גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי ההפיכה בגבון: מה יהיו מקורות הנפט הבאים של ישראל

המדינה האפריקאית הפכה למקור יצוא נפט לישראל לאחר עצירת האספקה מהאוטונומיה הכורדית בעיראק לפני כחצי שנה ● אבל לאחרונה התחוללה הפיכה צבאית בגבון, שעשויה להוביל את ישראל לבחון מחדש את מקורות הנפט שלה

מכלי נפט בנמל ג'ייהאן בטורקיה / צילום: Reuters, Umit Bektas
מכלי נפט בנמל ג'ייהאן בטורקיה / צילום: Reuters, Umit Bektas

מחירי הנפט עולים בעת האחרונה, ועיקר תשומת־הלב נשואה למדינות אופ"ק+, שממשיכות בקצב ההפקה הנמוך בהנהגת ערב הסעודית ורוסיה. עם זאת, בישראל מביטים אל אירוע נוסף שמגביר את חוסר הוודאות בשוק הנפט: ההפיכה הצבאית בגבון שהתרחשה ב-30 באוגוסט נגד הנשיא, עלי בונגו.

בניגוד להפיכות קודמות באפריקה, גבון היא מדינה שמעסיקה במישרין את ישראל מעצם היותה מקור יבוא נפט. ב-S&P גלובל, חברת שירותי דירוג, ניתוחים ומחקר, מציינים שאנליסטים מעריכים כי הפרעות בקצב הפקת הנפט הגבונזי, אם יתרחשו, ישליכו ישירות על ישראל.

כדי להבין מדוע, צריכים לחזור ל-25 במרץ, עת הושבתה אספקת הנפט בהיקף כ-400 אלף חביות ביום (כ-0.5% מאספקת הנפט העולמית) מהאוטונומיה הכורדית בצפון עיראק לטורקיה. זאת, בשל החלטת הממשלה העיראקית כי אין לכורדים האפשרות למכור נפט באופן עצמאי.

 

מתוך הנפט שנשלח לטורקיה, מאז שנת 2014 הגיע נפט רב גם לישראל, דרך עיר הנמל הטורקית ג'ייהאן. ההפסקה הזו נמשכה עד השבוע, עת אנקרה סידרה מול בגדד את מה שנדרש, ושר האנרגיה הטורקי אלפרסלאן בייראקטר הודיע ביום שני כי אספקת הנפט מעיראק לטורקיה מכירכוכ לג'ייהאן צפויה להתחדש עוד השבוע. לא מן הנמנע כי חידוש אספקת הנפט לג'ייהאן יוביל, אפילו במיידית, לחידוש תנועת מכליות הנפט שמובילות נפט כורדי מג'ייהאן לישראל.

מצאו פתרון בגבון

זו בשורה נהדרת לירושלים, שכן הכורדים היוו מקור יבוא נפט משמעותי בשנים האחרונות. הובלת הנפט הכורדי לישראל היא למעשה סיטואציה שבה שני הצדדים יוצאים נשכרים, משום שהזהב השחור מהווה מקור הכנסה עיקרי לאוטונומיה, ולפי הנתונים מארביל, מניעת היצוא כבר עלתה בהפסדים של יותר מ-5 מיליארד דולר.

לפי נתוני חברת המידע "קפלר", בשלושת החודשים הראשונים של 2023, 40% מאספקת הנפט לישראל הגיעה מהאוטונומיה הכורדית בעיראק, שיעור כפול מב-2022. בה בעת, בחודש פברואר לבדו, ישראל ייבאה 183 אלף חביות ביום מהכורדים בעיראק - יותר מפי חמישה מהתקופה המקבילה אשתקד.

 

בחישוב רב-שנתי, לפי נתונים שסיפקה ענקית הנפט BP, ישראל צרכה כ-210 אלף חביות ביום מהכורדים, כש-2020 הייתה היוצאת מן הכלל בגלל השפעות הקורונה. זו הסיבה שמייד לאחר הפסקת האספקה בסוף מרץ, בירושלים נדרשו לפתרונות ומצאו אותם בגבון.

גבון היא מדינה בעלת אוכלוסייה קטנה (2.3 מיליון תושבים) ומהמפיקות הקטנות בקרטל אופ"ק (כ-210 אלף חביות ביום ביולי). אך, לפי MEES, שעוסקים בניתוח ענף הנפט והגז במזרח התיכון, בחמשת החודשים הראשונים של 2023 גבון הייתה ספקית הנפט הגולמי השנייה בהיקפה של ישראל, לאחר קזחסטן. היקף היבוא ממנה עמד בתקופה זו על כ-29,600 חביות ביום, זינוק של 79% מהממוצע לאורך 2022 ויותר מפי שלושה בתקופה המקבילה אשתקד.

צריכת הנפט בישראל נותרה בעינה, על אף העלייה העקבית בצריכת הגז הטבעי. לפי BP, צריכת הנפט ב-2022 עמדה על 232 אלף חביות ביום, דומה לזו של טרם ימי הקורונה - שנת 2019.

מנגד, באותה תקופה חלה עלייה של כ-13% בתצרוכת הגז הטבעי ל-11.03 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים). "גז טבעי משמש בארץ קודם כל לייצור חשמל, והוא מחליף את המזוט והפחם", אומר לגלובס מנכ"ל המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה, יוסי אריה, שמנמק את היעדר השינוי בתצרוכת הנפט בצריכת הבנזין והסולר בישראל.

בצל התלות שנותרה בעינה בנפט, סביר להניח כי חברי ממשלת ישראל מוטרדים יותר משאלת "מה יהיה מחיר הנפט?" ולא משאלת "האם יהיה לישראל נפט?", כי זו לא צפויה להיות בעיה. ישראל מגוונת את מקורות הנפט, והחלפת הנפט הכורדי בגבונזי ממחישה זאת. יתרה מכך, לפי אמוואג', אתר שעוסק בניתוח המזרח התיכון, מקורות הנפט העיקריים של ישראל, לצד גבון וקזחסטן, הם אזרבייג'ן, ברזיל וניגריה. בשנים 2018-2020 ישראל ייבאה נפט גם מרוסיה, כך לפי קפלר, אבל קשה לראות סיטואציה כיום שבירושלים יחליטו לעשות זאת בשנית, בעקבות המלחמה באוקראינה.

האופציה הלובית

מדינה שלאחרונה עלתה לכותרות בהקשר הישראלי, ובירושלים קרוב לוודאי רצו לרכוש ממנה נפט, היא לוב. היא אומנם מדינה משוסעת, אך גם מדורגת במקום התשיעי בעולם בהיקף עתודות הנפט (כ-2.9%) ובחודש יולי הייתה מפיקת הנפט הבכירה באפריקה, עם כ-1.17 מיליון חביות ביום. ואולם, פרשת פרסום דבר הפגישה באיטליה בין שר החוץ אלי כהן ובין מקבילתו הלובית, נג'לא אלמנקוש, הובילה לפיצוץ גדול, שמטיל בספק רב כל שיתוף פעולה עם טריפולי בשנים הקרובות.

מי שכן עשויה לגבות חוסרים בנפט בישראל, היא שכנה של רוסיה, אזרבייג'ן. מ-1992, יחסי ישראל-אזרבייג'ן פורחים, ובסיסם, בטח בתחילתם, היה נפט אזרבייג'ני "תמורת" אמצעי לחימה מתוצרת ישראל. השיטה הוכיחה את עצמה: מחד גיסא, ישראל נהנית מספקית אמינה ויציבה דרך צינור באקו-טביליסי-ג'ייהאן. מאידך גיסא, אזרבייג'ן מצליחה צבאית, באמצעות מיטב הטכנולוגיה שמספקת לה ישראל - כפי שהומחש בניצחונה על ארמניה במלחמת קרבאך השנייה ובמבצע המוצלח שקיימה לאחרונה.

אזרבייג'ן, בניגוד לישראל, גלויה מאוד בכל הנוגע לנתוני הנפט. מנתוני רשות המכס האזרבייג'נית עולה כי בשבעת החודשים הראשונים של 2023, אזרבייג'ן ייצאה 15 מיליון טונות נפט בשווי כולל של 9 מיליארד דולר, וישראל כיעד השני עם כמיליון טונות שיובאו בשווי 822 מיליון דולר.

בטווח הארוך, מי שצפויות להישאר המקורות המשמעותיים של ישראל הן אזרבייג'ן, קזחסטן, ברזיל וניגריה, כאשר ייתכן כי בירושלים יחליטו שגבון אינה המקור האמין להחלפת הנפט מהכורדים העיראקים.

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"