גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת המעסיקים: כך תוכלו להרוויח עד 33 אלף שקל על עובד חדש

על מנת לקדם קבוצות אוכלוסייה הנמצאות בתת-תעסוקה, משרד הכלכלה פרסם תוכנית שתתגמל מעסיקים המספקים הכשרה מקצועית ● גברים חרדים סומנו כיעד מיוחד במסגרת התוכנית, והכשרתם תעניק 1,000 שקל יותר מאשר כל אוכלוסיית יעד אחרת ● טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121: "עבור מעסיק קטן זה לא בהכרח פרקטי"

ה-OECD העביר בעבר ביקורת על הגישה הבעייתית של ישראל להכשרות מקצועיות / אילוסטרציה: Shutterstock, iChzigo
ה-OECD העביר בעבר ביקורת על הגישה הבעייתית של ישראל להכשרות מקצועיות / אילוסטרציה: Shutterstock, iChzigo

משרד הכלכלה פרסם החודש קול קורא למעסיקים, שמטרתו הכשרה מקצועית של עובדים מקבוצות בתת-תעסוקה בחברה הישראלית. על פי התוכנית, הכשרה צפויה להניב מענק של אלפי שקלים, והשמה מוצלחת יכולה להניב מענק חמש-ספרתי נוסף.

בניגוד למגמה: מספר המשרות הפנויות במשק שוב בעלייה
שאלות ותשובות | למי מגיע ואיך זה עובד: כל מה שכדאי לדעת על קרן השתלמות 

משרד הכלכלה מציע שני מסלולי הכשרה: הראשון הוא הכשרה בכיתה, החל מ-100 שעות ועד למעלה מ-500 שעות. בהתאם לאורך ההכשרה והשכר הצפויה בסופה, המעסיקים יקבלו מענק הן על ההכשרה עצמה והן על ההשמה בעבודה בפועל. בדרגה המקסימלית, של הכשרה בת למעלה מ-500 שעות, לשכר של מעל 12,500 בחודש, לאוכלוסיות היעד שנמצאות היום בתת-תעסוקה, הכשרה והשמה מלאה תביא למענק עבור המעסיק של 32,775. אם העובד הוא גבר חרדי - יתווספו למענק 1,000 שקל נוספים.

גברים חרדים סומנו כיעד מיוחד

במסלול חניכה (On the job training), מעסיק שיבצע את החניכה המלאה ויעסיק את העובד לתקופה של שישה חודשים לכל הפחות יקבל מענק של 10,000 שקל על הכשרת עובד בטווח שכר בין 6,680 ל-8,900 שקל, ומענק של 15,000 שקל על הכשרת עובד בשכר גבוה יותר. בנוסף, עובדים מאוכלוסיות היעד יביאו למענק של 2,000 שקל נוספים, וגברים חרדים ספציפית - 3,000 שקל. בשני המסלולים, המענקים ניתנים אך ורק לעובדים חדשים ולא לעובדים קיימים.

אוכלוסיות היעד כוללות ערבים, חרדים, הורים יחידניים, יוצאי אתיופיה, עולים ובעלי מוגבלויות. המענקים ניתנים גם על הכשרת עובדים מחוץ לאוכלוסיות אלו, אך הם גבוהים יותר עבורם. ראוי לציין שגברים חרדים סומנו כיעד מיוחד בתוכנית הזאת, והכשרתם מעניקה למעסיקים 1,000 שקל יותר מאשר כל אוכלוסיית יעד אחרת.

על פי מנכ"ל משרד הכלכלה, אמנון מרחב, חלק ממטרות התוכנית הוא הגברת הפריון בשוק העבודה: "לא נתמוך בהכשרת עובד שעושה 'על האש' בסטקייה. אנחנו מעדיפים עובדים טכניים, במקצועות עם פריון גבוה יותר". לגבי ההתמקדות בגברים חרדים באופן ספציפי, אומר מרחב ש"מנסים להמשיך להעמיק את העבודה מול אוכלוסיית הגברים החרדים, כדי להגדיל את ההשתתפות שלה במעגל העבודה. יש פה פוטנציאל משמעותי מבחינתנו, והמודל של מעסיק בקצה עם גברים חרדים הוא מאוד מצליח. אחוזי הקליטה אצלם גבוהים". עם זאת, למשרד הכלכלה אין נתונים קונקרטיים שמאשרים את הקביעה הזאת, וגם פניית גלובס למשרד העבודה שהיה אחראי על הנושא בעבר לא הניבה נתונים שיאשרו זאת.

טקס הנחת אבן פינה למפעל אלקטרה באזור התעשייה אשקלון / צילום: דוברות משרד הכלכלה

מאבק ממושך על הסמכויות השונות

למרות המלצות ה-OECD על תמיכה ממשלתית בהכשרת עובדים דרך המעסיקים (ולא בתוכניות נפרדות כפי שהיה עד עכשיו), היישום בישראל התעכב זמן רב בשל ויכוחי סמכויות בין משרדי הממשלה השונים.

טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121 העוסקת בקידום הכשרות מקצועיות בשוק העבודה, מספרת שהגיעה עם העמותה למשרד האוצר ב-2019 כדי לקדם את הנושא, כחלק ממטה 'המקפצה' - שותפות של 50 ארגונים עסקיים, ארגונים חברתיים ומכללות, ששותפים למטרה לשכנע את המדינה להגדיל משמעותית את ההשקעה בקורסי ההכשרה המקצועית.

ניר מספרת כי "בהתחלה לא רצו, אך בסופו של דבר אגף תקציבים הפך את עמדתו ואמר שרוצים להשקיע בהכשרות מקצועיות. זה היה נראה טוב, אבל אז התחילו הבעיות: ראש אגף הכשרות מקצועיות שולי אייל נעצר על שחיתות באגף וקבלת שוחד יחד עם עוד מספר בכירים. אחרי זה הייתה שרשרת של בחירות שהקשתה על קבלת החלטות, ובקורונה רצו להתחיל ולהשקיע בזה - אבל זה נפל בגלל ריב על סמכויות". עוד סיפרה ניר כי "ישראל כ"ץ הקים מנהלת הכשרות מקצועיות במשרד האוצר והיו ארבעה גופים שונים. שרת הכלכלה ברביבאי לקחה את זה על עצמה ו…הקימה ועדה. ולאחר מכן הממשלה נפלה".

ה-OECD העביר בעבר ביקורת על הגישה הבעייתית של ישראל להכשרות מקצועיות. בדוח מ-2018, ה-OECD אומרים שההכשרה הייתה "מפוצלת. תלמידים ומעסיקים כאחד מוצאים אותה קשה לניווט". ואכן, ההכשרה המקצועית בארץ הייתה מפוצלת בין ארבעה גופים שונים: מנהלת ההכשרות המקצועיות של משרד האוצר, האגף להכשרה מקצועית בזרוע העבודה של משרד הכלכלה, תוכנית ההכשרה המקצועית של רשות התעסוקה ו"מסלול החירום להכשרות והשמות מהירות במקצועות ההייטק" של רשות החדשנות. האחריות והמשימות שלהם היו דומות למדי, והכפילות ביניהם גורמת לחוסר יכולת להתוות מדיניות קוהרנטית.

טלי ניר, מנכ''לית עמותת 121 / צילום: שלומי יוסף

גם כשהוקמה הממשלה הנוכחית, ניטש במשך תשעה חודשים קרב סמכויות בין משרד הכלכלה למשרד העבודה על האחריות על "מנהלת המעסיקים" שמציעה את ההטבות למעסיקים על ההכשרה המקצועית. רק לאחרונה, כשמשרד הכלכלה יצא כשידו על העליונה, פורסמה התוכנית הנוכחית למענקים על הכשרות מקצועיות.

"אין שום מדידה והערכה של איכות ההכשרות המקצועיות"

בעיני טלי ניר, מדובר על שינוי כיוון היסטורי שהיא מברכת עליו, ואף קוראת להגדיל את התקציב עוד יותר: בעוד שב-1991 נרשמו מעל 88,000 הכשרות מקצועיות בשנה, שהיוו כמעט 5% מכלל כוח העבודה דאז, בין 2006 ל-2013 מספר זה צנח לאלפים בודדים שהיוו שברירי האחוז מכוח העבודה. כיום המגמה מתהפכת שנית, ומספר ההכשרות המקצועיות הולך ועולה. היא מקווה שבעקבות התוכניות של משרד הכלכלה, שיעור ההכשרות המקצועיות מכוח העבודה ילך ויעלה.

אלדד מניב, נשיא ו-COO טאבולה / צילום: Taboola

אך עדיין יש בעיות רבות: ניר מספרת ש"היום, אין שום מדידה והערכה של איכות ההכשרות המקצועיות והתשואה שהן מניבות לעובדים ביחס להשקעה בהם. תיתכן הכשרה שמביאה לשכר גבוה, אך היא מיועדת לעובדים בעלי מיומנויות גבוהות מלכתחילה. זו תופעה שנקראת Creaming. או לחילופין, הכשרה שלא בהכרח מביאה לשכר גבוה במיוחד, אך היא קצרה וזולה וניתנת ליישום רחב. צריך למדוד ROI (החזר להשקעה, ע"א)". לדברי משרד הכלכלה, זה צפוי להגיע בהמשך.

בנוסף, היא אומרת, "בשל הבירוקרטיה הנרחבת, היום בעיקר מעסיקים גדולים יכולים להתעסק בנושא הזה. צריך למלא טפסים, להתקשר עם מכללה ולהראות מה בדיוק ילמדו, עבור מעסיק קטן זה לא בהכרח פרקטי. צריך גוף, אפילו פרטי למטרות רווח או ארגון מעסיקים, שיקשר בין מעסיקים קטנים לבין עובדים פוטנציאליים". אך בעיני משרד הכלכלה, כבר היום כמעט שאין בירוקרטיה וגם מעסיקים קטנים יכולים להשתתף על ידי התאגדות של כמה מעסיקים לכיתה במפעל. האם זה באמת יהיה פרקטי, ואיזה שינויים עוד יצטרכו לעשות? רק הזמן יגלה.

עוד כתבות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

מארבעה נשאר אחד: מאבקי הכוחות והכסף הגדול שטלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ בגודל שינוע בין 80 ל-180 מ"ר ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד