גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין עוד עירייה שפועלת ככה": איך הפכה ירושלים לחביבת יזמי הנדל"ן

התנהלות חיובית של רשות מקומית מול יזמי נדל"ן אינה עניין של מה בכך - וזה בדיוק מה שקורה היום בירושלים ● מה מביא אותה להיות חביבת היזמים, מדוע היא עדיין רחוקה ממימוש הפוטנציאל שלה, ואיך כל זה משפיע על הבחירות המתקרבות? ● 
בחירות ברשויות המקומיות 2023, כתבה שנייה בסדרה 

שוק מחנה יהודה / צילום: Shutterstock
שוק מחנה יהודה / צילום: Shutterstock

הרשויות המקומיות בישראל נחשבות באופן מסורתי, בעיני היזמים לפחות, כאחד החסמים המשמעותיים בדרך למימוש פרויקטי נדל"ן. רבים מהם נתקלים בשלל בעיות, תקלות ועיכובים בעבודה מול רשות כזו או אחרת, ובאותה נשימה חוששים להעביר ביקורת - שמא אותה רשות "תתנקם" בהם בהמשך, ותהפוך את הדרך להיתר בנייה לקשה עוד יותר. גם חילופי שלטון, במקרה הזה, לא משנים משמעותית את המצב, ברוב המקרים. כיזמים אין כנראה גורם מעכב משמעותי יותר מהרשויות המקומיות, כל אחת בדרכה.

חיפה מדשדשת בכל המדדים הנדל"ניים וזו הסיבה | כתבה ראשונה בסדרה

במציאות הזו, נדיר לשמוע הסכמה גורפת של יזמים, מפה אל פה, כי רשות מסוימת עושה את עבודתה בצורה טובה. בשנים האחרונות זהו בדיוק המצב כאשר מדברים על עיריית ירושלים, ובייחוד לאורך הקדנציה של ראש העיר הנוכחי, משה ליאון - שבוודאי מצפה באוקטובר הקרוב להיבחר מחדש, לחמש שנים נוספות.

"הדבר המרכזי שמרגישים בירושלים הוא שיש מדיניות, ובעיקר שישנה החלטה מלמעלה לעודד ולעזור ליזמים. זו אנטי תזה להרבה מקומות אחרים בארץ", אומר מאיר שמחה, סמנכ"ל הנדסה ותכנון בחברת אזורים. החברה בונה ומתכננת כיום כ־1,500 יחידות דיור בעיר הבירה, נוסף על שטחי מסחר ותעסוקה, שטחים ציבוריים ועוד. "מרגישים את זה בעיקר מאז שליאון נכנס לתפקיד, ולצידו מהנדס העיר, יואל אבן, מוכוון למטרה הזו. זה מחלחל לכל המחלקות".

"העירייה יוזמת בעצמה שולחנות עגולים כדי להבין מה קורה", מפרט שמחה. "בכל פרויקט יש ישיבה אחת לתקופה, כדי להבין מה התקדם ומה חסר, ואם יש חסמים - כיצד פותרים אותם. גם אני, מהצד שלי, חייב לעמוד ביעדים ולהציג אותם לעירייה. אין עוד עירייה שפועלת כך בארץ. ברגע שיודעים לעבוד ביחד, מקבלים שיתוף פעולה מצוין".

ראש העיר משה ליאון / צילום: יוסי זמיר

יזמים שאיתם דיברנו בנושא הזכירו לא פעם את הביטוי "רוח המפקד" בהקשר של ההתנהלות בירושלים. כך יחיאל סגל, מנכ"ל חברת ייזום הנדל"ן בית ירושלמי: "השיח בירושלים הוא שונה. הפרספקטיבה, זכוכית המגדלת, הדגש - כולם פונים אל האיכות העירונית. זו רוח המפקד, בצורה מאוד ברורה, וכולם מאוד אכפתיים, מאוד מעורבים, מאוד דוחפים. יש פה מדיניות ברורה: לפתוח את הראש, לשמוע כל מה שהיזם רוצה לומר ולחשוב על כל הערה מצידו".

 

המציאות הנוכחית: יש עוד הרבה לאן לעלות

את המילים הטובות מצד היזמים, והעדות ל"רוחות של שינוי" מאז כניסתו של משה ליאון לתפקיד בסוף 2018, יש לקחת בהקשר המתאים: אומנם הנתונים מציגים עלייה יפה בשנים האחרונות, אך הפוטנציאל הגדול של העיר עדיין לא ממומש. כעיר הגדולה ביותר בישראל, ובפער מהשנייה, תל אביב (מספר התושבים בירושלים כפול מזה שבתל אביב), מספר התחלות הבנייה בה, למשל, עדיין אינו מציג את המספרים שהיינו מצפים מעיר בסדר גודל זה.

בשנים האחרונות מספר התחלות הבנייה בירושלים שווה לתל אביב ואף נמוך ממנה: אם בשנת 2015 המספר בירושלים עמד על 3,005 התחלות בנייה, לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בתל אביב הוא עמד על 2,785. בשנת 2017 נרשמו 2,795 התחלות בנייה בירושלים, ובתל אביב 3,444 - פער של 23%. מ־2019 ואילך מספר התחלות הבנייה בתל אביב נותר גבוה מזה של ירושלים, וזאת גם כאשר המספר בעיר הבירה הלך ועלה בהתמדה, מ־3,082 ב-2019 ל־4,456 ב־2022.

 

גם בהתחדשות העירונית הפוטנציאל לא ממומש עד תום. אין ספק שבשנים האחרונות מובאות להפקדה - אישור ראשון לתוכנית, טרם הגשת התנגדויות - ומאושרות שלל תוכניות התחדשות עירונית בירושלים. אבל, בשנת 2022 אושרו ברמלה ובלוד יותר יחידות דיור מאשר בירושלים במסגרת תוכניות פינוי־בינוי, ובתל אביב וברמת גן נרשמו במחצית הראשונה של 2023 יותר התחלות בנייה מאשר בירושלים במסגרת תמ"א 38.

גם בגזרת התעסוקה התמונה רחוקה מלהיות מושלמת, וגם כאן ההשוואה הבלתי נמנעת לתל אביב מטילה על עיר הבירה צל גדול. אומנם ישנם פרויקטים חדשים גם בכיוון זה, בהם כמה גרנדיוזיים כמו תוכנית הכניסה לעיר, אך המציאות בשטח רחוקה מלהשביע רצון. "ירושלים עוד צריכה לחשוב איך היא מייצרת תעסוקה תומכת, כדי שכל מי שקונה בה דירה יידע שיש לו מקום לעבוד", אומר שמחה. "העיר צריכה לחזק ולהוסיף בתחום הזה, למרות התוכניות שכבר הולכות ומתממשות. יש לנו באזורים השקעות רבות בירושלים, וחשוב לנו לראות שגם הדברים האלה קורים - ורואים שנעשים מאמצים בעניין".

הדרך לשינוי: החלטה להפקדה בתוך 55 ימים

אם כן, פוטנציאל הצמיחה של ירושלים עוד רחוק ממימוש במלואו, אך האם "רוח המפקד" תוכל להביא את העיר לשם?

"הקצב שבו עובדת כיום עיריית ירושלים מהיר הרבה יותר בהשוואה לתל אביב", אומר שמחה. "תוכנית שלנו שנקלטה בפברואר קיבלה החלטה להפקדה כבר עכשיו, באוגוסט. אין קצב עבודה כזה בארץ, וזו לא רק העירייה: הסתדרו לנו הכוכבים וקיבלנו גם ועדה מחוזית יוזמת ודוחפת. גם במחלקת הרישוי, בשלב היתרי הבנייה, מרגישים שיש רצון משותף שהפרויקט יקום. לא מנסים לחפש למה לא להקים אותו, כמו ברוב החלקים האחרים של הארץ, אלא למה דווקא כן.

"שתי התוכניות של בית ירושלמי אחת בשכונת קטמון ואחת בשכונת בית הכרם, אחת התחדשות עירונית ואחת לפרויקט על קרקע פרטית, קיבלו החלטה להפקדה מרגע הקליטה שלהן בתוך 55 ימים", אומר סגל. לדבריו, "זה הקצב שבו עובדים בירושלים היום. המהנדס עצמו מתקשר, מברר ומנסה לדייק את הפרויקט; האנשים מגיעים עם פתרונות יצירתיים, וזה מוביל להקמת גינה על גג של בניין ברחוב קוסטה ריקה, בגובה הרחוב שמעליו, ולבנייה של בית ספר עם 12 כיתות לימוד בפרויקט אחר שלנו. האיכות התכנונית היא מה שקובע: מי שמביא תוכניות טובות שמשפרות את המרחב "עף" קדימה בתכנון ומקודם במהירות; מי שמחפש רק זכויות בנייה לא יתקדם".

תחנת אוטובוס בעיר / צילום: יוסי זמיר

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "על פי מדיניות עיריית ירושלים, כפי שראש העיר הצהיר עליה במאי 2021, לא מתאפשר קידום של תוכניות בשטחים הפתוחים עד אשר ימוצו כל האפשרויות האחרות - בדרך של התחדשות עירונית, ציפוף ועירוב שימושים אינטנסיבי ובנייה גבוהה לאורך צירי הרכבת הקלה. במקביל, הצליחה העירייה לשלש את מספר אישורי הבנייה, ומקדמת בשנים האחרונות עשרות פרויקטים של התחדשות עירונית בכלל שכונות העיר, זאת במטרה להגדיל את היצע יחידות הדיור בירושלים, תוך התחשבות במשאבי הקרקע המוגבלים ומתן מענה לכלל הצרכים הנלווים לפרויקטים אלה.

"העירייה מייחסת חשיבות רבה גם להיבט התחדשות כלל שטחי הציבור, למען שיפור איכות חיי התושבים - בנייה וציפוף לאורך תוואי קווי הרכבת הקלה, בניית בתי ספר חדישים ומתחמי תעסוקה והקמת פארקים רחבי ידיים ומלאי אטרקציות.

עיריית ירושלים רואה כיעד את ההתחדשות העירונית, ומקיימת פורומים ושולחנות עגולים בכל הרמות הניהוליות וצוותי העבודה, על מנת לתת מעטפת עירונית תומכת, ללוות את הפרויקט ולסייע בקידום תהליכי אישור, פתרון בעיות והסרת חסמים. ראש העיר רואה בהתחדשות העירונית כלי מרכזי בתוספת יחידות דיור בירושלים וב־2022 ירושלים הובילה במספר יחידות דיור בהתחדשות עירונית, וכל הצוות המקצועי נותן עדיפות בהתאם לכך. בימים אלו מקודמות בעיר במסגרת פינוי־בינוי כ־160 תוכניות שבהן כ־53,000 יח"ד. מתוכן, 3,800 יח"ד נמצאות כבר בביצוע".

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר