גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקמעונאים הצליחו לייבא חלב בזמן קצר. עכשיו הכדור נמצא בידיים של סמוטריץ'

יוחננוף מצטרף לרמי לוי בייבוא חלב זול, ואם משרד האוצר ימשיך להפחית את המכס ההערכה היא שייכנסו שחקנים נוספים ● במקביל, הרפתנים מזהירים שמדובר ב"גימיק", שפוגע ברפתות המקומיות ומחייב מודל ייצור חדש מול המדינה ● האם סמוטריץ' יילך על מהלך נרחב?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

'שוק החלב בעיקרו, 75%-80%, אינו סחיר בכלל. אי אפשר לייבא חלב", אמר בעבר ליאור שמחה, מנכ"ל התאחדות יצרני החלב. גם מנכ"ל מועצת החלב איציק שניידר אמר בזמנו דברים דומים: "בכל הקשור לחלב ולמוצריו, רוב המוצרים לא ניתנים לייבוא, ביניהם חלב ניגר ומוצרי חלב טריים. ישראל היא סוג של אי, אין לנו יכולת מסחר ממשית עם השכנים שלנו, בטח לא במוצרי חלב".

אך לאחרונה, לאחר זמן רב של מחסור בחלב על המדפים, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ביטל בצו זמני את המכס על חלב ניגר - שעומד בדרך כלל על 40% - ואיפשר יבוא חלב לשלושה חודשים כדי למנוע מחסור בתקופת חגי תשרי. מי שניצל את ההזדמנות במהירות שיא היה איש העסקים רמי לוי, שרשת הקמעונאות בבעלותו השתמשה בקשרים עם מחלבות בפולין כדי לייבא "חלב רמי לוי" לישראל ולמכור אותו ב־5.90 שקלים, נמוך יותר מהמחיר המפוקח שעומד כיום על 6.80 שקלים.

לאחרונה הצטרף למהלך גם איתן יוחננוף, מנכ"ל רשת "יוחננוף", שהכריז שהוא עומד לייבא חלב ניגר מטורקיה. בשיחה עם "גלובס", מבטיח יוחננוף כי גם החלב הזה יימכר מתחת למחיר המפוקח, ואפילו "מתחת ל־6 שקלים". כלומר, הוא יהיה בתחרות ישירה עם החלב המיובא של רמי לוי.

 

עד כה אישר רמי לוי יבוא של 150 אלף ליטר חלב, ועל אף שכעת לא ידוע כמה מתכוונת רשת "יוחננוף" לייבא, לפי מנכ"ל מועצת החלב איציק שניידר, המהלכים האלו לא נחשבים ליבוא "אמיתי". "מה שקורה היום זה לא יבוא", הוא אומר. "בישראל מייצרים 7 מיליון ליטר חלב. היבוא הנוכחי הוא טיפה בים. זה לא פתרון, אלא גימיק".

לא רווחי, אך מהותי

הכרזת הרשתות על יבוא החלב נשענת על ההנחה - שכרגע לא קיבלה אישור רשמי של משרד האוצר - שהוא ייפתח ל־9 חודשים נוספים, ובכך יאפשר לרשתות וליבואנים לבסס אופרציה שתהפוך את היבוא לכלכלי יותר. צבי ויליגר, יו"ר ויליפוד, שכבר מייבאת לפה לא מעט מוצרי גבינה (מותג "יורו"), סיפר לפני כשבועיים כי לא רווחי עבורו לייבא חלב לשלושה חודשים בלבד. לדבריו, זה "לא מהלך משתלם. במידה ואכן יאריכו את משך היבוא, נשקול זאת מחדש". על פי הערכות, במקרה של הארכה, גם רשת "שופרסל", תצטרף למהלך.

איש העסקים, רמי לוי / צילום: יונתן בלום

גם יוחננוף מספר כי יבוא החלב לזמן קצר איננו בהכרח רווחי עבורו. "לא קרענו לעצמנו את הכיס, אבל אנחנו לא מרוויחים בצורה טובה", הוא אומר. אז למה מייבאים בכל זאת? "אנחנו כקמעונאים לא יכולים לסבול את המצב של מחסורים ומדפים ריקים", הוא אומר, ואף מאותת לסמוטריץ' להאריך את היבוא: "רצינו להראות לשר האוצר שאפשר להביא חלב. אם יש מישהו שמוכן למכור ולקנות, אל תטריד את עצמך עם הרווח. כרגע אני רוצה להראות יכולת, הרווח יגיע אחר כך".

מנכ''ל רשת יוחננוף, איתן יוחננוף / צילום: איל יצהר

בסופו של דבר, תוך זמן קצר השתנה מצב יבוא החלב בישראל באופן משמעותי - מהטענה הרווחת כי לא ניתן לעשות זאת, למצב שבו שני שחקנים משמעותיים בשוק מייבאים חלב. אם תוקף היבוא יוארך, בשוק מעריכים כי מספרם כנראה יגדל לארבעה לפחות. כעת משהוכחה ההיתכנות, בפני סמוטריץ' ניצבת דילמה: האם להאריך את יבוא החלב, ולכמה זמן? נציגי ארגוני הרפתנים ישבו השבוע לפגישות במשרד האוצר, ובעוד שתוכנן לא נחשף, עצם קיומן רומז על כך שהאוצר אכן שוקל להאריך את היבוא, ומתייעץ עם נציגי הארגונים. מסתמן ששבוע הבא ייפגשו הגורמים בענף החלב עם שר האוצר, וכנראה לאחר מכן תתקבל החלטה.

"כל יבוא זה פחות ייצור"

לצד הקמעונאים ניצבת העמדה החד־משמעית של ארגוני הרפתנים: היבוא מזיק. לפי שניידר, "האחריות שלנו היא לדאוג שיהיה חלב מפוקח ושהמוצר הזה יהיה זמין ואזרחים יוכלו להשתמש בו. זה המוצר הכי נמכר במדינת ישראל. פתיחת היבוא מורידה את הוודאות של המחלבות, והיא מפחיתה את המוטיבציה שלהן להשקיע בקווים חדשים. כדי שלא יהיה מחסור, צריך לשכנע את השחקניות להיות מעורבות יותר בשוק". שניידר מדגיש לצד זאת כי יש כעת עודף בייצור חלב גולמי, אולם "החשש הוא שכל יבוא שנכנס למדינת ישראל זה פחות ייצור חלב של הרפתות הישראליות".

בנוסף, לארגוני הרפתנים יש הסכם מול האוצר, שלכאורה אמור למנוע יבוא חלב תוך פגיעה בייצור המקומי. אולם לפי דבריו של סמוטריץ', "לא ניתן לקבל מצב שבו אין חלב על המדפים". גם בבג"ץ לא קיבלו את טענת הרפתנים לגבי הפרת ההסכם. מצד שני, נראה שיבוא החלב משיג את מטרותיו, על פי תפיסת האוצר. המחסור אינו רלוונטי למי שנכנס לרשת רמי לוי ומבקש לקנות חלב, ובקרוב יהיה זה נכון גם ביוחננוף. כאשר גם המחיר של החלב המיובא זול יותר מהמחיר המפוקח, הרחבה של היבוא תעודד שחקנים נוספים להיכנס לשוק ובכך תוכל לאפשר הוזלה לצרכנים.

למעשה, נשאלת גם השאלה מדוע במשרד האוצר מתנהלים בצווים המגבילים את היבוא, ולא עוברים למדיניות קבועה שתיתן ודאות לשחקנים במשק. התשובה קשורה לפיל שבחדר - והוא התכנון במשק החלב.

ישראל מנהלת תכנון ריכוזי של משק החלב, במסגרתו משרד החקלאות, מועצת החלב וועדת המחירים קובעים כמה חלב יהיה מותר לייצר בעזרת חלוקה של "מכסות חלב" לכל רפתן שאי אפשר לייצר מעבר להן. כמו כן, התכנון הריכוזי קובע מה יהיה מחיר החלב הגולמי לרפתנים ומה יהיה המחיר המפוקח לצרכנים. השיטה הזאת קיימת בעולם המערבי בישראל ובקנדה בלבד. האיחוד האירופי החזיק במדיניות כזאת עד 2015, אז ביטל אותה לטובת תמיכות ישירות.

המשק הריכוזי

כל עוד קיים תכנון ריכוזי במשק החלב, יבוא חלב למעשה מהווה התערבות בו. לטענת מועצת החלב, כאמור, היבוא פוגע ביצרני החלב והרפתנים כאחד. מצד שני, כמו שאמר סמוטריץ', אי אפשר לקיים את המצב הנוכחי של מחסור. מכאן, מדיניות קבועה של פתיחת יבוא החלב תחייב מחשבה מחודשת על כל מודל ייצור החלב בישראל. זה כנראה ידרוש מו"מ ואף הסכם חדש מול ארגוני הרפתנים. האם סמוטריץ' מוכן ללכת על מהלך בסדר הגודל הזה? זו ההתלבטות שכעת עומדת בפניו.

מלשכת סמוטריץ' נמסר: "שר האוצר חתם על צו להורדת המכס על ייבוא החלב לתקופה של 3 חודשים בשל המחסור בחלב. השר שב והדגיש כי הוא לא מוכן להשלים עם מחסור במוצר יסוד כמו חלב, בוודאי לא בתקופת יולי־אוגוסט והחגים. השר דוגל מאד בפתיחת רבדים רבים של השוק לתחרות כולל בחינת שינוי מבני בענף החלב. עם זאת, השר רואה בחקלאות הישראלית ערך ציוני ראשון במעלה והוא פועל רבות כדי לחזק אותה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

סמל מיכאל רוזל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל הוא ההרוג הרביעי ממטח הפצמ"רים אתמול לכרם שלום

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת" • הסלמה בצפון: חשד לחדירת כטב"ם במטולה • גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית