גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריבוי העילות ומשקלן המצטבר מחייב את ביטול חוק הסבירות

גם אם שופטי בג"ץ סבורים כי כל עילה שנטענה מולם לבדה אינה מספיקה לביטול החוק, הרי שמשקלן המצטבר משנה את התמונה

שופטי העליון דנים בעתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
שופטי העליון דנים בעתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

הכותב הוא נשיא אוניברסיטת תל אביב, לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים

בימים אלה שוקדים 15 שופטי בית המשפט העליון על כתיבת פסק הדין החשוב ביותר בקריירה שלהם: האם לבטל את חוק עילת הסבירות, לא לבטלו או למצוא פתרון אמצע כלשהו. השופטים יבחנו עילות שונות לביטול החוק, חלקם ישתכנעו שאחת או יותר מן העילות חלה על המקרה ויבטלו את החוק, וחלקם אולי לא ישתכנעו בכך.

אני טוען כי גם שופט הסבור כי אף עילה אינה מספיק חזקה או מבוססת כדי להכריע לבדה את המקרה, עשוי להשתכנע שהמשקל המצטבר של העילות מצדיק את ביטול החוק. טענה זו של "אגרגציה נורמטיבית של עילות" מבוססת על מאמר שכתבתי עם אריק פוזנר, שפורסם בכתב־העת המשפטי של אוניברסיטת ייל, ויש לה אף בסיס במשפט האמריקאי. 

דעה | החלטת בג"ץ על עילת הסבירות: הזדמנות לתקן טעות היסטורית 
דעה | ביטול עילת הסבירות: תחילת הקץ של דוקטרינת "האדם הסביר"
ניתוח | איך תיגמר הדרמה המשפטית של עילת הסבירות? כל התרחישים

הטענות העיקריות

קחו למשל שלוש עילות עיקריות שנטענו לביטול חוק עילת הסבירות: ראשית, החוק מכרסם באופן משמעותי באופי הדמוקרטי של המשטר בישראל (העילה המהותית). שנית, החוק נחקק בפרוצדורה מקוצרת (בגלל שיזמה אותו ועדת חוק, חוקה ומשפט), ואין זה ראוי שחוק בעל חשיבות כה רבה יחוקק בדרך זו (העילה הפרוצדורלית). שלישית, החוק הוא אחד מבין חוקים נוספים שעלולים להיחקק בעתיד הקרוב, כאשר מכלול החוקים יפגע בדמוקרטיה פגיעה אנושה, ויש לבלום ניסיון זה כבר בתחילתו (עילת הסיכון לעתיד).

נניח ששופט מסוים בוחן את שלוש העילות ומגיע למסקנה כי הן אינן חלות על המקרה, מהטעמים הבאים: ראשית, למרות שחוק עילת הסבירות מכרסם באופי הדמוקרטי של המשטר, אין כרסום זה משמעותי דיו כדי להצדיק התערבות של בית המשפט בחקיקת הכנסת. שנית, למרות שהפרוצדורה שננקטה בחקיקה היא פגומה, הפגם בה אינו יורד לשורש העניין, ועל כן אינו מצדיק את ביטול החוק. שלישית, על אף שהצהרות הממשלה על חקיקה עתידית שתכרסם באופי הדמוקרטי של המשטר מטרידות, אין ודאות שאכן חקיקה זו תתקבל, ועל כן לא מוצדק לבטל את החוק בשל חששות אלה בלבד.

מסקנתו של השופט עשויה להיות שמאחר שאף עילה אינה חלה על המקרה, אין לבטל את החוק. טענתי היא שגם אם זו מסקנתו של השופט, חובה עליו לשאול את עצמו אם בהצטברותן של העילות יש כדי להביא למסקנה אחרת. הבסיס האינטואיטיבי לטענתי הוא שכדי לבטל את החוק צריך להגיע לסף מסוים של שכנוע, וגם אם כל עילה לבד אינה מצליחה לעבור את הסף, הצטברות העילות עשויה לעבור אותו.

במשפט החוקתי האמריקאי פותחה דוקטרינה מיוחדת כדי לתקוף מעשה שלטוני על בסיס טעון דומה לשלי. על־פי דוקטרינה זו, גם אם פגיעה של הרשות הציבורית בזכות יסוד אחת לא תצדיק התערבות של בית המשפט (שכן פגיעה זו אינה עוברת סף מסוים), פגיעה בשתי זכויות יסוד (או יותר) עשויה להצדיק התערבות כזו.

כך למשל, נניח שמפוטר עיתונאי מתאגיד שידור ציבורי, והוא מבקש למנוע את הפיטורים בשתי עילות - פגיעה בחופש העיסוק ופגיעה בחופש הביטוי. ייתכן כי בית המשפט יקבע כי העילה הראשונה בעומדה לבד, והעילה השנייה בעומדה לבד, אינן מצדיקות את ביטול הפיטורים. עם זאת, מאחר שפיטוריו של העיתונאי פגעו בו־זמנית הן בחופש העיסוק והן בחופש הביטוי, ביטול הפיטורים יהיה מוצדק. אגרגציה נורמטיבית של עילות, אפילו אם התשתית הנורמטיבית שלהן שונה, יכולה להכריע את הכף במקרים מעין אלה.

אגרגציה מוצדקת

כך, גם במקרה שלנו מדובר בשלוש עילות לביטול החוק, שאין להן אותה תשתית נורמטיבית, ולמרות זאת אגרגציה שלהן תהיה מוצדקת.

למעשה, טענתי היא שחוק שמכרסם בדמוקרטיה, אשר נחקק בפרוצדורה מקוצרת, וכאשר ברקע קיימת סכנה מוחשית שהוא ראשון בסדרת חוקים שישנו את האופי הדמוקרטי של המדינה - דורש טיפול מיוחד.

המצב היה אולי שונה, אילו דובר בחוק ש"רק" מכרסם בדמוקרטיה, אך שנחקק בפרוצדורה רגילה ותקינה, וכשאין חשש ממשי שחוקים דומים לו יחוקקו בהמשך. המצב היה אף שונה, אילו היה מדובר בחוק ש"רק" נחקק בפרוצדורה בעייתית, אך שאינו מכרסם בדמוקרטיה.

הצעתי היא שגם שופט שסבור כי אף עילה, בעומדה לבד, אינה מצדיקה את ביטול החוק - ראוי שיבחן את כל העילות יחדיו, שכן בחינה כזו עשויה לשנות את מסקנתו.

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר