גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכם סחר עם יפן מתקדם: אלו מותגי הרכב שעשויים להרוויח

הסכם סחר בין ישראל ליפן בדרך, עם זאת, ההשפעות של הסכם הסחר המתגבש על שוק הרכב הישראלי צפויות להיות מצומצמות יחסית בהשוואה להסכמים קודמים ● כלמוביל חוזרת לייבא רכבי סמארט ● דוח חדש של S&P על ענף הליסינג הישראלי, ועוד חדשות מענף הרכב

כלי רכב בנמל בעיר יוקוהמה שביפן
כלי רכב בנמל בעיר יוקוהמה שביפן

בחודשים האחרונים חלה התקדמות משמעותית במגעים לכינון הסכם סחר חופשי (FTA) בין ישראל ליפן, כך מדווחים גורמים בענף הרכב. בנובמבר אשתקד הודיעו ישראל ויפן על חידוש המגעים לכינון הסכם סחר חופשי, לאחר כמעט עשור של גישושים. אולם, לאחרונה החלו המגעים לצבור תאוצה.

ניתוח | מותג הרכב הסיני שהזניק את מכירות קרסו והמכה שספגו מכוניות היוקרה
דובי גדליהו, פרשנות | ענף הרכב תמיד ידע להפוך משברים למזומנים. עד שהגיעה 2023
החל מ-250 אלף שקל: מותגי הרכב החשמלי שבדרך לישראל

בענף מעריכים כי בתרחיש האופטימי טיוטת הסכם ראשונית עשויה להיות מוצגת כבר במחצית השנייה של 2024 ולהיות מיושמת ב־2025. על פי הערכות בענף, המוטיבציה של ממשלת יפן להאיץ את גיבוש ההסכם מול ישראל נובעת בין השאר מחתימת הסכם הסחר החופשי בין ישראל לקוריאה בשנה שעברה, ומהסכם הסחר החופשי בין ישראל לסין, שנמצא בשלבים מתקדמים לקראת חתימה. בממשלת יפן חוששים כי הסכמים אלה וביטול המכסים הנלווים, ייפגעו בייצוא מיפן לישראל.

עם זאת, ההשפעות של הסכם הסחר המתגבש על שוק הרכב הישראלי צפויות להיות מצומצמות יחסית בהשוואה לשני ההסכמים האחרים. זאת מכיוון שחלק ניכר מכלי הרכב של המותגים היפנים הנמכרים בישראל מיוצרים באירופה ופטורים ממכס. בין ינואר ליולי 2023, היוו כלי הרכב מתוצרת יפן כ־13% בלבד מכלל כלי הרכב שיובאו לישראל, לעומת למעלה מ־30% בשיא לפני כעשור. מנגד, נתח השוק של כלי רכב מתוצרת סין זינק לכ־17% השנה.

מביטול המכסים (לא כולל מס הקנייה) שיתלווה לחתימת ההסכם ייהנו בעיקר מותגי רכב שרוב הדגמים שלהם מיוצרים ביפן, בראשם מאזדה, סובארו ולקסוס. זאת בנוסף לדגמים מסוימים של טויוטה, ניסאן וסוזוקי, שמיוצרים ביפן. כמו כן, גם כלי רכב חשמליים שמיוצרים במערב עשויים ליהנות בעקיפין מההסכם, מכיוון שחלקם מצוידים בסוללות מתוצרת יפן, ומשלמים כיום מכס בישראל.

ממשרד הכלכלה והתעשייה נמסר בתגובה: "ישראל ויפן מקיימות בימים אלה סקר היתכנות כשלב מקדים לפני פתיחת מו"מ להסכם אזור סחר חופשי".

קבוצת כלמוביל תחדש השנה את הייבוא של רכבי סמארט לישראל


קבוצת כלמוביל צפויה לחדש לקראת סוף 2023 את הייבוא הסדיר של רכבי סמארט לישראל, לאחר הפסקה של כמעט שלוש שנים. כלי הרכב צפויים להיות משווקים על ידי חטיבת מרצדס של כלמוביל, אם כי הם צפויים לקבל אולמות תצוגה נפרדים ומערך מכירה עצמאי, שיתבסס במידה רבה על שיווק מקוון.

סמארט היא כיום חברה בבעלות משותפת של מרצדס ושל ג'ילי (GEELY) הסינית. היא מייצרת רכבי פרימיום חשמליים וקומפקטיים בסין על בסיס פלטפורמות משותפות, שבהן עושים שימוש מותגים נוספים של קבוצת ג'ילי, כולל וולבו.

Smart#1

בשלב הראשון ישווק בישראל דגם ה־Smart#1. אורכו של הרכב 4.27 מ', רוחבו 1.82 מ', גובהו 1.63 מ' והוא ניצב על בסיס גלגלים באורך 2.75 מ'. הרכב ישווק בשתי תצורות הנעה עיקריות, שתיהן עם סוללה של 66 קילוואט. הראשונה כוללת מנוע בודד בהספק 272 כ"ס וטווח של עד כ־440 ק"מ ב־WLTP. לגרסה השנייה, המכונה בראבוס, כוללת שני מנועים בהספק משולב של 428 כ"ס, יכולה להאיץ מאפס ל־100 קמ"ש ב־3.9 שניות ולהגיע לטווח של עד 400 ק"מ ב־WLTP. לשתי הגרסאות יש תא נוסעים דיגיטלי עם מסך מרכזי מאסיבי.

המחירים בישראל לא ידועים, אך בגרמניה טווח המחירים נע בין כ־42 אלף אירו לגרסת הבסיס ועד כ־49 אלף אירו לגרסה הבכירה. על פי הערכות בענף, היבואנית תשאף לתמחר לפחות דגם פתיחה אחד במחיר שינוע סביב 200 אלף שקל. זאת בהנחה שהמלאי הרלוונטי יצליח להגיע לישראל לפני עליית מס הקנייה על רכב חשמלי בינואר.

דוח חדש של S&P על ענף הליסינג הישראלי: הרווחים צפויים להתמתן

הפרופיל העסקי של חברות הליסינג הגדולות בישראל נותר יציב על רקע יציבות בביקושים, כך מעריכה חברת דירוג האשראי S&P בדוח חדש שפרסמה על ענף הליסינג הישראלי. עם זאת, החברה צופה כי רווחיות השיא שהציגו חברות הליסינג בשנה החולפת, צפויה להתמתן בעתיד הנראה לעין אם כי תישאר ברמות גבוהות מרמתן לפני 2019.

להערכת חברת דירוג האשראי, ההתמתנות ברווחי ההון צפויה בעקבות התמתנות בביקוש לכלי רכב משומשים. מנגד, בשנים האחרונות חל שיפור משמעותי בתמחור חוזי הליסינג בענף, שלהערכת החברה נובע מהתייעלות של מספר שנים, בעיקר באמצעות התמקדות ברווחיות על פני הגדלת נתח שוק.

הדוח צופה התמתנות בשיעורי ניצולת הצי של חברות הליסינג (מספר כלי הרכב שנמצאים בשימוש פעיל) ב־12־18 החודשים הקרובים לאור סיום המחסור ברכבים חדשים. אולם, ב־S&P סבורים כי הביקוש לשירותי הליסינג העסקי יישאר יציב.

עוד מציינים בדוח כי בשנים האחרונות חל שיפור בפרופיל הפיננסי של חברות הליסינג בישראל. השיפור בניצולת הצי שלהן ובעיקר רווחי ההון הגבוהים ממכירה של כלי רכב משומשים, בשל המחסור המתמשך ברכב חדש בשנתיים האחרונות, הובילו לשיפור ברווחיות התפעולית ולשיפור מהותי ביחס כיסוי הריבית.

על פי הדוח שפורסם, מינוף החברות בענף נמצא בירידה על רקע השיפור בביצועים התפעוליים. מבחינה היסטורית, חברות הליסינג פעלו ברמת מינוף גבוהה, אך בשנים האחרונות חלה ירידה שנובעת משיפור ברווחיות וגידול בהון. ההערכה ב־S&P היא שהמינוף בענף יישאר ברמות הנוכחיות ב־12־18 החודשים הקרובים, על אף השחיקה הצפויה ברווחיות והגידול בעלויות המימון.

בחברת דירוג האשראי מוסיפים כי אם תימשך הזמינות במלאי הרכבים, מחירון כלי הרכב המשומשים ירד בהדרגה ורווחי ההון הגבוהים יצטמצמו. אולם, הביקוש לכלי רכב בכלל ולשירותי הליסינג העסקי והפרטי בפרט, יישאר יציב בשל היעילות הנמוכה של התחבורה הציבורית במדינה והצפי ששיעור האבטלה יישאר נמוך.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

את עקרונות הניהול הוא למד מהכדורגל בשכונה. היום יש לו אלפי עובדים בעולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה