גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יקי ודמני: "מייסד בי־קיור לייזר מדהים - אי אפשר להגיד עליו שהוא רודף בצע"

חברת המכשור הרפואי המקרטעת פרסמה דוחות חלשים, עם ירידה חדה בהכנסות, הפסד וקופה מתרוקנת ● המניה צנחה 97% מההנפקה ● היו"ר הנכנס ודמני: "המערבולת שהחברה נכנסה אליה היא לא בידי הטבע אלא מעשה ידי אדם"

יקי ודמני, יו''ר בי–קיור לייזר / צילום: יונתן בלום
יקי ודמני, יו''ר בי–קיור לייזר / צילום: יונתן בלום

חברת המכשור הרפואי אריקה בי־קיור לייזר , שהפכה לאחת האכזבות הגדולות של גל הנפקות 2021 בבורסה בתל אביב, הגישה ביום שישי בלילה, באיחור של חודש, את דוחותיה הכספיים למחצית הראשונה של השנה. כך הקדימה בימים בודדים את המועד שהיה עולה לה בהשעיה מהמסחר.

פרשנות | הקוסם שחילץ את אמריקה? המשבר של 2008 עוד איתנו 
● בקרוב בבורסת ת"א: החברה שמפתחת טיפול חדשני בסרטן במוח 

בי־קיור, העוסקת בפיתוח וייצור מכשיר לטיפול בכאב ובפצעים, נמצאת זה זמן על מסלול של קריסה בעסקיה, ומדווחת באופן תדיר על עזיבת מנהלים בכירים ודירקטורים, לעיתים תוך חילופי האשמות עם המייסד ובעל השליטה, מיקי שלוסר.

עד כמה גרוע מצב החברה, הנסחרת בשווי זעום של כ־17 מיליון שקל (ירידה של 97% במניה מהשווי בהנפקה), ניתן ללמוד מסקירת רואי החשבון לדוחותיה. הללו כותבים כי לחברה נגרמו הפסדים ותזרים שלילי מפעילות שוטפת של כ־9 מיליון שקל בתקופת המחצית, ויתרת המזומנים שבידיה נמוכה מ־14 מיליון שקל. "יכולתה של החברה להמשיך בפעילותה העסקית ולעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות בעתיד הנראה לעין, כפופה להתקיימות תוכניות ההנהלה, הכוללות בין היתר התייעלות ועמידה בתחזית התזרים שגיבשה", כותבים רואי החשבון.

להערכת הנהלת החברה והדירקטוריון, על בסיס תחזית תזרים המזומנים ויישום תוכנית ההתייעלות המתוארת, כמו גם יתרות מלאי הניתנות למכירה במימוש מהיר, "החברה תוכל להמשיך את פעילותה העסקית ולעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות בהגיע מועד פירעונן, וזאת בעתיד הנראה לעין".

בי־קיור שהונפקה בת"א לפי שווי של כחצי מיליארד שקל אחרי הכסף, לאחר שגייסה מהציבור כ־110 מיליון שקל (חמישית מהסכום לכיסו של הבעלים שלוסר באמצעות הצעת מכר), הוצגה למשקיעים כצומחת ורווחית, ומאז נמצאת כאמור במסלול הידרדרות. תחילה הייתה זו אי עמידה בתחזיות, אחר כך מעבר להפסד כבד, קושי לגבות תשלום עבור מוצרים שמכרה בבריטניה וצרות נוספות.

גם בסיכום המחצית הראשונה של השנה נמשכה המגמה השלילית, עם ירידה של 43% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ל־16.4 מיליון שקל. החברה צמצמה את ההפסד החצי שנתי, לכ־9 מיליון שקל, בעיקר בזכות צמצום עלויות שיווק והנהלה. יתרת ההפסדים שצברה מהיווסדה עומדת כעת על 8 מיליון שקל.

 

סוגיית אישורי המוצרים

מי שהובא לחברה כדי לעשות את המהפך בה הוא יקי ודמני, המוכר מתפקידי ניהול בכירים בחברות גדולות בהרבה. לאחרונה כיהן ודמני כיו"ר שופרסל, תפקיד שעזב אשתקד על רקע חילוקי דעות עם הדיקטוריון. מה מחפש ודמני בחברה חבוטה כמו אריקה בי-קיור? עם מינויו אמר לגלובס כי "הצטרפתי לחברה כי אני אוהב אתגרים. בכל חברה אליה הגעתי עשיתי שינוי מן היסוד. המכשיר של אריקה בי־קיור הוא מצוין. אני בעצמי משתמש בו ומאוד התרשמתי".

כעת מוסיף ודמני בהתייחסו לבעל השליטה שלוסר, כי "מצאתי אדם מדהים עם חזון. הדבר האחרון שאפשר להגיד עליו זה שהוא רודף בצע לכיסו. הוא מייצר מכשיר שאין לו אח ורע בעולם, מוצר צריכה ששינה הרגלי צריכה".

ודמני יצטרך להתמודד עם כמה סוגיות. הראשונה היא כמובן התפעול המיידי של החברה, ובתוך כך ההתייחסות לנושא האישורים למוצריה. בי־קיור החלה לאבד הכנסות כבר בשנת ההנפקה (2021) לאחר דעיכת מגפת הקורונה, כשהופחת הביקוש לטיפול ביתי בכאב ומאידך חלה עלייה במחירי הפרסום.

ניסיונות חדירה של החברה לשוק הבינלאומי לא צלחו. סקטור חו"ל מהווה היום רק 15% מהכנסות בי־קיור, והחברה קיבלה לאחרונה דרישה מרשות ני"ע לבדוק מחדש את ההכנסות שבהן הכירה בעבר מהשוק הבריטי, לאחר שהתקשתה לגבות בפועל את התשלום עבור המכירות הללו - כך עולה מהדוח.

לפני כמה חודשים הסתבר כי לחברה אין אישור שיווק באירופה לחלק ממוצריה. בעקבות זאת היא הסירה אותם מן המדף גם בישראל, באופן שפגע בהכנסותיה. אך הדוחות המתפרסמים כעת מלמדים בדיעבד כי האישור הספציפי שהיה חסר לא נדרש למכירת המוצרים הללו בישראל, ולכן הם יחזרו בקרוב למדפים. החברה קיבלה בקשה לגילוי מסמכים לטובת תביעה נגזרת אפשרית על רקע סוגיית האישור.

בינתיים, בעל השליטה מיקי שלוסר התפטר מתפקידו כיו"ר החברה, לאחר שהתברר כי ככל הנראה ידע על האישור החסר באירופה אך לא התריע על כך. עם זאת שלוסר עדיין ממשיך לכהן כדירקטור בחברה (לאחרונה יזם ויתור על שכרו אלא אם מצב המזומנים של החברה ישתפר ב־2024), ועד השבוע גם כממלא מקום מנכ"ל.

מונה מנכ"ל רביעי מאז הנפקתה

חזית שנייה שעמה נדרש להתמודד ודמני היא טענות דירקטורים בחברה. כשנכנס לתפקידו לפני כחודש וחצי, החלו מיד חילופי האשמות חריפים, אישיים ומתוקשרים בין ודמני ושלוסר מצד אחד והדירקטור הבלתי תלוי זיו עירוני, יחד עם הדח"צ סמי בקלש, מהצד השני.

במקביל לפרסום הדוחות בסוף השבוע, בקלש הודיע על פרישתו וציין כי סיבותיו הן - היעדר ממשל תאגידי, פגיעה בשומרי הסף, הגבלת עצמאות הדירקטורים הבלתי תלויים ואיומים כלפיהם, החלטות ללא דיון מעמיק תוך סיכון טובת החברה, ועוד.

בתגובה מסרה החברה כי היא "דוחה מכל וכל את האשמותיו המופרכות של בקלש אשר נטענו והופרחו לחלל האוויר ללא כל בסיס. החברה סבורה כי הממשל התאגידי שלה, בהובלת הדירקטוריון בהרכבו החדש, טוב לאין שיעור מהממשל התאגידי בתקופת כהונתו של בקלש... הדירקטוריון בהרכבו החדש החליט לחקור באופן יסודי את הנזקים הכספיים שנגרמו לה בעקבות התנהלותם של גורמים שונים בחברה, שלכאורה הזיקו לה. אין זה מן הנמנע כי החברה תשקול נקיטת צעדים משפטיים נגד אותם גורמים". הרמיזה היא כנראה לכיוונו של הדירקטור זיו עירוני, אשר לטענת בי־קיור הוציא לתקשורת וניפח את הבעיות בחברה.

ודמני אומר לגלובס כי "אני לא אשקוט עד שהאמת תצא לאור, כי המערבולת שהחברה נכנסה אליה היא לא מעשה ידי הטבע אלא ידי אדם".

יש לציין כי טענות מסוג זה נגד החברה אינן נשמעות כעת לראשונה, אלא נשמעו גם מדח"צים מתפטרים קודמים וגם ממנכ"ל החברה לשעבר רום אליעז, במסגרת חילופי האשמות הדדיות קשות בינו לבין החברה שאף הגיעו לתביעה משפטית שהגיש.

בי־קיור מתנהלת כיום עם דח"צית אחת שמונתה לאחרונה. בעוד כשבועיים צפויה אסיפת בעלי המניות להצביע על מינוים מחדש של היו"ר ודמני, בני הזוג מיקי וציפי שלוסר וכן עירוני לדירקטורים. לא מן הנמנע שהאסיפה תצביע על סיום תפקידו של עירוני.

בתוך כך, השבוע נכנס לתפקידו מנכ"ל חדש לבי־קיור, רביעי מאז הנפקתה, רונן גולדשטיין, אשר מינויו המהיר בידי ודמני היה אחד הנושאים למחלוקת בינו לבין עירוני ובקלש. גולדשטיין היה סמנכ"ל הפיתוח העסקי בחברת ווטרג'ן מתחום הפקת מים מהלחות באוויר. ודמני הסביר לגלובס את מינויו של גולדשטיין בהכרתו את השוק הבינלאומי, שאליו עדיין מכוונת החברה.

עוד כתבות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה