גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הרובוטיקה הישראלית הודיעה בזום לעובדים: סוגרים, כולם מפוטרים

חברת XACT רובוטיקס נוסדה ע"י הראל גדות על בסיס טכנולוגיה של פרופ' משה שהם מהטכניון ופיתחה רובוט אוטונומי לביצוע ניתוחים ● ניסיון למכור את החברה לא עלה יפה, ו-65 עובדיה קיבלו במהלך סוף השבוע הודעה מפתיעה בזום על סגירתה במיידי ● גורם מקורב לחברה: "יש לה טכנולוגיה טובה, ואפשר היה להציל אותה"

מייסד XACT, הראל גדות / צילום: יח''צ
מייסד XACT, הראל גדות / צילום: יח''צ

חברת XACT Robotics, שפיתחה רובוט אוטונומי לביצוע ניתוחים ללא מגע יד רופא מנתח, הודיעה לעובדיה על סגירתה. החברה תיפרד מ-65 עובדיה, שרובם לא היו מודעים למצבה של החברה, וחלקם אף גויסו בחודשים האחרונים. העובדים קיבלו את ההודעה בזום, וכרגע לא ברור האם יוכלו לקבל את מלוא הפיצויים המגיעים להם.

אלוט מאשרת את חשיפת גלובס: מודיעה על תוכנית התייעלות
בלעדי | רגע אחרי גיוס הענק, אמנון שעשוע מציג את היוניקורן החדש
הישראלי שהסתכסך עם מיקרוסופט ומאיים על עסקת הענק שלה

גורם המקורב לחברה סיפר לגלובס כי החברה החלה במכירות למוצר שלה ב-2020, אך עוד לא הגיעה להכנסות משמעותיות - התפתחות קלאסית בחברת מכשור רפואי. במקביל XACT Robotics החלה במשא-ומתן עם חברה בינלאומית לרכישתה, אלא שבשבוע שעבר התקבלה הודעה כי הרכישה כבר אינה עומדת על הפרק. בינתיים החברה לא הצליחה לגייס הון והתדרדרה עד סף חדלות פירעון בעודה מחכה לתשובה לגבי הרכישה. ברגע שהתקבלה סופית התשובה השלילית, החליטו בעלי המניות לסגור מיידית את החברה. 

"היה אפשר להציל את החברה" 

"חבל, היה אפשר להציל את החברה. יש לה טכנולוגיה טובה", אמרו היום (א') לגלובס שני גורמים המעורבים ב-XACT. אך לצד ההסכמה הזו, יש בין שני הגורמים הבדלי גרסאות. אחד מהם טוען כי בעלי המניות סירבו ב-2020 להצעה לרכישת החברה ב-500 מיליון דולר, וכי גם את ההצעה העדכנית משכו והתמקחו לגביה עד שהפכה ללא רלוונטית.

הגורם השני טוען כי המוצר עוד לא היה בשל, וכי הצעת הרכישה מלכתחילה לא הגיעה לשלב מעשי, אך החברה סמכה עליה יתר על המידה, וכך המשיכה לדמם מזומנים בעודה מחכה למימוש העסקה, בלי ליצור לעצמה אלטרנטיבות אחרות או לסגור את החברה כשעדיין ניתן לעשות זאת בצורה מסודרת.

על הפרק עמדה לאחרונה הצעה נוספת למזג את XACT לתוך חברה ציבורית או למכור אותה לקבוצת משקיעים בסכום נמוך כדי לנסות להמשיך לקיים אותה כחברה עצמאית, אך גם ההצעות הללו לא הבשילו לכדי עסקה, בין היתר בשל חיכוכים חריפים בין בעלי המניות.

כעת צפויים הפטנטים העיקריים של החברה לחזור לידי הטכניון, שם פותחו, אך לא ברור אם ניתן יהיה להשתמש בהם מחדש. עבור עובדי החברה הנוכחיים, זה כבר יהיה כנראה לא רלוונטי. 

גייסה עד היום כ-60 מיליון דולר

XACT הוקמה על-ידי גורמים מובילים בתחום הרובוטיקה הרפואית בישראל. היא נוסדה על-ידי הראל גדות, בעבר בכיר בג'ונסון אנד ג'ונסון שביקש להקים בישראל מקבץ של חברות בתחום הרובוטיקה והמכשור הרפואי, בין היתר בחממה הטכנולוגית מדקס שקיבלה את תמיכת רשות החדשנות. מייסד ובעל מניות נוסף הוא יוסי בורנשטיין, שייסד וניהל המכשור הרפואי שיזים. מנכ"ל החברה הוא שי מלצר, שניהל בעבר כמה חברות בתחום המכשור הרפואי.

הטכנולוגיה של XACT פותחה על-ידי פרופ' משה שהם מהטכניון, שעל בסיסה הוקמה גם החברה המצליחה מזור, שנמכרה ב-1.64 מיליארד דולר לתאגיד מדטרוניק. שהם ייסד גם חברות ישראליות נוספות בתחום הרובוטיקה הרפואית, ביניהן ForSight ודיאגנוסטיק רובוטיקס. שהם וגדות הקימו יחד גם את מיקרובוט מדיקל, שנסחרת היום בנאסד"ק ב-25 מיליון דולר בלבד.

XACT גייסה עד היום כ-60 מיליון דולר. בסבב הגיוס האחרון שלה, שהתרחש ב-2019, החברה גייסה 36 מיליון דולר בהשתתפות הקרן המשפחתית Saber ובהובלת קרן Chasing Value Asset Management, אותה מוביל שלדון ליברמן, איש עסקים שביצעה כמה השקעות מוצלחות בתחום הרובוטיקה, כולל שתי הישראליות המצליחות בתחום, מזור וקורינדוס. 

מוצר רובוטי אוטונומי לגמרי

החברה פיתחה מערכת לעיבוד תמונה וניווט של כלים דקים מאוד לנקודה מדויקת בתוך הגוף, כדי לשפר את הדיוק ולהפחית תופעות לוואי בטיפולים כמו ביופסיות, אבלציות (צריבה של נקודה מדויקת בתוך הגוף), הזרקת תרופות לאיברים פנימיים, ניקוז נוזלים מתוך הגוף ועוד.

"זו בעצם החברה הראשונה בעולם שקיבלה אישור למוצר רובוטי אוטונומי לגמרי", מסביר אחד הגורמים המעורבים בחברה. "כל המוצרים האחרים בתחום הרובוטיקה הרפואית הם מכשירי הנחיה לפרוצדורה שמבוצעת בסופו של דבר בעזרתו של רופא".

המוצר קיבל אישור FDA בשנת 2019, והחברה הרחיבה את האישור ב-2022, אבל נפלה במקום שבו חברות ישראליות רבות נופלות, בשיווק המוצר או יותר נכון, בגיוס הון מספיק כדי לתמוך במאמצי השיווק עד שיצליחו להזרים הכנסות שיעמידו את החברה על רגליה. ניסיון החדירה שלה לשוק נפל על תקופת הקורונה, אז היה הקשב בבתי החולים ומערכות הבריאות נמוך מאוד לפיילוטים במכשיר רפואי חדש שאינו קשור להצלת חולי קורונה או לרפואה מרחוק. ב-2022 קיבלה החברה אישור לרכיב נוסף של המוצר שלה, ובמהלך השנים התקינה את המערכות שלה בכמה בתי חולים מובילים, אך במקביל התקשתה לגייס הון.

החברה החלה במשא-ומתן למכירתה, אך הגיעה אל המשא-ומתן בכיסים מרוקנים, מה שהקשה עליה לנהל אותו מפוזיציה של חוזק. התהליך נמשך אל תוך התקופה הנוכחית בשוק, בה קשה במיוחד לגייס הון לחברות מכשור רפואי. כאמור, כאשר התקבלה בשבוע שעבר הודעה כי הרכישה הצפויה לא תצא לפועל, החליטו בעלי המניות באופן מיידי לסגור את החברה.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?