גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה ישראלית שרוצה להילחם בבדידות גייסה 25 מיליון דולר

נובלוס, היום FORE, עברה הרבה תלאות עד שהגיעה לגיוס של 75 מיליון דולר ● ElliQ קיבלה 25 מיליון דולר למלחמה בבדידות ● ומה עושות חברות שירותים לתחום הביומד מול החשש שהשוק בארץ יתייבש? • השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילומים: shutterstock, אתר ElliQ)
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילומים: shutterstock, אתר ElliQ)

FORE מתאוששת

חברת FORE Biotherapeutics, לשעבר NovellusDX, המפתחת תרופה חדשה לסרטן, הודיעה על גיוס של 75 מיליון דולר. החברה פרסמה לאחרונה תוצאות מבטיחות מניסוי קליני ראשוני.

"טלאי" לשיקום רקמת המוח קיבל אישור FDA, ודוחות חיוביים לקמהדע
המזומן הוא מלך, והעסקה של ריווק היא דוגמה מצוינת לכך

FORE הוקמה בשמה הקודם ב-2011 והיא מוכרת למשקיעי שוק ההון בתחום הביומד משום שהייתה אחת האחזקות של חברת אינטרקיור, אשר נפרדה ממנה לאחר שהחליטה להיכנס לתחום הקנאביס. בגלגולה הקודם, נובלוס פיתחה שיטה לבחון את האופן שבו גנים שונים באים לידי ביטוי בתא סרטני פעיל, וזאת לשם התאמה אישית של תרופות לסרטן. עד 2018 היא גייסה 23 מיליון דולר מקרנות כמו אורבימד ופונטיפקס, ואף קיבלה השקעה קטנה מתאגיד נוברטיס.

בסוף 2018 נובלוס הייתה אמורה להתמזג לחברת Cancer Genetics הנסחרת, אך המיזוג לא יצא לפועל. בשנים 2021-2020 עברה החברה מהפך דרמטי. היא רכשה את ה-plixorafenib שהוא המוצר המוביל שלה היום מחברת Plexxikon, והחלה לפתח אותו כמוצר עצמאי, תוך שימוש ביכולות הקיימות שלה כדי לשפר את סיכויי ההצלחה של המוצר.

בנוסף, שינתה החברה אז את שמה וגם גייסה מנכ"ל שנראה היה כהבטחה גדולה: אוסאמה מאליק, שהוביל את חברת Immunomedics לרכישתה על ידי הענקית גילאד בעבור 21 מיליארד דולר ב-2020. בתחילת 2021 החברה אפילו הודיעה על כוונתה להנפיק בנאסד"ק לפי שווי של 500 מיליון דולר.

אלא שמאליק הואשם בסחר במידע פנים באימונומדיקס, ובסוף 2021 נאלצה FORE לפטר אותו. הגיוס לא יצא לפועל.

כעת, נראה שהחברה מתאוששת עם הגיוס הנוכחי, שמביא את היקף גיוסי ההון בחברה ל-166 מיליון דולר. את הגיוס הובילו SR One ו-Medicxi, יחד עם המשקיעים הקיימים אורבימד, HBM, נוברטיס, 3B Future Health Fund ,Cormorant Asset Management ,Wellington Management ו-Samsung Securities.

במקביל לגיוס החברה מודיעה, שוב, על החלפת מנכ"ל. הנוכחי, מת'יו רוס, עוזב לתפקיד אחר, והוא יוחלף באופן זמני על ידי שון לילנד, לשעבר מנכ"ל חברת Elevation Oncology, בעוד החברה מחפשת מנכ"ל חדש.

התרופה המובילה של החברה היא תרופה הניתנת בבליעה ותוקפת גידולים סרטניים אשר מציגים מוטציות בגן BRAF. בין היתר נראה המוצר מתאים לטיפול בסרטן במערכת העצבים המרכזית. התוצאות הראשונות שהוצגו מראות פעילות מבטיחה של המוצר נגד הגידולים.

25 מיליון דולר לרובוט החברתי למבוגרים ElliQ

חברת Intuition Robotics אשר פיתחה ומשווקת את הרובוטית החברתית ElliQ, הודיעה על גיוס של 25 מיליון דולר. ElliQ היא רובוטית שנועדה לארח חברה למבוגרים, והיא הושקה בארה"ב בתקופת הקורונה, אז היו שירותיה נחוצים במיוחד. החברה גייסה כ-58 מיליון דולר לפני הגיוס הנוכחי.

את הסבב הנוכחי, המחולק להשקעה של 20 מיליון דולר והלוואה של 5 מיליון דולר, הובילה קרן ההשקעות של טויוטה, Woven Capital, יחד עם טויוטה ונצ'רס, מועדון המשקיעים OurCrowd, קרן Western Technology Investment ומשקיעים נוספים.

היום המוצר נמכר לשוק הפרטי בארה"ב במחיר התחלתי של כ-240 דולר ומנוי של עשרות דולרים נוספים בחודש. השוק הגדול יותר נמצא בקרב ארגוני הבריאות, שיכולים לשפות את השימוש במוצר אם ישתכנעו כי הוא תורם לבריאותם של לקוחותיהם, וגם עשויים לשלב בין הרובוט לבין המערכות הממחושבות שלהם, כדי להקל על הרובוטית לעזור למבוגרים לנהל את בריאותם. זה השוק שאליו מעוניינת החברה לפנות בעזרת המימון הנוכחי. היא כבר חתמה על הסכמים עם מספר ארגונים כאלה, חלקם ללא תשלום תחילה, וחלקם כבר בתשלום. לדברי החברה, בפיילוט שלה בניו יורק, המשתמשים יצרו בממוצע 30 אינטראקציות ביום עם ElliQ.

אינטואישן רובוטיקס נוסדה ב2016 על ידי דור סקולר, רועי אמיר ואיתי מנדלסון. בראיון קודם עם "גלובס" אמר סקולר: "אנחנו מתכננים את הרובוט כך שלא ייראה אנושי או בדיוק כמו חיית מחמד, שיהיה ברור שהוא רובוט, אבל אנחנו כן מעודדים את הקשישים לפתח כלפיו רגש. ElliQ לומדת מההתנהגות של המשתמש ומשתנה בהתאם, ונותנת לו תחושה שרואים אותו ומגיבים לקיומו. בתצפיות שערכה החברה על משתמשים היא הבחינה כי חלקם מתוודים על אהבתם כלפי הרובוטית ורוצים לוודא שגם היא אוהבת אותם".

"פונים לחו"ל, למקרה שהשוק בארץ יתייבש"

חברת Patho-Logica (פתו-לוג'יקה) המספקת שירותי פתולוגיה לחברות ביומד, הודיעה על שיתוף פעולה עם חברת איקרום (ICROM) האיטלקית. איקרום היא חברה המספקת שירותי פיתוח תרופות, מתמיכה בגילוי תרופות ועד פורמולציה ותכנון היצור של חומרי הגלם על פי תקינת GMP. פתו-לוג'יקה מספקת את השלב הבא של התהליך, בדיקת התרופה ברקמות חיות ובניסויים פרה קליניים. כעת שתי החברות יציעו חבילת שירותים משותפת.

פתו-לוג'יקה היום עובדת בעיקר מול חברות ישראליות כאשר כ-10% מלקוחותיה הם בחו"ל. מנכ"ל ומייסד החברה ד"ר עמנואל לוב, מסביר כי בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי בתחום הפתולוגיה. "בעבר, ניסויי פתולוגיה ליוו את תחום פיתוח התרופות, והדגש היה על איתור בעיות בטיחות במוצר. בשנים האחרונות התרחשו במקביל שני תהליכים. הראשון, גורמים רגולטוריים כמו ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, החלו לשים דגש רב יותר על הוכחת יעילות מוצרים כבר בשלבים מוקדמים של הניסויים. ישנה הקפדה רבה יותר על הימנעות מאישור של מוצרים לא יעילים או שיעילותם מוגבלת, גם אם הם בטוחים.

"במקביל, הפתולוגיה השתכללה מאוד. הדיגיטציה של הפתולוגיה ותוספת של יכולות בינה מלאכותית, הובילו לכך שהיום ניתן לבצע השוואה ישירה ומדוייקת בין הפעילות של שתי תרופות על פרוסות הרקמה. כל התחום של הפתולוגיה התפתח לכיוון הזה, אך לנו בפתו-לוג'יקה יש יכולות ייחודיות בתחום הזה".

ההחלטה לנסות להתרחב לחו"ל כבר התקבלה בחברה לפני כמה שנים, אך לוב אומר כי ההתפתחות החדשה בנושא מגיעה בתזמון מצוין מבחינת החברה. "אנחנו כבר מרגישים את ההתייבשות של השוק בתחום המכשור הרפואי. בתחום הפארמה ההבדל עדיין פחות מורגש, אך הפרויקטים המגיעים אלינו היום הם בעיקר כאלה שהתקציבים עבורם אושרו לפני חודשים רבים". הסיבה להתייבשות, לדבריו, היא גם אי הוודאות לגבי עתיד המדינה, וגם השפעות הקורונה על הפעילות העסקית. הנזקים שיצרה המגיפה וההתמודדות איתה, למשל מבחינת כוח אדם ושרשראות אספקה, עדיין לא תוקנו באופן מלא. 

לוב מספר כי פנה לרשות החדשנות, בבקשה לתמוך לא רק בחברות הסטארט-אפ הישראליות בתחום הביומד, אלא גם בחברות המציעות שירותים כמו אלה של פתו-לוג'יקה. זאת, כדי שהחברות שכן מנסות לשרוד בארץ, לא תהיינה חייבות לחפש את השירותים הללו בחו"ל. מו"מ בנושא נערך מול הרשות כעת.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם