גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרמה בבית המשפט העליון: מה עומד מאחורי הצעד של אלרון והאם יש לו סיכוי?

ועדה לבחירת שופטים עדיין אין, אך הדרמה סביב בחירת הנשיא הבא של בית המשפט העליון בשיאה: השופט יוסף אלרון הודיע באופן תקדימי כי אף שהוא אינו השופט הוותיק ביותר בעליון הוא יתמודד על הנשיאות ● מה המשמעות של המהלך? ● גלובס עושה סדר

השופט יוסף אלרון בבית הנשיא / צילום: שלומי יוסף
השופט יוסף אלרון בבית הנשיא / צילום: שלומי יוסף

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות תפרוש מכס השיפוט בעוד חודש וחצי, ועדה לבחירת שופטים בינתיים אין, אך קרב על הכיסא, מסתבר, כבר יש. היום (ד') הודיע השופט יוסף אלרון כי הוא יתמודד על תפקיד נשיא העליון. למה זו דרמה? קודם כל, כי זה פשוט לא קרה מעולם. עד היום לנשיא בית המשפט העליון היה מתמנה השופט הוותיק ביותר בעליון - מה שנהוג לכנות שיטת הסניוריטי ולא התמודד מולו אף אחד אחר. גלובס עושה סדר באירועים ובמשמעות שלהם.

ראש השב"כ לשעבר עותר לבג"ץ נגד הקמת ועדת הבדיקה לרוגלות 
לוין: "היועמ"שית רומסת את זכותי לייצוג בעתירה על הוועדה לבחירת שופטים" 

איך מתמנים נשיאים לבית המשפט העליון?

נשיא או נשיאת בית המשפט העליון ממונים על ידי נשיא המדינה, בהתאם להחלטתה של הוועדה לבחירת שופטים, שיכולה למנותם אך ורק מקרב שופטי בית המשפט העליון. הכללים הללו קבועים בשני חוקים: חוק יסוד השפיטה, וחוק בתי המשפט.

בוועדה לבחירת שופטים חברים 9: נשיאת בית המשפט העליון ושני שופטי עליון נוספים, שני שרים, שאחד מהם הוא שר המשפטים, שני חברי כנסת ושני חברים בלשכת עורכי הדין. יצוין כי בין שלושת השופטים חייבת להיות לפחות אישה אחת. בניגוד לשופטים שממונים לבית המשפט העליון לראשונה, בחירתם של נשיאים אינה מחייבת רוב מיוחד של 7 חברים, ומספיקים חמישה קולות בלבד על מנת להיבחר.

אם גם ככה הוועדה בוחרת את הנשיא, למה זה משנה שיש שני טוענים לכתר?

בשונה ממינויים של שופטים לבית המשפט העליון שמלווים לא פעם ביצרים סוערים, הבחירה של נשיא לבית המשפט העליון הייתה עד היום טקסית בלבד. הטעם לכך הוא שיטת שנהוגה בבית המשפט העליון מראשית ימיו ולפיה השופט שנבחר לכהן כנשיא הוא השופט הוותיק ביותר במשכן. השיטה, המכונה סניוריטי, לא עוגנה בחקיקה, אך מעמדה הפך מינהגי. איש מעולם לא אתגר אותה. עד היום.

למה צריך סניוריטי? זה לא טוב שיש תחרות?

שיטת הסניוריטי זכתה לביקורת לאורך השנים. כמו כל מינוי שמבוסס על פז"ם, הטענה כי הנשיא המכהן אינו בהכרח המוכשר ביותר מבין שופטי העליון, או בעל יכולות הניהול הטובות ביותר נשמעה לא פעם.

מנגד, התומכים בה גורסים כי היא מפחיתה באופן דרמטי את האפשרות ששופטים יושפעו מבעלי אינטרס, בהם פוליטיקאים ועורכי הדין אשר יושבים בוועדה לבחירת שופטים.

החשש המרכזי שמובע הוא מפני רצון לשאת חן או להימנע מלהכעיס גורמים פוליטיים או בעלי דין שמופיעים בבית המשפט, שמא הדבר יפגע באפשרותם להתמנות לתפקיד הנשיאות. בנוסף, נטען כי בחירה על פי ותק מקטינה את הסיכוי לעימותים שאינם ענייניים בין שופטים.

כך למשל, שופט שירצה להיראות טוב בעניי הציבור, התקשורת או מקבלי ההחלטות, עשוי לכתוב בכוונה פסק דין המנגח את עמיתיו ביודעין, רק על מנת לבלוט על פניהם, או חמור מכך, להכריע בתיקים שלא באופן ענייני, שאינו נגזר מן הסכסוך. הטענה בהקשר הזה היא כי ויכוחים משפטיים בין שופטים הם דבר מועיל, ביקורתי ומיטיב כל עוד הם ענייניים, כלומר נוגעים לתיק שנדון בפניהם, אך עלולים להיות מסוכנים כאשר בעלי דין הופכים לפיון במשחק אחר לגמרי.

מה יקרה עם כל יתר ההחלטות בעליון שמבוססות על סניוריטי?

השיטה שביקשה לנטרל השפעות על בסיס ותק, אינה רלוונטית רק למינוי לתפקיד נשיא בית המשפט העליון. כך למשל באופן מסורתי בהרכבים מורחבים של בית המשפט העליון, העוסקים מטבע הדברים בשאלות כבדות משקל, יושבים שופטים בהתאם למיקומם בוותק, וזאת על מנת למזער את החשש מפני בחירה של שופטים מסוימים על פי נטייה או עמדה שמיוחסות להם. באופן דומה, גם ראשי ההרכב, השופטים שמוצבים בראש המותב, נבחרים על-פי סניוריטי.

האם הפרקטיקות האחרות יישארו? קשה בשלב זה להעריך. התשובה תיגזר מההכרעה העקרונית שמתערערת כעת.

איזה סמכויות יש לנשיאת בית המשפט העליון? 

נשיאת בית המשפט העליון, או הנשיא, בהתאם למועמדים שעומדים כעת על הפרק, הם אחד מסמלי המשטר בישראל, כמי שעומדים בראשות הרשות השופטת. מתוקף התפקיד יש להם גם סמכויות שרלוונטיות למערכת המשפט בכללותה. בנוסף, החקיקה מגדירה סוגים מסוימים של תיקים שנתונים להכרעתם, אלא אם הם מנועים מלדון בהם באופן נקודתי.

לאלרון נותרו שנתיים לפרישה. האם הוא יכול להתמנות לנשיא?

לשופטים בישראל, שלא כמו בארצות הברית למשל, יש מגבלת כהונה והם פורשים מכס השיפוט ביום הולדתם ה-70. לכן גם מחזות שיכולים להתרחש מעבר לים, של שופטים שמסיימים את חייהם על הדוכן, ככלל לא אמורים להתרחש בישראל. בעבר קבע החוק כי נשיא יכול להיות רק מי שנותרו לו יותר מ-3 שנים לכהן בתפקיד.

אולם, בשנת 2012, בעקבות לחץ בימין למנות את השופט אשר גרוניס, שנחשב לשמרן, לנשיא, בוטלה המגבלה האמורה ולכן ברמת העיקרון יכולים להתמנות לנשיאים גם מי שמשך כהונתם קצר יותר. יחד עם זאת, נהוג כי מי שמשך הכהונה הצפוי לו קצר, מוותר על מקומו בלשכת הנשיא.

כך למשל עוד הרבה לפני הדרמה הנוכחית הודיע המשנה לנשיאת בית המשפט העליון עוזי פוגלמן, שלאחר פרישתה של הנשיאה חיות יהיה השופט הוותיק ביותר במשכן, כי הוא מוותר על התואר.

מה ההיתכנות למינויו של אלרון לנשיא?

בשלב זה נראה כי היא נמוכה למדי. אף שופט אינו צפוי לתמוך בביטולה של הסניוריטי, ובהתאם לכך דומה כי אין זה משנה מי יישב בוועדה לבחירת שופטים, הוא צפוי לתמוך במינויו של השופט יצחק עמית, שהתמנה לשיפוט בשנת 1997, ומכהן בבית המשפט העליון מאז שנת 2009. נציגת האופוזיציה קארין אלהרר צפויה גם היא לתמוך בעמית, וכך גם נציגי לשכת עורכי הדין. בשים לב לכך שנדרשות 5 ידיים בלבד כדי לבחור נשיא, נראה כי סיכוייו של אלרון להיבחר, לפחות בפרק הזמן הנוכחי, אינם גבוהים.

עוד כתבות

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים