גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחד מבני הזוג יש דירה נוספת רק בבעלותו? פסק דין שכדאי להכיר

החלטה חדשה של ועדת הערר למיסוי מקרקעין לא אפשרה לבעל לקבל פטור ממס על דירה יחידה בגלל דירות שהיו רשומות על שם אשתו ● פסק הדין צפוי להשפיע על זוגות רבים שבוחרים שלא להיות שותפים בכל הנדל"ן שלהם

חלוקת רכוש / אילוסטרציה: Shutterstock
חלוקת רכוש / אילוסטרציה: Shutterstock

 

מתי בני זוג זכאים להטבות מס בעת מכירה או רכישה של דירת מגורים משותפת, כאשר לאחד מבני הזוג יש דירה נוספת שהיא רק בבעלותו? שאלה זאת, שנדונה רבות בפסיקה ונמצאת בבסיס לא מעט מחלוקות מס, הגיעה שוב אל פתחה של ועדת ערר לעניין חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) בבית המשפט המחוזי בירושלים, שבחרה לחדד את הנסיבות שבהן ניתנות ההטבות.

עסקה בשבוע | 250 מטר מהכותל: בכמה נמכרו שתי דירות קטנות ברובע היהודי בירושלים?
3 פסקי דין בשבוע | אלמן תבע מעיזבון אשתו חצי מדירה שהורישה לילדיהם. מה קבע בית המשפט? 

ההחלטה ניתנה בעניינם של יצחק האזרחי ורבקה ברגר. השניים התחתנו באפריל 2006, ושנים אחדות מאוחר יותר חתמו על הסכם ממון להפרדה רכושית. לאחר הנישואים רכשה ברגר דירה ברחוב קורדובירו בירושלים, וזו נרשמה על שמה ועל שם אמו של האזרחי, שהוריו השתתפו ברכישה.

באותה עת היה האזרחי מוגדר כ"חייב מוגבל באמצעים", ועמדו נגדו תיקי הוצאה לפועל בסכום של למעלה ממיליון שקל, ולכן הדירה לא נרשמה על שמו. בהמשך, ב־2013, רכשה ברגר דירה נוספת על שמה בלבד, ברחוב סלמן מוצפי בירושלים, בתמורה ל־3.25 מיליון שקל, ובני הזוג התגוררו בה מספר שנים יחד עם ילדיהם (בהמשך אף נרכש מחסן לטובת הדירה). ב־2018 רכשו בני הזוג - הפעם יחד - דירה נוספת ברחוב משה זילברג 30 בירושלים בתמורה ל־5.85 מיליון שקל.

רכישה זו עמדה בלב המחלוקת בין האזרחי לרשות המסים, סביב השאלה האם הוא זכאי לפטור ממס רכישה ברכישת דירה יחידה.​ לטענת בני הזוג, מתקיימת ביניהם הפרדה רכושית מוחלטת בהתאם להסכם הממון. לטענתם, בהתאם להפרדה הרכושית, הדירה הראשונה היא בבעלות בת הזוג בלבד, כך שביחס למחצית הדירה הנוספת של בת הזוג מדובר בדירה שאיננה יחידה, אולם כלפי המחצית שבבעלות בן הזוג מדובר בדירה יחידה, ועל כן התבקש מנהל מיסוי מקרקעין ירושלים לתקן את שומת מס הרכישה ביחס לבן הזוג לצורך חישוב מס מופחת לפי מדרגות מס על דירת מגורים יחידה.

הסכום השנוי במחלוקת עמד על 175,623 שקל במונחי קרן, והעניין הגיע להכרעת ועדת הערר.

רקע: "תא משפחתי" אחד לצורכי מס השבח

משטר מס הרכישה ומס השבח בישראל קובע פטור ממס או תשלום מס מופחת בגין עסקה ב"דירת מגורים יחידה". כלומר, אם לבני זוג יש דירת מגורים אחת משותפת - הם ייהנו מפטורים ומהטבות מס בעת רכישתה או מכירתה.

המחלוקת המיסויית מתעוררת כאשר בני הזוג מוכרים או רוכשים דירה משותפת, כשבמקביל לאחד מהם יש דירה נוספת רק בבעלותו. הכלל הוא שכל עוד בני זוג גרים ביחד דרך קבע - רואים אותם כ"יחידה אחת" לצורך מס השבח ומס הרכישה - כלומר, הם נחשבים ל"מוכר אחד" או "רוכש אחד". כאשר לאחד מבני הזוג יש דירה נוספת, ומאחר שלצורכי מס גם בן הזוג השני נחשב כבעל דירה נוספת - אזי דירתם המשותפת כבר אינה "דירת מגורים יחידה", ושניהם אינם זכאים לפטורים ולהטבות מס אם יבצעו עסקה בדירה זו.

להוראה זו יש כמה חריגים. האחד הוא "כלל ההפרדה הרכושית" - מצב שבו בני הזוג חתמו על הסכם ממון, שבו נקבע כי נכסים מסוימים לא יהיו בבעלות שניהם, אלא ייחשבו לרכוש נפרד ובלעדי של אחד מהם. כשהפרדה זו עוגנה בהסכם ממון, והוכח כי היא אינה מלאכותית, אינה פיקטיבית ולא נזנחה במהלך החיים המשותפים - בן הזוג שמחזיק רק בדירה המשותפת יוכל ליהנות מהפטורים ומהנחות המס, שכן עבורו מדובר בדירה יחידה.

המחלוקת: האם מדובר בדירה יחידה

בערעור שהגיש לוועדה טען האזרחי כי יש לראות את חלקו בדירה הנוספת כדירה יחידה, לאור הסכם הממון ושמירה על הפרדה רכושית קפדנית במהלך הנישואים. לטענתו, הסכם הממון נחתם חמש שנים קודם לרכישת הדירה הראשונה, כדי להגן על בת הזוג מסיכונים עסקיים שנטל על עצמו, ולא לשם הפחתת מס לא נאותה.

עוד נטען כי בת הזוג שמרה על שם משפחתה ולא שינתה אותו לשם בעלה כנהוג בחברה החרדית, כי לבני הזוג חשבונות בנק נפרדים, כי הדירה הראשונה נרכשה ממקורות עצמאיים של בת הזוג, וכי החזרי המשכנתה משולמים מחשבון הבנק של בת הזוג.

האזרחי טען כי על־פי פסיקת בית המשפט העליון בע"א 4298/18 (מנהל מיסוי מקרקעין תל אביב נ' רועי בלנק), די בהסכם הפרדת רכוש שאינו פיקטיבי או מלאכותי על־מנת לסתור את חזקת התא המשפחתי, ואין לבחון את התנהלותם השוטפת של בני הזוג.

מנהל מיסוי מקרקעין חלק על פרשנות זו של פסיקת העליון. לטענתו, לא די בהוכחת קיומו של הסכם ממון שאינו פיקטיבי או מלאכותי, ויש להוכיח בנוסף לכך יישום בפועל של ההפרדה הרכושית ביחס לנכסי המקרקעין. לטענתו, הסכם הממון פיקטיבי ואינו מיושם בפועל, וחרף קיומו לא התקיימה בפועל הפרדה רכושית בין בני הזוג.

ההחלטה: ההסכם נזנח במהלך חיי הנישואים

ועדת הערר, בראשות שופט בית המשפט המחוזי אביגדור דורות, קיבלה חלקית את פרשנותו של האזרחי לפסק דין בלנק, וציינה כי אכן נקבע בו כי "ניתן להסתפק בהפרדה רכושית 'חלקית' המתמצה בהסכמה להפרדת הבעלות בנכסי מקרקעין, ואין צורך בהפרדה 'מלאה' המתייחסת למכלול ההיבטים הכלכליים של התנהלות בני הזוג".

בנוסף ציין השופט דורות כי העליון קבע כי אם הוכחה הפרדה רכושית מבחינה קניינית, אין במגורים בדירה המשותפת, ואף אין בהשבחת הנכס על־ידי בן הזוג שאינו הבעלים, כדי לשלול בהכרח את תחולתו של חריג ההפרדה הרכושית. הדבר תלוי במכלול ההסכמות והנסיבות שבין הצדדים.

השופט אף קיבל את טענת האזרחי כי הסכם הממון בין בני הזוג היה אמיתי. "נראה כי אין מדובר בהפרדה מלאכותית הנובעת משיקולי מס בלבד, שכן הסכם הממון נחתם ואושר על־ידי בית הדין כשנה לפני רכישת הדירה הראשונה", ציין.

ואולם חרף כל הקביעות הללו, השופט קבע כי האזרחי אינו זכאי להטבת המס בגין רכישת דירה יחידה, שכן ההפרדה בהסכם יחסי הממון נזנחה במהלך חיי הנישואים. זאת, בין היתר, לאחר שהתברר כי האזרחי השתתף במימון הדירה והמחסן ברחוב מוצפי, אף שהזכויות בדירה נרשמו רק על שם רעייתו, וכן היה מיופה־כוח בחשבונות הבנק שלה.

המשמעות: חיי הנישואים נבחנים בציציות

פסק הדין צפוי להשפיע על זוגות רבים שבוחרים שלא להיות שותפים בכל נכסי הנדל"ן שלהם. לדברי עו"ד ורו"ח דן טולדנו, מוביל תחום מיסוי נדל"ן במחלקת המסים של משרד ארנון, תדמור־לוי, "ההחלטה שהתקבלה מחדדת את ההלכה שנקבעה בענייני שלמי ובלנק ואת המשמעות של ההפרדה הרכושית בפועל - שהיא החריג לכלל התא המשפחתי - והצורך לשמור עליה לאורך זמן. הפסיקה החדשה מחדדת את הצורך בהוכחה שהסכם הממון לא נזנח בעת החיים המשותפים, והבחינה נעשית גם בעת יום הרכישה עצמו".

עוד לדברי טולדנו, "בדיקה של מנהל מיסוי מקרקעין כוללת בין היתר גם בדיקות אודות המשכנתה שנלקחה, תלושי שכר וטופסי 106 של בת הזוג, מורשי החתימה בחשבון הבנק של האישה והעובדה שהבעל הוא מיופה־כוח בחשבונה וכן כל גורם אחר עליו מתבססים הצדדים בטענתם כי שמרו על ההפרדה הרכושית לאורך כל הדרך".

לדברי מומחי מס, על בני זוג המבקשים את הטבות המס לדעת כי בית המשפט יבחן בציציות את התנהלותם הכלכלית בעת חיי הנישואים. לדברי עו"ד אהוד נדב, שותף בתחום המסים במשרד יהודה רוה ושות', "בית המשפט בוחן אחת לאחת את הנסיבות לכריתת הסכם יחסי הממון, את העיתוי ואת שנעשה בהתאם - או שלא בהתאם - לו. בית המשפט לא מהסס להידרש גם לפעולות קודמות שעשו בני הזוג או מי מהם, ואף להקשר (הקונטקסט) של כל טרנזקציה שנעשתה".

עוד כתבות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה