גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדנמרק כבר נערכים: תסריט הבלהות של אירופה

כמו באוקראינה גם במדינות הבלטיות יש מאות אלפי רוסים-אתנים, אלא שהן חברות בברית נאט"ו ופלישה רוסית אליהן תגרור את הפעלת סעיף ההגנה הקולקטיבית ● במערב מתקשים להבין את ההיגיון של פוטין אבל נערכים להתרחבות המלחמה לזירות חדשות ● עולם בסחרור, פרויקט מיוחד

כוחות צבא אוקראינה. גם במדינות הבלטיות יש מאות אלפי רוסים–אתנים / צילום: Associated Press, LIBKOS
כוחות צבא אוקראינה. גם במדינות הבלטיות יש מאות אלפי רוסים–אתנים / צילום: Associated Press, LIBKOS

 

"מסדרון סובאלקי" (Suvalki) הוא שטח לא־רחב ומיושב בדלילות בין ליטא לפולין - הקו הקצר ביותר בין המובלעת הרוסית קלינינגרד (שבין שתי המדינות ולחוף הים הבלטי) לבלארוס, בעלת בריתה של רוסיה. האזור משמש להתקפות על רוסיה וממנה עוד מימי המלחמות הנפוליאוניות, אך בשנה האחרונה הפך השם לשגור בתקשורת האירופית: זו הפרצה שדרכה עשויים כוחות רוסיים להתקדם בזריזות משני הצדדים, כדי לבודד יבשתית את המדינות הבלטיות במקרה של פלישה רוסית. "המקום המסוכן ביותר באירופה", הגדירו אותו כלי התקשורת בחודשים האחרונים.

בצד הליטאי של מרובע־הגבולות, התושבים כבר נערכים עם ציוד חירום, הוראות כיצד לשבש את שלטי הדרכים, לאן לפנות את הקשישים והילדים וכיצד להילחם. בצד הפולני, הממשלה שיגרה בחודש האחרון אלפי חיילים נוספים לאזור, במיוחד על רקע ההגירה הכפויה של כוח וגנר לבלארוס. "זו פינה קטנה של אירופה שידועה לאסטרטגים צבאיים, אך פחות למקבלי ההחלטות", כתב השבועון "פוריין פוליסי" אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה, במאמר שקרא למערב לרכז מאמצים ו"להגן על נקודה רגישה" זו. גבעות נמוכות, שטחים חקלאיים, יערות למחסה ומיעוט דרכים ראשיות - שטח קלאסי למתקפת טנקים זריזה.

 

המסדרון הפך לשם שגור משום שהוא משקף תסריט שבעבר נראה מופרך - התפשטות המלחמה באוקראינה לשטח נאט"ו, וספציפית למדינות הבלטיות. אחרי הכל - אסטוניה, ליטא ולטביה - היו חלק מהגוש הסובייטי עד לפני שלושה עשורים, והצטרפו לברית הצבאית הצפון-אטלנטית לפני פחות משני עשורים, בד־בבד עם הצטרפותן לאיחוד האירופי.

מהלכים אלו עדיין נחשבים על ידי הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין לטעות היסטורית. את נכונותו לנסות ולתקן "טעויות היסטורית שכאלה" באמצעים צבאיים כבר הוכיח באוקראינה בפברואר 2022 למרות אזהרות חריפות. "אם למדנו משהו (מהמלחמה באוקראינה), הרי זה שיש לגבש מענה ליכולות הרוסיות הצבאיות הממשיות, ולא להסתמך על הצהרת הכוונות של הקרמלין", נכתב במגזין המוערך. העובדה כי יש מאות אלפי מי שמזהים את עצמם כרוסים-אתנים במדינות הבלטיות, וכי מתנהלים קרבות על השימוש בשפה הרוסית, מזכירה גם היא את הנעשה באוקראינה.

המלחמה בה פתחה רוסיה באוקראינה, הראשונה על אדמת אירופה מאז מלחמת העולם השנייה, יצרה מציאות חדשה ביבשת. הרבה מאוד כסף (100 מיליארד דולר זרמו למדינה בדמות חימוש, סיוע כספי וביטחוני וערבויות כספיות, לפי הערכות); הרבה מאוד הרוגים (100 אלף חיילים בצד הרוסי, 70,000 חיילים ואזרחים בצד האוקראיני); ושינוי טקטוני בארכיטקטורת הביטחון האירופית, שיחלחל עשורים קדימה.

 

המדינות הבלטיות הן אחד המוקדים האירופיים שבהם השלכות המלחמה מורגשות בצורה החדה ביותר. בעקבות הסכנה כי יהפכו ליעד הבא, הן עומדות במרכז מאמצי נאט"ו בשנה האחרונה להציג חזית אחידה ולחזק את הכוח המוצב בהן. לא סתם פסגת נאט"ו השנתית התקיימה בקיץ האחרון בוילנה בירת ליטא. זה גם לא מקרה שהברית מקיימת תרגילי הגנה רחבי-היקף במדינות הללו, הראשון שבהם חודש בלבד אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה. גם גרמניה שיגרה למדינות הבלטיות כלים מתקדמים ליירוט טילים, וביחד עם מדינות אחרות, הבטיחה לעבות את הכוחות המוצבים בהן. מדובר בגדודים בודדים, המוצבים באופן זמני, אך המסר הוא שהברית הצבאית תגן עליהן במקרה של התקפה רוסית, רצון לחזק את החוליה החלשה.

נשיא אוקראינה זלנסקי. נאט''ו מעדיפה שרוסיה תקיז דם אצלו / צילום: Associated Press

בדנמרק כבר נערכים

להתמקדות בבלטיות יש השלכות גם מעבר להן. בדנמרק, למשל, נמל אסביירג שבמערב המדינה - עד כה נמל מנומנם יחסית ששימש לדיג ולתעשיית טורבינות הרוח הצומחת - עובר בימים אלו שדרוג משמעותי. לפי הדיווחים, הנמל ישודרג בעלות של עשרות מיליוני אירו, כדי לשמש לנחיתה מסיבית של כוחות אמריקאיים במקרה של עימות, ולשליחתם בזריזות הרבה ביותר האפשרית מזרחה.

ארה"ב מצדה, מוצאת במדינות הבלטיות את השותף האסטרטגי והאנטי-רוסי שהייתה רוצה למצוא גם מערבה יותר ביבשת. וושינגטון הבטיחה להושיט לשלוש המדינות הבלטיות הקטנות סיוע ביטחוני בהיקף של 350 מיליון דולר בשנה (לכולן יחד) בשנים הקרובות, וייתכן כי הסכום ייגדל. המדינות הללו גם מובילות בתחום ההוצאות הביטחוניות באיחוד האירופי (שחלק מהמדינות בו חברות בנאט"ו) - והבטיחו להעלות אותן ל־3%, הרבה יותר מ-2% הנדרשים.

החשש מהנעשה באזור הבלטי הוא גם הרקע הנכון להבנת הצטרפותה הזריזה של פינלנד, ולפי ההערכות בקרוב מאוד גם של שבדיה, לברית נאט"ו. עם הצטרפות פינלנד, תהיה למדינות הללו חברת נאט"ו שכנה, החולקת עמן את מרחב הים הבלטי. השאלה אם בידוד המדינות הבלטיות בכלל אפשרי מצד רוסיה, בהתחשב בכך שרוב הים הבלטי הפך לשטח בחסות נאט"ו, נעשית מורכבת יותר. "התמונה כולה השתנתה", אמר לניו יורק טיימס בחודש שעבר המפקד הדני של כוחות נאט"ו בליטא (כ־2,500 חיילים ממדינות שונות), "קלינינגרד היא עכשיו בעיה בשביל רוסיה, ופחות בשביל נאט"ו".

נשיא רוסיה פוטין. המערב מוגבל בהבנה שלו / צילום: Associated Press, Ekaterina Chesnokova

מכון המחקר "המועצה האטלנטית", שמושבו בוושינגטון, סבור שהסיכון למלחמה באזור לא ממש ירד, ומצביע על אזור הגבולות כרגיש במיוחד. במאמר שחיבר השגריר האמריקאי לשעבר למרכז אירופה, עמית במכון, הוא מפציר בממשל ביידן ובצמרת נאט"ו לקיים תרגילים צבאיים בפרוזדור סובאלקי באופן ספציפי, "כדי להדגים שנאט"ו אינה חוששת מעימות עם רוסיה".

הכדור בידיים של מוסקבה

נכון לעכשיו, לפי רוב המומחים, נראה כי השאלה אם העימות עם רוסיה יתרחב לנאט"ו תלויה בעיקר במוסקבה. לברית המערבית עצמה אין שום אינטרס מיידי להיכנס, לראשונה בתולדותיה, לקונפליקט עם רוסיה - שעלול להסלים במהירות למלחמה כוללת. בתחילת החודש, למשל, פורסמו טענות לפיהן מל"טים מתאבדים רוסיים שכוונו לנמל אוקראיני על גבול רומניה בים השחור התפוצצו דווקא בשטח רומניה. לכאורה, הדבר מהווה התקפה על חברת נאט"ו וגורר את הפעלת סעיף 5 להגנה קולקטיבית של הברית, אבל מטה נאט"ו מיהר להבהיר כי אין עדויות - וניסה להנמיך את הלהבות. כך פעלה נאט"ו גם כאשר שברי טיל מיירט אוקראיני נחתו בפולין, והיה חשש כי מדובר בהתקפה רוסית. מקרים אלו משקפים את הרוח השלטת בנאט"ו, המנסה להימנע מעימות ישיר ומעדיפה להמשיך ולהקיז דם וכוח רוסי על אדמת אוקראינה בלבד.

השאלה אם רוסיה תבחר להרחיב את העימות בתואנה כלשהי נדונה באופן קבוע על רקע העובדה שמדינות המערב עוסקות בחימוש בלתי פוסק של אוקראינה. הרוסים הזהירו בעבר כי הם עשויים לראות בכך התערבות ישירה. חברות נאט"ו נזהרות שלא לעשות זאת כחלק מהברית, אלא במסגרת לאומית בלבד, אך ברור כי היא מתאמת את הסיוע. המודיעין שזורם מצבאות מערביים; יצוא מטוסי קרב הצפוי בשנה הבאה, אחרי המכירה התקדימית של טנקים; ומכירת טילים ארוכי-טווח, שעשויים לפגוע בשטח רוסי - כל אלו עשויים להפוך לטענות למעורבות של הברית, ולגלישה למלחמה רחבה בהרבה.

"זה נראה לא הגיוני או לפחות לא חכם אסטרטגית לפוטין", נכתב ב"פוריין פוליסי", "אבל היכולת של המערב להבין את ההיגיון והרציונל של פוטין ושל תהליך קבלת ההחלטות שלו ללא ספק סובלת מחוסר דמיון, חוסר במידע איכותי - או שניהם".

כרגע, מה שמתווה את המדיניות של נאט"ו מול רוסיה הוא עדיין ההסכם ביניהן מ-1997. זהו הסכם המונע מנאט"ו, למשל, להציב כוחות קבע במדינות הבלטיות או אפילו בפולין, אלא מסתפק ב"כוחות זמניים", הצריכים להתחלף כל זמן מה. לצד זאת, בסדרת התבטאויות מצד בכירי נאט"ו ובמילים ברורות מצד נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, הברית שבה ומבהירה כי "תילחם על כל קילומטר משטחה". כלומר שמלחמה נגד ליטא או מדינה אחרת החברה בה, תהיה הכרזת מלחמה על נאט"ו.

הסלמה באיומי הגרעין

מסדרון סובאלקי אינו חבית חומר הנפץ היחידה. בשבועות האחרונים גבר המתח דווקא בים השחור, זירת התקפות מל"טים וטילים בלתי פוסקות מהצד הרוסי על אוקראינה, בניסיון לשבש יצוא דגנים ולשתק כלכלית את המסחר של המדינה. האדמירל ג'יימס סטרווידיס, שכיהן כראש כוחות נאט"ו באירופה מ-2009 ועד 2013, הזהיר שהעימותים האחרונים בים השחור - כולל שיתוק יצוא החיטה ואפילו השתלטות על ספינות טורקיות (טורקיה חברה בברית נאט"ו) כדי "לבדוק" את תכולתן - "עשויה לחייב את מדינות נאט"ו להתערב".

תסריט אחר שעשוי להיות רלוונטי ולהתבטא בגלישת המלחמה לזירות חדשות הוא מקרה שימוש בנשק גרעיני. בין אם יהיה מדובר בשימוש טקטי באזור הלחימה, או באופן נרחב יותר, אפילו באמצעות ניסויים גרעינייים לשליחת מסר מרתיע. רוסיה, לפי הדיווחים האחרונים ממשרד החוץ הרוסי, שוקלת גם לעזוב באופן חד-צדדי את האמנה נגד פיתוח טילים, ולסייע למדינות כמו איראן בתחום.

הרטוריקה הרוסית בתחום האיום בגרעין הסלימה בהדרגה, עד שהגיעה לרמות שלא נרשמו בעבר. "המערב צריך תזכורת קבועה לגבי האיום של מלחמה גרעינית" אמר שר החוץ סרגיי לברוב בתחילת ספטמבר, בעוד הנשיא לשעבר דמטרי מדבדב, כיום סגן ראש מועצת הביטחון הרוסית, כבר חצה את הרוביקון הרטורי, ואיים בתסריטים שונים מפני נפילת טילים גרעיניים על ברלין ועל מערב אירופה.

הרוסים הבהירו כי מבחינתם, כל שינוי בסטטוס-קוו בתחום יכול להיות עילה ל"תגובה הולמת". כך לגבי הצבת כוחות נאט"ו או מערכות נשק חדשות על אדמת המצטרפות החדשות לברית - פינלנד ושבדיה; כך לגבי הצבה מחדש של פצצות-אטום בטייסות האמריקאיות בבריטניה (ארה"ב כבר מחזיקה ארסנל גרעיני בגרמניה, הולנד ובלגיה). הרוסים, מצדם, כבר העבירו טילים גרעיניים לבלארוס, ו"יצאו מהארון" בנוגע להצבת טילים גרעיניים בקלינינגרד. שנה וחצי לתוך מלחמת אוקראינה, העימות עדיין לא גלש מעבר לגבולות המדינה, אבל הסיכונים למה שיקרה אם הוא אכן ייצא משליטה - גברו משמעותית.

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים