גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריאת התיגר של יוסף אלרון ומופע הצביעות של חבריו לכס השיפוט

כהונתו של אלרון תגיע לקיצה בעוד שנתיים ● בינתיים, הכרזתו על ההתמודדות לנשיא היא כזעקת הילד "המלך הוא עירום" - זו דרכו לקרוא תיגר על עמית ועיקרון הסניוריטי ● וגם: האבסורד של המוסד הכי ליברלי בישראל, שפועל כשמרן אדוק כשמדובר בשינויים בתוכו ● דעה

יוסף אלרון ויצחק עמית. המחלוקת ביניהם היא על כוחו ואופיו של העליון / צילום: רפי קוץ, כדיה לוי
יוסף אלרון ויצחק עמית. המחלוקת ביניהם היא על כוחו ואופיו של העליון / צילום: רפי קוץ, כדיה לוי

קשה לתאר אבסורד גדול יותר מהפער בין תהליכי הליברליזציה והפרוגרסיביות שכופה בית המשפט העליון על החברה הישראלית, לבין השמרנות הקיצונית והאורתודוקסיה האדוקה שלו ביחס למבנהו הפנימי בתוך עצמו.

שאלות ותשובות | הדרמה בבית המשפט העליון: האם יש לאלרון סיכוי להיות הנשיא?
השופט יוסף אלרון יתמודד בצעד תקדימי על נשיאות ביהמ"ש העליון
לוין: "היועמ"שית רומסת את זכותי לייצוג בעתירה על הוועדה לבחירת שופטים"

שנים חלפו מאז שוחחתי עם פרופ' ידידיה שטרן על "הרפורמה המשפטית". שטרן, סגן נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה דאז וכיום נשיא המכון למדיניות העם היהודי, מתח ביקורת על יוזמות החקיקה שעלו אז לחלל האוויר כדי להחליש את כוחו של בית המשפט העליון, כגון קידום פסקת התגברות. שאלתי אותו אם יש לו גם ביקורת על התנהלות העליון שהביאה את הפוליטיקאים לקדם את היוזמות הללו. "כן", ענה לי שטרן. "הנשיא אהרן ברק כפה תהליכי ליברליזציה באופן לא הגון. במובן הפורמלי הוא רק פירש את החוק ואת חוקי היסוד, אבל האמת היא שלא מדובר בפרשנות גרידא אלא בקידום של מערכת ערכים קונקרטית שלא קיימת לגביה הסכמה רחבה בישראל".

"אהרן ברק פעל כמו רבקה אימנו"

התקשרתי אל פרופ' שטרן היום והזכרתי לו את דבריו. שטרן ביקש לתת הקשר. לדעתי הדברים מרתקים, ורלוונטיים לימינו יותר מתמיד. "אהרן ברק פעל כמו רבקה אימנו בסיפור המקראי על מורשת יצחק אבינו לפני פטירתו. רבקה ידעה שהדבר הנכון הוא שיצחק יברך את יעקב ולא את עשיו. היא החליטה לפעול בניגוד לרצון של יצחק, 'שעיניו כבדו מזוקן' ולא היה יכול לראות את מומי בנו הבכור שסטה מדרך הישר. על פניו זה נראה דבר לא הגון - רבקה ניצלה את עיוורונו של יצחק על מנת להטעות כאילו מקבל הברכה הוא עשיו, בעוד שמדובר היה ביעקב שהתחפש. ואף על פי כן, אנחנו בעם היהודי שופטים את מעשיה בחיוב".

מוסיף שטרן ואומר כי "רבקה אימנו לקחה יוזמה באופן לא הגון עבור מטרה ראויה ביותר. בעיניי הנשיא ברק פעל באופן דומה לרבקה. הוא לשיטתו ידע מה נכון לחברה הישראלית. מה הכיוון שראוי שהיא תלך אליו, של חברה יהודית ודמוקרטית כאשר אופיה וערכיה הם ליברליים. הדבר הזה לא היה בהכרח טבעי לחברה הישראלית. השופט ברק ראה את עצמו כשליח שתפקידו להציל את המדינה מעצמה מאחר שהיא, לשיטתו, צועדת לכיוון לא ראוי לה. פסיכולוגים קוראים לכך 'פנטזיה של הצלה'".

כידוע, כאשר יעקב גילה מה תפקידו במשימה שמטילה עליו אימו, הוא דואג מה יקרה כאשר יצחק יגלה את התרמית. רבקה עונה "עליי קללתך בני", ולוקחת על עצמה את האחריות - 'אם זה לא יצליח, אני אשלם את המחיר'. פרופ' שטרן מסיים את ההשוואה באופן טרגי, "בניגוד לסיפור המקראי שהסתיים בכי טוב, פה אכן מגיעה הקללה לחברה הישראלית. המתח שנוצר בין הרצון של ברק לראות מדינה ליברלית לבין הריאליה יצר את כל הכאוס שאנחנו שרויים בתוכו כל כך הרבה זמן. שלא תבין לא נכון, אני מסתכל על השופט ברק כמו שאתה ואני מסתכלים על רבקה. אבל בניגוד לרבקה אימנו שהיה לה סיוע ממרום - לברק לא הייתה סייעתא דשמיא למהלך הזה".

סוס טרויאני מנסה להשתלט על העליון

הסערה בגבעת רם שחולל השופט יוסף אלרון, כאשר הכריז על מועמדות לנשיא בית המשפט העליון בניגוד לעיקרון הסניורטי, נעה בין אירוע ביזרי למופת של צביעות ועוד לא מעט סופרלטיבים דומים. כאמור, מצד אחד בית המשפט העליון הוא הסמן הכי ליברלי ופרוגרסיבי מבין הרשויות בישראל. ומן הצד השני, הוא הכי קנאי כאשר מדובר בשינויים שנוגעים אליו אישית.

מבחינת שופטי העליון בעבר ובהווה, מדובר בצלם בהיכל ובחילול הקודש. אותו עיקרון סניוריטי שלא מעוגן בשום חוק ואין לו שום מעמד משפטי מחייב (על פי החוק, הנשיא נבחר על ידי הוועדה לבחירת שופטים באמצעות רוב רגיל), הפך לקודש הקודשים. כך נתפס רצון של שופט מכהן בבית המשפט העליון, שכיהן לפני כן כנשיא בית משפט מחוזי, להציע את עצמו כמועמד לנשיאות בהליך דמוקרטי ובהתאם לחוק - כפגיעה נוראה בשלטון החוק. האווירה היא כאילו פולש זר או אולי סוס טרויאני מנסה להשתלט על העליון, בעוד שמדובר על שופט ראוי ומכובד שמכהן בתפקידו מזה שלושה עשורים, ונשיא העליון דאז אשר גרוניס החליט שיש למנותו לנשיא בית המשפט המחוזי בחיפה.

החלטת אלרון להתמודד על נשיאות העליון נחשפה כאן מעל דפי הגיליון הוורוד בינואר 2023. השבוע ההחלטה הפכה להכרזה רשמית. בניגוד לקונספירציות, אלרון לא היה מתואם עם שר המשפטים יריב לוין, שגילה לראשונה על כוונת אלרון להתמודד רק מקריאת הידיעה שפרסמתי. מדברים על כך שהעוזר המשפטי של אלרון עבד לפני כן בפורום קהלת, ולאחר מכן הלך לעבוד אצל יו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן. פרט "שולי" שאנשים לא יודעים הוא שעו"ד שמעון נטף עבד ארבעה חודשים בלשכת אלרון, זמן קצר במיוחד, עד שהחליטו השניים להיפרד איש לדרכו.

צריך להודות שלאלרון אין סיכוי ריאלי, לשון המעטה, לכהן כנשיא העליון. הקואליציה נמצאת במיעוט מזהיר בוועדה לבחירת שופטים, לא מעט מכך באשמתה המלאה של הקואליציה.

אני מעריך כי אלרון יודע היטב כי לא ייבחר לתפקיד נשיא העליון. בכל מקרה, כהונתו כשופט תגיע לקיצה בעוד שנתיים. צריך לראות את אמירת אלרון בן ה־68 כזעקת הילד "המלך הוא עירום". לשיטתו, המלך יצחק עמית עירום. וזו דרכו לזעוק זאת. אלרון שנכנס מלכתחילה לבית המשפט העליון, למגינת ליבם של חיות ועמית - קורא תיגר על עמית ובדרך אגב גם על עיקרון הסניוריטי.

המחלוקת על אופיו של ביהמ"ש

הסכסוך בין השניים החל עוד מימיהם בבית המשפט המחוזי. מדובר בסכסוך אישי. לטענת אלרון, עמית "תקע לו סכין בגב" כאשר ניסה לסכל את מינויו לעליון, לאחר שהוא עצמו סייע לו להיבחר לתפקיד קודם לכן. עמית, כך לדברי יודעי דבר, רואה את הדברים אחרת לגמרי. הוא פשוט לא מאוד מעריך מקצועית את כישוריו המשפטיים של חברו לכס השיפוט. אבל נניח בצד את הסכסוך האישי ונדבר על המהות. כפי שפרסמתי השבוע ב"כאן 11", אלרון הפציר בנעם סולברג להתמודד על התפקיד, ורק לאחר שהאחרון סירב - החליט להציג את מועמדותו. העניין הוא לא מאוויים פרסונליים של אלרון לכהן כנשיא העליון.

המחלוקת בין אלרון לעמית היא על כוחו ואופיו של העליון והצורך שלו לנקוט בריסון שיפוטי. המחלוקת ביניהם היא על המתח בין יהודית לדמוקרטית, על אופן ניהול ההליך הפלילי, שיקולי ענישה והרתעה, זכויות חשודים ונאשמים ועוד. מבחינת אלרון, יש גם רובד עדתי סמוי שגרם לחבריו לעליון לראות אותו כאאוטסיידר מהרגע הראשון. כנראה התחושה הזו נתנה לו את האומץ לא להתחשב בשאלה מה יגידו עליו ומה יחשבו עליו "חבריו בעליון", שלמען האמת אינם בדיוק חבריו.

כל אדם הגון צריך להודות שהשופט יצחק עמית הוא אחד השופטים המבריקים, היעילים והפוריים שהתברכה בהם מדינת ישראל. אבל המאבק כאן איננו אינטלקטואלי אלא זהותני. עמית מעוניין לשמור על הקו בו צועד בית המשפט העליון מאז המהפכה החוקתית. אלרון סבור כי העליון איבד כיוון וכי נדרש חישוב מסלול מחדש. שביל הזהב עומד כעת למבחן.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק