי אנשים צעדו בתהלוכת האליפות של הקבוצה. כשבראון עצמו דיבר על אפשרות להישאר בקבוצה, המעריצים הגיבו לכך כאילו הבטיח להם בירה בחינם. הוא אף שקל לספוג מכה קטנה לשכר כדי להישאר בגלל ש"כסף זה לא הכול". בהחלט היה שם משהו, אבל לנאגטס לא היה מספיק כסף להרשות לעצמם את שירותיו.

בגלל הכללים הפיננסיים של הליגה, הסכום הגבוה ביותר שדנבר יכלו להציע לו היה 7.8 מיליון דולר. כלומר, הם היו מפסידים לחלוטין במלחמה הזאת. אפילו הקבוצות שהיו מוכנות להציע לו 12 מיליון דולר גילו שפתאום הוא יצא מטווח המחיר שלהן.

"לא דמיינתי שזה יקרה לי"

באופן כללי, המו"מ הכי פחות מעניינים ב־NBA הם אלו הכוללים את החוזים הכי יקרים. מגבלות השכר בליגה קובעות לשחקנים משכורות מקסימום, אז הם פשוט מקבלים כל גרוש שמותר לקבוצה לשלם להם. אך כששחקנים שלא זוכים לשבחים, כמו בראון, נעשים זמינים, קבוצות צריכות לחשוב כמה הם עשויים להיות שווים להן.

והפייסרס החליטו שבראון היה שווה יותר ממה שכל אחד יכול היה לחזות - כולל בראון עצמו. התפוקה שלו על המגרש הייתה סולידית, אבל הם לא היו משלמים לו כל כך הרבה רק על בסיס הנתונים היבשים. הם רצו את הכישורים הרכים שלו.

 

האיכויות הנדירות האלה שהפכו את הנוכחות של בראון להרמונית במקום העבודה שלו הן אותן איכויות שהיו בעלות ערך לו היה עובד בקובייה באופן ספייס ולא במגרש הכדורסל. ניתן למצוא אותן אצל העובד שיודע לשאול את השאלה האחת שיש בה השראה ומשפרת פרויקט שלם, במגשר שמכיר את כולם במשרד, או בגיבור הזה שמביא עוגיות לעבודה ביום שלישי אקראי סתם כך.

בתקופה בה יש לקבוצות ספורט שיטות יותר ויותר משוכללות למדוד ביצועים, הסקאוטים והמנהלים באינדיאנה התמקדו בבראון, בגלל שאהבו את הכישורים שלו שלא ניתן לחשב: הקשיחות, האש התחרותית, הוורסטיליות, היכולת להיות בכמה עמדות ובייחוד המוכנות שלו לעשות את העבודה המלוכלכת של הכדורסל. צריך גם לומר שאינדיאנה הייתה אחת הקבוצות שיכלו להכפיל את משכורתו כמעט פי ארבעה.

"נכנסתי לליגה לפני חמש שנים", אמר במסיבת העיתונאים הראשונה שלו עם הפייסרס, "ולא יכולתי לדמיין שום דבר מכל זה קורה לי".

בראון, החבר הכי בלתי סביר במועדון 20 מיליון דולר של הליגה, גדל במסצ'וסטס ושיחק שתי עונות של כדורסל מכללות באוניברסיטת מיאמי. אז, המאמן ג'ים לרניאגה שם עליו עין. "ככל שהסתכלתי עליו משחק יותר, יותר הבנתי כמה הוא משפיע על המשחק", אמר לי. "וככל שהמשחק היה חשוב יותר, כך הוא שיחק טוב יותר". אבל לקח זמן עד שקבוצות ב־NBA הבינו זאת בעצמן - והקולגות שלו למדו להעריך אותו לפני שבוסים חכמים למדו זאת.

בדראפט של 2018 בראון היה הבחירה ה־42. כטירון בדטרויט פיסטונס ב־2019, המשכורת שלו הייתה 838,464 דולר - המינימום הסטנדרטי ביחס למקום בו נבחר. ב־2020 השתכר 1.3 מיליון דולר, בעונה לאחר מכן הוא קיבל 1.7 מיליון דולר לאחר שנרכש ע"י הברוקלין נטס, וב־2022 הוא זכה ל־4.7 מיליון דולר, לאחר שקיבל העלאה בשכר.

עד אז הוא ביסס עצמו כמישהו שניתן לסמוך עליו בחדר הלבשה. חברי קבוצתו אהבו אותו כמעט כמו שאהבו אותו המעריצים בברוקלין. אבל קבוצות אחרות לא בדיוק דפקו לו על הדלת כשבחן את השוק הפתוח בקיץ שעבר. "אף אחד לא באמת רצה אותי", אמר בראון.

"הוא פשוט יודע לנצח"

ה־NBA הוא שוק מוזר שבו מתעלמים משחקן בגלל שהחוזה שלו שווה "רק" 6.5 מיליון דולר. אבל מרגע שבראון התחיל לשחק בנאגטס, חנונים של כדורסל הכריזו שהוא מתאים לקבוצה באופן מושלם. הוא היה תוספת לקבוצה שנבנתה במטרה להגיע להישגים. הוא יכול גם לזהור בתפקידים רבים. הנאגטס היו מוכנים לו בגלל שחשו שיש לו פוטנציאל גבוה. "זה בדיוק מה שרציתי לשמוע", אמר בראון.

זה מה שכל מי שמרגיש שלא מעריכים אותו מספיק בעבודה רוצה לשמוע, ובראון הראה שהוא יותר ממסוגל. ההשקעה הצנועה של דנבר שילמה דיבידנדים עד היום האחרון בעונה שלהם, כשהנאגטס סמכו על נוכחותו במגרש בשתי הדקות החשובות ביותר בהיסטוריה של הקבוצה.

הם היו שתי דקות מלזכות באליפות ה־NBA כשבראון התרסק על שולי המגרש, תפס ריבאונד התקפי ועשה לייאפ חמקני שהעניק לקבוצה שלו הובלה 90-89. אחרי שמיאמי היט החטיאו, בראון שוב מצא עצמו במקום הנכון בזמן הנכון, תפס עוד ריבאונד וקלע זריקות עונשין, שהביאו את הניצחון. "זה כל כך הוא", אמר לרניאגה. "הוא פשוט יודע לנצח".

הדבר שאולי הכי מסביר מי השחקן, הוא מה שאמר ברגע שהבטיח את החוזה המפוצץ. "אני צריך להוכיח שאני שווה את הכסף".

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

ארה"ב מכוונת לצינור החיים הכלכלי של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"