גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדנמרק צמצמו מ-1,000 רשויות מקומיות ל-100. האם זה אפשרי גם אצלנו?

בישראל יש הרבה מאוד רשויות מקומיות, אבל מה המספר הנכון שמאזן בין היתרון לגודל לבין ההיכרות עם רצון התושבים? ומה הסיכוי לאיחוד רשויות נוסף? ● בחירות מקומיות 2023

שר הפנים, משה ארבל / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
שר הפנים, משה ארבל / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

 

בכתבות הקודמות בסדרה סקרנו את הבעיות הרבות שעולות ממודל השלטון המקומי בישראל. ישראל היא מדינה ריכוזית, שבה האוטונומיה ויכולת קבלת ההחלטות המקומיות היא מוגבלת מאוד, והרשויות עצמן נוטות להיות תלותיות בממשלה ובעלות עומס חובות משמעותי. כעת, צריך להבין - איך אפשר לעשות זאת טוב יותר? איך צריכה להיראות מערכת היחסית וחלוקת הסמכויות בין השלטון המקומי לשלטון הארצי, והאם יש צורך בשלטון אזורי שיתווך ביניהם?

"אין עוד עירייה שפועלת ככה": איך הפכה ירושלים לחביבת יזמי הנדל"ן
בלעדי | קבינט הדיור מתכנן: בקרוב תוכלו לקנות דירה בעד 800 אלף שקל

"השלטון המקומי מכיר טוב יותר את התושבים, ויודע מה ההעדפות שלהם. מכאן, הוא יכול לתת שירותים שמותאמים להם", אומר ד"ר יניב ריינגוורץ, מרצה בכיר במחלקה למינהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה. בעיניו, זה יתרון אדיר שיש לרשויות מקומיות על השלטון המרכז".

 

לדבריו, "יש גם יתרונות לגודל. כשרשות מקומית היא קטנה מדי, היכולת לספק שירותים ציבוריים במחיר סביר היא מוגבלת. יש עלויות קבועות שיעיל יותר לחלק אותן על מספר גדול יחסית של תושבים. לרשות קטנה קשה יותר לספק את אותו השירות. איכות המוסדות היא חד משמעית קריטית לצמיחה כלכלית ולמתן שירותים איכותיים לתושב".

 

דנמרק: מ־1,000 ל־100 רשויות בלבד

הרצון ליצור איזון בין שלטון קטן מספיק כדי להיות קרוב לאזרח, אך גדול מספיק כדי לעמוד בעלויות קבועות, בא לידי ביטוי ברפורמות נרחבות שדנמרק ערכה בשלטון המקומי. בדנמרק התקיימו עד שנות ה־70 1,098 רשויות מקומיות בו זמנית. היא צמצמה אותן ל־275, ואז ב־2007 צמצמה אותן ל־98 בלבד. המטרה המוצהרת הייתה ליצור רשויות גדולות מספיק כדי להיות עצמאיות כלכלית, וכיום רק בשבע מתוכן יש פחות מ־20 אלף איש.

הרשויות המקומיות בדנמרק אחראיות על מערכת החינוך מלבד התיכונית, מערכת הבריאות הקהילתית, ספורט ותרבות, תכנון ובנייה, איכות הסביבה ותשתיות תחבורה מקומיות - ואפילו חלקים ממערכת הרווחה. מימון הרשויות המקומיות מגיע ממיסי הכנסה ישירים, כך שהרוב הגדול של ההכנסות מגיעים לרשות המקומית. מס ההכנסה הלאומי נע בין 8% ל־23%, בזמן שהמס הממוצע של רשות מקומית עומד על כ־25% מההכנסה.

"דנמרק איחדה רשויות מקומיות והפכה אותן לגופים גדולים יחסית עם מספיק יתרונות לגודל", אומר ריינגוורץ. "זה לא רק ההיבט הטכני של העלויות הקבועות, אלא גם היכולת לגייס כוח אדם איכותי שינהל את האופרציה. בדנמרק, העברת הסמכויות ואיחוד הרשויות הגיעו ביחד. כמובן שלא צריך לאחד תמיד ולא בכל תנאי, אבל זה בדרך כלל שינוי לטובה".

גם משרד הפנים בראשות משה ארבל שותף לרצון הזה. המשרד פרסם רשימה של 27 רשויות שהוא מעוניין לאחד לאחר הבחירות העירוניות. כולו בנות פחות מ־5,000 תושבים, ו־89% מקבלות מענקי איזון - כלומר, תלויות בממשלה. כ־60% מהן במגזר היהודי, והשאר מהמגזר הערבי והדרוזי.

אבל לא בטוח שהרשויות עצמן ישמחו מהמהלך: נוסחת מענקי האיזון היא כזאת שמפלה לטובה רשויות קטנות, כך שרשויות מאוחדות יאבדו למעשה חלק מהתקציב שהגיע להן קודם. זה יוצר ניגוד אינטרסים מובהק בין משרד הפנים לבין הרשויות עצמן, שמשאיר רשויות זעירות במקומן.

לא פלא, לפיכך, שעד היום צלחו רק מעט מאוד ניסיונות לאיחוד רשויות בישראל, וחלק מהאיחודים אף התפרקו לאחר זמן מה.

 

שלב הביניים: מחוזות או אזורים

שאלה נוספת שעומדת בסוגיית השלטון המקומי הוא קיומם של מחוזות, או אזורים, בין השלטון המקומי לבין הלאומי.

מרדכי כהן, שכיהן כמנכ"ל משרד הפנים בין 2017 ל־2021 וכיום מכהן כעמית בכיר במכון למחשבה ישראלית, פרסם במהלך כהונתו דוח שכותרתו "הרפורמה לקידום אזוריות וביזור סמכויות מהשלטון המרכזי לשלטון המקומי". במסמך זה, הצוות לקידום אזוריות במשרד הפנים "קורא לממשלה להנהיג רפורמה מבנית שתכליתה מעבר למבנה שלטוני שיורכב משלושה רבדים: מרכזי, אזורי ומקומי, וקידום תהליכי ביזור וחלוקה מחודשת של תחומי האחריות, הסמכויות והמשאבים בין שלושת רבדי השלטון".

כהן אומר לגלובס שלדעתו "יש נושאים שצריך לשמור לשלטון המרכזי, כמו ביטחון וליבת החינוך, אך מוצרים ציבוריים אחרים בהחלט ניתן להוריד לרמה המחוזית: רגולציה, תחבורה, איכות הסביבה וניהול אזורי תעשייה". מחוזות אלו ייבחרו דמוקרטית ויוכלו לייצג את האינטרסים של התושבים בהן מול הרשויות ומול הממשלה כאחד.

בעיניו, "המשחק העדין באמת הוא בין המקומי לאזורי. כמה 'בשר' נותנים לרשות המקומית לעומת האזורית, ואיך מתחלק הכסף? החשש הוא שייווצרו אזורים עניים ואזורים עשירים, וכאן התפקיד של המדינה הוא לאפשר טווח של מיסוי אזורי, לא חופשי לגמרי אלא מנעד, והמדינה אמורה לפצות על אותם כשלים מתקציב המדינה". זה יאפשר למדינה גם "לא להתעסק עם 250 רשויות קטנות, אלא עם 15־20 אזורים שיכילו ישובים מכל הסוגים. זה יוכל ליצור שיווי משקל כלכלי־חברתי ויקטין את הפערים בין תל אביב לפריפריה".

לדבריו, יש גם חסרונות למודל הזה, וצריך ליישם אותו בזהירות: "הממשלה צריכה להמשיך ללוות את האזורים בנושאי מיסוי ולקבוע להם 'גבולות גזרה' ותעריפי מינימום ומקסימום, וגם החלוקה עצמה צריכה להיות מדויקת כדי ליצור אזורים הטרוגניים יחסית שמכילים יישובים מכל הסוגים. אחרת נמצא את עצמנו עם אוטונומיות מגזריות".

המלצות הדוח עוד לא יושמו: "הדוח הוגש לשר דרעי, אבל אז נכנסנו לסחרור הבחירות והוא לא הספיק לדון בו. בינתיים הוקמו אשכולות רשויות מקומיות שלקחו על עצמם סמכויות מהישובים, אך המדינה לא עשתה את חלקה ונתנה להם סמכויות מהצד שלה".

לעומתו, ריינגוורץ דווקא לא מאמין בהקמת רובד שלטוני נוסף, משום ששכבה קבועה נוספת של מערכת שלטונית כרוכה במאמץ ובהוצאה מיותרת. במקום זאת, הוא "מעדיף את המודל שלכל שירות יהיה דרג משלו, כמו רשות מטרופולינית לתחבורה, איגוד ערים לביוב ומים, איכות סביבה וכבאות. אם יש שריפה בפתח תקווה, אפשר להביא כבאית מראש העין".

על פי מחקרים בתחום הכלכלה העירונית, הוא אומר, צריכה להיות התאמה בין האזור שמושפע מעניין מסוים לבין הרשות השלטונית שאמונה עליו. כך למשל, ענייני תחבורה ואיכות סביבה משפיעים על אזורים שונים, ולכן אין היגיון בקביעת גבולות אחידים לכל סוגי השירותים לאזרח.

אוקראינה: קהילות עם סמכויות נרחבות

אחת המדינות שקידמו דרמטית את השלטון המקומי היא אוקראינה. אוקראינה, שסבלה במשך שנים מבעיות של שלטון חסר יכולות ומושחת, ערכה ב־2015 שינוי מקיף בשלטון המקומי והחלה להקים "הרמדות" (קהילות) עם סמכויות נרחבות ברמה המקומית, וזכאות ל־60% ממס ההכנסה שמשולם באותה מדינה. התזמון אינו מקרי - הצורך באוטונומיה לאזורים המגוונים תרבותית ולשונית באוקראינה יחד עם הגברת האמון בממשלה האוקראינית הגיע לרמת אינטרס לאומי־ביטחוני לאחר ההשתלטות הרוסית על קרים וחבל הדונבס ב־2014.

החלוקה החדשה, שהסתיימה ב־2020, הצליחה להעלות את רמת האמון של התושבים בשלטון המקומי ב־17%, כך על פי מחקר כלכלי שהתפרסם בסוף אוגוסט 2023. זהו נתון דרמטי במיוחד, מכיוון שהאמון ברשויות המקומיות לפני הרפורמה עמד על 24% בלבד.

בעיני החוקרים, "האמון הנוסף שנוצר מרפורמת הביזור יכול להסביר את התפקיד הקריטי שהיה להרמדות בבניית איתנות בזמן הפלישה ב־2022, משום שרשויות שקיבלו סמכויות וגובו באמון חזק של האזרחים יכלו לעבוד בצורה יעילה יותר". כך שבסופו של דבר, רשות מקומית שמחוברת לתושבים ויוצרת אמון היא נכס גם בפן הביטחוני והצבאי, שרלוונטי לישראל במיוחד.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר