גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק על המרחב הציבורי: לפי הפסיקה, ברירת המחדל היא שאין הפרדה

העימותים שאירעו בערב יום כיפור בכיכר דיזנגוף בתל אביב אינם מסובכים מבחינה משפטית: הפסיקה מאז שנות ה־90 מתנגדת לאפשרות שנפרד יכול להיות שווה ● הכדור אצל הרשויות המקומיות שאחראיות לאכיפה

כיכר דיזנגוף בערב כיפור האחרון / צילום: נועה בגון
כיכר דיזנגוף בערב כיפור האחרון / צילום: נועה בגון

העימותים הקשים בערב יום כיפור בכיכר דיזנגוף בתל אביב ובמקומות אחרים אינם יורדים מהשיח הציבורי. עיקר הדיון הוא על הצד החברתי (מי ניסה לעשות פרובוקציה למי), אבל השאלה המשפטית העומדת בבסיס הדברים דווקא לא מסובכת.

הפרדה מגדרית במרחב הציבורי בישראל היא עניין חדש יחסית, וגם בעולם לא מדובר בפרקטיקה מוכרת. אולם כאורך חייהן הקצר - כך עוצמת הסערה שהן מעוררות. ובישראל כשהרוחות סוערות, הן נוטות לנשוב לבתי המשפט.

בלעדי | תביעת הענק של הקבלנים נגד המדינה: יקבלו מאות מיליונים בפשרה דרמטית
ראיון | "כל הקבלנים במצב קשה, אבל הציבור לא מנצל את חלון ההזדמנויות - הוא מתנהג כמו עדר ולא קונה"  

הכלל הנוהג בישראל הוא של מרחב ציבורי פתוח, נעדר הפרדה ונטול הגבלות על תנועה. בית המשפט העליון דחה עוד בשנות ה־90 את האפשרות שנפרד יכול להיות שווה בפסק דין קעדאן שעסק בהקצאת יישוב ליהודים בלבד, וקבע כי "הפרדה משדרת עלבון" ו"מקבעת תחושות של נחיתות חברתית".

ביחס להפרדה מגדרית באופן ספציפי חודד הכלל במספר לא מבוטל של פסקי דין לאורך השנים - פסק דין רגן, שעסק בהפרדה בכפייה באוטובוסים בירושלים; פסק דין אבוטבול, שנגע לשלטים שקראו לנשים להתלבש בצניעות ולא להימצא במרחבים מסוימים; ופסק דין עזריה, שנגע גם הוא להגבלת תנועה של נשים במרחב הציבורי - הפעם באמצעות גדרות עם כיסוי יוטה, שנועדו להסתיר את הנשים מהגברים ולמנוע פיתוי שנשים לכאורה מציבות בפניהם.

בשנת 2013 אף פורסם דוח של צוות שהתכנס במשרד המשפטים בנוגע לתופעה של הדרת נשים במרחב, שבו צוין כי "על כל אחת מהרשויות הציבוריות הנוגעות בדבר לפעול באופן מהיר, יעיל ונחרץ להפסקתם של ביטויי ההפרדה והאבחנה בתחום אחריותה או השפעתה".

יש תפילה, אין מחיצה

במילים אחרות, ברירת המחדל - כפי שגם הזכיר בית המשפט העליון עתה בנוגע לסוגיית המחיצה בתל אביב - היא של איסור הפרדה מגדרית במרחב הציבורי, ואף של אכיפה של האיסור הזה. בעיריית תל אביב, למשל, יש אפילו נוהג ספציפי החל משנת 2018 שקובע במפורש איסור על קיום אירועים במרחב הציבורי בהפרדה מגדרית באמצעים פיזיים, כלומר - עם מחיצות.

אז מה בעצם קרה בערב יום כיפור? עמותת "ראש יהודי" פנתה לעיריית תל אביב לקבל היתר לקיום תפילה ביום כיפור. בהיתר שהעניקה העירייה נכתב כי "לא תתקיים הפרדה מגדרית באמצעים פיזיים", בדיוק כמו שנכתב בהיתר אחר שהוענק לעמותה עבור אירוע שביקשה לקיים בליל תשעה באב, ובדיוק, כאמור, כמו שכתוב בנוהל שלה.

 

עמותה אחרת, המכונה "פורום חירות וכבוד האדם בישראל", פנתה לעירייה על־מנת שתאפשר את קיום האירוע עם מחיצה, ובהמשך עתרה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, שדחה אותה. היא ערערה לבית המשפט העליון, שאישר כאמור את הדחייה. או במילים אחרות: אישר את קיום התפילה, רק בלי מחיצה.

מעבר לסוגיות פרוצדורליות שונות שעלו בהליך, בית המשפט העליון קבע כמה דברים משמעותיים. ראשית, כי ברירת המחדל של איסור הפרדה במרחב עודנה עומדת. שנית, כי בנסיבות שתוארו ישנה חלופה של 500 בתי כנסת קרובים שבהם ניתן לקיים תפילה בהפרדה. שלישית, כי לרשויות מקומיות יש מתחם רחב של שיקול־דעת להכריע בעניינים שנובעים מצביונם של תושביה, ורביעית - כי לא דין מחיצה בבית כנסת כדין מחיצה ברשות הרבים. תפילות שהתקיימו בהפרדה בקורונה, הודגש, אינן יכולות להשליך על ימי שגרה.

"טובה הסכמה רחבה מפסק דין", הדגישו השופטים. אולם בהיעדר הסכמה, חזר הכדור למגרש של עיריית תל אביב, שהייתה אחראית לאכיפה של האיסור שעליו הכריזה.

"לנקוט פעולה אקטיבית"

הרבה מהדיונים הנוגעים להפרדה במרחב הציבורי חונים בחצר של הרשויות המקומיות. הרבה מהדיונים גם מתכנסים בסוף לשאלה האם תהיה או לא תהיה אכיפה. אסור לתלות שלטים מפלים - אך האם יהיה מי שיסיר אותם? אסור להגביל תנועה במרחב, אך האם יהיה מי שימנע את ההגבלה?

"אחד האתגרים המרכזיים עם התפשטות התופעה של הפרדה במרחב הציבורי הוא מחדלי האכיפה", מסבירה עו"ד עדיה שיינוולד ממשרד קלעי רוזן, שמייצגת בהליכים משפטיים רבים שנוגעים להפרדה מגדרית ולהדרת נשים במרחב הציבורי. "אפשר לראות שגם פסקי הדין המרכזיים של בית המשפט העליון שעסקו בתחום בסופו של דבר שמים זרקור על הרשויות, המשטרה והרגולטורים ומחייבים אותם לנקוט פעולה אקטיבית למנוע את ההפרדה הכפויה במרחב הציבורי".

במוצאי יום כיפור התייחס ראש עיריית תל אביב רון חולדאי לדברים, וכתב: "באשר לנושא האכיפה - החלטתי לאחר דיון מעמיק בשילוב הגורמים העירוניים ומשטרת ישראל, חצי שעה לפני כניסת החג, לא להכניס כוחות משטרה על־מנת לבצע אכיפה בערב כיפור תוך כדי קיום התפילה, על־מנת לא לייצר הסלמה מיותרת ולשמור על קדושת החג. אכיפה והפעלת כוח הייתה עלולה להבעיר את השטח ולייצר הסלמה מיותרת. זוהי החלטת מדיניות שלי שאני עומד מאחוריה".

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום