גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה הישראלית שרוצה לשקם פגיעות בחוט השדרה דרך האף

בעזרת אקסוזומים, מעין "בייבי תא" אשר מיוצר בתוך התאים, מנסה חברת נוראקסון לשקם תאי עצב שהתנוונו או נפגעו מפציעה ● חברת הביולוגיה החישובית סקאלה, שעוזרת לחברות לפתח תרופות, גייסה 5.5 מיליון דולר ● והאם בקרוב נוכל לקבל התרעה על סיכון לאירוע לב, דרך הזיעה? ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילום שלומית לבנברג: אריק סולטן)
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילום שלומית לבנברג: אריק סולטן)

לשקם את חוט השדרה דרך האף

האם בעתיד משותקים יוכלו לקום וללכת לאחר ששאפו תרופה דרך האף? זו ההצעה של נוראקסון, חברה הנסחרת היום בבורסה של טורונטו לחברות יזמיות בקנדה לפי שווי של 11.4 מיליון דולר קנדי, ורשמה עליות של 14% בחודש האחרון. בתחילת החודש גייסה סכום מיידי של1.5 מיליון דולר קנדי, עם אופציה להגדלת הגיוס בסכום של 2.2 מיליון דולר קנדי נוספים בהמשך.

בשבוע שעבר, החברה נפגשה עם ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, והוא אישר את התוכנית לניסויים הקליניים הראשוניים של החברה, אחרי ניסויים מוצלחים בחולדות וללא צורך בניסויים בחיות גדולות יותר. הניסוי בבני אדם צפוי להתחיל ב-2025.

המעסיקה הגדולה בהייטק יוצאת להרפתקה חדשה. האם יצליח לה?
ראיון | טל קאופמן ניהלה בית מלאכה קטן בגליל. היום היא מנסה לייצר לאנבידיה את מוליך העל

פוטנציאל השיקום של תאי עצב או חוט שדרה שהתנוונו או נפגעו מפציעה, נחשב למוגבל עד אפסי. חברת נוראקסון הוקמה ב-2020 על בסיס פרויקט של פרופ' שלומית לבנברג (המוכרת כמומחית בהנדסת רקמות מתאי גזע, ובין היתר ממציאת הטכנולוגיה של חברת הבשר המתורבת אלף פארמס) ושל פרופ' דני אופן (גם הוא מומחה לתאי גזע ובין היתר מפתח הטכנולוגיה של חברת הטיפול ב- ALS בריינסטורם סל).

ד"ר ליאור שאלתיאל, מנכ"ל החברה, הסביר בעבר לגלובס כי "בשנות ה-90, כשהחל להתפתח תחום הנדסת האיברים באמצעות תאי גזע, העולם החל להאמין בשיקום באמצעותם, אבל הבשורה הזו לא התממשה. אנחנו מאמינים באקסוזומים המופרשים על ידי תא הגזע".

אקסוזום הוא מעין "בייבי תא" אשר מיוצר בתוך התא, וכמוהו מכיל מעטפת, ויכול לשאת בתוכו חומר גנטי, חלבונים, חומצות שומן ומטבוליטים. הגוף משתמש באקסוזומים כדי להעביר מידע בין תאים.

שאלתיאל: "היתרון של השימוש באקסוזום לעומת התא החי, הוא שלא צריך להתאים אותם לאדם המטופל. הם אינם יוצרים תגובה חיסונית, ויכולים להיות מוצר מדף. בניגוד לתאי גזע שיכולים להתרבות, אקסוזום לא מתרבה ולכן לא נתון לאותה הרגולציה, כי פחות חוששים שהוא יגרום סרטן".

האקסוזומים מקיימים בגוף תהליכי ריפוי באופן טבעי, ויודעים לזהות תהליכי דלקת. "ואז הם רצים אליהם כטיל מונחה", אומר שאלתיאל. כאשר ישנה פציעה בחוט השדרה, נוצרת דלקת, והאקסוזום נמשך אליה באופן טבעי. כאמור, מדובר במעטפות קטנות שיכולות להכיל חומרים שונים ומגוונים. נוראקסון טוענת אותם בחומרים נוספים, מפחיתי דלקת ומעוררי התחדשות תאים.

שאלתיאל מבהיר כי גם בתרחיש האופטימי של שימוש בתרופה, המטופלים לא אמורים להתחיל לרוץ בעקבות הטיפול. "אבל הם ישלטו בסוגרים קצת יותר, ימנעו מחלק מתופעות לוואי הכרוכות במצב השיתוק, ותוחלת החיים שלהם תהיה גבוהה יותר".

ניסוי חולדות שערכה החברה הסתיים בהצלחה, כאמור. חולדות, בניגוד לבני אדם, הן בעלות יכולת מסוימת של חידוש תאי חוט שדרה באופן עצמאי. אולי כבר ראיתם סרטון אחד או שניים של חולדה מרקדת אחרי פגיעת חוט שדרה, בעוד בבני אדם עד היום לא היו מקבילות לכך. "רוב הפגיעות שמהן החולדות מצליחות להשתקם הן פגיעות מעיכה", אומר שאלתיאל, "ואנחנו בדקנו פגיעה חמורה יותר, חיתוך מלא של חוט השדרה, וראינו התאוששות. ראינו את האקסוזום מגיע למקום הנזק וראינו את מנגנון הפעולה שלו מתממש, בדיוק כמו שתכננו. אבל אנחנו נצטרך להראות את התוצאות הללו גם בבני אדם".

לפתח חיסון למלריה במחשב

חברת הביולוגיה החישובית Scala Biodesign הוקמה ב-2022, וכבר יש לה לקוחות משלמים ומוצר שתכננה הגיע לשלב II של הניסויים הקליניים. החברה הוקמה על ידי ד"ר רוית נצר, כיום מנכ"ל החברה וד"ר עדי גולדנצוייג, סמנכ"לית הטכנולוגיה. היא יצאה השבוע לראשונה לתקשורת, לאחר שבשנה שעברה גייסה 5.5 מיליון דולר, בהובלת קרן TLV Partners. בסבב השתתפו גם משקיעים פרטיים ביניהם בני שניידר, אביגדור וילינץ וצביקה לימון. החברה בגרה מתוכנית ההאצה Intel Ignite.

סקאלה עוזרת לחברות שמפתחות תרופות ביולוגיות, לזהות את המולקולות הכי יציבות, יעילות ומותאמות ליצור. היא עובדת עם חברות שכבר זיהו מטרה לתרופה שלהם, ומוצאת את המולקולה המוצלחת ביותר לתקוף את אותה מטרה. היא עושה זאת בעזרת ניתוח של המאפיינים הפיזיקליים והביולוגיים שלה תוך שילוב גם של בינה מלאכותית. הגישה הזו מתאימה לא רק לתרופות, אלא גם לכימיקלים בתעשיה, דלק ביולוגי, חקלאות מדייקת ולחברות מזון המפתחות חלבונים אלטרנטיביים ומעוניינות להגיע לכמויות גדולות בתהליכי יצור זולים.

גולדנצוייג: "מערכת Alphafold של קבוצת אלפאבית, החברה האם של גוגל, עשתה מהפיכה בתחום הזה. כשהתחתי את הדוקטורט שלי במכון ויצמן בתחום הזה, יכלתי לעשות אופטימיזציה רק למספר קטן של חלבונים שהמבנה שלהם היה ידוע. היום אותם כלים שפיתחנו, ניתנים להחלה על כל חלבון שהוא שהרצף הגנטי שלו ידוע".

המוצר המוביל שפותח בעזרת הטכנולוגיה שלה הוא חיסון למלריה. נצר: "פנו אלינו חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד שסיפור שהצליחו לפתח חיסון, אבל כדי שניתן יהיה לשווקו בהצלחה, הוא חייב להיות הרבה יותר זול וגם שניתן יהיה לשנע אותו ללא קירור.

"סקאלה יודעת להכניס שינויים שמשפרים את היציבות, ולבדוק מה השינוי הזה עושה ליעילות המוצר. הצענו להם שלוש אפשרויות, והם בדקו על רטוב, במעבדה, אם המוצר נשאר יעיל ואם אכן ניתן לייצר אותו בזול". ואכן, בעוד את החלבון המקורי ניתן לייצר רק בחרקים, סקאלה הציעה לאוניברסיטה חלבון שניתן לייצר גם בחיידקים, והוא גם יציב בעד 50 מעלות, ועדיין פעיל נגד המחלה. המוצר מוסחר לחברת פארמה.

לנטר את הלב באמצעות הזיעה

חברת יופי (YOPI) הודיעה על הצטרפותה למאגד רשות החדשנות בתחום החישה הביולוגית. יופי פיתחה מערכת לבישה לניטור אלקטרוליטים בזיעה, מחוץ למעבדה באופן רציף תוך כדי אימון גופני. כך ניתן להתריע על הסיכון לאירוע לב, לפעמים כמה חודשים לפני שהוא עלול להתרחש.

בנוסף, המערכת של יופי מאפשרת ניתוח צריכת חמצן VO2, באופן שמאפשר לדרג את תפקוד הלב בעת הפעילות הגופנית. המערכת נמצאת בשלב ההכנה ליצור.

מאגד הביו-צ'יפ של מרכז החדשנות מורכב מ-7 חברות תעשייתיות ביניהן: Tower SC, CEVA, QuLab medical, Cardiokol, SensoMedical ואפילו התעשייה האווירית. כמו כן חברות במאגד 12 קבוצות מחקר מ-4 מוסדות אקדמיים שונים, הטכניון, בר-אילן, בן-גוריון ואוניברסיטת תל אביב. מטרתו העיקרית של המאגד היא לפתח את תחום הבריאות הדיגיטלית ולהביא לשוק טכנולוגיות ביו-שבבים חדשניות שיהיו זמינות למגזר הביו-רפואי הישראלי והעולמי.

יופי הוקמה ב-2017 על ידי חמי ראם וד"ר מנחם גנוט. לדברי החברה היא מהווה התקדמות על גבי הטכנולוגיה הקיימת בתחום השעונים החכמים ומוצרי ניטור הדופק, במדידה מדוייקת יותר של תפוקת הלב, מדדי צריכת החמצן וחילוף הגזים. כך ניתן לנתח בצורה מדוייקת יותר את הביצועים הספורטיביים של המשתמש וגם, כאמור, למנוע התקפי לב. בשלב הראשון יוצע המוצר לקהל העוסק בספורט בעצימות גבוהה, אם כספורטאים מקצועיים או כחובבנים. בהמשך היא תוסב לניטור של אנשים בסיכון למחלות לב.

יופי פועלת ממתחם ההייטק סאוטאפ (SOUTH UP) של מועצה אזורית שער הנגב, בקיבוץ ניר-עם.

הדסה תציע בדיקות פאונדיישן לריצוף גנטי לכלל חולי הסרטן שלה

בית החולים הדסה הודיע על חתימת הסכם שיתוף פעולה עם חברת רוש, לביצוע בדיקות ריצוף גנומי של החברה-הבת פאונדיישן מדיסין, לכלל חולי הסרטן בבית החולים. בדיקות ריצוף גנומי נועדו להתאים טיפול באופן ספציפי על פי המאפיינים הגנטיים של הסרטן. היום עבור רוב המטופלים במערכת הבריאות הישראלית, הבדיקה מבוצעת רק כאשר יש סבירות גבוהה שלסרטן יש מאפיין גנטי שישפיע על הטיפול, או כשמוצו שיטות הטיפול הנחשבות לקו ראשון עבור אותו סרטן, או שהמטופל מבצע זאת על חשבונו. בהדסה מקווים כי ריצוף עבור כל החולים יאתר עוד מטופלים שהטיפול שלהם יכול להיות מושפע ממאפיינים גנטיים, וכן יעזור לצוות חולים לניסויים קליניים. שיתוף הפעולה יצור גם מאגר מידע גנטי ייחודי של גידולים סרטניים בישראל.

עוד כתבות

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

מצלמה של חברת עין שלישית / צילום: עין שלישית

האסיפה הכללית של עין שלישית אישרה מכירת 30% לאדג' האמירתית

העסקה נחתמה בינואר אשתקד, ובמסגרתה תשקיע אדג' כ־10 מיליון דולר בתמורה לכ־30% ממניות חברת בעין שלישית, המפתחת מערכות אלקטרו־אופטיות מבוססות בינה מלאכותית ● המהלך יצא לפועל לאחר שאגף הפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון העניק את האישור הנדרש לעסקה

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

מג'דל אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש, ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצת עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת, הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דנה עזריאלי הופכת למנכ"לית הקבועה של הקבוצה ועוזבת את תפקיד היו"ר

כעבור חצי שנה כממלאת-מקום, מכריזה קבוצת עזריאלי על מינויה של דנה עזריאלי למנכ"לית הקבועה ● לצד זאת היא תפנה את תפקיד היו"ר אותו היא ממלאת מאז 2014, ובמקומה תמונה אירית סקלר-פילוסוף

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מימין: רועי זיסאפל, שבתאי אדלרסברג, דורון בלשר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, ניר סלקמן

הישראלית שנכנסה לרשימת המניות המומלצות של אופנהיימר

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדוור קפצה לאחר שהחברה הודיעה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות ● לאחר שמנייתה הגיעה לשיא לפני כשבועיים, על רקע ההאצה בביקוש לחשמל לתשתיות AI - אורמת נכנסה לרשימת המניות הישראליות המומלצות של אופנהיימר ● ואודיוקודס נסחרת סביב רמות שפל של שנתיים

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

באיראן פסימיים לגבי המו"מ, ומאיימים: "טראמפ ילמד לקח"

צה"ל תקף מחבלים מארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי במרחב מג'דל ענג'ר שבלבנון ● חוסלו שני מחבלים במרחב הקו הצהוב שביצעו פעולות חשודות בקרקע והתקרבו לכוחות צה"ל הפועלים בצפון הרצועה ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

קמהדע היא כבר לא רק הבטחה אלא מניית ערך אמיתית

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

מיזוג בשוק הטלוויזיה? כך המדינה מתייחסת לעסקאות כאלה

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת ת"א; הורדת הריבית בדרך? מניות הנדל"ן מזנקות בחדות אחרי נתוני האינפלציה

מדד הבנייה מזנק ב-5% ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● פייננשל טיימס: "מה שמזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית"● מהפכת ה-AI מטלטלת את מניות התוכנה, בגולדמן סאקס מסמנים את המנצחות והמפסידות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי, והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● לחברה הגרמנית יש בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תימחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה ועשויים לפתוח בצעדי מחאה

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון