גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדנמרק כבר נערכים: תסריט הבלהות של אירופה

כמו באוקראינה גם במדינות הבלטיות יש מאות אלפי רוסים-אתנים, אלא שהן חברות בברית נאט"ו ופלישה רוסית אליהן תגרור את הפעלת סעיף ההגנה הקולקטיבית ● במערב מתקשים להבין את ההיגיון של פוטין אבל נערכים להתרחבות המלחמה לזירות חדשות ● עולם בסחרור, פרויקט מיוחד

כוחות צבא אוקראינה. גם במדינות הבלטיות יש מאות אלפי רוסים–אתנים / צילום: Associated Press, LIBKOS
כוחות צבא אוקראינה. גם במדינות הבלטיות יש מאות אלפי רוסים–אתנים / צילום: Associated Press, LIBKOS

 

"מסדרון סובאלקי" (Suvalki) הוא שטח לא־רחב ומיושב בדלילות בין ליטא לפולין - הקו הקצר ביותר בין המובלעת הרוסית קלינינגרד (שבין שתי המדינות ולחוף הים הבלטי) לבלארוס, בעלת בריתה של רוסיה. האזור משמש להתקפות על רוסיה וממנה עוד מימי המלחמות הנפוליאוניות, אך בשנה האחרונה הפך השם לשגור בתקשורת האירופית: זו הפרצה שדרכה עשויים כוחות רוסיים להתקדם בזריזות משני הצדדים, כדי לבודד יבשתית את המדינות הבלטיות במקרה של פלישה רוסית. "המקום המסוכן ביותר באירופה", הגדירו אותו כלי התקשורת בחודשים האחרונים.

בצד הליטאי של מרובע־הגבולות, התושבים כבר נערכים עם ציוד חירום, הוראות כיצד לשבש את שלטי הדרכים, לאן לפנות את הקשישים והילדים וכיצד להילחם. בצד הפולני, הממשלה שיגרה בחודש האחרון אלפי חיילים נוספים לאזור, במיוחד על רקע ההגירה הכפויה של כוח וגנר לבלארוס. "זו פינה קטנה של אירופה שידועה לאסטרטגים צבאיים, אך פחות למקבלי ההחלטות", כתב השבועון "פוריין פוליסי" אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה, במאמר שקרא למערב לרכז מאמצים ו"להגן על נקודה רגישה" זו. גבעות נמוכות, שטחים חקלאיים, יערות למחסה ומיעוט דרכים ראשיות - שטח קלאסי למתקפת טנקים זריזה.

 

המסדרון הפך לשם שגור משום שהוא משקף תסריט שבעבר נראה מופרך - התפשטות המלחמה באוקראינה לשטח נאט"ו, וספציפית למדינות הבלטיות. אחרי הכל - אסטוניה, ליטא ולטביה - היו חלק מהגוש הסובייטי עד לפני שלושה עשורים, והצטרפו לברית הצבאית הצפון-אטלנטית לפני פחות משני עשורים, בד־בבד עם הצטרפותן לאיחוד האירופי.

מהלכים אלו עדיין נחשבים על ידי הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין לטעות היסטורית. את נכונותו לנסות ולתקן "טעויות היסטורית שכאלה" באמצעים צבאיים כבר הוכיח באוקראינה בפברואר 2022 למרות אזהרות חריפות. "אם למדנו משהו (מהמלחמה באוקראינה), הרי זה שיש לגבש מענה ליכולות הרוסיות הצבאיות הממשיות, ולא להסתמך על הצהרת הכוונות של הקרמלין", נכתב במגזין המוערך. העובדה כי יש מאות אלפי מי שמזהים את עצמם כרוסים-אתנים במדינות הבלטיות, וכי מתנהלים קרבות על השימוש בשפה הרוסית, מזכירה גם היא את הנעשה באוקראינה.

המלחמה בה פתחה רוסיה באוקראינה, הראשונה על אדמת אירופה מאז מלחמת העולם השנייה, יצרה מציאות חדשה ביבשת. הרבה מאוד כסף (100 מיליארד דולר זרמו למדינה בדמות חימוש, סיוע כספי וביטחוני וערבויות כספיות, לפי הערכות); הרבה מאוד הרוגים (100 אלף חיילים בצד הרוסי, 70,000 חיילים ואזרחים בצד האוקראיני); ושינוי טקטוני בארכיטקטורת הביטחון האירופית, שיחלחל עשורים קדימה.

 

המדינות הבלטיות הן אחד המוקדים האירופיים שבהם השלכות המלחמה מורגשות בצורה החדה ביותר. בעקבות הסכנה כי יהפכו ליעד הבא, הן עומדות במרכז מאמצי נאט"ו בשנה האחרונה להציג חזית אחידה ולחזק את הכוח המוצב בהן. לא סתם פסגת נאט"ו השנתית התקיימה בקיץ האחרון בוילנה בירת ליטא. זה גם לא מקרה שהברית מקיימת תרגילי הגנה רחבי-היקף במדינות הללו, הראשון שבהם חודש בלבד אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה. גם גרמניה שיגרה למדינות הבלטיות כלים מתקדמים ליירוט טילים, וביחד עם מדינות אחרות, הבטיחה לעבות את הכוחות המוצבים בהן. מדובר בגדודים בודדים, המוצבים באופן זמני, אך המסר הוא שהברית הצבאית תגן עליהן במקרה של התקפה רוסית, רצון לחזק את החוליה החלשה.

נשיא אוקראינה זלנסקי. נאט''ו מעדיפה שרוסיה תקיז דם אצלו / צילום: Associated Press

בדנמרק כבר נערכים

להתמקדות בבלטיות יש השלכות גם מעבר להן. בדנמרק, למשל, נמל אסביירג שבמערב המדינה - עד כה נמל מנומנם יחסית ששימש לדיג ולתעשיית טורבינות הרוח הצומחת - עובר בימים אלו שדרוג משמעותי. לפי הדיווחים, הנמל ישודרג בעלות של עשרות מיליוני אירו, כדי לשמש לנחיתה מסיבית של כוחות אמריקאיים במקרה של עימות, ולשליחתם בזריזות הרבה ביותר האפשרית מזרחה.

ארה"ב מצדה, מוצאת במדינות הבלטיות את השותף האסטרטגי והאנטי-רוסי שהייתה רוצה למצוא גם מערבה יותר ביבשת. וושינגטון הבטיחה להושיט לשלוש המדינות הבלטיות הקטנות סיוע ביטחוני בהיקף של 350 מיליון דולר בשנה (לכולן יחד) בשנים הקרובות, וייתכן כי הסכום ייגדל. המדינות הללו גם מובילות בתחום ההוצאות הביטחוניות באיחוד האירופי (שחלק מהמדינות בו חברות בנאט"ו) - והבטיחו להעלות אותן ל־3%, הרבה יותר מ-2% הנדרשים.

החשש מהנעשה באזור הבלטי הוא גם הרקע הנכון להבנת הצטרפותה הזריזה של פינלנד, ולפי ההערכות בקרוב מאוד גם של שבדיה, לברית נאט"ו. עם הצטרפות פינלנד, תהיה למדינות הללו חברת נאט"ו שכנה, החולקת עמן את מרחב הים הבלטי. השאלה אם בידוד המדינות הבלטיות בכלל אפשרי מצד רוסיה, בהתחשב בכך שרוב הים הבלטי הפך לשטח בחסות נאט"ו, נעשית מורכבת יותר. "התמונה כולה השתנתה", אמר לניו יורק טיימס בחודש שעבר המפקד הדני של כוחות נאט"ו בליטא (כ־2,500 חיילים ממדינות שונות), "קלינינגרד היא עכשיו בעיה בשביל רוסיה, ופחות בשביל נאט"ו".

נשיא רוסיה פוטין. המערב מוגבל בהבנה שלו / צילום: Associated Press, Ekaterina Chesnokova

מכון המחקר "המועצה האטלנטית", שמושבו בוושינגטון, סבור שהסיכון למלחמה באזור לא ממש ירד, ומצביע על אזור הגבולות כרגיש במיוחד. במאמר שחיבר השגריר האמריקאי לשעבר למרכז אירופה, עמית במכון, הוא מפציר בממשל ביידן ובצמרת נאט"ו לקיים תרגילים צבאיים בפרוזדור סובאלקי באופן ספציפי, "כדי להדגים שנאט"ו אינה חוששת מעימות עם רוסיה".

הכדור בידיים של מוסקבה

נכון לעכשיו, לפי רוב המומחים, נראה כי השאלה אם העימות עם רוסיה יתרחב לנאט"ו תלויה בעיקר במוסקבה. לברית המערבית עצמה אין שום אינטרס מיידי להיכנס, לראשונה בתולדותיה, לקונפליקט עם רוסיה - שעלול להסלים במהירות למלחמה כוללת. בתחילת החודש, למשל, פורסמו טענות לפיהן מל"טים מתאבדים רוסיים שכוונו לנמל אוקראיני על גבול רומניה בים השחור התפוצצו דווקא בשטח רומניה. לכאורה, הדבר מהווה התקפה על חברת נאט"ו וגורר את הפעלת סעיף 5 להגנה קולקטיבית של הברית, אבל מטה נאט"ו מיהר להבהיר כי אין עדויות - וניסה להנמיך את הלהבות. כך פעלה נאט"ו גם כאשר שברי טיל מיירט אוקראיני נחתו בפולין, והיה חשש כי מדובר בהתקפה רוסית. מקרים אלו משקפים את הרוח השלטת בנאט"ו, המנסה להימנע מעימות ישיר ומעדיפה להמשיך ולהקיז דם וכוח רוסי על אדמת אוקראינה בלבד.

השאלה אם רוסיה תבחר להרחיב את העימות בתואנה כלשהי נדונה באופן קבוע על רקע העובדה שמדינות המערב עוסקות בחימוש בלתי פוסק של אוקראינה. הרוסים הזהירו בעבר כי הם עשויים לראות בכך התערבות ישירה. חברות נאט"ו נזהרות שלא לעשות זאת כחלק מהברית, אלא במסגרת לאומית בלבד, אך ברור כי היא מתאמת את הסיוע. המודיעין שזורם מצבאות מערביים; יצוא מטוסי קרב הצפוי בשנה הבאה, אחרי המכירה התקדימית של טנקים; ומכירת טילים ארוכי-טווח, שעשויים לפגוע בשטח רוסי - כל אלו עשויים להפוך לטענות למעורבות של הברית, ולגלישה למלחמה רחבה בהרבה.

"זה נראה לא הגיוני או לפחות לא חכם אסטרטגית לפוטין", נכתב ב"פוריין פוליסי", "אבל היכולת של המערב להבין את ההיגיון והרציונל של פוטין ושל תהליך קבלת ההחלטות שלו ללא ספק סובלת מחוסר דמיון, חוסר במידע איכותי - או שניהם".

כרגע, מה שמתווה את המדיניות של נאט"ו מול רוסיה הוא עדיין ההסכם ביניהן מ-1997. זהו הסכם המונע מנאט"ו, למשל, להציב כוחות קבע במדינות הבלטיות או אפילו בפולין, אלא מסתפק ב"כוחות זמניים", הצריכים להתחלף כל זמן מה. לצד זאת, בסדרת התבטאויות מצד בכירי נאט"ו ובמילים ברורות מצד נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, הברית שבה ומבהירה כי "תילחם על כל קילומטר משטחה". כלומר שמלחמה נגד ליטא או מדינה אחרת החברה בה, תהיה הכרזת מלחמה על נאט"ו.

הסלמה באיומי הגרעין

מסדרון סובאלקי אינו חבית חומר הנפץ היחידה. בשבועות האחרונים גבר המתח דווקא בים השחור, זירת התקפות מל"טים וטילים בלתי פוסקות מהצד הרוסי על אוקראינה, בניסיון לשבש יצוא דגנים ולשתק כלכלית את המסחר של המדינה. האדמירל ג'יימס סטרווידיס, שכיהן כראש כוחות נאט"ו באירופה מ-2009 ועד 2013, הזהיר שהעימותים האחרונים בים השחור - כולל שיתוק יצוא החיטה ואפילו השתלטות על ספינות טורקיות (טורקיה חברה בברית נאט"ו) כדי "לבדוק" את תכולתן - "עשויה לחייב את מדינות נאט"ו להתערב".

תסריט אחר שעשוי להיות רלוונטי ולהתבטא בגלישת המלחמה לזירות חדשות הוא מקרה שימוש בנשק גרעיני. בין אם יהיה מדובר בשימוש טקטי באזור הלחימה, או באופן נרחב יותר, אפילו באמצעות ניסויים גרעינייים לשליחת מסר מרתיע. רוסיה, לפי הדיווחים האחרונים ממשרד החוץ הרוסי, שוקלת גם לעזוב באופן חד-צדדי את האמנה נגד פיתוח טילים, ולסייע למדינות כמו איראן בתחום.

הרטוריקה הרוסית בתחום האיום בגרעין הסלימה בהדרגה, עד שהגיעה לרמות שלא נרשמו בעבר. "המערב צריך תזכורת קבועה לגבי האיום של מלחמה גרעינית" אמר שר החוץ סרגיי לברוב בתחילת ספטמבר, בעוד הנשיא לשעבר דמטרי מדבדב, כיום סגן ראש מועצת הביטחון הרוסית, כבר חצה את הרוביקון הרטורי, ואיים בתסריטים שונים מפני נפילת טילים גרעיניים על ברלין ועל מערב אירופה.

הרוסים הבהירו כי מבחינתם, כל שינוי בסטטוס-קוו בתחום יכול להיות עילה ל"תגובה הולמת". כך לגבי הצבת כוחות נאט"ו או מערכות נשק חדשות על אדמת המצטרפות החדשות לברית - פינלנד ושבדיה; כך לגבי הצבה מחדש של פצצות-אטום בטייסות האמריקאיות בבריטניה (ארה"ב כבר מחזיקה ארסנל גרעיני בגרמניה, הולנד ובלגיה). הרוסים, מצדם, כבר העבירו טילים גרעיניים לבלארוס, ו"יצאו מהארון" בנוגע להצבת טילים גרעיניים בקלינינגרד. שנה וחצי לתוך מלחמת אוקראינה, העימות עדיין לא גלש מעבר לגבולות המדינה, אבל הסיכונים למה שיקרה אם הוא אכן ייצא משליטה - גברו משמעותית.

עוד כתבות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי ואחריו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי מטפס בכ-1%

ההנג סנג יורד ב-0.1% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי