גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סדרת הדוקו שחושפת את האמת המטרידה על הכת השמרנית האמריקאית

במרכז "אנשים זוהרים ושמחים", סדרת דוקו חדשה בת ארבעה פרקים של "אמזון פריים וידאו", סיפורה של משפחת דאגר, חברי "המכון לעקרונות החיים הבסיסיים", מוסד נוצרי פונדמנטליסטי אמריקאי הדוגל בערכים שמרניים ● היא חושפת אמת מטרידה על כת דתית בפרופורציה עולמית, שחלק משליחיה אף מכהנים בתפקידי מפתח בממשל ובמערכת המשפט האמריקאי

דריק וג'יל דאגר-דילארד ב''אנשים זוהרים ושמחים'' / צילום: באדיבות אמזון פריים וידאו
דריק וג'יל דאגר-דילארד ב''אנשים זוהרים ושמחים'' / צילום: באדיבות אמזון פריים וידאו

 

רוב הישראלים לא מכירים את משפחת דאגר, שהיו כוכבי תוכנית ריאליטי אמריקאית שלא שודרה בארץ. התוכנית, בהשתתפות בני המשפחה, "19 ילדים והיד עוד נטויה", שודרה ב-TLC בין 2005-2018, והם שימשו כפנים של "המכון לעקרונות החיים הבסיסיים", מוסד נוצרי פונדמנטליסטי הדוגל בערכים שמרניים. "אנשים זוהרים ושמחים: הסודות של משפחת דאגר", סדרת דוקו חדשה בת ארבעה פרקים של "אמזון פריים וידאו", אודות המשפחה והארגון אותו ייצגו, מגלה אמת מטרידה על כת דתית בפרופורציה עולמית, שחלק משליחיה אף מכהנים בתפקידי מפתח בממשל ובמערכת המשפט האמריקאית.

 

תקציר העלילה

"אנשים זוהרים ושמחים" מאירה באור חדש את סיפורה של משפחת דאגר דרך ראיונות, כשהמרכזי ביניהם הוא עם ג'יל, אחת הבנות מתוך 19 ילדי המשפחה. הסדרה חושפת את אחורי הקלעים המכוערים של המשפחה, וחוזרת אל ההאשמות המיניות החמורות שעלו נגד ג'וש, הבן הבכור.

במקביל, הסדרה נכנסת למעמקי "המכון" שמשפחת דאגר מייצגת, ומוכיחה כיצד הוא התבסס בלב הפוליטיקה האמריקאית ושלח זרועות לרחבי העולם. המרואיינים בסדרה הם נשים וגברים, יוצאי הארגון, המעידים על חוויותיהם האישיות, ואגב כך חושפים את האג'נדה הקיצונית ש"המכון" מבקש להנחיל, ואת השיטות השנויות במחלוקת באמצעותן הוא עושה זאת.

ביקורת מהעולם

"לאחר צפייה ב'אנשים זוהרים ושמחים' ברור שזו סדרת הריאליטי שהיינו צריכים לראות, ולא '19 ילדים והיד נטויה'.. הצופים היו צריכים לראות את המחיר שהמשפחה הזו שילמה, את המורכבות. הם היו צריכים לראות שהעיסוק של משפחת דאגר בערכים כמו טהרה וצניעות לא היה מושתת על מערכת אמונות, אלא על מערך דרישות ברוח: 'את זה תעשו או שתלכו לגיהנום'". (מוניקה הס, "וושינגטון פוסט", 2.6).

ההקשר למציאות

"המכון לעקרונות החיים הבסיסיים" (IBLP) הוקם בשנות ה-60 כמרכז סמינרים על ידי ביל גות'רד, כומר אוונגליסטי אמריקאי שעמד בראשו עד 2014. בשנות ה-70 הסמינרים תפסו תאוצה בקרב נוצרים שמרנים שדחו את הרוח ההומניסטית והפרוגרסיבית של מערכת החינוך הציבורית בארצות הברית. המכון עודד את הבאים בשעריו לחינוך ביתי, מוסר נוצרי, צניעות, סמכות הורית וסמכות גברית. על פי נתונים שסיפק המכון, עד היום השתתפו בסמינרים כ-2.5 מיליון אנשים.

3 דברים שכדאי לדעת

● ההשפעה של ה-IBLP וביל גות'רד חורגת מעבר למוסדות הרשמיים של המכון. "דור ג'ושוע", למשל, הוא ארגון נוצרי אמריקאי שאינו קשור פורמלית למכון של גות'רד, אך מקימיו למדו בחינוך ביתי ומחזיקים במשנה דומה לזו של "המכון".

"דור ג'ושוע", העומד במרכז הפרק הרביעי של הסדרה, מכשיר נערים בלימוד ביתי למעורבות פוליטית, במטרה להצמיח דור רפובליקני-שמרני שיתפוס בעתיד עמדות מפתח בממשל האמריקאי. אחד מפעילי הארגון הבולטים הוא מדיסון קאת'ורן, נציג צפון קרוליינה בבית הנבחרים האמריקאי.

● ג'ים בוב דאגר, אב המשפחה שבמרכז הסדרה, כיהן בבית הנבחרים של ארקנסו בין השנים 1999-2003. הוא ניסה להיבחר לסנאט האמריקאי פעמיים, וכן לסנאט של מדינת ארקנסו, אך נכשל. הבן הבכור, ג'וש, ניסה גם הוא להתמודד לתפקידים בממשל האמריקאי, על אף שכמה מאחיותיו טענו שתקף אותן מינית. ב-2021 ג'וש הואשם בהחזקת פורנוגרפיה של ילדים, ובשנה שעברה נגזרו עליו 12 שנות מאסר.

● ביל גות'רד, 88, מייסד המכון IBLP, מעולם לא נישא ואין לו ילדים. הוא בעל תואר שני בלימודי נצרות, והוא זה שכתב את כל תוכניות הלימוד של המכון, כולל פתירת קונפליקטים במשפחה וחינוך ילדים.

ב-2011 החלו לצוץ עדויות של נשים המתארות התנהגות לא הולמת מצדו של גות'רד, וב-2014 שלושים נשים תבעו אותו בגין תקיפות מיניות ואונס. אשמות אלו בוטלו ב-2018 עקב התיישנות, וגות'רד תבע 7 נשים על תלונות שווא. בעקבות המשפט והביקורת הציבורית גות'רד פרש מתפקידו כראש המכון, ולפי הצהרות רשמיות של המכון ראשיו הם חברי הוועד המנהל.

למה בחרנו בה

סדרת הדוקו על משפחת דאגר צוללת לפעילות המסועפת של "המכון לעקרונות החיים הבסיסיים" ושל הקהילה האולטרה שמרנית בארצות הברית. בארבעת הפרקים הסדרה מצליחה לעשות "זום-אאוט" מהפרטי אל הציבורי, לתת מקום מכובד וראוי לנפגעי "המכון" ולחבר את חלקי הפאזל למגמה חברתית-פוליטית רחבה ואקטואלית. התחקיר מסופר מנקודת מבט סובייקטיבית, אך הוא מלא בעובדות, עדויות והקשרים מעוררי מחשבה, כמו שתחקיר טוב צריך להיות.

סדרה לחזור אליה

רכבת הקרח (2020-2022)
זמינה לצפייה: נטפליקס
עונות: 3
פרקים: 30

סדרת דרמה אמריקאית, פיתוח של סרט באותו שם מ-2013, ושניהם מבוססים על רומן גרפי צרפתי מ-1982 באותו שם. העלילה מתרחשת במציאות עתידנית, בה כדור הארץ נכנס לעידן הקרח, וכל מי שנותר מהאנושות חי כעת על רכבת בת אלף קרונות המקיפה את העולם ללא הפסקה. הסדרה עוקבת אחר היחסים החברתיים-פוליטיים שבין הנוסעים, אלו במחלקה ראשונה, בעלי הכסף והמעמד, אלו שעובדים בקרונות הבילוי והפנאי, ולבסוף "המזדנבים", שעלו לרכבת ללא אישור וחיים בתתי תנאים. עם ג'ניפר קונלי, דיוויד דיגס ושון בין.

סדרה לחכות לה

Nada 
תהיה זמינה לצפייה: הולו (11.10)
עונות: 1
פרקים: 5

סדרת דרמה קומית ארגנטינאית, בכיכובו של לואיס ברנדוני ("לוזרים עם כבוד") ועם הופעת אורח של רוברט דה נירו. ברנדוני מגלם את מנואל, איש זקן ואקסצנטרי, מבקר אוכל במקצועו, שנהנה מרמת חיים גבוהה כל חייו. כשהעוזרת הצמודה שלו מזה 40 שנה הולכת לעולמה, מנואל שוכר צעירה מפרגוואי כמחליפה ומגלה שהוא חסר כישורי חיים בסיסיים, ושגם בגיל מאוחר אפשר לגלות הרבה על עצמך ועל העולם. עם סילביה קוטיקה, בלן שאבן, גסטון קוצ'יארלה ואנריקה פיניירו.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

סנאטור המקורב לטראמפ: "ההחלטה בנוגע לאיראן כבר התקבלה" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● עדכונים שוטפים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה