גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יקי ודמני: "מייסד בי־קיור לייזר מדהים - אי אפשר להגיד עליו שהוא רודף בצע"

חברת המכשור הרפואי המקרטעת פרסמה דוחות חלשים, עם ירידה חדה בהכנסות, הפסד וקופה מתרוקנת ● המניה צנחה 97% מההנפקה ● היו"ר הנכנס ודמני: "המערבולת שהחברה נכנסה אליה היא לא בידי הטבע אלא מעשה ידי אדם"

יקי ודמני, יו''ר בי–קיור לייזר / צילום: יונתן בלום
יקי ודמני, יו''ר בי–קיור לייזר / צילום: יונתן בלום

חברת המכשור הרפואי אריקה בי־קיור לייזר , שהפכה לאחת האכזבות הגדולות של גל הנפקות 2021 בבורסה בתל אביב, הגישה ביום שישי בלילה, באיחור של חודש, את דוחותיה הכספיים למחצית הראשונה של השנה. כך הקדימה בימים בודדים את המועד שהיה עולה לה בהשעיה מהמסחר.

פרשנות | הקוסם שחילץ את אמריקה? המשבר של 2008 עוד איתנו 
● בקרוב בבורסת ת"א: החברה שמפתחת טיפול חדשני בסרטן במוח 

בי־קיור, העוסקת בפיתוח וייצור מכשיר לטיפול בכאב ובפצעים, נמצאת זה זמן על מסלול של קריסה בעסקיה, ומדווחת באופן תדיר על עזיבת מנהלים בכירים ודירקטורים, לעיתים תוך חילופי האשמות עם המייסד ובעל השליטה, מיקי שלוסר.

עד כמה גרוע מצב החברה, הנסחרת בשווי זעום של כ־17 מיליון שקל (ירידה של 97% במניה מהשווי בהנפקה), ניתן ללמוד מסקירת רואי החשבון לדוחותיה. הללו כותבים כי לחברה נגרמו הפסדים ותזרים שלילי מפעילות שוטפת של כ־9 מיליון שקל בתקופת המחצית, ויתרת המזומנים שבידיה נמוכה מ־14 מיליון שקל. "יכולתה של החברה להמשיך בפעילותה העסקית ולעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות בעתיד הנראה לעין, כפופה להתקיימות תוכניות ההנהלה, הכוללות בין היתר התייעלות ועמידה בתחזית התזרים שגיבשה", כותבים רואי החשבון.

להערכת הנהלת החברה והדירקטוריון, על בסיס תחזית תזרים המזומנים ויישום תוכנית ההתייעלות המתוארת, כמו גם יתרות מלאי הניתנות למכירה במימוש מהיר, "החברה תוכל להמשיך את פעילותה העסקית ולעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות בהגיע מועד פירעונן, וזאת בעתיד הנראה לעין".

בי־קיור שהונפקה בת"א לפי שווי של כחצי מיליארד שקל אחרי הכסף, לאחר שגייסה מהציבור כ־110 מיליון שקל (חמישית מהסכום לכיסו של הבעלים שלוסר באמצעות הצעת מכר), הוצגה למשקיעים כצומחת ורווחית, ומאז נמצאת כאמור במסלול הידרדרות. תחילה הייתה זו אי עמידה בתחזיות, אחר כך מעבר להפסד כבד, קושי לגבות תשלום עבור מוצרים שמכרה בבריטניה וצרות נוספות.

גם בסיכום המחצית הראשונה של השנה נמשכה המגמה השלילית, עם ירידה של 43% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ל־16.4 מיליון שקל. החברה צמצמה את ההפסד החצי שנתי, לכ־9 מיליון שקל, בעיקר בזכות צמצום עלויות שיווק והנהלה. יתרת ההפסדים שצברה מהיווסדה עומדת כעת על 8 מיליון שקל.

 

סוגיית אישורי המוצרים

מי שהובא לחברה כדי לעשות את המהפך בה הוא יקי ודמני, המוכר מתפקידי ניהול בכירים בחברות גדולות בהרבה. לאחרונה כיהן ודמני כיו"ר שופרסל, תפקיד שעזב אשתקד על רקע חילוקי דעות עם הדיקטוריון. מה מחפש ודמני בחברה חבוטה כמו אריקה בי-קיור? עם מינויו אמר לגלובס כי "הצטרפתי לחברה כי אני אוהב אתגרים. בכל חברה אליה הגעתי עשיתי שינוי מן היסוד. המכשיר של אריקה בי־קיור הוא מצוין. אני בעצמי משתמש בו ומאוד התרשמתי".

כעת מוסיף ודמני בהתייחסו לבעל השליטה שלוסר, כי "מצאתי אדם מדהים עם חזון. הדבר האחרון שאפשר להגיד עליו זה שהוא רודף בצע לכיסו. הוא מייצר מכשיר שאין לו אח ורע בעולם, מוצר צריכה ששינה הרגלי צריכה".

ודמני יצטרך להתמודד עם כמה סוגיות. הראשונה היא כמובן התפעול המיידי של החברה, ובתוך כך ההתייחסות לנושא האישורים למוצריה. בי־קיור החלה לאבד הכנסות כבר בשנת ההנפקה (2021) לאחר דעיכת מגפת הקורונה, כשהופחת הביקוש לטיפול ביתי בכאב ומאידך חלה עלייה במחירי הפרסום.

ניסיונות חדירה של החברה לשוק הבינלאומי לא צלחו. סקטור חו"ל מהווה היום רק 15% מהכנסות בי־קיור, והחברה קיבלה לאחרונה דרישה מרשות ני"ע לבדוק מחדש את ההכנסות שבהן הכירה בעבר מהשוק הבריטי, לאחר שהתקשתה לגבות בפועל את התשלום עבור המכירות הללו - כך עולה מהדוח.

לפני כמה חודשים הסתבר כי לחברה אין אישור שיווק באירופה לחלק ממוצריה. בעקבות זאת היא הסירה אותם מן המדף גם בישראל, באופן שפגע בהכנסותיה. אך הדוחות המתפרסמים כעת מלמדים בדיעבד כי האישור הספציפי שהיה חסר לא נדרש למכירת המוצרים הללו בישראל, ולכן הם יחזרו בקרוב למדפים. החברה קיבלה בקשה לגילוי מסמכים לטובת תביעה נגזרת אפשרית על רקע סוגיית האישור.

בינתיים, בעל השליטה מיקי שלוסר התפטר מתפקידו כיו"ר החברה, לאחר שהתברר כי ככל הנראה ידע על האישור החסר באירופה אך לא התריע על כך. עם זאת שלוסר עדיין ממשיך לכהן כדירקטור בחברה (לאחרונה יזם ויתור על שכרו אלא אם מצב המזומנים של החברה ישתפר ב־2024), ועד השבוע גם כממלא מקום מנכ"ל.

מונה מנכ"ל רביעי מאז הנפקתה

חזית שנייה שעמה נדרש להתמודד ודמני היא טענות דירקטורים בחברה. כשנכנס לתפקידו לפני כחודש וחצי, החלו מיד חילופי האשמות חריפים, אישיים ומתוקשרים בין ודמני ושלוסר מצד אחד והדירקטור הבלתי תלוי זיו עירוני, יחד עם הדח"צ סמי בקלש, מהצד השני.

במקביל לפרסום הדוחות בסוף השבוע, בקלש הודיע על פרישתו וציין כי סיבותיו הן - היעדר ממשל תאגידי, פגיעה בשומרי הסף, הגבלת עצמאות הדירקטורים הבלתי תלויים ואיומים כלפיהם, החלטות ללא דיון מעמיק תוך סיכון טובת החברה, ועוד.

בתגובה מסרה החברה כי היא "דוחה מכל וכל את האשמותיו המופרכות של בקלש אשר נטענו והופרחו לחלל האוויר ללא כל בסיס. החברה סבורה כי הממשל התאגידי שלה, בהובלת הדירקטוריון בהרכבו החדש, טוב לאין שיעור מהממשל התאגידי בתקופת כהונתו של בקלש... הדירקטוריון בהרכבו החדש החליט לחקור באופן יסודי את הנזקים הכספיים שנגרמו לה בעקבות התנהלותם של גורמים שונים בחברה, שלכאורה הזיקו לה. אין זה מן הנמנע כי החברה תשקול נקיטת צעדים משפטיים נגד אותם גורמים". הרמיזה היא כנראה לכיוונו של הדירקטור זיו עירוני, אשר לטענת בי־קיור הוציא לתקשורת וניפח את הבעיות בחברה.

ודמני אומר לגלובס כי "אני לא אשקוט עד שהאמת תצא לאור, כי המערבולת שהחברה נכנסה אליה היא לא מעשה ידי הטבע אלא ידי אדם".

יש לציין כי טענות מסוג זה נגד החברה אינן נשמעות כעת לראשונה, אלא נשמעו גם מדח"צים מתפטרים קודמים וגם ממנכ"ל החברה לשעבר רום אליעז, במסגרת חילופי האשמות הדדיות קשות בינו לבין החברה שאף הגיעו לתביעה משפטית שהגיש.

בי־קיור מתנהלת כיום עם דח"צית אחת שמונתה לאחרונה. בעוד כשבועיים צפויה אסיפת בעלי המניות להצביע על מינוים מחדש של היו"ר ודמני, בני הזוג מיקי וציפי שלוסר וכן עירוני לדירקטורים. לא מן הנמנע שהאסיפה תצביע על סיום תפקידו של עירוני.

בתוך כך, השבוע נכנס לתפקידו מנכ"ל חדש לבי־קיור, רביעי מאז הנפקתה, רונן גולדשטיין, אשר מינויו המהיר בידי ודמני היה אחד הנושאים למחלוקת בינו לבין עירוני ובקלש. גולדשטיין היה סמנכ"ל הפיתוח העסקי בחברת ווטרג'ן מתחום הפקת מים מהלחות באוויר. ודמני הסביר לגלובס את מינויו של גולדשטיין בהכרתו את השוק הבינלאומי, שאליו עדיין מכוונת החברה.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם