גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגיל 40 בלבד היא כבר מחזיקה היסטוריה שלמה של השקעות בנדל"ן

יוליה לוי כבר רכשה בית להשקעה בארה"ב, כששיחה עם עוזרת הבית שלה הובילה אותה ליזום בנייה של בניין שלם בטיביליסי

יוליה לוי / צילום: אסף רפפורט
יוליה לוי / צילום: אסף רפפורט

יוליה לוי מתל אביב מעולם לא חשבה שהיא תחזיק בטייטל "יזמת נדל"ן", ועוד בגאורגיה. אלא ששיחה מקרית שקיימה עם עוזרת הבית שלה הובילה למסלול נדל"ני יוצא דופן שכולל הקמת חברת נדל"ן גאורגית שבימים אלה מסיימת את בנייתו של בניין שכולל כ־100 דירות בבירה טיביליסי. על הפרק כבר נמצאים כמה פרויקטים נוספים. פגשנו אותה במסגרת "כסף בקיר", פודקאסט השקעות הנדל"ן של גלובס.

הסיכון של המבצעים בשוק הדיור: "הקנס בביטול העסקה הגיע ל-140 אלף שקל"
משבר בנדל"ן למגורים? הביקוש לבתים צמודי קרקע מזנק ואיתו המחירים

"נכנסתי לעולם השקעות הנדל"ן לפני כעשור", מספרת יוליה. "ההשקעה הראשונה שלי הייתה בארצות־הברית שזה המסלול הקלאסי. רכשתי נכס באמצעות חברה (בית פרטי, סינגל פמילי - ג.ל) והשכרתי אותו, ככה שאני נהנית מתשואה פסיבית. זו הייתה השקעה ב־102 אלף דולר, והיום הנכס הזה שווה פי שלושה. שמעתי מסביב על אנשים פעילים יותר ממני בעולם הנדל"ן, וזה מאוד סיקרן אותי - רק שלא היה לי שום רקע. אני לא באה ממשפחה של נדל"ניסטים, ורף הכניסה הכספי הוא מאוד גבוה".

לוי מספרת על ניסיונות שונים שלא התרוממו, אך אז נפתחה דלת חדשה, דווקא ממקום בלתי צפוי. לדבריה, "לפני קצת יותר מחמש שנים, ביום שגרתי, הייתי בבית, והגיעה אלי הביתה עוזרת. ראיתי שהיא עובדת קשה מאוד, והתחלנו לדבר על עבודה וכסף. שאלתי אותה בעדינות אם היא חשבה על השקעת נדל"ן שתוכל לסייע לה בהכנסה פסיבית, ולהפתעתי היא ענתה לי שהיא כבר עושה את זה, בבית, היכן שנולדה בגאורגיה".

במהלך השיחה הבינה לוי כי אביו של בעלה של העוזרת שימש בעבר כמהנדס עיריית טיביליסי, וכי קשריו וניסיונו סייעו להם רבות בתחום הנדל"ן וההשקעות. לוי פנתה אליו והסבירה כי היא מעוניינת להיכנס להשקעה בהיקף של כמה מאות אלפי דולרים. לדבריה, בשיחה הזו למעשה נזרעו הזרעים לשותפות שבמהרה תהפוך לחברת נדל"ן מקומית.

"אתה חייב להכיר את המנטליות הגאורגית"

הם החלו לחפש קרקע להקמת פרויקט. לדברי יוליה, לאחר כחצי שנה של חיפושים נמצאה קרקע בבעלות פרטית, שעליה ניתן היה לקדם בנייה במתווה של עסקת קומבינציה עם בעלי הקרקע. "הטיוטה הראשונה לתוכנית נכתבה בכתב יד וכללה פרטים כמו כמה אפשר לבנות בשטח, בכמה יהיה אפשר למכור את הדירות ומה היו העלויות - בחישוב די גס. באופן מפתיע, המספרים די התכנסו והפרויקט עומד", היא אומרת. התוכנית כללה בניית בניין בן 12 קומות עם חניון קרקעי, קומה מסחרית ו־100 דירות ששטחן 46־74 מ"ר.

איך ניתן להקים פרויקט גדול כל כך בשלט רחוק? לדבריה, בעלה של עוזרת הבית הפך לשותף מלא בחברה החדשה.

"בגאורגיה מדברים רוסית ואנגלית אבל בסופו של דבר אתה חייב לדעת את השפה המקומית, לתקשר עם קבלנים, ספקים ולקוחות. אתה חייב גם להכיר את המנטליות", היא אומרת. למשל, הגאורגים לא נוטים לרכוש דירות לפני שהבנייה החלה בפועל, והם רוצים לראות שהפרויקט באמת קורם עור וגידים וקומות.

אך איך אפשר לוודא שהשותף המקומי אמין דיו? יוליה מספרת כי היא סמכה על תחושת הבטן החיובית שלה לגבי השותף החדש ואביו. לדבריה, "בפעם הראשונה שהגענו לביקור וישבתי עם השותף בארבע עיניים, ואמרתי לו 'תשמע אני יודעת שאם תרצה ככל הנראה תוכל לרמות אותי אבל אני סומכת עליך שזה לא יקרה'".

ארבעה חודשים של גשם הקפיאו את הבנייה

שינויים ומכשולים לא חסרו, מספרת לוי. החלטות עירוניות השתנו לאורך הדרך, הייתה תקופה של ארבעה חודשי גשם בלתי פוסק שהקפיאו את הבנייה בשטח, ואביו של השותף, שכאמור היה כוח מניע משמעותי בקידום הפרויקט, נפטר במפתיע.

עם זאת, לדבריה היא צברה בשנים האחרונות ידע רב וחשוב, אם בפן המימוני, אם בנוגע לדינמיקת העבודה עם שותפים - במהלך הדרך התווסף שותף מישראל שסייע בפן המימוני ובפן ההנדסי - ואם בסוגיות כמו שיווק.

משאבים מצומצמים מקטינים רווח עתידי

גם כאן יש לה טיפ חשוב ליזמים. "כיזם, הרווח שלך נמצא בסוף. כלומר, אם אתה נכנס לעניין הזה עם משאבים מצומצמים ואין לך מספיק תמיכה מהבנקים או מגורמים אחרים, קח בחשבון שהרווח שלך בעתיד יצטמצם".

תסבירי.
"קח לדוגמה בניין של שש קומות וקומת פנטהאוז. על מנת לממן את הבנייה, אתה צריך להזין המון משאבים פנימה. ברגע שהשכבת את ההון העצמי ולקחת מימון מהבנק אתה צריך השלמה ממכירת הדירות. מי שלחוץ תזרימית ימכור יותר דירות לאורך הדרך, וכשאתה מוכר דירה בשלב מוקדם יותר המחיר יהיה נמוך יותר.

"בארץ, הרבה מאוד קבלנים יזדקקו להרבה יותר משאבים בזמן הקרוב כדי להתקדם בשלבי הבנייה. זה אומר שהם ישאפו למכור יותר דירות בדרך ולכן למעשה הרווחים העתידיים שלהם יישחקו, אם נביא בחשבון גם עלויות מימון גבוהות יותר מבעבר - המצב היום מורכב יותר".

ומה לגבי ההמשך? יוליה אומרת שעם הידע, הניסיון ואפילו הציוד שהם רכשו בגאורגיה, אין להם שום סיבה להפסיק את מסע היזמות, מה גם שהם מזהים הזדמנויות בעתיד. ולצד זאת היא מבקשת להפנות מסר לכל מי שמבקש להשקיע או לעסוק ביזמות. "אל תגידו למה לא. תחשבו איך כן", היא מסכמת.

עוד כתבות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט